To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas wk***wia, znaczy się, irytuje

merula - 26 Stycznia 2012, 23:15

to w zasadzie wszystko na temat swobody kształtowania prawa w tej materii i jego egzekwowania przez kraje-sygnatariusze tego porozumienia.
dalambert - 26 Stycznia 2012, 23:20

Godzilla, Jak już gdzie indziej pisałem.
Skończyły się żarty, zaczęły się schody :twisted: :!:

dzejes - 26 Stycznia 2012, 23:23

merula napisał/a
tego porozumienia.

Jakiego porozumienia? Chyba nie zakładasz, że to ma coś wspólnego z ACTA?

Godzilla - 26 Stycznia 2012, 23:23

Kiedyś się śpiewało: przeżyliśmy hitlerowców, przeżyjemy i zomowców. Otóż zomowców przeżyłam, więc twierdzę, że i ta zaraza sparszywieje i zdechnie za jakiś czas. Ale co ludziom naszkodzi i krwi napsuje!
merula - 26 Stycznia 2012, 23:27

Cytat
Jakiego porozumienia? Chyba nie zakładasz, że to ma coś wspólnego z ACTA?

to wyjaśnij mi, na jakiej podstawie i z jakich pobudek Wielka Brytania chce pozwolić na ekstradycję swojego obywatela, za czyn popełniony na terenie kraju i nie będący tam przestępstwem w świetle obowiązującego prawa i zezwala na poddanie go prawu innego państwa?

dzejes - 26 Stycznia 2012, 23:28

Nie no, to ty wyjaśnij na jakiej podstawie uważasz, że na działania państwa ma wpływ ledwo podpisana przez ambasadora umowa międzynarodowa, która by w ogóle obowiązywać musi zostać ratyfikowana w parlamencie krajowym i która sama w sobie nie zawiera żadnych przepisów wykonawczych?
Godzilla - 26 Stycznia 2012, 23:28

Dobrze, że z Arabią Saudyjską takiego porozumienia nie mamy, bo za opinie na Forum parę osób by beknęło przed sądem islamskim :mrgreen:
merula - 26 Stycznia 2012, 23:38

dzejes, w duchu dobrej współpracy i porozumienia miedzy narodami.

zdaje się, ze układ ten był negocjowany nie od dzisiaj i nawet nie od wczoraj. cytując KMN: "psipadek?"

Ilt - 26 Stycznia 2012, 23:39

dzejes napisał/a
Chyba nie zakładasz, że to ma coś wspólnego z ACTA?
ACTA obowiązuje w USA, Kanadzie, Japonii, Australii i kilku jeszcze miejscach, a UK ma z USA umowę ekstradycyjną z czasów 9/11 (przeznaczoną dla terrorystów, ale co tam ;) ) ), i dzięki ACTA ten chłopak złamał prawo? Oczywiście tylko strzelam, nie chce mi się szukać detali i dochodzić z których paragrafów i skąd się one wzięły w hamerykańskim prawie.
mesiash - 27 Stycznia 2012, 07:47

Ilt, ACTA w UE jeszcze nie obowiązuje, o ile pamiętam UK należy do tej wspólnoty, więc nie ma tutaj związku :) po pierwsze ten 'student' nie jest pierwszą ofiarą walki z piractwem, a po drugie to chyba trzeba być wyjątkowo krótkowzrocznym, żeby pozwalać zamieszczać na swojej stronie możliwość oglądania filmów i się dziwić że ich autorzy się burzą. Gadanie z tym że to nie na jego serwerze jest ściemą, bo mimo że fizycznie (nawet nie wiem czy to określenie tu pasuje) rzeczywiście tam nie ma, to jest to analogiczne z kimś kto rzuca nożem, nie ma narzędzia w ręku, ale nadał ruch.

PS. Wkurzają mnie (głównie) młodzi ludzie, którzy piszą teraz wszędzie o tym jak oni obaliliby rząd itd. powtarzając przekłamane hasła i jakieś niestworzone rzeczy.

merula - 27 Stycznia 2012, 09:02

mesiash napisał/a
Gadanie z tym że to nie na jego serwerze jest ściemą, bo mimo że fizycznie (nawet nie wiem czy to określenie tu pasuje) rzeczywiście tam nie ma, to jest to analogiczne z kimś kto rzuca nożem, nie ma narzędzia w ręku, ale nadał ruch.

a może jak powiedzenie: "fajny film wczoraj widziałem". i pokazaniem gdzie.

Kasiek - 27 Stycznia 2012, 12:14

Dodzwoniłam się do naszego HR. Moja wypłata w tym miesiacu jest znowu tak radosna, że nic, tylko w geście protestu podpalić się pod ZUSem wypada. Zasiłek chorobowy mam za 2 miesiace wypłacony, ale cośtam skorygowane tak, że wychodzi pensja jak za miesiac, teoretycznie płatne zwolnienie 100% i jakby nie patrzeć, gdzieś mi ginie 2 tygodnie zwolnienia...
Fidel-F2 - 27 Stycznia 2012, 12:22

Kasiek napisał/a
ale cośtam skorygowane
a wiesz co?
merula - 27 Stycznia 2012, 12:56

zgubiłam kolczyka :evil:
shenra - 27 Stycznia 2012, 12:59

merula, którego? :shock:
merula - 27 Stycznia 2012, 13:14

tego małego, na kołeczku.
shenra - 27 Stycznia 2012, 13:21

Joooj, a w samochodzie Ci gdzieś nie wypsnął się?
merula - 27 Stycznia 2012, 13:25

raczej jak ściągałam opaskę, co mogło nastąpić w kilku miejscach i nie w samochodzie. trudna, muszę to przeboleć.
i poszukać zastępstwa :twisted:

shenra - 27 Stycznia 2012, 13:31

merula, jeszcze poszukaj dokładnie, bo one się czasem przyczepiają, może masz go gdzieś w domu, przedpokoju, łazience, kuchni etc. Nie poddawaj się :D
Kasiek - 27 Stycznia 2012, 13:55

Fidel-F2 napisał/a
Kasiek napisał/a:
ale cośtam skorygowane
a wiesz co?

pensja zasadnicza - pytanie jaka, skoro jestem non stop na zwolnieniu... ale tak na ślepo to trudno powiedzieć. Muszę znów jechać do firmy i drukować paski to moze się coś uda wyjaśnić...

Fidel-F2 - 27 Stycznia 2012, 14:07

czy pensję masz wieloskładnikową?
Ilt - 27 Stycznia 2012, 14:07

mesiash napisał/a
Ilt, ACTA w UE jeszcze nie obowiązuje, o ile pamiętam UK należy do tej wspólnoty, więc nie ma tutaj związku
To nie jest argument, bo to nie prawo UK złamał i nie sądy UK chcą go sądzić, ale prawo USA i sądy USA. Co prawda mam nadzieję, że UK nie dokona ekstradycji swojego obywatela, który AFAIK w świetle prawa UK żadnego przestępstwa nie popełnił...
Raz jeszcze powtórzę, choć USA podpisało ACTA w 2011, nie wiem i nie chce mi się sprawdzać, czy prawo, którego złamanie zarzucane jest chłopakowi, pochodzi z ACTA czy nie.

ketyow - 27 Stycznia 2012, 14:39

Nie będę się cofał dokładnie w tę dyskusję zagłębiając, ale muszę powiedzieć, że mnie też rozwaliła ta informacja z tym chłopakiem, na pokaz rozwalą mu życie, a czymże jest raptem strona z linkami? To co teraz z precylami, pebami czy ajo? Rozwalisz komuś gębę na ulicy i dostajesz 2 w zawiasach, a za serwis z linkami 10 lat? K*rwa.

BTW. Megaupload rozwalili też za to, że niedługo miał udostępniać legalną płatną muzykę, z której wpływy szłyby prosto do autorów z pominięciem złodziejskiej machiny wydawców itd. Banda złodziei się karmi autorami, użytkownikami, a jeszcze się postaw to lądujesz w pierdlu na całe życie.

merula - 27 Stycznia 2012, 14:42

jak to już ktoś gdzieś zauważył, za przyczynienie sie do śmierci Michaela Jacksona zapadł wyrok 4 lat, a za nielegalne ściąganie jego muzyki można dostać 5. logiczne? sensowne?

poza tym, nikt mnie nie przekona, że ochrona własności intelektualnej, zwłaszcza praw autorskich przez 70 czy 110 lat jest w interesie autora i chroni jego prawa. mało kto przeżywa tyle, żeby móc z nich tak długo korzystać. to tylko interes wielkich korporacji.

ketyow - 27 Stycznia 2012, 14:44

Najgorsze jest to, że wielkie korporacje sterują prawem. Głos takich jak my się w ogóle nie liczy, co udowodnił nam ostatnio Tusk mimo fali protestów. To już nie tylko stany, to się dzieje u nas, na własnym podwórku. Nasze prawo nawet nie zabrania ściągania muzyki i filmów przecież.
Godzilla - 27 Stycznia 2012, 14:50

A przepisy wykonawcze spoko, dorobi się, albo gdzieś tak niezauważalnie do nas przypłyną razem z zalewem ustaw w sprawie dopuszczalnej krzywizny marchewki i długości banana. Interes korporacji zaczyna przeważać nad interesem państw i ich obywateli. Gdzieś już czytałam taką fantastykę.
dzejes - 27 Stycznia 2012, 15:41

ketyow napisał/a
Najgorsze jest to, że wielkie korporacje sterują prawem.

In other news - water is wet.

ihan - 27 Stycznia 2012, 15:47

A czemu się dziwić, jak takich, a nie innych przedstawicieli mamy w parlamencie europejskim, decydującym o ustanawianym prawie.

Tym niemniej, nie popieram kompletnego zlewania prawa autorskiego. Nie jestem prawnikiem, ACTAy nie czytałam, nie wypowiadam się. Ataki hakerskie na strony jakiekolwiek to przejaw zwykłego chamstwa i *beep*, bo utrudnili życie zwykłym obywatelom, o których niby tak dbają, bo jeśli ktoś chciał znaleźć jakieś informacje, numer telefonu do urzędnika ministerialnego czy cokolwiek użytecznego został z ręką w nocniku. I tak jak martwicie sie dyktatem korporacji, tak samo organizatorzy protestów przeciwko AKTA ślicznie sobie manipulują tłumem. I naprawdę ciekawe o czyj interes walczą.

Taselchof - 27 Stycznia 2012, 16:10

Kolejna próba dostania się na staż/praktyki poszła w diabły ... widać nikt nie chce bym u niego za darmo pracował :?
ketyow - 27 Stycznia 2012, 17:05

ihan, głupoty gadasz. Czasami coś takiego jest potrzebne i koniec. Właściwie to naszemu społeczeństwu było już od dawna potrzebne. Niekiedy spóźnia się autobus i człowiek też zostaje z ręką w nocniku - ach Ci niewdzięczni kierowcy! :roll:

Partner forum