To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Szorty - Róże i pistolety

shenra - 8 Marca 2009, 15:12

Czasami też czytając tekst się wie, że to ten od punktu, albo nie. ;P:
Nutzz - 8 Marca 2009, 20:44

PROSZE WSTAC SĄD IDZIE

Cytat
I tak jesteśmy grzeczni, że mówimy w ten sposób

To chyba nie przedszkole, żeby być grzecznym, uprzejmi nie lza?
Cytat
Wam chodzi tylko o jedno! – pisnęła Róża Francuska – I jak już wypuścicie tę swoją kulkę to umiecie się tylko odwrócić i zasnąć

:mrgreen: :lol: O matko, za to 100 punktów do zaje***ości :wink:
Cytat
a wtedy was się na amory zbiera

literówka

Napisane poprawnie, pomysł niezbyt oryginalny, mnie nie porwało. Takie sobie przecietne czytadło. Autor wyraźnie "trzyma" po stronie róż co mnie lekko zirytowało :wink:

Przeciętnie.

shenra - 9 Marca 2009, 09:49

Coś głosowanko przystopowało. Panie i panowie do roboty :!: :wink:
MOFFISS - 9 Marca 2009, 11:16

jeszcze pięć dni, pewnie pod koniec tłum zwali
Martva - 9 Marca 2009, 11:29

Albo już się przewalił i teraz będą pustki :twisted:
Witchma - 9 Marca 2009, 11:31

Martva, a czy TY głosowałaś już na szorty? :twisted:
Martva - 9 Marca 2009, 11:32

A sio z tą agitacją ;P:
Witchma - 9 Marca 2009, 11:33

To albo głosuj, albo a sio z tym czarnowidztwem :!:
magda2em - 9 Marca 2009, 12:28

Przeczytane, ocena będzie, jak czas pozwoli to i z komentarzem *ostrzy ząbki i pazurki*
Magd.

Witchma - 9 Marca 2009, 12:29

magda2em, trzymamy za słowo :)
Andrenikus - 9 Marca 2009, 14:35

Wydrukowałem, przeczytałem, teksty punktowane zaznaczyłem sobie na wydruku rysunkami róż. Te do odstrzału - naturalnie pistoletami.
Do dyspozycji powinno być 5 głosów - tyle różyczek pojawiło się na kartkach.
I jeszcze jedno, nim zacznę, nie czytałem żadnego komentarza, nie patrzyłem na wyniki dotychczasowego głosowania.

UWAGA!! PONIŻEJ MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ SPOJLERY!!

Kind of magic - O co chodzi? Coś się chyba zgubiło, albo ja nie złapałem sensu. Pistolet

Promocja -
Cytat
Ubrany w sutannę mężczyzna
to ksiądz? Czy tylko przebieraniec? Obaj bohaterowie trochę dziwnie się zachowują, sztucznie - biorąc pod uwagę że, być może, wkrótce zginą. Było głosowanie widzów, okrzyki jakieś dziwne - czy głosujący mieli do wyboru różne "zestawy par"?
Cytat
Rozprysła się na strzępy
rozprysła się na wszystkie strony, na strzepy można coś podrzeć, rozszarpać? Pistolet.

Bye bye Czy to w zamierzeniu był sen? Ktoś umiera i majaczy? Nieprzytomny uczestnik strzelaniny nie przeżył po przewiezieniu do szpitala? O co chodzi? Pistolet

Sztuczka z bańką - Pierwsza róża w zestawieniu :) Świetny język, spójne i ciekawy pomysł Brawa dla autora, przeczytałem szorta kilka dni temu - do teraz pamiętam :)

Na placu w Tos Purras - prawie, prawie róża, niestety na samym końcu autor dał mi do reki sekator i kazał ciąć. Banalne zakończenie. Czy ta młodziutka zdrajczyni nie mogła podać naszemu bohaterowi róży nasączonej jakąś trucizną, albo środkiem usypiającym? Niestety pistolet, ale za to Desert Eagle :)

Ja, Róża - fajne, mroczne nieco. Interesujące wyjaśnienie tajników hodowli róż :) Już teraz wiem dlaczego niektórzy mają "rękę do kwiatów" :) Pistolet, albo nawet karabin.

Zaćmienie - Ciarki mnie przeszły gdy jeszcze Eliza siedziała w piwnicy. Niestety w chwili gdy rozmawiała z teściową wszystko się popsuło. Domyśliłem się reszty - nie byłem tylko pewny czy druga ofiara to będzie rodzeństwo, rodzic czy jeszcze ktoś inny. Pistolet.

Jak kryształ - Róża i to taka krwiście czerwona. Psychodela. Super odrobinę trzeba się zastanowić ale klimat prima sort. Po lekturze miałem wrażenie że właśnie przeczytałem książkę. Palce lizać :)

Misja ocalenia człowieka - różyczka, fajne. Do samego końca nie domyśliłem się o co chodzi. Dopiero przy drugim czytaniu znalazłem wskazówki. Ciekawy pomysł i bardzo fajne wykonanie. Końcówka to najlepsza część szorta.

Transakcja - Handel duszami w szortach powinien być już zakazany. Temat oklepany do bólu. Na plus tych spodenek zaliczam to że wykonanie bardzo dobre. Niestety pistolet.

Rzeźnik z Londynu - No panie Rzeźnik! Pistolet dam do łapy, ale bez kul. Gdzie reszta tekstu? Nie rozumiem o co chodzi. Jedno co ratuje tego szorta - dopowiedziałem sobie że sekta, której szefował Przynoszący Burze to autorzy szortów. Wówczas mordercą byłby ten z nich, który zdobył najmniej punktów :) Pistolet

Epilog - Ciekawe, czuć klimat, ale czegoś jednak zabrakło. Pistolet

Fajfoklok - Babcie rządzą :) Wesołe, zgrabnie napisane i ciekawe. Zasłużyło na różę, niestety ostały się pistolety.

Proszę wstać! Sąd idzie! - Mam silne wrażenie że autor to kobieta, tfu, róża :) Fajne potraktowanie tematu. Ciekawie opowiedziane. Czytałem i nie mogłem się doczekać końcówki. Mogła być inna - popsuła nieco klimacik. Więc pistolecik - ale taki do strącania samolotów.

Ostatnie zlecenie - Hmmm, czy bohaterowie są kochankami? Morderca i ofiara w związku? Po co, skoro miał tylko zabić? Zupełnie mi nie podeszło. Pistolecik. mały.

Neurołowca - różyczka. Podobało mi się i koniec. Gładko się czyta, a końcówka nie rozczarowuje.

Kurz - Ciężkie. Wdarło się nieco chaosu, szczególnie na końcu. Obawiam się że nie wyłapałem sensu całości. Pistolet

Działka - Róża. Podoba mi się pomysł o naćpanej królewnie w obrośniętej różami chatce. Opowiedziane ciekawie, całość ma ręce i nogi. Brawa dla autorki.

Ostatecznie punty dla: Sztuczka z bańką, Jak kryształ, Działka

Stormbringer - 9 Marca 2009, 14:54

Dziękuję kolejnemu uczestnikowi. Jeszcze jeden głos i trzydziestka do wzięcia! :)
xan4 - 9 Marca 2009, 14:57

Mamy lidera, a potem straszny tłok się zrobił:
2x7 głosów i
5(!!)x6 głosów,

dawno nie było takiego ścisku w środku peletonu, dla dramaturgii wydarzeń szkoda tylko, że lider tak uciekł.

Stormbringer - 9 Marca 2009, 15:11

Uciekł, ale tylko na 3 głosy. Nic nie jest jeszcze przesądzone. :)
xan4 - 9 Marca 2009, 15:15

Ja tam się cieszę, bo dobry szort lideruje :D
Stormbringer - 9 Marca 2009, 15:20

To prawda, choć jako organizator powinienem być bezstronny. :)
Chal-Chenet - 9 Marca 2009, 15:58

A mnie się nie podoba. ;P:
(To tak, żeby nie było tak różowo. ;) )

shenra - 9 Marca 2009, 19:33

Mamy numer 29 do rozdania nowy, nieużywany w pormocji za jedyne 3 głosy :!: Ktoś chętny? ;P:
MOFFISS - 10 Marca 2009, 10:52

Chal-Chenet napisał/a
A mnie się nie podoba. ;P:
(To tak, żeby nie było tak różowo. ;) )

tez mam mieszane uczucia, choc podtrzymuje mnie na duchu fakt, że wygrywa najpopularniejszy szort.

Martva - 10 Marca 2009, 11:05

No trudno żeby wygrywał najmniej popularny.
rumeli - 10 Marca 2009, 13:56

Przetrawiłe shorty przez weekend, pora na głosowanie.
Edycja ma jeden duży minus i jeden plus. Minusem jest nieciekawy temat. Autorzy potrafili sobie z nim jakoś poradzić. I tu plus.

Głosuję na 3 shorty wg kategorii "naj"

Zatem:
Misja ocalenia człowieka "naj" w kategorii "najlepsze, najbardziej zaskakujące zakończenie". Szkoda, że short ma tak mało głosów i nie jest "popularny" :(
Ja, róża "naj" w kategorii klimat. Autorka (chyba?) potrafiła przelać na papier (?) swoją fascynację kwiatami. Czytało się wspaniale.
Jak kryształ "naj" w kategorii "najlepszy pomysł" i raczej Grand Prix całości.

xan4 - 10 Marca 2009, 14:55

no to jeszcze Jak kryształ dobił do peletonu, a Ja, Róża znowu zwiększyła przewagę, językiem kolarskim mówiąc :D
Fearfol - 10 Marca 2009, 21:35

Kind of magic :

Pomysł na short jest całkiem niezły, niestety tylko dla dość wąskiej grupy odbiorców. Tekst bardzo hermetyczny, mimo że (wg wiki) :"Koncert był transmitowany dla ponad miliarda telewidzów na całym świecie i został wpisany do Księgi Guinnessa jako największy koncert charytatywny w historii."

Po za tym o ile dobrze wyczytałem z w/w źródła był to koncert pod szyldem Queen a nie Guns 's' Roses. Z tymi ostatnimi łączy ich jedynie postać wokalisty.

Jest to jedyny short w zestawieniu który przybrał tego typu interpretacje tematu, to dobrze.
Daje 1 punkt.

Język jest w porządku - 1 pkt.

Puneta - oczywiście dla kogoś kto od razu się szczaił o co chodzi w tekście puenta może być bardzo jasna. Dla mnie tak nie było, i to moja wina :D . 0,5 pkt.

Walor - 0 pkt. Nic nie wyróżnia tego tekstu oprócz innego potraktowania tematu i objętości. A to dla mnie za mało.

50 %

Promocja

Zgodność z tematem niska, short nastawiony raczej na zszokowanie czytelnika. Porusza społecznie drażliwe kwestie ( homoseksualizm wśród księży, robienie tv show ze wszystkiego.) Mnie to jednak ani nie zszokowało ani nie zainteresowało.
0 pkt

Język - dobry poziom, nie miałem problemu z odczytaniem tekstu. 1 pkt

Puenta - kompletnie nie zrozumiałem części oddzielonej akapitem. Może jakby to był Andrzej Strzelba :D . 0 pkt

Walor - 0 pkt.

20 %

Bye bye

Pokręcony short, jakieś domysł co do treści mam, ale nie przekonują mnie, chyba coś nie do końca zrozumiałem. 1pkt

W części poświęconej opisom kolejnych "symptomów" trochę się pogubiłem, dużo epitetów - myślę że niepotrzebnie. 0,5 pkt

Puenta - nie zrozumiałem jej, niestety pewnie znów to moja wina. 0,5 pkt

Walor - Kaliber 44 :D ..... ale nie, to też za mało. 0 pkt

40 %

Sztuczka z bańką

Pomysł na short uważam za dobry, autor nie silił się na jakiś kryminał czy cuś innego. Ktoś zauważył że banalna historia, dla mnie to kolejny plus za zaskoczenie bo nie spodziewałem się przy takim temacie banalniej historii. 2 pkt.

Język - kilka osób przede mną wytknęło już parę błędów, ja ich w ogóle nie zauważyłem :P
1 pkt

Puenta - bez fajerwerków ... no i dobrze bo zakończenie które wywracałoby wszystko do góry nogami byłoby nie na miejscu. 1pkt

Walor - za klimat. Short bardzo przypomina mi opowiadanie o pewnym Żydzie przy temacie Światło Widzę. Optymistyczny nastój utrzymywał się tam do ostatniego zdania, tutaj trwa przez cały tekst. Ten short jest po prostu na luzie. 1 pkt.

100 %

Na placu w Tos Purras

Coś takiego już było i to nie raz, pomysł jest bardzo schematyczny. Na szczęście tak bardzo mi się jeszcze nie przejadł. 1pkt

Język - wszystko w porządku 1 pkt

Puenta - tutaj podzielam opinie większości moich poprzedników. Miało być z przytupem a niestety tak nie wyszło. 0 pkt

Walor - za klimat włoskiego (tak ?) miasteczka. Wiecie Marlon Brando - Włochy - róża.
Gdyby akcja działa się gdzieś indziej najprawdopodobniej byłoby tu zero a jest 1 pkt.

60 %

Ja, Róża

Pomysł

Opowiadanie w pierwszej osobie i do tego personifikacja. Dobra robota. Zrozumiałem chyba tylko tą najbardziej zewnętrzną warstwę opowiadania, bo wydaje mi się że tekst ma jakieś ukryte dno. Ale to nie jest wina autora że ja jestem taki nie domyślny. 1,5 pkt

Wszytko w porządku, zrozumiałem wszystkie zdania. :P 1pkt

Puenta - no nie do końca rozumiem zakończenie, pewnie to wina tego że nie do końca zrozumiałem całą treść. 0,5 pkt

Walor - zmusiło do zastanowienia a to dobrze. Jednak to nie jest jeszcze to. 0.5 pkt

70 %

Zaćmienie

No tak, fabuła znów trochę oklepana. I róże tak nieco na siłę. Czasami wydaje się że pomysł na short jest dobry i nowatorski , a wcale tak nie jest. 0,5 pkt.

Język - kilka wymienionych potknięć , które jednak kują ( niczym kolce róży). 0,5 pkt

Puenta - myślę , że schemat opowiadania wymuszał taką końcówkę. Choć nie do końca, np: Gdyby okazało się że Mariusz oprócz kwiatów ma też broń, a w kieszeni spodni jest pożegnalny list w którym pisze, że dlatego, iż nie może być z Elizą to zamierza ją i siebie zabić itp W moich oczach całość z taką końcówką nabrała by innego smaku. 0 pkt

Walor - 0 pkt

20 %

dobra nie chce mi się dalej. Na razie mam 100 % kandydata do punktu, ale przy czterech takich shortach zadecyduje rzut monetą/ kością. ( W niektórych sprawach podzielam poglądy Harvey'a Dent'a)

Witchma - 10 Marca 2009, 21:43

Fearfol, obyś tylko zdążył przed końcem głosowania :)
Fearfol - 10 Marca 2009, 21:45

Powinienem. Zobaczymy czy jutro utrzymam średnią. Muszę coś jeszcze pomyśleć na tymi komentarzami bo zdecydowania za dużo czasu to zabiera.
Lynx - 10 Marca 2009, 22:13

rumeli, moim zdaniem temat jest bardzo ciekawy. I, do tego, trudny. Raczej na większe opowiadanie. Szorta, w tym temacie, wcale nie jest łatwo napisać. Dlatego podziwiam wszystkich autorów, ktorzy wzięli udział w tej edycji. Jestem pod wrażeniem
mad - 10 Marca 2009, 22:48

Fearfol napisał/a
Short [Sztuczka z bańką - przyp. mad] bardzo przypomina mi opowiadanie o pewnym Żydzie przy temacie Światło Widzę. Optymistyczny nastój utrzymywał się tam do ostatniego zdania, tutaj trwa przez cały tekst. Ten short jest po prostu na luzie. 1 pkt.

Łoł! Pamiętasz mojego szorta sprzed roku? I to takiego, który specjalnie nie zawojował listy przebojów? :wink: Miłe to.
Ja jestem zachwycony Sztuczką z bańką i też zagłosowałem na tego szorta. Cieszę się, że jest nas paru bańkowców - bo chyba zagłosujesz, jeśli wyszło Ci 100%?

shenra - 11 Marca 2009, 09:35

Głosujcie głosujcie, nr 30 na wyprzedaniu :!: ;P:
MOFFISS - 11 Marca 2009, 09:48

ale wiecie co, konkursy spodenkowe dają możliwość podciągnięcia umiejętności pisarskich, czytam, czasem weryfikuję, piszę, ludziska się wypowiadają...można wiele skorzystać.
Podsumowując -> głosujcie :D

shenra - 11 Marca 2009, 09:50

No ba, gorzej jak trafisz na ten moment, że wiesz o czym masz pisać i nie możesz tego zrobić :|

Partner forum