Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.
Matrim - 17 Marca 2014, 20:26
Dzięki Wam, jeszcze sobie przemyślę sprawę. Na pewno w papierze, tylko jeszcze nie wiem kiedy
Ziuta - 17 Marca 2014, 21:06
Jeszcze to. W notce na wolnych lekturach jest napisane, że:
wolne lektury napisał/a | Tłumaczenie stanowi obszerny wybór z pełnego tekstu hiszpańskiego oryginału. |
Czerni są pełną wersją Kiszota. W ogóle z XIX-wiecznymi tłumaczeniami trzeba bardzo uważać, bo bardzo często są ani wierne, ani pełne. Na przykład dobre tłumaczenia Verne'a pojawiły się dopiero po wojnie, chociaż sam pisarz był u nas wydawany zaraz po premierach we Francji.
Matrim - 17 Marca 2014, 21:20
O, to ciekawe, bo ja znalazłem na stronie Nowoczenej Polski informację, że to "najobszerniejsze z tłumaczeń".
Ziuta - 17 Marca 2014, 21:36
Jest na sali iberysta?
Średnio wierzę, że tłumaczenie z XIX wieku jest lepsze niż współczesne (wyjątek: Szekspir Paszkowskiego). Zwłaszcza, że moi Czerni na pewno są obszerniejsi, bo zaczynają się od sonetów, których nie ma u Zakrzewskiego na Wolnych Lekturach.
Adon - 17 Marca 2014, 21:43
Aż sprawdziłem, jakie tłumaczenie mam na półce.
A skoro o tym mowa - wiecie że jest nowe tłumaczenie Frankensteina? W jednym woluminie wraz z opowiadaniami będącymi owocem owego słynnego zakładu z 1816 roku. Po raz pierwszy wszystko po polsku, na ile się orientuję.
Magnis - 18 Marca 2014, 16:25
Chodzi Ci o taką książkę :
Frankenstein Vesper
Adon - 18 Marca 2014, 20:38
Tak, ale to było informacyjnie, nie pytałem.
Magnis - 18 Marca 2014, 22:50
Adon napisał/a | Tak, ale to było informacyjnie, nie pytałem. |
Tak informacyjnie podałem i zarazem zapytałem się Ciebie .
Książkę widziałem i nie różni się niczym od starszego wydania prócz tego, że dodali jedno lub dwa krótkie opowiadania dodatkowo.
Adon - 18 Marca 2014, 23:00
Różni się przede wszystkim tłumaczeniem i tym, że zawiera dodatkowo nowele "Pogrzeb" Byrona i "Wampir" Polidoriego oraz opowiastki niesamowite Percy’ego Shelleya.
Ziuta - 24 Marca 2014, 11:21
Jeszcze o Don Kichocie
Matrim, w drugim tomie mojego wydania Czernych znajduje się lista dotychczasowych tłumaczeń. Zakrzewski może jest i pełny, ale to tłumacze nie via francuski przekład Viardota. Do tego z 1855. Po nim było w 1935 tłumaczenie Edwarda Boye, pierwsze z oryginału. Czerni wydają się więc chyba najlepszym wyborem. Do tego nieco wcześniej w posłowiu tłumaczą swoje decyzje - które to mi się spodobały.
Matrim - 26 Marca 2014, 09:51
Dzięki, Ziuta. Sprawdziłem i moje też to ma. No to decyzję już podjąłem
Ziuta - 28 Marca 2014, 18:38
Teraz ja mam sprawę, a na forum są szpece.
Jakie znacie stare powieści SF, kosmicznej SF z odchyłem komunistycznym? Znam oczywiście Jefremowa, trylogię Borunia i Trepki, Obłok Magellana Lema. Wiem, że wczesne powieści Strugackich działy się w takim soc-utopijnym świecie. Były u nas wydane jakieś inne ważne książki z tego nurtu?
Rodion - 28 Marca 2014, 18:53
Astronauci Lem
Katastrofa na słońcu Antarktydy Trepka
Tak na szybko i z pamięci
Zajrzyj też do zbiorów Galaktyka 1/2 wydanych przez Iskry
m_m - 28 Marca 2014, 18:54
Moze wczesnego Zajdla mozna by było podciągnąć?
Rodion - 28 Marca 2014, 19:02
m_m, podejrzewam raczej ze Ziuta, pyta o pozycje w których triumfujący jedynie właściwy system wynosi rewolucje na nowy poziom. A to raczej nie Zaidel.
m_m - 28 Marca 2014, 19:11
Masz rację Rodion
Rodion - 28 Marca 2014, 19:31
Swoja drogą ciekawostka, kiedyś człowiek się tym bezkrytycznie zaczytywał a teraz nie pamięta.
Któż tak bez sprawdzania w piwnicy pamięta inne tytuły?
Jakiś czas temu czytałem artykuł o odgórnym nakazie określonego stylu pisania dla fantastów w ZSRR ( były tam tez wybrane tytuły), ale zabij nie pamiętam gdzie
Kruk Siwy - 28 Marca 2014, 19:34
Rodion napisał/a | Katastrofa na słońcu Antarktydy Trepka |
Ekhem. Hollanek.
Rodion - 28 Marca 2014, 19:47
Ot, wybacz, pamięć jednak zawodna a na półce nie mam.
Inne jakieś tytuły i autorów pamiętasz?
Kruk Siwy - 28 Marca 2014, 19:47
powieści tak na szybko:
- Mgławica Andromedy Jefremow
- Ludzie ery atomowej Gajda
- Ekspedycja mikro Kroger
- Goście z planey Mion Stypow
- Tajemnica ślepych ptaków (reszta trylogii takoż) Soucka
- Odnajdziesz się sam Sawczenko
- Dalekie szlaki Sniegowa
- w kilku powieściach Peteckiego jest dosłowne odwołanie się do zwycięskiego komunizmu
To tak po krótkim zerknięciu na półki.
Rodion - 28 Marca 2014, 19:48
Sniegow to ten gdzie są "zływrogi"?
I jakoś tak mnie meczy " Sobowtór profesora Rawy "
Kruk Siwy - 28 Marca 2014, 19:49
Tak.
Rodion - 28 Marca 2014, 19:50
Ziuta, czyli polecam koniecznie! Klasyka!
Stormbringer - 1 Kwietnia 2014, 11:00
Wołanie kukułki Galbraitha (J.K. Rowling) - dobre to? Jest dziś w promocji na Virtualo, ale nie wiem, czy ruszać (Nesbo mnie rozbestwił i teraz się boję, że każdy kryminał będzie dla mnie za mało wyrazisty i klimatyczny).
LadyBlack - 1 Kwietnia 2014, 11:38
A właśnie niedawno upolowałam za "taniochę" i przeczytałam.
Nie mam porównania do Nesbo, bo nie czytałam.
Ale ogólnie nie jest złe. Żadna rewelacja wśród kryminałów, ale nie jest złe.
Czytało mi się dobrze, bez bólu. Zagadka jest, detektyw z asystentką jest, jakieś tam zaskakujące elementy są. Narracja bardzo nieśpieszna, przeplatana osobistymi, uczuciowymi kłopotami bohatera i jego asystentki też. Poza tym ładnie zarysowane tło, czyli piękni, bogaci i modni .
Da się przeczytać, nawet dość miło, ale nie nazwałabym tego "rasowym kryminałem". Nie tyle odczuwa się napięcie wynikające ze zwrotów akcji, co raczej relaksacyjnie śledzi się obyczajowe perypetie bohaterów.
Moim zdaniem, gdyby wyciąć sentymentalne kawałki dotyczące pożycia głównego bohatera, byłoby lepsze
Za 10 zł można kupić i przeczytać w ramach relaksu; inwestować więcej warto tylko w ramach sentymentu do twórczości pani Rowling . To tak z mojego subiektywnego punktu widzenia.
Stormbringer - 1 Kwietnia 2014, 12:52
Dzięki za odpowiedź. Chyba właśnie tego się obawiałem: to kryminał nie rasowy, lecz relaksacyjny. Co prawda lubię w tym gatunku wątki obyczajowe, ale na razie wstrzymam się z zakupem.
Ziuta - 2 Kwietnia 2014, 08:47
Rodion, Kruk Siwy, dzięki za pomoc!
Rodion - 5 Kwietnia 2014, 14:40
Szukam polskiego military sf, jakiś czas temu na gildii trafiłem na coś takiego i nawet czytałem fragmenty, ale za holere nie pamiętam autora
Fidel-F2 - 5 Kwietnia 2014, 14:41
ładnie zawęziłeś obszar poszukiwań
Lowenna - 5 Kwietnia 2014, 15:12
Rodion, może Bogowie są śmiertelni Drukarczyka
|
|
|