To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Kruk Siwy - 10 Czerwca 2010, 12:24

O to koniecznie Drivera zapytaj.
Agi - 10 Czerwca 2010, 12:38

Driver wróci jutro z Rosji, przekażę mu pytanie.
Z tego co wiem, w ciężarówkach ma głównie Presidenta.

ilcattivo13 - 11 Czerwca 2010, 10:40

President jest najpopularniejszy i chyba najłatwiejszy w obsłudze/montażu/naprawie. Ale jak się chce mieć naprawdę dobry sprzęt, to tylko Motorola.

Na cokolwiek się zdecydujesz, najważniejsza jest redukcja szumów. Sprzęty za 150 - 300 pln rzadko mają coś sensownego, a przynajmniej coś, co będzie dobrze w osobówce działało.

ilcattivo13 - 11 Czerwca 2010, 13:41

Sandman - masz szczęście :D Właśnie odwiedził mnie gościu, który krótkofalarstwem się zajmuje od prawie 40 lat. I powiedział, że jeśli masz dużo kasy, to najlepszy byłby "President Walker" (wygląda staroświecko, ale to jeden z najlepszych modeli na rynku i można go prawie idealnie ustawić na siłę sygnału). A jak chcesz coś niedrogiego, to "TTI 881". Do tego antena 143 albo 145 cm, (broń Boże metrowa) i speca, który to wszystko dobrze poustawia (reflektometrem).

EDIT: jeszcze raz do mnie zaszedł (robiłem mu transparent) i na przykładzie swojego samochodu pokazał jak ma to wyglądać.

Więc jeszcze raz antena - najlepiej ją zamontować dokładnie pośrodku dachu - wtedy żaden kierunek sygnału nie będzie uprzywilejowany (w każdą stronę będzie łapała sygnał równie dobrze).

Sandman - 11 Czerwca 2010, 16:07

Wczoraj spotkałem się ze znajomym który też siedzi w branży już jakieś 30 lat. Walkera dobrze oceniał, ale bardziej polecał Johnnego III (pewnie to już jakieś subiektywne odczucia oba są w podobnych cenach i z podobnymi "osiągami"), ale co do anten polecał Sirio i twierdził, że najnowsze metrowe modele w niczym nie ustępują 140 :)

Pewnie co fachowiec to inne zdanie, :D

Edyta

Z anteną na środku dachu będzie mały zonk, bo mam przeszklony dach, musi wylądować z tyłu.

ilcattivo13 - 14 Czerwca 2010, 22:15

lepiej z tyłu niż z przodu - będziesz miał korzystniejszy odbiór tych co będą przed tobą :D

Uwaga - studenci informatyki i pokrewni!!!

czy ktoś mógłby mi polecić jakiś edytor, którym mógłbym grzebać w plikach ".lbx" (baza danych FoxPro, jeszcze przed powstaniem Virtual FoxPro). Szukałem i szukałem i ni chu-chu znaleźć nie mogę. A jak już znajduję, to albo jest to jakiś widowsowski kombajn do produkcji witryn internetowych, albo jakieś g napisane przez rosyjskiego studenta, które nie dość, że nie ma angielskiej wersji językowej, to jeszcze po uruchomieniu "setup.exe" KIS wykrywa masę wirusów :| A nowe oprogramowanie od Virtual FoxPro w ogóle nie czyta plików lbx (ech ta słynna microsoftowska kompatybilność) :|

Może być to oprogramowanie Dosowskie - dla mnie to niet probliema.

Szara opończa - 15 Czerwca 2010, 13:29

Do graczy komputerowych pytanie:

Ja graczem nie jestem ale do serii baldurowskiej mam sentyment.
Dostalem oryginalna Neverwinter Nights 2 w wersji angielskiej. Jest wsyztsko ok do momentu osiagniecia Neverwinter - nie moge za nic przejsc do lokalizacji zwanej "merchant quaters" czyli dzielnicy handlowej - wejscia sa dwa - laduje 13 skladniokow a nastepnie robi unloading module, loading modul, module loaded i .... wraca do pulpitu i program wykonal niedozwolona operacje. wykonalem nawet dodatkowa misje, walcze z tym od 3 dni i nic....

Help!

Ziemniak - 15 Czerwca 2010, 14:19

Szara opończa, a poinstalowałeś wszystkie patche? Spróbuj zmniejszyć liczebność drużyny, u mnie w przypadku podobnego błędu pomogło.
Szara opończa - 15 Czerwca 2010, 20:23

nie chcialy sie instalowac - nie odnajdywal patcha.
na razie pomoglo brutalnie - savy zabezpieczone, odinstalowanie, instalacja na nowo plus updejty wszystkie dostepne... do lokalizacji wszedlem - co dalej zobacze:)

nureczka - 18 Czerwca 2010, 14:54

Dane: film w formacie AVI.
Czy ktoś mi podpowie jak najłatwiej "wyciąć" sekwencję (chodzi mi o to, by uzyskać króciutki filmik).
Pytanie dodatkowe: jakaś metoda lepsza niż PrintScreen umożliwiająca wycinanie pojedynczych kadrów.
Z góry dziękuję.

Ziemniak - 18 Czerwca 2010, 15:00

Virtualdub

http://www.virtualdub.republika.pl/

nureczka - 18 Czerwca 2010, 15:04

Ziemniak, wiedziałam, że wiesz! Dziękuję.
hrabek - 18 Czerwca 2010, 15:13

A windowsowy Movie Maker sobie nie poradzi? Bo Virtual Dub wcale nie jest taki prosty w obsłudze. Movie Maker też daje możliwość edycji filmów. Właśnie wczytuję Divxa do niego, żeby zobaczyć, czy da radę wyciąć coś ze środka.
nureczka - 18 Czerwca 2010, 15:19

hrabek, dzięki. Spróbuję. Ja niestety całe życie pracuję w środowiskach znakowych, więc wszystko co związane z szeroko pojętą grafiką to dla mnie absolutna terra incognita.
hrabek - 18 Czerwca 2010, 15:25

Movie Editor wczytał film, sam podzielił na malutkie kilku-kilkunatosekundowe fragmenty, które dowolnie można ze sobą łączyć. Nie za bardzo można to podzielić jeszcze bardziej, ani nie wiem, jakiego klucza program użył do dzielenia, ale jeśli nie musi to być dzielenie super dokładne, to powinno wystarczyć.
Za to napotkałem dwa problemy:
1. nagrywa tylko w WMV, co może być pewną niedogodnością
2. mój film był w aspekcie 16:9, a film wynikowy w 4:3, więc wszystkim aktorom strasznie się twarze wydłużyły. Szukałem na szybko w opcjach, ale nie znalazłem ustawienia aspektu. Nie wiem, czy się da, więc jeśli twój film także jest 16:9 to może być ciężko.

Ziemniak - 18 Czerwca 2010, 19:13

hrabek, Movie Maker to straszny sh*t, a VD jest prosty, jak się ma poradniko-przewodnik ;P:

http://www.gordianknot.republika.pl/nandub.html

Iwan - 19 Czerwca 2010, 13:39

mógłby mi ktoś doradzić jakiś dobry impregnat do butów trekingowych?
materiał skóra licowana Hydrobloc

Fidel-F2 - 19 Czerwca 2010, 22:56

Iwan, na pamięć nie wiem ale idź do Deichmanna, powinni Ci doradzić a niezłe rzeczy maja.
merula - 20 Czerwca 2010, 15:00

Dunadana zapytaj, zajmuje się tym "zawodowo".
Iwan - 20 Czerwca 2010, 15:02

dzięki, miałem nadzieję że Dunadan tu zajrzy
ketyow - 22 Czerwca 2010, 14:23

Chcę wpłacić pieniądze na konto bet-at-home kartą. Od niedawna mam nową, więc usunąłem dane starej, wprowadziłem dane nowej, podałem CVC2 i przy próbie wpłaty wyskakuje mi komunikat "brak autoryzacji". O co chodzi?
Agi - 22 Czerwca 2010, 14:24

ketyow, aktywowałeś nową?
ketyow - 22 Czerwca 2010, 14:29

Tak, normalnie wypłacam nią z bankomatu, płacę w sklepie, limitu nie przekroczyłem. Na starej też nie miałem nigdy problemu z internetową płatnością kartą, a zależy mi na tym, żeby pieniądze zostały wpłacone natychmiast, a nie czekać na przelew i jego zaksięgowanie.

W internetowym zarządzaniu kontem nie znalazłem też żadnych opcji by włączyć/wyłączyć możliwość płatności kartą.

Matrim - 22 Czerwca 2010, 14:32

ketyow, jeśli wpłacasz przez bet-at-home, to czy oni na stronie nie mają jakiejś swojej autoryzacji nowej karty? Bo np. PayPal chyba z każdej nowej karty pobiera na początek piątaka.
ketyow - 22 Czerwca 2010, 14:37

Nie, oni po prostu pobierają za każdą wpłatę kartą 2%, a to czy wpłacę swoją czy kolegi nie robi im różnicy.
ketyow - 22 Czerwca 2010, 14:42

A kij im w oko, z płatnością kartą jest wszystko ok, to jakaś usterka po stronie bet-at-home chyba. Nie chcą moich pieniędzy to ich strata, na bwinie się wpłaciło bez problemów, co oznacza mój powrót do starego buka.
hrabek - 22 Czerwca 2010, 14:47

Matrim: to nie jest prawda. W PayPalu, za pierwszym razem, jak zakładasz konto, to pobiera piątaka, ale później oddaje (sprawdza w ten sposób poprawność danych adresowych). Przy dodawaniu nowej karty (bo np. poprzednia straciła ważność) już nie pobiera. Przetestowane 2 tygodnie temu.
Matrim - 22 Czerwca 2010, 15:30

hrabek, fakt, nie dopisałem, że oddaje :) Co do kolejnych kart, napisałem "chyba", bo wydawało mi się, że kilka miesięcy temu znów musiałem przechodzić przez autoryzację PayPala z powodu nowej karty. Korzystam raz na pięć lat, więc może mnie pamięć mylić :)
hrabek - 22 Czerwca 2010, 16:15

Może wprowadzili innowację. Ja nie musiałem przechodzić przez to jeszcze raz. Ale też dodałem jeszcze raz kartę o tym samym numerze (tylko CVC2 inny), więc może system pamiętał. A nową kartę trzeba autoryzować - być może. Więc obaj możemy mieć rację :)
dzejes - 22 Czerwca 2010, 23:19

ketyow napisał/a
Chcę wpłacić pieniądze na konto bet-at-home kartą.

No tak, a jak za studia ma zapłacić, to z kraju chce wyjeżdżać :twisted:

Partner forum