To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

konopia - 5 Kwietnia 2014, 16:16

Rodion, ale to historie niby alternatywne Ciszewskiego, czy raczej coś al'a "Wieczna wojna" było?
Rodion - 5 Kwietnia 2014, 16:27

konopia, Coś bardziej jak wieczna wojna, jakiś świat pokryty mgła i jednostki piechoty,rzecz względnie świeża i jakąś chwile temu wyszła druga cześć.

A Ciszewski jest sobie na półeczce :wink:

Ziuta - 5 Kwietnia 2014, 16:29

Nie czytałem wprawdzie, ale może Michał Cholewa?
Rodion - 5 Kwietnia 2014, 17:11

Ziuta, dzięki! Michał Cholewa " Gambit"
Ktoś czytała? Jakieś uwagi? Warto wydać kilka złotych?

Sandman - 5 Kwietnia 2014, 22:44

Czytałem, "Gambit" jest niezły, a drugi tom, "Punkt cięcia" według mnie jeszcze lepszy.
Rodion - 6 Kwietnia 2014, 11:36

Dzięki, to spokojnie dodam te książki do listy
Fidel-F2 - 9 Kwietnia 2014, 09:11

Ostatnio gdzieś na orbicie pojawiło mi się nazwisko Eduardo Mendoza. Nie znam zupełnie. Macie jakieś trzy grosze do wtrącenia?
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2014, 00:29

Nikt? nic?
figurant - 10 Kwietnia 2014, 14:59

Fidel-F2, dawno temu, moja stara znajoma była zadowolona. Na tyle zadowolona,że z rozpędu sięgnęła po dwie kolejne książki i mnie starała się namówić. Zaczęła od książki z "damskim fryzjerem" w tytule. O ile nic nie pokręciłem.
Magnis - 10 Kwietnia 2014, 16:38

Przygoda fryzjera damskiego Eduardo Mendozy też kiedyś czytałem i podobała mi się. Trochę zakręcona, z fajnym bohaterem i dobrze się czyta. Więcej nie powiem, bo bym musiał sobie ją przypomnieć :wink: , ale warto przeczytać.
joe_cool - 12 Kwietnia 2014, 00:18

Fryzjera damskiego czytałam, jest OK. Brak wiadomości od Gurba - krótkie, zabawne, no i są obcy :) Jeszcze coś trzeciego zaczęłam, ale nie zmogłam.
Fidel-F2 - 12 Kwietnia 2014, 01:52

Dzięki, póki co średnio przekonany jestem. :P
Martva - 12 Kwietnia 2014, 10:15

O, też czytałam to z fryzjerem. Pamiętam że nieco absurdalne i że mi się całkiem podobało :)
Fidel-F2 - 12 Kwietnia 2014, 10:55

No to jak będzie okazja to napocznę tego fryzjera a potem się zobaczy.
Pawian - 21 Kwietnia 2014, 11:30
Temat postu: Jaką książke polecicie?
Siemka.

Z góry sorry, jeśli to zły dział do takich pytań, ale innego nie znalazłem.

Interesuje mnie książka science-fiction (Solaris i Bena Bovę czytałem, ale to nie to), w której:

1. Nie ma ufoludków
2. Jeśli są jakieś walki, to mają drugorzędne znaczenie
3. Książka ma jakieś podstawy naukowe, fachowa terminologia itp
4. Naukowcy prowadzą badania na jakichś planetach, robią obliczenia itp
5. Bohaterowie mogą posiadać jakieś roboty itp

Ogólnie, nie chodzi o jakieś wojny w kosmosie tylko coś w rodzaju gry "ColoBot", jeśli ktoś grał. Prowadzone są badania w kosmosie itp

Kruk Siwy - 21 Kwietnia 2014, 11:38

Fantastyka eksploracyjna, znaczy. Uściślij "ufoludki" - ma nie być żadnych cywilizacji pozaludzkich?
Rodion - 21 Kwietnia 2014, 12:04

"Kuchnia Polska" - polecam
Rafał - 21 Kwietnia 2014, 12:34

Pawian, ugryź Kosika, może Dukaja?
Pawian - 21 Kwietnia 2014, 12:56

Taa, bez cywilizacji pozaziemskich. Nie ma być "gwiezdnych wojen", ani nic w tym rodzaju.

Po prostu prowadzą jakieś badania, satelity, roboty itp

Stormbringer - 23 Kwietnia 2014, 11:02

Przymierzam się do Bohaterów Abercrombiego. Da się to spokojnie czytać bez znajomości trylogii Pierwszego Prawa? Dodam, że Zemsta najlepiej smakuje na zimno podobała mi się.
dziko - 23 Kwietnia 2014, 11:10

Stormbringer napisał/a
Przymierzam się do Bohaterów Abercrombiego. Da się to spokojnie czytać bez znajomości trylogii Pierwszego Prawa? Dodam, że Zemsta najlepiej smakuje na zimno podobała mi się.

Bohaterowie dużo bardziej bazują na wątkach i postaciach z trylogii niż Zemsta więcz IMHO lepiej nie czytać przed Pierwszym Prawem, dużo się straci. Wynika to z tego, że Zemsta to jakby spin-off, a Bohaterowie luźna kontynuacja.

Stormbringer - 23 Kwietnia 2014, 11:39

Dzięki za wyjaśnienie. Pierwsze Prawo od dawna mam w planach, ale chwilowo chciałem sięgnąć po jakieś jednotomowe fantasy - wygląda jednak na to, że muszę się w końcu rozejrzeć za Samym ostrzem. :)
dziko - 23 Kwietnia 2014, 20:29

Znam ten ból - o jednotomowe ciężko, za to trylogii i ileśtam-logii masa. A próbowałeś Honor złodzieja Hulicka?
Luc du Lac - 23 Kwietnia 2014, 20:56

HONOR ZŁODZIEJA to też już cykl
dziko - 23 Kwietnia 2014, 21:34

Luc du Lac napisał/a
HONOR ZŁODZIEJA to też już cykl

No, za dwa tygodnie będzie kontynuacja. Ale "Honor..." to jest samodzielną książką, nie początek jakiejś trylogii z cliffhangerami w końcówce, w tym sensie można łyknąć jako "solówkę" :)

Stormbringer - 23 Kwietnia 2014, 23:40

dziko napisał/a
Znam ten ból - o jednotomowe ciężko, za to trylogii i ileśtam-logii masa. A próbowałeś Honor złodzieja Hulicka?

Nie znałem, ale już namierzam. :)

Iwan - 30 Czerwca 2014, 10:34

może ktoś pomoże, opowiadanie, sześciu rozbitków w kosmosie znajduje jakiś artefakt obcych, Godiva i hrabia Mścisławski to bohaterowie których pamiętam
ktoś kojarzy autora i tytuł?

Chal-Chenet - 4 Lipca 2014, 20:20

Czy Niewidzialna Korona E. Cherezińskiej to kontynuacja czegoś, czy samodzielna powieść?
nureczka - 4 Lipca 2014, 20:31

Chal-Chenet napisał/a
Czy Niewidzialna Korona E. Cherezińskiej to kontynuacja czegoś, czy samodzielna powieść?

Kontynuacja "Korony śniegu i krwi". Tym razem akcja dzieje się po śmierci Przemysła II.

Chal-Chenet - 4 Lipca 2014, 20:37

Dziękuję.

Partner forum