To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Fidel-F2 - 13 Listopada 2014, 20:05

może fanem nie, ale lubię post-apo, co znaczy, że nie lubię gdy ktoś psuje post-apo
fealoce - 13 Listopada 2014, 20:12

W takim razie przeczytaj- mi się naprawdę przyjemnie czytało.
A jak już skończysz, to zabierz się za "Polaroidy z zagłady".

mBiko - 14 Listopada 2014, 14:13

Metro 2033 przeczytałem żeby obczaić o co chodzi z tą popularnością i miałem już nie wracać do tematu. Dopiero"Dzielnica" skłoniła mnie do powrotu do tematu, a po rozmowie z Agrafkiem zerknę jeszcze na "Korzenie niebios".
Chal-Chenet - 15 Listopada 2014, 13:21

mBiko napisał/a
Raczej tak, chociaż część opowiadań ze zbioru była publikowana wcześniej i fajnie wprowadza do Horyzontu

Dzięki.

mBiko - 17 Listopada 2014, 13:39

Maj pleżer.
konopia - 18 Listopada 2014, 09:45

Mam szansę przeczytać "Śmiertelny bóg" - Marcin Wełnicki.

warto czy lepiej sobie odpuścić?

Magnis - 18 Listopada 2014, 13:39

Początek jest obiecujący, środek niezły, ale bez zachwytów i zakończenie dobre. Zabrakło mi jakieś głębi jeśli chodzi o bohaterów (nawet naszego) czy zaskakującej historii, bo niestety początek wiele obiecuje, ale czym dalej zaczyna brakować klimatu i historia staje się przewidywalna. Mogło być lepiej lecz można przeczytać ;) .
konopia - 19 Listopada 2014, 12:41

Magnis, dzięki.
Adon - 23 Listopada 2014, 21:58

Ktoś coś słyszał o tym wydaniu kolekcjonerskim Wiedźmina? To tylko matras? (było tak np. z edycją "Doktora Snu" Kinga) Czy oni mają jakąś przedpremierową sprzedaż? W sieci o tym cisza, a przynajmniej ja nie widziałem nigdzie zapowiedzi. Ale superNOWA to totalny badziew, więc nic dziwnego, że ich marketing leży i kwiczy.
hrabek - 24 Listopada 2014, 07:46

Hmm... Może Matras ma wyłączność przez 2 tygodnie czy coś takiego? Widziałem kiedyś podobne wydanie, wtedy jeszcze oczywiście bez Sezonu Burz. Zresztą przez chwilę byłem niemalże pewien, że to jest właśnie tamto wydanie. Ale tamto chyba było czarne z czerwonym "autografem".

Pewnie za jakiś czas pojawi się i w innych księgarniach.

thinspoon - 24 Listopada 2014, 08:27

Niezła cena. Poprzednie wydanie w twardej kosztowało nieco ponad dwie stówki.
nureczka - 24 Listopada 2014, 11:45

hrabek napisał/a
Ale tamto chyba było czarne z czerwonym autografem.

Mamy właśnie takie, nabyte w ępiku. Za znacznie przystępniejszą cenę.

charande - 25 Listopada 2014, 14:51

Poczytałabym sobie coś ponurego, obyczajowego o uzależnieniu od alkoholu i/lub narkotyków. "Heroinę" Tomasza Piątka oczywiście znam. Próbuję ugryźć "Pod wulkanem" Malcolma Lowry'ego, ale strasznie to nudne. Może ktoś poleci coś lepszego?
nureczka - 25 Listopada 2014, 14:56

Charles Jackson "Stracony weekend" :mrgreen:
charande - 25 Listopada 2014, 15:03

Dzięki :)
mesiash - 25 Listopada 2014, 15:46

Sergiusz Piasecki "Bogom nocy równi" oraz "Kochanek wielkiej niedźwiedzicy". Jest ponure, zawiera uzależnienie od narkotyków, chociaż nie jest to motywem przewodnim.
Adon - 11 Stycznia 2015, 02:54

nureczko, przyuważyłem, że oprócz Bułyczowa (którego wielbię) tłumaczyłaś też "Arcymaga" niejakiego Aleksandra Rudazowa. Fajne to?
dalambert - 11 Stycznia 2015, 03:06

Adon, mnie się podobało, szlag mnie trfił, że fabrykanci nie wydali dalszego ciągu, jest tego z 8 czśści.
nureczka - 11 Stycznia 2015, 08:30

Arcymag arcydziełem nie jest, ale to dość fajna, lekka lektura. Z tym, że przetłumaczony jest tylko tom pierwszy (fabrykańci podzielili go na dwie części).
I w tym jest kłopot, bo uczciwie uprzedzam, że to w zasadzie "rozbiegówka". Takie "opisanie świata" i bohaterów. To co najciekawsze dzieje się w dalszych tomach.

Procella - 23 Stycznia 2015, 10:06

Wiem, że parę osób czytało tu książki Lindsay Davis. Czy trzeba je czytać po kolei? Mam ochotę spróbować, a jeden z tomów jest na taniej książce, nie wiem, czy brać, czy polować jednak na pierwszy.
gorbash - 23 Stycznia 2015, 16:00

Czytacie jakieś czasopisma popularnonaukowe? Macie jakieś tytuły godne polecenia? Albo takie których raczej warto unikać?
ketyow - 23 Stycznia 2015, 16:56

Świat Nauki Scientific American. W dużym stopniu to przedruk, ale trafiają się i polskie artykuły. Świetne pismo, wg mnie obecnie najlepsze na polskim rynku.
gorbash - 23 Stycznia 2015, 17:35

Dzięki ketyow, to właśnie chciałem usłyszeć bo też się nad nim zastanawiałem.
B.A.Urbański - 25 Stycznia 2015, 11:59

gorbash, ja również polecam Świat Nauki Scientific American, bo jeszcze nigdy nie złapałem ich na przekłamaniu czy naciąganiu faktów.
Do tego z polskich dorzucę "Wiedzę i Życie", z tego samego powodu. Duży plus - polskie czasopismo popularnonaukowe, które ma radę naukową, czuwającą nad jakością.
Ciekawe są niektóre popularnonaukowe wydania specjalne Polityki.
Można też zerknąć na artykuły Kazimierza Pytko (Laureat Nagrody Kisiela) w "Focusie", bo są ładnie napisane, a widać, że kwerenda była solidna.

ketyow - 26 Stycznia 2015, 11:42

Na Focusa wg mnie szkoda kasy. Od dawna nie oglądałem, ale to chyba zawsze było pismo, w którym rzucano jakieś tezy, a na ich podparcie zamiast argumentów wklejano obrazki na całą stronę. Ilość treści niemal zerowa. Jeżeli Pytko się ceni, to powinien pisać gdzie indziej.
Fidel-F2 - 26 Stycznia 2015, 17:20

Focus jest durny, pełen błędów, nieścisłości i przekłamań.
Luc du Lac - 26 Stycznia 2015, 19:19

W sam raz do darmowego przeczytania w kawiarni przy ciastku i latte vel. cappuccino jak kto woli
Stormbringer - 23 Marca 2015, 10:31

Co sądzicie o Listonoszu Brina? Kiedyś go nadgryzłem, ale nie przypominam sobie, bym skończył i zastanawiam się, czy repeta po latach ma sens.
Fidel-F2 - 23 Marca 2015, 11:00

Ja ciągle się na niego czaję, z 15 lat :) . I ciągle coś wskakuje przed niego.
Stormbringer - 23 Marca 2015, 11:19

No to graba. :)

Partner forum