To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Romek P. - 22 Sierpnia 2006, 21:06

Kwaśniewski pojechał załatwiać nam stół na Kubie :P
Nie wiem, czy się wszyscy Polacy zmieszczą, ale... zawsze to jakaś perspektywa lepsza niż zbirska :P przynajmniej klimat lepszy.

GAndrel - 22 Sierpnia 2006, 21:14

Agi, ZBiR = Związek Białorusi i Rosji. Nie wierzę, że nie wiedziałaś. ;)
Agi - 22 Sierpnia 2006, 21:21

A wiesz, że jakoś mi umknęło :oops:
Ale skrót ze wszechmiar słuszny :bravo i oddający istotę rzeczy :mrgreen:

dareko - 22 Sierpnia 2006, 21:23

Ziemkiewicz jak zwykle w formie :)

Agi55, Nie wyrzuca, akcja Macierewicz jest prowadzona w ramach zapowiedzianej poprawy naszych "klopotow wizerunkowych" :)

GAndrel - 22 Sierpnia 2006, 21:29

Agi55
Cytat
Ale skrót ze wszechmiar słuszny :bravo i oddający istotę rzeczy :mrgreen:

I na dodatek oficjalny. ;>

NURS - 22 Sierpnia 2006, 23:18

Ale to świadczy, że nie ma już państwa, skoro każdy idiota może takie rzeczy publicznie gadać i go za to nie wywalja na pysk. Wassermon w TVN ślicznie tłumaczył Macierewicza. Zobaczycie, że się rozejdzie. kaczor prychnie, że Tuska z PO nie wyrzucaja to i on nie wyrzuci. :-)
dareko - 22 Sierpnia 2006, 23:50

Widzialem Wasserwanne, szkoda gadac, zenada :( Powiem tyle, Panstwo, nie kraj, na psy schodzi :(
GAndrel - 23 Sierpnia 2006, 18:04

Tak sobie się zastanawiam, czy wśród posłów PiSu nie ma już przyzwoitych ludzi? Czy wszyscy są zaślepieni blaskiem bijącym od bliźniaków i nie widzą co wyprawiają?
A może to opozycja się myli? Bo jak PiS mógł znaleźć 155 osób tak ślepo popiarających wszysktie pomysły "góry"?

Same pytania. Brak odpowiedzi. :/

Vened - 23 Sierpnia 2006, 23:25

GAndrel napisał/a
Tak sobie się zastanawiam, czy wśród posłów PiSu nie ma już przyzwoitych ludzi? Czy wszyscy są zaślepieni blaskiem bijącym od bliźniaków i nie widzą co wyprawiają?

Kierujesz sie swoja wlasna ocena. Raczej nie jestes wyrocznia, ani jedynie slusznym posiadaczem wiedzy o moralnosci. Oni wiedza co robią, bo zalezy im na swoim wlasnym interesie - znaczy na utrzymaniu sie na swych stanowiskach. Poniewaz, co by jakie oszolomy nie gadaly, Polska jest calkiem zwyczajnym demokratycznym panstwem, weryfikacja ich dokonan odbywa sie co 4 lata podczas wyborow. I wtedy sie okaze. Jesli ludzie dalej beda na nich glosowac to znaczy, ze robili dobrze. Bo w polityce nie ma nic wazniejszego niz skutecznosc.

dzejes - 23 Sierpnia 2006, 23:30

Cytat
Vened: I wtedy sie okaze. Jesli ludzie dalej beda na nich glosowac to znaczy, ze robili dobrze. Bo w polityce nie ma nic wazniejszego niz skutecznosc.

Fałszywie zakładasz, że skutecznie = dobrze dla państwa.

NURS - 24 Sierpnia 2006, 02:19

Vened, chcesz powiedzieć, że to co powiedział Macierewicz jest normą w cywilizowanych, demokratycznych krajach? I reakcja na jego słowa Kaczora odpowiada cywilizowanym standardom? Ja w to szczerze wątpię.
Nie żyjemy w normalnej demokracji. W cywilizowanym kraju Macia byłby odstrzelony z szybkościa światła, a premier, ktory toleruje takie zachowania byłby napietnowany przez wszystkie autorytety. Tylko w totalitaryzmach takie numery przechodziły bez echa. Jeśli ta sprawa nie bedzie miała konkretnego konca, znaczy, że rodzi się kolejny totalitaryzm. Tyle, że zamaskowany.

NURS - 24 Sierpnia 2006, 02:22

BTW jak kaczoryzacja prawa i rządzenia pójdzie dalej tym tropem, to za 3 lata nie bedzie wyborow, tylko spektakl dupolizania wladzy, jak w Korei Północnej, ktora też jest z nazwy demokratyczna.
GAndrel - 24 Sierpnia 2006, 07:57

Vened
Cytat
Kierujesz sie swoja wlasna ocena. Raczej nie jestes wyrocznia, ani jedynie slusznym posiadaczem wiedzy o moralnosci.(...)

Ja się nie kreuję na wyrocznię w sprawie moralności. To PiS to robi.
To co PiS wyprawia w Sejmie obiektywnie należy ocenić nagannie. Bo subiektywna ocena jak widać zależy od punktu siedzenia. Chyba nie powiesz, że sposób w jaki PiS przepycha ordynację samorządową jest zgodny z normą?

Czarny - 24 Sierpnia 2006, 08:10

Wydaje mi się, że jedyną normą jest uzbierać jak najwięcej głosów i robić co się chce, po swojemu. To nie o to chodzi każdej partii :shock:
GAndrel - 24 Sierpnia 2006, 08:43

Ale chodzi też o styl w jakim tej większości głosów używają.
"Przeoczyliśmy fakt, że w jakiejś komisji nie mamy większosci? Dołużmy tam tylu naszych posłów aby większość była!"
"Przewodniczący opozycji przewodniczy nie po naszej myśli? Zmienić na naszego!"
"Dyskusja może pokazać, że nasz pomysł podabo się tylko nam? Odwołać dyskusję!"

To nie jest normalne. I nie przekonują mnie tłumaczenia, że to dla mojego dobra.

A Macierewicz to już swoja drogą. Jeżeli nie ma dowodów to już w poniedziałek nie powinien był być ministrem.

NURS - 24 Sierpnia 2006, 10:22

A jeżeli ma, to mamy od poniedziałku przesrane. Pani fotyga bedzie przyjmowana w klatce, i masce, jak Hannibal Lecter, bo a nuz okaże się ruskim szpionem :-)
BTW nie wiem, czy pamiętacie, ale Wannaman kiedyś tez palnął podobne cuś, co opisala Wybiórcza. Wtedy nikt tematu nie podjął.

GAndrel - 24 Sierpnia 2006, 10:32

Jeżeli by miał to Ziobro już w niedzielę wieczorem miałby przygotowany akt oskarżenia, a nie czekał aż sprawa rozejdzie się po kościach. Tak się tylko zastanawiam, co na to NATO? Nie na sam fakt oskarżenia, bo co najwyżej Macierwiczowi nie będą udostępniać tajnych danych, ale na fakt, że Macierwicz tworzy nowe wojskowe służby specjalne.
NURS - 24 Sierpnia 2006, 10:33

Myślisz, że Ziobro ruszyłby kogokolwiek ze swoich? :-)
Vened - 24 Sierpnia 2006, 10:41

NURS napisał/a
Vened, chcesz powiedzieć, że to co powiedział Macierewicz jest normą w cywilizowanych, demokratycznych krajach?

A ja nie. We Włoszech niedawno nowo wybranego prezydenta wyzywano od terrorystów. Zresztą, najgorsze obelgi i pomówienia są tam na porzadku dziennym i jakoś sie ich panstwo nie zawala. To tylko u nas zaraz lament i rodzieranie szat. A najbardziej mnie smieszy (bo juz nie denerwuje) to płakania co o nas za grancią powiedzą (po tej czy innej wypowiedzi). Myślicie, ze ich to tak obchodzi? Wejdzcie np. na strone NYT i sprawdzie ile tam o Polsce piszą... Może się Wam nie podobac to czy tamto w naszym kraju ale nie bijcie zaraz w wielki bęben.
Co pewien czas, gdy PiS zrobi cos co nie podoba sie tym czy owym, to zaraz zaczyna sie wrzask, ze wyrzuca nas z UE, ze Euro bedzie kosztowac 6 złotych, ze bedziemy mieli spadek pkb. Itd, itp. Czy cos z tego sie sprawdza? Nie. I nie sprawdzi, bo wbrew temu, co wielu z Was myśli Polska jest calkiem zwyczajnym demokratycznym krajem. Ani gorszym, ani lepszym od innych. I inni to widza, tylko my nie.
Poza tym, pozwolę sobie na odrobinę cynizmu i powiem tak: wielu z tutejszych dyskutantów i tak zapewne nie wykonalo swojego podstawowego obywatelskiego obowiązku, czyli nie zaglosowalo. Bo albo jest za mloda, albo ma wszystko gdzies. A tutaj sie wypowiadaja bo to latwe i bezstresowe. Kazdy sie lubi uzewnetrzniac. Ale dzialac to juz inna sprawa.

GAndrel - 24 Sierpnia 2006, 10:42

Wśród byłych Ministrów Spraw Zagranicznych tylko Meller jest jako tako swój. A właściwie to nawet wróg, bo podał się do dymisji w proteście przeciwko wejściu Samoobrony do rządu. Czyli wszystkich byłych MSZ można skarżyć. Tylko obecna jest chroniona.
Fidel-F2 - 24 Sierpnia 2006, 10:50

Cytat
Poza tym, pozwolę sobie na odrobinę cynizmu i powiem tak: wielu z tutejszych dyskutantów i tak zapewne nie wykonalo swojego podstawowego obywatelskiego obowiązku, czyli nie zaglosowalo.

z wagą tego głosowania to taki trochę rozdmuchany mit jest i mało ważki argument w dyskusji jakiejkolwiek. IMO.

NURS - 24 Sierpnia 2006, 10:54

Vened, a ja pamiętam, jaka była afera we Włoszech, jak się jeden minister w koszulki nieodpowiednie ubierał :-)
I nie mylmy pojęć. Wyzwiska u południowców - abstrakcyjne zresztą, bo w to, że facet jest terrarysta czy terrorysta nikt nie uwierzy - to nie to samo, co powiedzenie, że ministrowie byli agentami obcego wywiadu. Ide o zakład, że każdy taki przypadek na Zachodzie byłby podstawą do poważnej zadymy.
Chciałbym się mylic vened, ale zmierzamy ku świetlanej przyszłości a la KRLD, gdzie demokracja aż kwitnie na wiecach umiłowania władzy absolutnej. Wzrost i waga wodzusiów jest bardzo podobna. Mentalnośc także. Trzeba tylko kilkunastu lat niepodzielnych rządów, żebyśmy osiagnęli ten sam poziom gospodarczy. :-)
Ja nie krytykuje PiSu za to, że jest PiSem, ale za to, że polityka tych panów - taka, jak tolerancja dla Kurskich i Macierewiczów sprawia, że warto być Polakiem, ale poza granicami kraju. Za to, że nadęte bufony nie potrafią znieść słowa krytyki, albo wyzwiska ze strony bezdomnego - czy we włoszech oficjele podają do sadu bezdomnych, za to, ze ich wyzwali jakośtam? :-)
Wiem jestem łzeelita i należe do układu. Chyba zgłoszę się do Wildsteina, on był/jest masonem może mnie zapisze do jakiejś lozy :-)

Vened - 24 Sierpnia 2006, 11:08

Fidel-F2 napisał/a
z wagą tego głosowania to taki trochę rozdmuchany mit jest i mało ważki argument w dyskusji jakiejkolwiek. IMO.

Ale jak ktos nie glosuje, to musi sie liczyc z tym, ze dla politykow bedzie nikim. No bo sam sie pozbawia jakiegokolwiek wplywu na nich.

NURS napisał/a
Wyzwiska u południowców - abstrakcyjne zresztą, bo w to, że facet jest terrarysta czy terrorysta nikt nie uwierzy - to nie to samo, co powiedzenie, że ministrowie byli agentami obcego wywiadu.

Akurat tam sprawa byla powazna, bo organizacja do ktorej nalezal prezydent byla podejrzana o zabojstwo kilku osob. Co do dyplomatow to ich sfera jest od zawsze tak powiazana z roznymi sluzbami, ze raczej specjalnego wrazenia to na na nich nie zrobilo.

NURS napisał/a
Chciałbym się mylic vened, ale zmierzamy ku świetlanej przyszłości a la KRLD, gdzie demokracja aż kwitnie na wiecach umiłowania władzy absolutnej.

Heh, nawet pisarz SF nie powinien az tak bardzo dawac upust swojej wyobrazni :twisted: Korea Północna to kraj totalitarny od 60 lat, gdzie kazdy obywatel jest poddany kontroli milionow zolnierzy i policjantow. W dodatku z niego sie bardzo trudno wydostac. Myslisz ze Polska zamknie kiedys granice i lotniska? Wystapi z UE? powola do wojska dwa miliony mezczyzn a do policji milion? Zostana zlikwidowana wszytskie prywtane media? Przestawimy gospodarke na centralnie sterowana?
tego sie nie da zrobic, chodzby nawet ktos chcial. A dlaczego? Bo jestesmy czescia demokratycznego, kapitalistycznego swiata, scisle z nim powiazana wieloma roznymi wieziami, ktore w Korei nigdy sie nawet nie wyksztalcily.

NURS napisał/a
Wiem jestem łzeelita i należe do układu. Chyba zgłoszę się do Wildsteina, on był/jest masonem może mnie zapisze do jakiejś lozy :-)

Akurat Wildstein robi wielka kariere teraz, wiec raczej nie darzy sympatia łżeelity :mrgreen: A przynajmniej musi udawac, ze nie darzy :twisted:

Fidel-F2 - 24 Sierpnia 2006, 11:12

a jak zagłosujesz na obietnice to jaki masz potem wpływ na działania? głosowałeś? masz teraz jakiś wpływ?
NURS - 24 Sierpnia 2006, 11:29

Vened

Cytat

Akurat tam sprawa byla powazna, bo organizacja do ktorej nalezal prezydent byla podejrzana o zabojstwo kilku osob. Co do dyplomatow to ich sfera jest od zawsze tak powiazana z roznymi sluzbami, ze raczej specjalnego wrazenia to na na nich nie zrobilo.

Jesli były podstawy, to dlaczego porównujesz obie sytuacje? Widziałem wczoraj, że jednak obwiniani z lekka się wkurzyli. Zobaczymy jak to się potoczy.

Cytat

Heh, nawet pisarz SF nie powinien az tak bardzo dawac upust swojej wyobrazni :twisted: Korea Północna to kraj totalitarny od 60 lat, gdzie kazdy obywatel jest poddany kontroli milionow zolnierzy i policjantow. W dodatku z niego sie bardzo trudno wydostac. Myslisz ze Polska zamknie kiedys granice i lotniska? Wystapi z UE? powola do wojska dwa miliony mezczyzn a do policji milion? Zostana zlikwidowana wszytskie prywtane media? Przestawimy gospodarke na centralnie sterowana?

Daj kaczyńskim 15 lat pełnej władzy, wiele z tych elementów bedzie podobnych. Nie zauważasz, że chłopcy zmierzają dokładnie w kierunku totalnej inwigilacji i ubezwłasnowolnienia społeczeństwa? :-) Te wszystkie policje i agencje z uprawnieniami z dzikiego zachodu? Oszołomy tworzące służby specjalne? Uważasz, że Macierewiczowi zadrżała by dłon, gdyby dać mu do podpisu dokument pozwalający na eksterminację działaczy PZPR? :-) A te próby delegalizacji partii opozycyjnych? Naprawde nie widzisz, jak KRRITV zaciska łapki na prywatnych nadawcach? Ile programów spadło z anteny z klucza politycznego? nikt nie zrobi wolty w jednej chwili, ale proces rozłożony na lata doprowadzi do efektów, które opisujesz, z tym, że nikt nie bedzie się sadził na armię, chyba, że kaczki bedą chciały być dodatkowo marszałkulissami.

Cytat
tego sie nie da zrobic, chodzby nawet ktos chcial. A dlaczego? Bo jestesmy czescia demokratycznego, kapitalistycznego swiata, scisle z nim powiazana wieloma roznymi wieziami, ktore w Korei nigdy sie nawet nie wyksztalcily.

nikt nie twierdzi, że skopiujemy Koreę, ten sam system w innych częściach świata inaczej wygląda. Co tu daleko szukac, wedle rządowej nomenklatury (w TV często to słychac) mamy reżim na Kremlu, mamy reżim Łukaszenki. bliższe sercu przykłady? Kuba? Da się w Europie trwać bez tej całej unii? Można przymknąc granice? Naprawdę uważasz, że zachód bedzie umierał za Gdańsk? Jesli zaczniemy się izolowac, kopna nas w sam środek blixniaczej dupki. Już nam rurą pokazali gdzie nas mają.

Cytat

Akurat Wildstein robi wielka kariere teraz, wiec raczej nie darzy sympatia łżeelity :mrgreen: A przynajmniej musi udawac, ze nie darzy :twisted

no nie z fartusdzka się tak łatwo nie wyrasta :-)

Vened - 24 Sierpnia 2006, 11:45

Fidel-F2 napisał/a
a jak zagłosujesz na obietnice to jaki masz potem wpływ na działania? głosowałeś? masz teraz jakiś wpływ?

Ja akurat owszem, moze maly, ale czuje czasem, że mam. Nie chodzi o to, by glosowac na obietnice, tylko by Toie te obietnice skladano. PiS wygral, stety albo niestety, dzieki glosom 2 mln strauszek sluchajacych radia maryja (juz tu kiedys pisalem o tym). A poniewaz chce tez wygrac nastpene wybory (a nie tylko nachapac sie przez 4 lata) to te strauszki piesci dalej. Bo wie, ze to inwestycja. Inni sie moga burzyc, ale jesli nie sa w stanie stworzyc silnej grupy nacisku, to ich strata.

NURS napisał/a
Jesli były podstawy, to dlaczego porównujesz obie sytuacje? Widziałem wczoraj, że jednak obwiniani z lekka się wkurzyli. Zobaczymy jak to się potoczy.

Kazdy by sie wkurzyl. A czemu Ty zakladasz od razu ze zadnych podstaw nie ma? Dlatego ze to powiedzial Macierewicz, ktorego nie lubisz? W radiu maryja, ktorefgo tez nie lubisz?

NURS napisał/a
Nie zauważasz, że chłopcy zmierzają dokładnie w kierunku totalnej inwigilacji i ubezwłasnowolnienia społeczeństwa? :-)

Coz, w odroznieniu od Ciebie nie uwazam Polakow za ciemne bydlo. Moze przelkna czasem wiecej lub mniej, ale wiedza kiedy czas na opor. Jakos nikt barykad nie buduje, wiec moze nie jest tak zle?

Marek1964 - 24 Sierpnia 2006, 11:59

NURS napisał/a
Uważasz, że Macierewiczowi zadrżała by dłon, gdyby dać mu do podpisu dokument pozwalający na eksterminację działaczy PZPR?

W tym jednym przypadku chcę wierzyć, że się mylisz! Pan M. to człowiek z błyskiem fanatyzmu i szaleństwa w oczach, ale chyba tak daleko to by sie nie posunął. Wolę pamiętać, że razem z Kuroniem zakładał KOR oraz mieć nadzieję, iż naprawdę chodziło wówczas o obronę robotników i postawienie sie komuchom.

NURS - 24 Sierpnia 2006, 12:02

Vened, nie przeginaj. Stosujesz waść retorykę Macierewicza. Gdzie napisałem, że uwazam Polaków za ciemne bydło? Fakt, że widzę zagrożenia ze strony fundamentalistów, nie ma nic do stanu ducha narodu. Napisałem wyraźnie, że polityka kaczorzystów zmierza do ubezwłasnowolnienia społeczeństwa, co widac, słychac i czuć na każdym kroku. To, że choćby na tym forum znajdziesz ludzi trzeźwo myslących, nie zaślepionych frazesami i filipinkami oszołomów to prognoza, że demokwacja nie da rady. Mówisz, że nie ma barykad? A na czym ja stoję? :-) Chyba, że zgodnie wyniesiemy się z tego kraju pozostawiając go mesjaszom prawd objajonych pokroju Macierewicza i jego słuzbom specjalnym.
Pytasz dlaczego zakładam, że Macierewicz kłamał? bo to nie jego pierwszy raz. bo mijają kolejne dni i wszyscy udają, że to deszcz pada. Bo nie pokazano najmniejszego nawet dowodu na poparcie jego słów. bo radio i tV, które wymieniłeś słynie z oskarżania wszystkich, którzy nie pasią panu z Maybacha.
EDIT> Własnie wkurwili sie ruskie, gratuluję :-)

NURS - 24 Sierpnia 2006, 12:08

Marku, w świetle tego co się wyrabia nie mam juz pewności, że by tego nie zrobił. ekstrema ma to do siebie, że nakręca się aż sprężynka peknie.
Fidel-F2 - 24 Sierpnia 2006, 12:31

Vened nire napisałeś jaki masz wpływ a poza tym bzdury gadasz. Ja nie głosowałem z przyczyn technicznych ode mnie niezależnych. Jeśli bym głosował to pewnie na PO. Jednakże :!: kilka tygodni przed wyborami było mi obojętne w zasadzie kto wygra ponieważ w swym mizernym rozeznaniu politycznym obie partie wydawały mi się bardzo podobnymi a poza tym ich wspólna koalicja miała być przesądzona. Byłem w stosunku do PiS neutralny. Teraz jestem bez mała ortodoksyjnym przeciwnikiem. Ilu takich jak ja neutrali przeszło do opozycji tej partii? Ilu popierających zmieniło się w neutrali lub stało się przeciwnikami? Myślisz że te staruszki wystarczą za cztery lata? A ile ich wymrze?

Partner forum