Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Ziemniak - 27 Maj 2010, 07:11
Teraz coraz częściej odchodzi się od tradycyjnych transformatorów i montuje się przetwornice wysokoczęstotliwościowe z małym transformatorkiem ferrytowym. Mają one dużo większą sprawność i zajmują mniej miejsca.
Rafał - 27 Maj 2010, 09:53
Dokształciłem się, dzięki. Chociaż głównym źródłem zakłóceń nadal będzie pole emitowane przez rdzeń transformatorka w przetwornicy. Ale temat mnie zaciekawił
ketyow - 3 Czerwca 2010, 23:12
Jak w wordzie 2007 ustawić, żeby odstępy (spacje) były szersze? Bo kod programów mi się zlewa, litery są za blisko siebie i miejscami nie widać czy jest spacja między nimi czy nie. Jakby ktoś umiał odpowiedzieć szybko byłbym bardzo wdzięczny.
ihan - 3 Czerwca 2010, 23:27
NIe wiem czy w 2007, ale spróbuj: format - czcionka - odstępy między znakami.
Stąd wynika, że w 2007 też: http://office.microsoft.c...1894531045.aspx
ketyow - 3 Czerwca 2010, 23:31
Nie bardzo mogę to znaleźć, nie ma tam nawet czegoś takiego jak format. Są odstępy między liniami, tzn. żeby w pionie zwiększyć odległość, ale na szerokość nie wiem gdzie. Poradziłem sobie drukując w wordpadzie, choć tam nie mogłem sformatować wyglądu poszczególnych stron, ale ujdzie, grunt że widzę co mam napisane. W każdym razie dzięki.
Godzilla - 3 Czerwca 2010, 23:33
ketyow, nie mam teraz dostępu do Worda, ale to się zwykle robiło w formatowaniu znaków. Wchodzisz w Format - Font, masz trzy zakładki, w drugiej możesz zarządzać odstępem między literami.
ihan - 3 Czerwca 2010, 23:33
Jak klikniesz na format, potem na czcionka wyskoczy karta: pierwsza zakładka: czcionka, druga: odstęp między znakami, trzecia: efekty tekstowe.
ketyow - 3 Czerwca 2010, 23:51
Tu nie ma zakładki "format", ale znalazłem. Narzędzia główne -> czcionka i tam w prawym dolnym rogu jest taka strzałka wysuwająca menu. W menu mamy odstępy między znakami, można je rzszerzyć, ale to mija się z celem, bo między literami mam też większe dziury - chcę jedynie poszerzyć spacje, bo jak między literami będą odstępy większe, to już w ogóle nie będzie wiadomo, gdzie jest spacja a gdzie nie. Jest w ogóle opcja rozciągnięca samych spacji?
nureczka - 4 Czerwca 2010, 08:58
ketyow napisał/a | Jest w ogóle opcja rozciągnięca samych spacji? |
Wbijaj podwójne
Napisz sobie makro w VB, które wyszuka spacje i zmieni czcionkę na większą o dwa punkty
gorbash - 4 Czerwca 2010, 09:17
Kod w Wordzie? Perwercha trochę.
Przewal go do jakiegoś ludzkiego edytora. A potem "Find" i "Replace".
ihan - 4 Czerwca 2010, 09:40
Wiem, że to lenistwo i nie chce mi sie szukać, a ci których pytałam i zajmują się zawodowo nie wiedzą, ale:
Jeśli mam grant europejski i wszystko idzie przez przetargi. Sprzęt który chcę produkują tylko Niemcy. Nie mają w Polsce przedstawiciela. Czy jest w ogóle szansa, że kupię ten sprzęt, że gdy nikt się nie zgłosi na x przetargów będę mogła kupić z wolnej ręki? Czy muszę znaleźć "czasowego" dystrybutora, który weźmie jeszcze swoją prowizję, czyli docelowo wydam więcej kasy?
Adon - 5 Czerwca 2010, 15:10
Zna ktoś jakiegoś dobrego i niedrogiego hosta? Muszę mój serwer gdzieś przenieść i przetransferować domenę, a średnio chcę przedłużać abonament u obecnego.
Agi - 6 Czerwca 2010, 09:27
ihan napisał/a | Czy jest w ogóle szansa, że kupię ten sprzęt, że gdy nikt się nie zgłosi na x przetargów będę mogła kupić z wolnej ręki? |
ihan, zgodnie z obowiązującym prawem zamówień publicznych zamówienia z wolnej ręki możesz dokonać stosując przepisy art. 67. Do opisanego przez ciebie przypadku odnosi się ust. 1, pkt 4Cytat | 4) w prowadzonych kolejno postępowaniach o udzielenie zamówienia, z których co
najmniej jedno prowadzone było w trybie przetargu nieograniczonego albo
przetargu ograniczonego, nie wpłynął żaden wniosek o dopuszczenie do udziału
w postępowaniu, nie zostały złożone żadne oferty lub wszystkie oferty zostały
odrzucone na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ze względu na ich niezgodność z
opisem przedmiotu zamówienia, a pierwotne warunki zamówienia nie zostały w
istotny sposób zmienione; |
Jaka jest szacunkowa wartość tego zamówienia? Jeśli powyżej progów unijnych, zamieścisz ogłoszenie zgodnie z art. 11 ust. 7 pzpCytat | 7. Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich ogłoszenia przekazuje się,
zgodnie z wzorami określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1564/2005 z dnia
7 września 2005 r. ustanawiającym standardowe formularze do publikacji ogłoszeń w
ramach procedur udzielania zamówień publicznych zgodnie z dyrektywami
2004/17/WE i 2004/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. UE L 257 z
1.10.2005, str. 1), jeŜeli wartość zamówienia lub konkursu jest równa lub przekracza
kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 8. |
Wtedy masz szansę, że dostawca zagraniczny też się zgłosi.
Tryb z wolnej ręki i tryb zapytania o cenę są wyjątkowo "nielubiane" przez kontrolerów, więc musisz dołożyć szczególnej staranności, żeby Ci nie zakwestionowali tego zamówienia.Tu masz link do strony UZP z jednolitym tekstem ustawy pzp. Dodatkowe pytania na ślij na pw.
ihan - 6 Czerwca 2010, 09:38
Agi, wielkie dzięki.
Agi - 6 Czerwca 2010, 09:40
CPPMS
dzejes - 6 Czerwca 2010, 14:02
Popsuła się mi nawigacja (no ok, potrzaskałem ) i mam teraz zgryz pod hasłem "co kupić".
Czy nawigację dedykowaną, czy palmtopa/smartfona. Na korzyść nawigacji przemawia duży ekran (przyzwyczaiłem się już do takiego, do możliwości podejrzenia co też czeka za zakrętem) i cena, za palmtopem możliwości - przyznam, że przydałby mi się jakiś podręczny notes, terminarz, przypominajka i tak dalej. Posiadana w tej chwili Nokia robi, co może, ale trochę mi brakuje. kusi mnie też idea posiadania tylko jednego gadżetu, nie dwóch, za to przeraża prądożerność takiego kombajnu.
Wdzięczny będę za podpowiedź.
hrabek - 7 Czerwca 2010, 10:43
HTC HD2 - i palmtop i duży ekran, nie trzeba iść na kompromis.
shenra - 9 Czerwca 2010, 16:45
Mam pytanko na szybko. Czy ktoś ma jakieś refleksje dotyczące Karty Nauczyciela? Potrzebuję kilku opinii. Dzianks.
dzejes - 9 Czerwca 2010, 17:09
hrabek napisał/a | HTC HD2 - i palmtop i duży ekran, nie trzeba iść na kompromis. |
Racja, niestety cena w okolicach 2k mnie w tej chwili przerasta. Zostanę chwilowo przy jakiejś na'vi gacji + wnikliwej lekturze instrukcji obsługi Nokii
Agi - 9 Czerwca 2010, 17:30
shenra napisał/a | Mam pytanko na szybko. Czy ktoś ma jakieś refleksje dotyczące Karty Nauczyciela? Potrzebuję kilku opinii. Dzianks. |
Zlikwidować i to szybko.
shenra - 9 Czerwca 2010, 17:33
Agi napisał/a | Zlikwidować i to szybko. | Czemu?(wybacz pytanie tendencyjne, ale argument doktorce muszę jakiś przytoczyć )
Matrim - 9 Czerwca 2010, 17:35
shenra, "bo to dzieło Szatana", nie wystarczy?
Agi - 9 Czerwca 2010, 17:35
Jeśli masz użyć mojego zdania muszę je przemyśleć i odpowiednio uargumentować.
Ile mam na to czasu?
shenra - 9 Czerwca 2010, 17:41
Matrim, nie, nie wystarczy.
Agi do jutra. Personalnie to nie będę wymieniać, ale w ramach ciekawych informacji powinno być dobrym zwieńczeniem.
hrabek - 9 Czerwca 2010, 20:01
dzejes: można znaleźć taniej. A naprawdę warto. Ja nawet książki zacząłem czytać z ekranu. Już 3 przeczytałem i jestem w trakcie czwartej. Myślałem, że nie dam rady, będą boleć mnie oczy, litery się zlewać, wzrok męczyć, ale nic z tych rzeczy, czyta się znakomicie.
---------------------------
Ja też mam pytanie. Czy ktoś orientuje się, czy dziecko musi teraz chodzić do zerówki, czy może chodzić jako pięciolatek do przedszkola i później od razu pójść do pierwszej klasy jako sześciolatek? Trzeba to jakoś załatwiać, zgłaszać, jakieś testy organizować, czy jakoś prosto da się to zorganizować?
Anonymous - 9 Czerwca 2010, 20:08
hrabek, Ty tam już cicho. No.
shenra - 9 Czerwca 2010, 20:58
To co nikt poza Agi nic nie powie?
Godzilla - 9 Czerwca 2010, 21:11
hrabek, może tutaj
http://www.radosnaszkola....=149&Itemid=192
coś znajdziesz. Pamiętam że taka rozpiska, które dzieci co muszą, była do wglądu w przedszkolu mojej córki, ale dokładnie nie pamiętam jak to szło.
shenra - 10 Czerwca 2010, 10:19
Moje pytanie straciło na akutalności, dzięki za pomoc
Sandman - 10 Czerwca 2010, 12:22
Może mi ktoś polecić jakiś zestaw CB do samochodu?
|
|
|