Stare ogłoszenia - Forum po przenosinach.
Adashi - 2 Lutego 2007, 18:14
teraz jest jako tako, ale coś trzeba z tym zrobić
hjeniu - 2 Lutego 2007, 18:51
No... ilość merytorycznych postów nam dramatycznie spada
Agi - 2 Lutego 2007, 19:16
A to jest przyczyna: phpBB by Przemo : Critical Error
Could not connect to the database.
Lost connection to MySQL server during query
Fidel-F2 - 3 Lutego 2007, 05:54
u mni od jakigoś czasu ok, poza tym, że wczoraj przez kilkanaście minut forum było wyłączone
Anko - 3 Lutego 2007, 20:00
Dzisiaj przyszłam na forum po ponadtygodniowej przerwie...
Najpierw w ogóle nie wyświetliła się strona główna forum (www.science-fiction.com.pl/forum/). Potem co chwila wyskakuje mi komunikat "serwer odpowiada za wolno" (klasyczny time-out). Muli się tragicznie. Nie wspominając o tym, że w ogóle nie pozaznaczało mi postów nieprzeczytanych, mam nadzieję, że mnie tylko nic w międzyczasie samo nie wyloguje, bo stracę nawet możliwość kliknięcia w "zobacz posty napisane od poprzedniej wizyty". I już w ogóle się nie połapię, co czytałam, a co nie. Przy wysyłaniu, zwłaszcza długich postów (np. w ocenie bieżących opowiadań) musiałam nawet kilka razy reloadować, żeby wreszcie wysłało. A i "database backup in progress" mnie nie ominęło.
Nożżżeżżż... co jest?
P.S. NURS napisał/a | Jeśli do poniedziałku nie będzie normalnie, to mówię to zmieniam serwer, a gnoi do sądu podam, bo to skandal. rozumiem, że moga mieć awarię, ale nie przez tyle dni. IMO to jakas ściema, zadławili się sprzedając za dużo. | I chyba wszystko jasne... Aha, zgadzam się, nie byłoby dobrze puszczać to płazem, bo wkurza mnie bezkarność co poniektórych - na zasadzie "nikt nam nic nie zrobi, bo wszyscy machną ręką".
NURS - 3 Lutego 2007, 22:23
niestety nie, przyciśnięci zaczeli sypać
Maja przeciążone serwery, bo im sie zwaliło sporo takich, jak nasze forów wywalonych z home.pl (to kolejna wersja oficjalna, acz pewnie nie ostatnia . Generalnie w ciągu paru dni ma byc lepiej, bo instaluja nowe sprzęty, ale być może olejemy też forum przemowe i przejdziemy na jakis bardziej zawodowy silnik. Bede negocjował, a gdyby co znajdziemy inne przytulisko.
Tomcich - 3 Lutego 2007, 22:25
Jakby co, to wprawę w przenosinach już mamy. gorat z zamkniętymi oczami w pół godziny to teraz zrobi.
gorat - 3 Lutego 2007, 22:30
Jest też wariant, że przerobię phpBB by Przemo na autorską wersję Spora część kodu forum odpowiada za sprawdzanie, jakie są opcje ustawione w konfiguracji, oraz generowanie elementów stałych. A tutaj niewiele się zmienia: opcje znane, elementy znane. Nic, tylko przepisywać
I będzie
Cytat | Powered by phpBB modified by Przemo and gorat © 2003 phpBB Group, 2007 Forum SFFiH |
Logan - 3 Lutego 2007, 22:31
gorat napisał/a | Jest też wariant, że przerobię phpBB by Przemo na autorską wersję Spora część kodu forum odpowiada za sprawdzanie, jakie są opcje ustawione w konfiguracji, oraz generowanie elementów stałych. A tutaj niewiele się zmienia: opcje znane, elementy znane. Nic, tylko przepisywać
I będzie
Cytat | Powered by phpBB modified by Przemo and gorat © 2003 phpBB Group, 2007 Forum SFFiH |
|
I to mnie się bardzo podoba... Tylko że ma być by gorat & Przemo...
NURS - 3 Lutego 2007, 23:42
cokolwiek, byle ruszyło...
Anko - 4 Lutego 2007, 01:19
gorat napisał/a | Jest też wariant, że przerobię phpBB by Przemo na autorską wersję | gorat,
A tak przy okazji - teraz, po przelogowaniu, wyświetla mi już posty nieczytane, ale drżę, jak długo nic się nie sypnie?
Przed wylogowywaniem w ogóle mi nie zaznaczał nowych postów, w międzyczasie przez ludzi słanych, jako nieprzeczytane...
A, no i chyba już ze dwa razy zmieniałam w preferencjach format daty, a co trochę widzę, że znów mam domyślny. Co jest? Może "preferencje" się nie zapisują?
Pako - 4 Lutego 2007, 10:18
No gorat bardzo fajną inicjatywę sobie wymyślił. Sporo roboty z tym pewno będzie ale cholera, to by było coś ^_^ kiedyś też będę musiał się bliżej kodowi forum przyjrzeć.
Ale wspominając NURSie o profesjonalniejszym silniku miałeś na myśli Invisiona czy vBulletin :>?
Logan - 4 Lutego 2007, 16:32
Pako napisał/a | Ale wspominając NURSie o profesjonalniejszym silniku miałeś na myśli Invisiona czy vBulletin :>? |
O tym się jeszcze pomyśli. W końcu są to silniki komercyjne i kasę trzeba wyłożyć. Decyzja będzie należała do NURSa, a o tym będziemy dyskutować w najbliższy piątek.
Adashi - 4 Lutego 2007, 16:39
Nie wiem jak innym użytkownikom, ale mi dziś forum chodzi całkiem, całkiem, raz tylko nie mogło znaleźć indexu i oczywiście trafiłem na backup, ale tak ogólnie to jest o niebo lepiej niż ostatnio
Pako - 4 Lutego 2007, 18:10
No, dziś nawet wieczorem, czyli teraz, chodzi wielce przyjemnie. Znaczy załadowało jednocześnie te +/- 15 zakładek, nei wypluwając time-outu, co jest ostatnimi czasy wielkim osiągnięciem
A co do komercyjnego silnika, moim zdaniem byłby to krok w dobrą stronę, ale wiem, że drogie są i że to nie tak hop-siup i że ludzie przyzwyczajeni Tylko NURS napomknął i się chciałem dopytać
hijo - 4 Lutego 2007, 19:21
No dziś tylko 3 razy time-out mi wyskoczył, a na razie (odpukać) kula się nieźle
Anko - 4 Lutego 2007, 19:26
Jak chciałam zapuścić search, to nagle wyskoczyło "can't estabilish connection" czy jakoś tak... Przegrzał się, biedaczek?
hijo - 4 Lutego 2007, 19:41
Dobra już 7 time-outów, liczba błędów niepokojąco rośnie
Edit: już 9
gorat - 4 Lutego 2007, 23:00
Pytania kontrolne:
1. ktoś korzysta z linków Poprzedni temat «» Następny temat ?
2. ktoś rozumie zasadę ich działania?
3. ma ktoś znośny pomysł na tekstową postać graficzki posta -> <-?
Anko - 5 Lutego 2007, 00:04
gorat, 1) nie 2) nie 3) w czcionce "Wingdings" są wszelakie "biurowe" cudeńka, ale czy przeglądarka rozpoznaje taką czcionkę? Chyba nie mam żadnego dobrego pomysłu...
Fidel-F2 - 5 Lutego 2007, 07:18
1. nie 2. tak 3. nie
hijo - 5 Lutego 2007, 08:46
3xnie
Agi - 5 Lutego 2007, 09:05
nie korzystam i nie mam pomysłu
Pako - 5 Lutego 2007, 09:39
Nie korzystam z tego cudu techniki, a jak działa też nie do końca pojmuję, pewnie skacze do następnego id tematu w danym dziale. Bo raczej nie po nowszych postach a tym bardziej nie alfabetycznie
I czemu chcesz zamienić ten znaczek odpowiednikiem tekstowym? Taki malusieńki obrazek, dwa warianty tylko (jeden ifik pewno, nawet bez dodatkowego zapytania do bazy) to po co go zmieniać, kiedy przyzwyczajony jest każdy?
hjeniu - 5 Lutego 2007, 09:40
nie, chyba się domyślam, nie
Adashi - 5 Lutego 2007, 10:25
1. nie
2. przenosi Cię do nast. tematu i to w dodatku do jego początku
3. ale o co chodzi
Rafał - 5 Lutego 2007, 11:06
No, no, no comprende.
Ziemniak - 5 Lutego 2007, 12:21
Nie, podejrzewam, nie mam
elam - 5 Lutego 2007, 19:41
nie