Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 11:43
gorbash, czy mają jakąś możliwość decydowania o ustawieniu sie w szeregu czy to tylko losowo?
gorbash - 3 Kwietnia 2007, 11:45
ustawiani sa losowo po ustaleniu strategii
2 podpowiedz:
latwo mozna wyciagnac troche wiecej (66%) na zasadzie takiej ze 100 mowi "bialy" jesli dwoch przed nim ma taki sam kolor czapki a "czarny" jesli rozne.
W efekcie jeden sie "poswieca" i podpowiada, a dwoch nastepnch zgaduje itd...
Ale mozna oczywiscie wyciagnac wiecej
EDIT: druga podpowiedz
Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 11:52
Hmm... Mogą ustalić np., że jeśli dwóch krasnoludków przed mówiącym ma czapeczki w tym samym kolorze, to mówi on 'biała', jeśli w różnym to 'czarna'. W tym momencie następny po nim wie jaką ma czapeczkę spoglądając na czepeczkę następnego, a następny wie jaką ma czapeczkę wiedząc, co powiedział ten przed nim. potem następny krasnoludek znowu mówi o kolejnych dwóch krasnoludkach, itd. Czyli co trzeci rzuca hasło dla następnych dwóch. Z tego chyba wyjdzie już 66%, nie?
EDIT => kurde Nie widziałem tego, gdy pisałem To mój własny pomysł był
Czarny - 3 Kwietnia 2007, 12:00
Coś kręcicie. Skoro stojący za krasnoludkiem poda poprzednikowi poprawną podpowiedź, to trafność jest 99%, bo nie będzie żadnego zgadywania oprócz koloru czapki setnego krasnoludka.
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 12:01
Czarny, albo zgaduje albo podpowiada, jak sie zgra to dodatkowe kilka %
Czarny - 3 Kwietnia 2007, 12:03
Po co ma zgadywać? Zadaniem jest żeby jak najwięcej krasnoludków zgadło swój kolor czapki, więc ten z tyłu podpowiada.
Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 12:05
Ale może powiedziedzieć tylko raz i tylko "biały" lub "czarny"
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 12:06
Czarny, jeśli ten z tyłu podpowie to nie będzi miał szans na agadywanie własnej, jeśli kolejny skorzysta z podpowiedzi i powie jaki kolor ma jego własna czapka to nie będzie mógł podpowiedzieć nastepnemu
Czarny - 3 Kwietnia 2007, 12:07
Po ponownym przemyśleniu sam do tego doszedłem, sorry.
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 12:14
gorbash, nic nie precyzował jeśli chodzi o pauzy więc chyba mam niezłe rozwiązanie
setny podpowiada 99, ma 50% na trafienie własnej
a dalej jest tak
99 wypowiada kolor swojej czapki podpowiedziany przez 100 z tym że mamy tu dwa przypadki
a) jeśli kolor podpowiedziany zgadza sie z kolorem następnego (czyli w pierwszym przypadku z kolorem 98) to wypowiada słowo szybko po 100
b)jeśli zaś zrobi pauzę i po niej poda kolor to oznacza, że czapka 98 ma kolor przeciwny
tym sposobem mamy 99 pewniaków i jeden strzał na 50%
Lump Kałmuk - 3 Kwietnia 2007, 12:26
fakt, to jest chyba dobry trop. Można jeszcze mówić głośno/cicho, powoli/szybko itp. Co Ty gorbash na to?
gorbash - 3 Kwietnia 2007, 12:43
Jest to pewien sposob aczkolwiek nie do konca o takie rozwiazanie mi chodzilo
Zrobmy tak daje trzecia podpowiedz. Jesli nikt nie odgadnie to Fidel-F2 wygrywa (za otwarty umysl)
Jedyny dopuszczalny kanal informacyjny to wypowiedziane slowo.
Podpowiedz 3:
Mozna wyciagnac 99%. "Poswiecamy" tylko pierwszego krasnoludka (czyli ostatniego w rzedzie). Jaka powinna byc strategia?
Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 13:46
To niechaj Fidel wygrywa i dawaj odpowiedź poprawną, bo mnie to ciekawi
gorbash - 3 Kwietnia 2007, 15:54
Juz jestem, daje odpowiedz.
Ostatni widzi 99 krasnoludkow. Liczy czapeczki - ile jest jakiego koloru. Poniewaz jest 99 czapek to jednego koloru musi wyjsc parzyscie. No i ten kolor wymienia...
Poniewaz kazdy z kransoludkow zna odpowiedzi poprzednika + ktorego koloru bylo parzyscie + widzi czapki przed soba, bez problemu zgaduje jakiego koloru ma czapke
Podobno ta zagadka byla na rozmowie kwalifikacyjnej do Google - aczkolwiek kandydat byl naprowadzany (podobne podpowiedzi jak te moje).
Fidel zadawaj.
Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 16:02
Ale wtedy to chyba i tak nie pasuje... Bo jeśli ostatni rzuci tylko których czapek jest parzyście, to nie podpowie temu przed sobą. Bo on i tak będzie miał minus dwie czapki (swoją i poprzedniego). i nie będzie znał swojej, ani poprzednika...
Czy ja czegoś nie rozumiem?
gorbash - 3 Kwietnia 2007, 16:09
Bedzie wiedzial. Zalozmy ze ostatni widzi 50 bialych i 49 czarnych czapek.
Mowi "bialy".
I
Przedostatni widzi 49 czarnych i 49 bialych - ma biala, bo wie ze gosc przed nim widzial parzysta liczbe bialych.
II
przedostatni widzi 50 bialych i 48 czarnych - ma czarna, bo wie ze gosc przed nim widzial parzysta liczbe bialych a wiec nieparzysta liczbe czarnych.
Agi - 3 Kwietnia 2007, 18:01
Bardzo bystre te krasnoludki
A co z nową zagadką?
gorbash - 3 Kwietnia 2007, 18:05
gorbash napisał/a | Fidel zadawaj. |
...albo kto bedzie pierwszy
Tak czy inaczej jak Fidel wroci to zadaje w pierwszej kolejnosci poza kolejnoscia
Agi - 3 Kwietnia 2007, 18:09
Dla rozluźnienia:
Szedł mężczyzna przez most i wrzucił do wody. Co?
Słowik - 3 Kwietnia 2007, 18:14
Pewnikiem jakieś dowody
Agi - 3 Kwietnia 2007, 18:16
Bawimy się dalej
Słowik - 3 Kwietnia 2007, 18:17
Wchodzi pan do knajpy, podchodzi do baru i prosi o szklankę wody. Barman wyciąga spod lady pistolet i celuje w gościa. Gość dziękuje i wychodzi.
O co chodzi?
Pako - 3 Kwietnia 2007, 18:26
Staaare.
Czkawkę, bidul miał.
Słowik - 3 Kwietnia 2007, 18:27
Ech, to zadaj coś Pako staruszku, bo wydziwiasz jak mało kto
Pako - 3 Kwietnia 2007, 18:56
W kuchni na stole z dębowego drzewa, znajdował się dzbanek z najlepszą i najzdrowszą herbatą ziołową. Woda użyta do tej herbaty pochodziła z najczystszego źródła. Postawiłem dzbanek z herbatą na serwetce, wziąłem kubek i napiłem się z niego. Nie minęło 20 minut jak zabrało mnie pogotowie z powodu ciężkiego zatrucia - jak to możliwe?
Sasori - 3 Kwietnia 2007, 18:58
A bo cholera wie, co było w tym kubku. Nic nie mówiłeś o nalewaniu, nie?
Pako - 3 Kwietnia 2007, 19:04
End de łiner ys...!
SASORI!
Czyń swą kubełkowatą powinność.
mBiko - 3 Kwietnia 2007, 19:05
W kubku była nafta albo cuś równie przyjemnego. Nie było mowy, że nalałeś tam herbatkę,
mBiko - 3 Kwietnia 2007, 19:06
upps chyba, się spóźniłem
Sasori - 3 Kwietnia 2007, 19:52
To ja może klasycznie:
Co ja mam w kieszeni?
|
|
|