Spodenki - Szortal
terebka - 27 Października 2010, 16:55
Oczywiście brajt też powinien być w GTW, jako szortalowy odpowiednik gorata
baranek - 27 Października 2010, 20:39
brajt powinien też prowadzić kącik stusłówek.
terebka - 27 Października 2010, 20:48
Tylko proszę się nie sugerować rozmiarami. To będzie naprawdę prężny dział
Martva - 27 Października 2010, 20:50
choomon pisze drabble:
http://chomoon.blog.pl/
ale nie wiem czy by chciał współpracować.
terebka - 27 Października 2010, 20:58
chomoona miałem na myśli również, wspominając blogi naszych szortowiczów, choć sam naszym szortowiczem nie jest.
feroluce - 27 Października 2010, 21:20
OK, jeśli chcecie takiej czepliwej, wiecznie niezadowolonej i często po prostu złośliwej recenzentki - mogę przesiewać teksty. Na waszą odpowiedzialność
Na marginesie powiem, że nazwa "Szortal" ogromnie mi się podoba!
Matrim - 27 Października 2010, 21:33
feroluce napisał/a | Na marginesie powiem, że nazwa Szortal ogromnie mi się podoba! |
To moje! To moje! Dumnym jest
Wydaje mi się, że przesiewaczy tekstu powinno być przynajmniej trzech, żeby kwalifikowanie nie było jednym głosem, bo może dwóch pozostałych by tekst puściło. Tekst jednogłośnie oceniony na 3:0 byłby z punktu przepuszczany, 2:1 - tekstem rezerwowym, 1:2 tekstem do poprawki, 0:3 - odrzuconym. To tyle w kwestii formalnej, Wysoka Grupo.
baranek - 27 Października 2010, 21:33
trochę szukałem w necie, ale tylko trochę. wydaje mi się, że to będzie pierwszy szortal w Polsce. i jedyny. jeśli jestem w błędzie wyprowadźcie mnie proszę.
za pół roku wpis na jednym z forumów: 'napisałem świetnego szorta, chciałem wrzucić na szortal, ale feroluce go nie przepuściła'
mój pomysł na oficjalną nazwę: "Krótko mówiąc..."
mój [nie jestem pewien czy mój] pomysł na oficjalne motto: "Uwolnij Moc ukrytą w szortach"
feroluce - 27 Października 2010, 21:44
Popieram pomysł Matrima, trzech recenzentów to akurat tyle, by sprawnie czytać i przesiewać - bez zamulania. I na pewno zapobiegnie scence opisanej przez baranka Jednego macie - kto da więcej?
baranek - 27 Października 2010, 21:46
feroluce, ja drugi, chętnie się z Tobą posprzeczam jakby co. terebka proponował Bellatrix...
Matrim - 27 Października 2010, 21:49
Nieśmiało wtrącę, że z powodu wykształcenia, od czasu do czasu, chętnie też pomogę. Jakby, na ten przykład, za dużo było, albo coś...
Bellatrix - 27 Października 2010, 22:15
krytykować i odrzucać szorty to ja chętnie proponowałabym 3ch krytyków + czwartego rezerwowego, do oceniania przypadków, gdy jeden z krytyków popełni szorta:p
Co do grafiki to ostrzegam, że zajmowałam się tym mocno amatorsko i nie wiem czy sobie poradze, ale chętnie spróbuję.
brajt - 27 Października 2010, 23:00
ale wy sobie zdajecie sprawe z tego, ze domena szortal.pl jest juz zarejestrowana? szortal.com i szortal.net sa wolne.
w ewentualny shortal nie ma co brnac, wyglada to paskudnie, a na zywo trzeba tlumaczyc, jak sie pisze.
krotkomowiac.pl jest wolna
Bellatrix - 27 Października 2010, 23:06
ale szortal.com.pl wolna, szortal.com tez da sie cos wykombinowac;)
terebka - 28 Października 2010, 06:56
A szortal.eu ? W końcu myśmy som Europejczyki.
baranek - 28 Października 2010, 07:33
co to niby jest 'SZORTAL SP. Z O.O.'? albo 'Szortal Media Technologies '? żeby się ktoś nerwowy o nazwę nie czepiał.
brajt - 28 Października 2010, 08:43
Firma, ktora zarzadza serwisem szorty.pl, poswieconym filmom krotkometrazowym. Coz, na tak chwytliwa nazwe po prostu musial juz ktos wczesniej wpasc.
Domena szortal.pl oczekuje w kolejce na rejestrację
Utworzona 2010.10.24 01:49:12
Ostatnia modyfikacja 2010.10.24 01:49:12
Registrar Varia Przemysław Bojczuk
ul. Króla Rogera 4/10
20-857 Lublin
tel. +48.608475384
Ech, trzeba bylo tydzien wczesniej myslec.
Bellatrix - 28 Października 2010, 09:54
zawsze możemy nawiązać współpracę i zaproponować gotowy wybór różnych scenariuszy :p
baranek - 29 Października 2010, 22:18
no i co tak nagle zacichli? przeszło wam? bo ja mam pomysł na 'zagajenie' i nie wiem czy pisać.
shenra - 29 Października 2010, 22:26
baranek, pisz, pisz. Niektórzy pewnie śledzą wątek cichaczem i zagryzają nerwowo paznokcie
Matrim - 30 Października 2010, 00:06
Długi post barankowi wyjdzie, bo już dwie godziny, prawie, pisze
Bellatrix - 30 Października 2010, 00:36
to się może nie zmieścić :p
Selena - 30 Października 2010, 09:04
Nie przeszło, nie przeszło...:)
baranek - 30 Października 2010, 09:15
za mnie się nabijacie? to sobie sami piszcie 'wstępniaka' na szortal.
xan4 - 31 Października 2010, 13:26
Zostałem wywołany do tablicy chętnie się włączę, nie ma sprawy, chętnie coś zrobię, pomogę. Tylko jedna uwaga:
Nie oczekujmy tutaj jakiegoś kolegialnego zarządzania, demokracji czy czegoś podobnego, jeżeli będzie nas więcej do tej samej roboty, to z doświadczenia wiem, że robota na pewno nie zostanie wykonana. Tutaj potrzeba może dyktatora na początek, ale osoby zarządzającej, a pod nią osób odpowiedzialnych za poszczególne rzeczy. Tutaj nie ma się co oglądać na innych, tutaj trzeba po prostu działać. Jedna osoba, maksimum trzy do zarządzania szortalem, ale to na potem, kiedy każdy będzie miał swoją robotę i będzie ją wykonywał. Na początku trzeba rozdać co i kto ma robić. I to po prostu zrobić. Grupę początkową już mamy, teraz tylko trzeba wziąść się za robotę.
terebka - 14 Listopada 2010, 15:29
W wyjątkowych bólach ucieleśnia się ten zacny pomysł
baranek - 25 Lutego 2011, 21:25
W sierpniu 2009 roku założyłem temat o niebanalnym tytule "Spodenki Światu". Temat, jak być może zauważyliście, się zmienił, ale idea pozostała i że się tak wyrażę - nabrała ciała.
W marcu ruszamy z portalem poświęconym małym formom literackim. Głównie fantastycznym, choć nie wykluczamy, że nie będziemy się ograniczać do fantastyki jedynie. Nie jestem pewien, czy dobrze zbudowałem poprzednie zdanie.
Kim są "my". Pomysł chyba w sumie był mój, potem ewoluował na wiele sposobów, ale rzecz nabrała rumieńców dopiero wtedy, gdy do akcji wkroczył xan, który wkurzony bezproduktywnym gadaniem zaproponował konkrety. A pozostali? Jeżeli będą chcieli to się tutaj ujawnią, jeśli nie - poznacie ich kiedy szortal ruszy. W marcu.
No właśnie, w marcu... Skoro rzecz cała ma się rozpocząć dopiero w marcu (i to prawdopodobnie pod koniec), to czemu ja właściwie uznałem za stosowne już teraz Was o tym poinformować?
Z dwóch powodów.
Ciągle mam jeszcze kilka wolnych miejsc w grupie prowadzącej szortal. Na czym ma polegać owo prowadzenie? Ano na doborze tekstów na portal. Wyszedłem bowiem z założenia, że nie ma sensu, by każdy chętny mógł wrzucać swoje teksty na portal. Tak działa portal NF i niech sobie działa. Ja chciałbym aby każdego króciaka przeczytało najpierw kilka osób i one dopiero zdecydowały (większością głosów) czy tekst nadaje się do publikacji na portalu. I to właśnie te "kilka osób" tworzy grupę prowadzącą szortal.
A drugi powód? No przecież autorów potrzebuję! A gdzie ich znajdę, jeśli nie tutaj? Dlatego jeśli nie zniechęca Was proponowany przeze mnie system kwalifikacyjny - piszcie teksty. A kiedy już napiszecie - ślijcie na baranek1969@wp.pl
No tak, jeszcze jedna sprawa. Tak aproposik publikacji na szortalu. Wiem, publikacja - mocne słowo, ale dopóki nie znajdę lepszego, będę używał tego. Mam zamiar mocno przekonywać swoich Autorów (kerdelebele, ależ to brzmi), żeby swoje teksty podpisywali imieniem i nazwiskiem, a nie nickiem. Dlaczego? Bo to słuszne.
Przez ten wątek przewinęło się wiele różnych pomysłów rzucanych przez wielbicieli króciaków. Skończyło się na portalu? Nie! Śmiem twierdzić, że od portalu się zaczyna.
To tyle tytułem wstępu. Czas na pytania z sali...
Nawiasując - xan, zauważyłeś, że ani razu nie użyłem słowa "redakcja"?
eLAN - 26 Lutego 2011, 00:50
Taak, publikacja brzmi dumnie, aczkolwiek jako "debiut literacki" chyba tego uznać nie będzie można
Eh, no i deklaruję pomęczyć Twoją skrzynkę odrobiną tfurczości, jeśli można.
Edit: No i, krótko mówiąc, szortal to nazwa po prostu idealna
dziko - 26 Lutego 2011, 13:26
Jak tylko ruszycie, to obiecuję coś podesłać. Przy okazji poprzednich edycji mam parę "zamrożonych" pomysłów na szorty, które tu będzie można wykorzystać
eLAN - 26 Lutego 2011, 16:52
baranek, no i jaką ilość szortów planujecie tam zamieszczać? Okresowo kilka, czy wszystkie dobre z tych, co przyjdą? No i trzeba by to jakoś wszystko rozpowszechnić, żeby jedynymi Czytelnikami nie byli Autorzy
|
|
|