To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Romuald Pawlak.

Agi - 14 Maj 2010, 10:13

Romek P. napisał/a
Jak najbardziej realistyczne, takie skrzyżowanie Niziurskiego z Tomaszewską, z przodu akcja, z tyłu bzdury zwane wartościami

Książki Niziurskiego stoją do dziś na mojej półce. Czytałam je z dużą przyjemnością.

Kai - 14 Maj 2010, 10:57

Romek P. napisał/a
skrzyżowanie Niziurskiego z Tomaszewską

Jeśli mówisz o Pani Marcie, to jak najbardziej Ją uwielbiam, zatem... z pewnością się skuszę :D

Co za czasy nastały, że młodzież czyta Kinga, a ja książki dla młodzieży :D

Romek P. - 23 Sierpnia 2010, 16:54

Dawno nic tu nie pisałem, zatem pora, pora... pora na Telesfora :)

Najpierw się pochwalę nominacją w konkursie Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek. Moja "Czapka Holmesa" została zauważona w kategorii literatury dziecięcej i młodzieżowej.

Parę dni wcześniej udzieliłem (jeszcze nie wiedząc o nominacji) wywiadu .tutaj.

No. A teraz nowiny z frontu rzeczy czekających na publikację - i to fantastycznych, bo wcale nie porzucam tego gatunku :)
Przede wszystkim, na początku przyszłego roku ukaże się wznowienie "Innych okrętów". Baaardzo mocno zmienione, z dodanymi wątkami polskimi. Poszalałem, jeśli ktoś pamięta tamtą powieść, to się zdziwi :-)
A może jeszcze w tym roku nowa powieść, roboczo wspominana tutaj jako "Cabezano, król karłów", choć nie wiem, czy nie zdecyduję się na "Karli dwór" albo coś podobnego.

Zatem, jak widać, wakacje się skończyły, sezon ogórkowy też, pora na zbiory :)

Witchma - 23 Sierpnia 2010, 16:57

Romek P. napisał/a
Najpierw się pochwalę nominacją w konkursie Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek.

Gratulacje :) :bravo

Romek P. napisał/a
A może jeszcze w tym roku nowa powieść, roboczo wspominana tutaj jako Cabezano, król karłów, choć nie wiem, czy nie zdecyduję się na Karli dwór albo coś podobnego.

Byłoby super :)

ilcattivo13 - 23 Sierpnia 2010, 21:48

Romku - gratulacje :bravo :D

Miejsce na nowe "Inne okręty" przygotowane.

Przy okazji, jeśli pamiętasz naszą rozmowę z Paradoksu, to (lekko nachalnie, ale na trzeźwo :mrgreen: ) proszę o podanie Twojej listy najlepszych powieści historycznych :)

Hubert - 23 Sierpnia 2010, 21:54

Romek P. napisał/a
Najpierw się pochwalę nominacją w konkursie Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek. Moja Czapka Holmesa została zauważona w kategorii literatury dziecięcej i młodzieżowej.

:bravo

A tej listy też jestem ciekaw.

Virgo C. - 24 Sierpnia 2010, 07:37

Gratulacje Romku :bravo :D
NURS - 24 Sierpnia 2010, 08:44

Romek P. napisał/a
A może jeszcze w tym roku nowa powieść, roboczo wspominana tutaj jako Cabezano, król karłów, choć nie wiem, czy nie zdecyduję się na Karli dwór albo coś podobnego.
:)

Byle nie Karlove Vary :-)

merula - 31 Sierpnia 2010, 11:37

Bardzo dobre wiadomości, Romku :D
hrabek - 17 Wrzeœśnia 2010, 16:00

A ja znalazłem taki artykuł. Ciekawe, czy coś z tego będzie. Ciekawostką jest uczestnictwo Romka w projekcie.
http://antyweb.pl/ekorekt...ach-jezykowych/

Hubert - 17 Wrzeœśnia 2010, 16:47

Romek P., a co z Twoim tekstem w Dozie? Co to za zwierz jest?
Fearfol - 21 Wrzeœśnia 2010, 20:23

Gdzie można jeszcze dostać "Rycerza Bezkonnego" ? W Magazynach empiku brak już od wielu miesięcy.
Ziemniak - 21 Wrzeœśnia 2010, 20:24

Szukaj w taniej książce.
ilcattivo13 - 21 Wrzeœśnia 2010, 21:11

Fearfol - wiosną był w Dedalusie.
Romek P. - 22 Wrzeœśnia 2010, 08:29

No to po kolei :)

Z kupnem "Rycerza bezkonnego" jest tak, że ze dwa lata temu trafił faktycznie na jatkę, i czy można dostać dziś jakiś egzemplarz, nie wiem. Za to wiem, że należy się spieszyć, bo nowych wydań tej książki nie będzie, zatem coraz trudniej ją zdobyć. Chociaż mam zamiar pod koniec przyszłego roku kilka książek udostępnić za darmo - wszystkie te, których nie planuję wznawiać. Ale co papier, to papier...

Moja lista powieści historycznych? O Jezu, to niewykonalne. Raz, że musiałbym tam przemieszać beletrystycznego Parnickiego z eseistycznym Le Goffem, a sensacyjnego Willocksa z monograficznym Sirem...
Dobra, parę nazwisk: Parnicki, Gołubiew, Rylski, Kossak-Szczucka, Komuda, Willocks, Ball, Cornwell, Grabski, Waltari - ale wyłącznie za "Czarnego Anioła" - Bunsch, Druon, Potocki... aha, no i Follet, jedno z największych zaskoczeń.

Generalnie, mało nowych rzeczy, dużo klasyki - ze względu na styl. To, co najczęściej jest tłumaczone obecnie, to "strzelanki", przerost fabuły nad treścią.

"Doza"? No tak, maczam w tym pazury :) mój artykuł tam dotyczy pisania różnych rzeczy naraz. Uprawiania dwóch gatunków. To się często zdarza, ale ma to i zalety, i wad od cho...chelki :) Tekst raczej dla ludzi albo zainteresowanych pisaniem, albo przez ramię zaglądanie autorowi w warsztat :-)
Pisemko polecam, bo rozwojowe. Papier niemodny, ale... trwalszy :)

ilcattivo13 - 22 Wrzeœśnia 2010, 09:54

Romek P. napisał/a
...Moja lista powieści historycznych? O Jezu, to niewykonalne. Raz, że musiałbym tam przemieszać beletrystycznego Parnickiego z eseistycznym Le Goffem, a sensacyjnego Willocksa z monograficznym Sirem...
Dobra, parę nazwisk: Parnicki, Gołubiew, Rylski, Kossak-Szczucka, Komuda, Willocks, Ball, Cornwell, Grabski, Waltari - ale wyłącznie za Czarnego Anioła - Bunsch, Druon, Potocki... aha, no i Follet, jedno z największych zaskoczeń...

Dzięki :D

Agi - 22 Wrzeœśnia 2010, 10:01

Romku, widzę, że Twoja lista autorów powieści historycznych niemal dokładnie pokrywa się z moją listą.
Czekam nieciepliwie na Twoje następne książki.

Romek P. - 22 Wrzeœśnia 2010, 10:07

W większości to klasyka, która przetrwała, więc nic dziwnego, że się nam listy pokrywają. Z nowych rzeczy też wrzucam takie, co do których tak myślę. Może te dwie powieści o joannitach są wątpliwe, ale nie są płaskie, mają szanse. Follet przetrwa, jest dobry.

Aha, skrzywdziłem dwa nazwiska, ale Eco nie uznaję za pisarza stricte historycznego. A jest też zupełnie fantastyczna powieść pana Pombo, "Kwadratura koła", wyprawy krzyżowe widziane zupełnie inaczej niż z pozycji miecza, bo tu dominuje myśl - ale tę powieść chyba ciężko dostać.

A dwie moje właśnie historyczne powieści już-już, za progiem. Nie wiem, kto będzie pierwszy, ale za parę miesięcy i "Inne okręty", wydanie zmienione, i "Cabezano, król karłów" powinny być na półkach :)

Agi - 22 Wrzeœśnia 2010, 11:40

Romek P. napisał/a
Może te dwie powieści o joannitach są wątpliwe, ale nie są płaskie, mają szanse. Follet przetrwa, jest dobry.

Filary ziemi i Świat bez końca czytało mi się znakomicie, a i wartość poznawczą mają sporą.

ilcattivo13 - 22 Wrzeœśnia 2010, 22:27

zaszedłem do antka-wariata, pierwsza książka z brzegu na półce z fantastyką - "Srebrne Orły" Parnickiego :D
Fidel-F2 - 22 Wrzeœśnia 2010, 22:56

ilcattivo13, to takie fajne??
ilcattivo13 - 23 Wrzeœśnia 2010, 01:17

no jak nie jak tak. Od Avy czekałem na czarną listę Romka, a w ten sam dzień, w którym się pojawiła, po robocie, robię obchód antków-wariatów, w pierwszym z kolei, tradycyjnie już, poszukiwania "nowości" zaczynam od półki z fantastyką i tam pierwsza książka od lewej to Parnicki. Dla mnie to radosny przypadek i troszeczkę rozumiem Twój brak entuzjazmu. Zazdrośniku ;P:
Romek P. - 23 Wrzeœśnia 2010, 08:16

Podwójnie dobry przypadek :) bo w dodatku to jedna z łatwiej napisanych (nie gorszych, nie to mam na myśli) książek Parnickiego. Druga to "Aecjusz, ostatni Rzymianin".

Powiem tak: Parnicki jest nietypowy w sposobie pisania, nie jest to proza porywająca fabułami, ale jakościowo, w sensie pożywki dla rozumu, to jeden z najwybitniejszych polskich pisarzy. I nie jest to tylko moje zdanie :)

Ilcattivo13, zasiałeś w mojej duszy wiarę, że warto czasem jakąś listę zrobić. Zatem do wymienionych dorzucę jeszcze jednego autora, na razie za jedną książkę, ale za inne pewno też mu się należy :)
Jean Raspail - Ja, Antoni de Tounens, król Patagonii. Świetna książka. Napisałem o nie kilka słów tutaj,, ale one nie oddają walorów tej powieści. Rewelacja.

ilcattivo13 - 23 Wrzeœśnia 2010, 09:02

na pewno warto zrobić taką listę. Choćby dlatego, że zainteresowany nie zawsze - z wiadomych powodów - może zapamiętać nazwiska.

Co do Parnickiego, to zabiłeś mi ćwieka :|

Romek P. - 23 Wrzeœśnia 2010, 09:12

Mapą się nie przejmuj. Można się bawić w śledztwo, ale można po prostu czytać. To nie serial, gdzie trzeba znać wszystkie tomy, najlepiej w dwóch układach chronologicznych: powstawania i wewnętrznej zgodności dziejowej :)

Ja to mam w nosie, nie jestem Parnickologiem :-) ale takie "Tylko Beatrycze" czy "Dary z Kordoby" bardzo polecam. Bo wiesz, to świetny pisarz, jeśli odrzucisz uprzedzenia. Na przykład jeden z niewielu, którzy od początku pisali w szerokiej perspektywie, u niego średniowiecze pokazywane jest tak, że widać przenikanie się i kultur, i nacji, i świat w ogóle jest szeroki, a nie, że jak Polska, to Polska, a jak piszę o Rzymie, to najlepiej tylko o Rzym-mieście :)

Spróbuj poczytać, jak nie podejdzie, nie męcz się. Ale warto poznać tego gościa. Nie jest płaski, co mnie wkurza u wielu innych, strawniejszych :)

ilcattivo13 - 23 Wrzeœśnia 2010, 09:59

Przeczytam na pewno, ale najpierw i tak skombinuję "Aecjusza" :wink:
dalambert - 23 Wrzeœśnia 2010, 10:06

Fakt Teodor Parnicki wielki pisarzem był :!: i to na poważnie, lekko się go nie czyta szczególnie jak się w Nowych Baśniach zapetłał, ale i dla "zwykłego" czytelnika takie Srebrne orły, Aecjusz, a nawet Śmierć Aecjusza, czy Tylko Beatrycze to bardzo zacne lektury.
Nota bene w/g Tylko Beatrycze to na początku lat siedemdziesiatych pan Szlachtycz zrobił wcale zacny film.

Kruk Siwy - 23 Wrzeœśnia 2010, 10:14

dalambert napisał/a
Szlachtycz
a nie Szlachet? Hihi
dalambert - 23 Wrzeœśnia 2010, 10:22

Kruk Siwy, nie Stefan Szlachtycz, nie mylić / Szlachetowi było Heniu/ :!: Za Szczepańskiego jeszcze reż. nacz. TV, W 1977 szykowano wielką produkcje "Srebrnych orłów" ,ale na przygotowaniach się skończyło i wcześniejszm okastrowaniu stadka byków w PGR. "Zawada" co by na piękne woły wyrosły i główną siłę pociągową średniowiecza odstawiać mogły.
W filmie nie zagrały, ale podobno smaczne były :D

Romek P. - 24 Wrzeœśnia 2010, 10:22

Znów się pochwalę :)
Wspominana tu powieść dla nastolatek wkrótce się ukaże. To Lena w chmurach. Wampiry, ale pzede wzystkim problemy młodzieży, niezauważane przez dorosłych :)

Fragmencik z palantirem kiedyś tu wrzuciłem.

Partner forum