Spodenki - Szorty - Władza
shenra - 11 Lutego 2009, 13:42
Komu 36 zacna liczba
Witchma - 11 Lutego 2009, 13:43
Znaczy się sześć szóstek do wzięcia
shenra - 11 Lutego 2009, 13:45
No szczęśliwiec może w totka zagrać, na podstawie obecnych tutaj cyferek
rumeli - 11 Lutego 2009, 14:31
Martva napisał/a | rumeli napisał/a:
Dla mnie Twoje 3 linijki są ciekawsze niż stosy cytatów Bellatrix i Martvej.
Gdzie ja dałam stosy cytatów? | Stormbringer napisał/a | Pewnie o Mirię chodziło. |
Moja culpa Rzadko zaglądam i pomyliłem dwie zacne osoby. Przepraszam.
shenra - 11 Lutego 2009, 14:48
Oj wstyd, będą klapsy na goły zadek
Fearfol - 11 Lutego 2009, 15:43
rumeli napisał/a | Dla mnie Twoje 3 linijki są ciekawsze niż stosy cytatów Bellatrix i Martvej. |
te stosy cytatów są bardzo pomocne , ponieważ pomagają autorom pisać tak żeby adresat shorta nie mógł napisać w ocenie : "nie zrozumiałem".
Po za tym świadczą o zaangażowaniu recenzenta w czytanie tekstu, wyłapanie konkretnych zdań i zwrotów jest dużo trudniejsze niż stwierdzenie typu
Cytat | Dosyć poważne potknięcia językowe (już omówione). |
Jak widzisz w nawiasie Ozzborn nie musi już pisać konkretnych potknięć językowych bo (chwała im za to) ktoś inny napracował się i zrobił to za niego.
Po za tym w tym wątku oceniamy shorty a nie recenzentów. Osobiście czułbym się urażony (nieco) czytając coś takiego na temat własnych recenzji, bo uznałbym że moja ogromna praca jaką wkładam w sprawdzenie tego tekstu jest niedoceniana.
Ja swoje punkty przyznam pod koniec konkursy być może w ostatniej chwili , polubiłem decydować o zwycięstwie/porażce (jeżeli akurat tak się zdarzy).
Witchma - 11 Lutego 2009, 15:43
Fearfol, trzymamy za słowo
Anonymous - 11 Lutego 2009, 15:45
rumeli napisał/a | Moja culpa Rzadko zaglądam i pomyliłem dwie zacne osoby. Przepraszam. |
Pff!
Fearfol, dzięki za motywację.
Martva - 11 Lutego 2009, 15:52
Z ust mi to wyjęłaś
35 głosów, całkiem niezły wynik. A tu jeszcze dwa dni...
Nutzz - 11 Lutego 2009, 15:57
Fearfol napisał/a |
Ja swoje punkty przyznam pod koniec konkursy być może w ostatniej chwili , polubiłem decydować o zwycięstwie/porażce (jeżeli akurat tak się zdarzy). |
A to wredota, patrzcie go
Ozzborn - 11 Lutego 2009, 16:08
rumeli, dzięki, ale Fearfol trafił w sedno. Sam bym zastosował stos cytatów gdyby kilka bardziej pracowitch osób tego nie zrobiło przede mną. Dzięki temu z czystym sumieniem mogłem się skupić na bardziej subiektywnych aspektach recenzowania. Może dla czytelnika przyjemniejsza jest recenzja w typie mojej, ale dzięki szczegółowej analizie warsztatu (właśnie te błędy wytłuszczone) autor może się wiele nauczyć. Z resztą każda, nawet najbardziej zdawkowa lub odczapowa recenzja mówi coś tekscie i jego odbiorze. No i nie ukrywajmy, że tu recenzje bardziej interesują autorów niż czytelników, wszak nie ma żadnej strony komercyjnej projektu, na którą mogłyby te recenzje wpłynąć.
Dobra, bo znów nam się dyskusja zrobi... Głosować! A jeśli ktoś chciałby dalej dyskutować to proponuje wraz z cytatem prznieść się do ogólnego tematu o szortach.
edytka: wywaliłem głupio użyty imiesłów i literówki
xan4 - 11 Lutego 2009, 16:38
Widzę, że gospodarzy tutaj dużo, napędzajcie dalej
ale spróbujcie agitację tak cichutko przenieść do innych wątków
wieczorem podam listę tych, którzy jeszcze nie zagłosowali, a przynajmniej tych, którzy się nie przyznali do głosowania
Stormbringer - 11 Lutego 2009, 16:48
Ależ ja się sam mogę przyznać.
shenra - 11 Lutego 2009, 16:49
No wreszcie bo już pazury ostrzymy
Stormbringer - 11 Lutego 2009, 16:54
Gwoli ścisłości: przyznaję się do niegłosowania, a nie do nieprzyznawania się do głosowania.
shenra - 11 Lutego 2009, 16:56
Ty sie nie przyznawaj tylko głosuj
Agi - 11 Lutego 2009, 17:02
xan4 napisał/a | ale spróbujcie agitację tak cichutko przenieść do innych wątków
|
Proszę nie nękać Forumowiczów, bo pouciekają
xan4 - 11 Lutego 2009, 17:05
Agi napisał/a | Proszę nie nękać Forumowiczów, bo pouciekają |
Agi, czy Ty musisz wszystko widzieć, nie możesz przymknąć na chwilę oczka
Witchma - 11 Lutego 2009, 17:06
Agi, nie myl nękania z zachęcaniem do spędzenia miło czasu na czytaniu ciekawych rzeczy
shenra - 11 Lutego 2009, 17:10
A także z nutą zachęcania, a nie znęcania się
Agi - 11 Lutego 2009, 17:26
xan4 napisał/a | Agi, czy Ty musisz wszystko widzieć, nie możesz przymknąć na chwilę oczka |
Nie mogę
Powtarzam: nie nękać. Później skargi odbieram.
xan4 - 11 Lutego 2009, 17:44
ok, ja odpuszczam, nic na siłę
marekz - 11 Lutego 2009, 18:45
O kurde. Zajrzałem tu i Power girl dalej nie wygrywa? Dziwne. Odwołać żiri! :-)
Chal-Chenet - 11 Lutego 2009, 20:21
Kwestia gustu. Mnie nie podeszło w ogóle.
marekz - 11 Lutego 2009, 20:43
Dla mnie to absolutny faworyt tej edycji. Nie jestem nadmiernie drobiazgowy, jedno czy dwa drobne potknięcia językowe są dla mnie bez znaczenia. W tym szorciszczu uważam iż autorowi udało się zrobić fajne coś z niczego, bez nadmiaru fantastycznego sztafażu w stylu Promieni Ypsylon, Zagłady Planety czy Imion Z Wieloma Iksami.
Anonymous - 11 Lutego 2009, 22:36
TRYPTYK O WŁADZY
Potknięć wartych wspomnienia nie stwierdzono. Jest dość nastrojowo (choć w końcówce trąci patosem) , ładnie wszystko spięte w całość. Z drugiej strony nic, co przykuwałoby uwagę, poza może samą konstrukcją tekstu (podziałem na części). Banalne stwierdzenia, pomysł w zasadzie żaden, puenta niby jest, ale zaskoczeń – zero. Wieje nudą i pozostawia obojętnym. Dlatego – na nie.
WAŁADZA
Cytat | Połacie szarego nieba
|
Użycie tutaj słowa „połać” chyba nie jest błędem, sama nie wiem, w każdym razie od razu zwróciło moją uwagę. Nie wystarczyło by samo „szare niebo”?
Cytat | Delikatne podmuchy wzburzały |
Kłóci się to nieco. Delikatne podmuchy raczej marszczą powierzchnię wody najwyżej.
Cytat | Nikt nie wiedział co znajduje się za nimi, i niewielu to interesowało. Prawdziwego Obywatela interesowały sprawy bieżące. |
Powtórka, której naprawdę łatwo było uniknąć.
Czemu z wielkich liter?
Raczej upadły.
Cytat | Jedna śmierć to za mało dla złośliwego losu, która oprócz ojca zabrała mi dziś brata. |
Konstrukcja zdania do przeróbki.
Cytat | Uległ on nieszczęśliwemu wypadkowi, wszyscy jesteśmy pogrążeni w żałobie. Podwójnej! Gdyż śmierć odebrała nam dwie wspaniałe istoty, którym Królestwo zawdzięcza tak wiele. |
Przed chwilą już to powiedział.
Cytat | Wody zawrzały, pałace runęły, śmierć zbierała okrutne żniwo! |
Ten wykrzyknik głupio tu wygląda.
Cytat | Nastał koniec ery dla Kwadratowego Królestwa |
Ery Kwadratowego Królestwa
Cytat | uniemożliwiając nawigację |
Chyba jedynie utrudniając.
Cytat | kładąc kres cywilizacji |
To wydaje mi się już niepotrzebne. Takie w stylu „dodajmy na wszelki wypadek, gdyby czytelnik okazał się głąbem”. Odbiera okazję do główkowania, a to poważny minus.
Trochę przecinków nie tam, gdzie trzeba, co chwilami aż utrudnia zrozumienie. Bardzo niedopracowane, sporo powtórzeń i rozmaitych niedoróbek językowych. Mam tylko nadzieję, że nie chodziło o mrówki, bo się obrażę. I poczuję oszukana. Uznałam, że to krasnoludki.;) Szort opary na niespecjalnie nowatorskim pomyśle nagłej zmiany perspektywy, ale to nie zarzut. Natomiast efekt popsuty przez brak jakiegokolwiek klucza w pierwszej części tekstu i ostatnia linijkę. Z tej przyczyny – mówię nie.
WŁADZA
Cytat | doznaniem niemal transcendentalnym |
A nie transcendentnym czasem?
Cytat | Kiedy widzę ich nędzne truchła, nie potrafię powstrzymać spazmów rozkoszy. |
Ich, czyli czyje? Bo wychodzi, że ludzi, którzy proszą o pomoc. Ten malutki zaimeczek wprowadza zamieszanie. A można go było spokojnie wywalić.
W porządeczku. Wszystko ładnie gra, tekst dopracowany, zwięzły, co mi się podoba. Zmierzający do puenty i super, bo puenta doklejona na siłę strasznie dużo ujmuje szortowi. A ja lubię być zaskoczona puentą, a potem przeczytać jeszcze raz i stwierdzić: „No tak, wszystko się zgadza!”. Na tak.
Ozzborn - 11 Lutego 2009, 22:46
Brawo Miria Dzięki w imieniu swoim i innych autorów. Zdradzisz swoje głosy?
mad - 11 Lutego 2009, 23:23
Agi napisał/a | xan4 napisał/a | ale spróbujcie agitację tak cichutko przenieść do innych wątków
|
Proszę nie nękać Forumowiczów, bo pouciekają |
Popieram Agi. Po co ma ktoś głosować na siłę, jeśli nie lubi szortów i werdykt będzie oparty na przypadku. Nie chciałbym też, żeby inni forumowicze sobie z nas żartowali na zasadzie: "Boję się zajrzeć do lodówki, bo tam zmarznięty post agitujący będzie". Trochę poagitować można co najwyżej w wątkach "spamowych".
Pocałunki śmierci mada zostawiam na piątek. To wszak wigilia Walentynek
mBiko - 11 Lutego 2009, 23:36
A ja popieram mada, popierającego Agi. Jestem całkiem dużym chłopcem i na ogół bez problemu udaje mi się podjąć decyzję czy i kiedy zagłosuję.
Nieśmiało przypomnę jeszcze, że brałem aktywny udział w większości edycji, jak również w prawie wszystkich głosowaniach na tekst numeru.
Czy wszyscy tu obecni mogą powiedzieć to samo?
Ozzborn - 11 Lutego 2009, 23:42
Cytat | Czy wszyscy tu obecni mogą powiedzieć to samo? |
oczywiście.. choć niekoniecznie będzie to prawdą
No cóz w każdym razie faktycznie nic na siłę wszystko młotkiem. W zasadzie zdrowa sytuacja powinna obejmować mniej lub bardziej dyskretne, przypominanie o zbliżającym się terminie. Wygląda na to, że sporo osób specjalnie czeka na finałową rozgrywkę... szczerze przyznam, że nawet nie pomyślałem o tej ewentualności.
|
|
|