Planeta małp - Co nas wk***wia, znaczy się, irytuje
ilcattivo13 - 26 Października 2011, 16:08
oki, a churchać mogę
Witchma - 26 Października 2011, 16:09
Możesz, byle w kierunku północ, północny wschód
ilcattivo13 - 26 Października 2011, 16:12
ale dlaczemu pod wiatr?
Agi - 27 Października 2011, 06:25
Migreny dzień drugi.
Lowenna - 27 Października 2011, 07:34
Kaszlę gorzej niż gruźlik w ostatniej fazie choroby
dalambert - 27 Października 2011, 07:48
Ministra Kopacz, własnie zlikwidowała / na odchodne/ refundację pasków glikometrycznych, no i w listopadzie zamiast wziąć na recepte 1 /jedno/ opakowanie , poproszę o 3 /trzy/, co by mi na rok starczyło.
Ja mam kłopot, a fundusz z kasy leci .
Witchma - 27 Października 2011, 07:51
| dalambert napisał/a | | własnie zlikwidowała / na odchodne/ refundację pasków glikometrycznych |
Nie żartuj? Świetnie, muszę mamę uprzedzić.
dalambert - 27 Października 2011, 08:06
Witchma, od wczoraj o tym TeVały trąbią, od nowego roku mają być nie po 3,20 /refundowane/, ale po ponad trzy dychy. Ja to tak sie glikobadam co trzy- cztery dni więc trzy paczki po 50 pasków mi starczają na rok/ chyba , że będzie gorzej/ więc: cbdu.
A draka się robi więc może cóś sie zmieni, ale wolę nie ryzykować i strzelę "Fundusz" na większą ilość.
Czyli miało byc taniej, będzie więcej
Witchma - 27 Października 2011, 08:37
Niefajnie, mama zużywa 2-3 paski dziennie.
dalambert - 27 Października 2011, 08:52
No to od nowego roku 100 złp miesięcznie extra, jak w mordę strzelił, ale za to PO nas przed strzasznym pisiactwem obroniło Jest DOBRZE, a będzie jeszcze lepiej
Kasiek - 27 Października 2011, 10:32
| Cytat |
Kaszlę gorzej niż gruźlik w ostatniej fazie choroby |
Przybij piątkę :/ Zaraziłam się od Marcina :/ A muszę do pracy iść
Aha - wystarczy, że pomyślę o pracy i już mi się ciśnienie podnosi
nimfa bagienna - 27 Października 2011, 11:50
| Witchma napisał/a | | dalambert napisał/a | | własnie zlikwidowała / na odchodne/ refundację pasków glikometrycznych |
Nie żartuj? Świetnie, muszę mamę uprzedzić. |
O, dzięki, ja też.
dalambert - 27 Października 2011, 11:53
nimfa bagienna, no to znaczy o około Forum więcej jest cukrzyków, acz forumowoczynny to chybać tylko JA
ps, do końca tego roku, to jeszcze na strych zasadach /3,20 zł/ za paczkę, więc trza się na zapas nachapać i niech się Pani Ministra w portfel ugryzie
Witchma - 27 Października 2011, 11:57
| dalambert napisał/a | forumowoczynny to chybać tylko JA |
Nieprawda, ale nazwisk nie będę podawać
dalambert - 27 Października 2011, 12:00
Witchma, nie ma sie czym chwalić, tak mi sie na okoliczność wq*wienia tą podwyżką wypsnęła własna przypadłość, w pewnym wieku to człowiek z rana i wieczora za grzechotkę robi, ale po co o tym ględzić - nudne to to
czterdziescidwa - 27 Października 2011, 15:35
| dalambert napisał/a | Ministra Kopacz, własnie zlikwidowała / na odchodne/ refundację pasków glikometrycznych, no i w listopadzie zamiast wziąć na recepte 1 /jedno/ opakowanie , poproszę o 3 /trzy/, co by mi na rok starczyło.
Ja mam kłopot, a fundusz z kasy leci . |
dalambert, masz jakiegoś linka na ten temat, czy propagandujesz przy okazji siejąc panikę? Nic nie wygoglowałem na ten temat.
Kruk Siwy - 27 Października 2011, 15:38
dalamberta należy pacać prewencyjnie, prawda. Ale w tym przypadku:
http://stooq.pl/n/?f=528265
uprzejmie proszę go przeprosić.
czterdziescidwa - 27 Października 2011, 16:08
| Kruk Siwy napisał/a | dalamberta należy pacać prewencyjnie, prawda. Ale w tym przypadku:
http://stooq.pl/n/?f=528265
uprzejmie proszę go przeprosić. |
Dobra, teraz wiem czego szukać. Tu jest chyba lepsze info: http://www.rynekzdrowia.p...w,113612,8.html
Nie czuję się na siłach dyskutować czy zmiana jest słuszna i czy pogorszy zdrowie cukrzyków, czy raczej godzi w interesy molochów farmaceutycznych.
Ale nie jest tak, jak pisał dalambert, że Kopacz zlikwidowała refundację. Zmieniła formę refundacji. Z tekstu wynika że paski będą kosztować od 12 do 20 zł za 50 pasków. Przy trzech opakowaniach to jest 36 - 60 zł miesięcznie. Nie 100zł. Ale jeśli dalambert poczułeś się urażony moim pytaniem, to przepraszam.
ailiS - 27 Października 2011, 16:31
zaopatrzenie bibliotek: 3 egzemplarze, 200 chętnych. Przecież tego nie kupię, bo mi szkoda pieniędzy
Ilt - 27 Października 2011, 16:59
A czego szukasz i gdzie? Może będziemy w stanie pomóc?
ilcattivo13 - 27 Października 2011, 18:26
stówka z groszami na same antybiotyki
mBiko - 27 Października 2011, 19:00
| Kasiek napisał/a | | wystarczy, że pomyślę o pracy i już mi się ciśnienie podnosi |
Wcale nie muszę być chory, żeby mieć to samo.
Na dodatek Potwór mnie znów zawirusował.
Lynx - 27 Października 2011, 20:05
Migrena
nie mogę się pozbierać
Fidel-F2 - 27 Października 2011, 20:12
| czterdziescidwa napisał/a | | opakowaniach to jest 36 - 60 zł miesięcznie. | Ja płacę 100zł za samą wizytę jak syn jest chory, nie licząc leków
dalambert - 27 Października 2011, 20:25
czterdziescidwa, to zależy jaka cukrzyca/ mnie , na razie, tfu odpukać, starcza 1 opakowanie na jakieś dwa miesiące, bo badam poziom co dwa-cztery dni/ ale to cukrzyca 2 typu we wczesnej fazie.
Jak ktoś / szczególnie cukrzyca 1 typu i dalsze fazy 2/ jest na insulinie, a nie pigułach to może musieć badać poziom przed i po insulinie, to mu może i 6 opakowań wyskoczyć na miesiąc.
Weź se czterdziescidwa, pogooglaj o tej wrednej przypadłości , a potem włączaj POwiacką propagandę, jest PO wyborach i teraz zaczyna się słodka rzeczywistość i pamiętaj, że to nie PiS będzie wypełniał wyborcze opowieści, ale ci co wybory wygrali,
Będzie jeszcze lepiej.
Agi - 27 Października 2011, 20:34
dalambert, widzę, że jak nie ma "ciszy wyborczej" plujesz jadem gdzie popadnie. Pozostali userzy jakoś mogą żyć bez wtrętów i wstrętów politycznych.
dalambert - 27 Października 2011, 20:49
Agi - mówię nie o propagandzie, nie o programach, tylko o konkretnym działaniu, konkretnej osoby, mającej zmienić fotel Ministra od Zdrowia na fotel Marszałka Sejmu, te konkretne działania nie tylko mnie wkurzają/ mnie akurat stosunkowo niewiele, ale grosz do grosza../ więc gdzie tu jad, mam to co robi Pani Kopacz chwalić i się cieszyć ?
Może by się przydał wątek Jak dobrze jest i jak się wspaniałe perspektywy rysują będziemy tylko chwalić i się zachwycać.
Agi - 27 Października 2011, 20:58
dalambert, chodzi mi o to, że nawet na chwilę i na forum literackim nie potrafisz oderwać się od polityki i szermowania hasłami. Tylko tyle i aż tyle.
Nie nakazuję Ci nikogo chwalić. Możemy przez jakiś czas nie rozmawiać o polityce?
dalambert - 27 Października 2011, 21:04
Agi, czy na forum literackim może nas wkurzać /a tego dotyczy ten wątek/
wyłącznie grafomania co poniektórych tffuuurców, czy również konkretne działania ludzi i to walące nas w portfel i nie tylko ?
Czy pozbawienie chorych możliwości leczenia/ badanie poziomu cukru/ i nie cieszenie się z tego jest "rozmawianiem o polityce" ?
Ziemniak - 27 Października 2011, 21:10
dalambert, po pierwsze nie wiem skąd wziąłeś te sześć opakowań, przy ustabilizowanej kuracji insuliną zużywa się max. 100 pasków miesięcznie, czyli dwa opakowania, więcej tylko na etapie stabilizowania kuracji a więc incydentalnie. po drugie, wyższa odpłatność za paski zapobiegnie marnotrawstwu. Przy paskach kosztujących nierzadko jeden grosz ludzie gromadzą zapasy, a później, przy wymianie glukometru wyrzucają niejednokrotnie po kilka- kilkanaście opakowań, no ale nie szkoda, przecież są za darmo. Tylko, że za te paski płaci państwo i to wcale niemałe sumy. Więc po pierwsze podniesienie cen zmniejszy marnotrawstwo, a po drugie zwiększy konkurencję, dzięki czemu realna cena spadnie i zaoszczędzimy wszyscy.
|
|
|