Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?
mBiko - 26 Lutego 2013, 23:01
To już jakiś Kojak, Colombo albo inny Whicher winien ustalić.
Adon - 26 Lutego 2013, 23:27
nureczka napisał/a | Romek P. napisał/a | Cóż, opowiadania to wymierająca forma. |
I to mnie właśnie martwi, bo to moja forma ulubiona. |
Moja też. Do tego coraz bardziej irytują mnie rozdmuchane do granic seriale.
gorat - 26 Lutego 2013, 23:43
Tak po drodze: gdzie się Czas Fantastyki podziewa? Nie mogę znaleźć.
Romek P. - 27 Lutego 2013, 08:35
Pewien redaktor napisał, że wyjdzie, tylko później, ale wyjdzie. I że mają być jakieś zmiany. Zabrzmiało to tajemniczo, ale w kontekście upadku "Opowieści" to jednak tchnie optymizmem, że nie ma komunikatu w typie: to ostatni numer, albo czegoś podobnego.
Fidel-F2 - 27 Lutego 2013, 10:08
Lutowa NF w mojej opinii.
http://szortal.com/node/2565
khamenei - 27 Lutego 2013, 10:46
Pozostaje jeszcze Coś na Progu, choć w tym piśmie dominuje groza i kryminał. No i proza jest w mniejszości.
Ziuta - 27 Lutego 2013, 11:03
Romek P. napisał/a | Pewien redaktor napisał, że wyjdzie, tylko później, ale wyjdzie. I że mają być jakieś zmiany. Zabrzmiało to tajemniczo, ale w kontekście upadku Opowieści to jednak tchnie optymizmem, że nie ma komunikatu w typie: to ostatni numer, albo czegoś podobnego. |
Swoją szosą CzF mógłby powalczyć o dotację z ministerstwa. Zawsze te parę groszy by się przydało.
charande - 3 Marca 2013, 12:27
Esensja poleca nowe opowiadanie z cyklu saldarskiego:
Iwona Kowalczyk - Mam na imię Ceyall
Naprawdę ładne fantasy, quasi-średniowieczny świat, sympatyczne postacie.
mBiko - 4 Marca 2013, 22:03
gorat napisał/a | Tak po drodze: gdzie się Czas Fantastyki podziewa? |
Dzisiaj dotarła prenumerata, więc albo już jest, albo zaraz będzie w Empikach.
Adon - 4 Marca 2013, 23:15
Nie będzie w empikach, bo zmienia się forma dystrybucji, nadto CzF będzie darmowy. mBiko, zerknij na ostatnią stronę.
Darth_Franek - 4 Marca 2013, 23:17
Adon napisał/a | Nie będzie w empikach, bo zmienia się forma dystrybucji, nadto CzF będzie darmowy. mBiko, zerknij na ostatnią stronę. |
O kurka! To jak ten najnowszy numer sprowadzić na swoją wiochę? Do tej pory jeździłem sobie do Opola czasami. Do Empiku. Bo do naszego Empiku nie sprowadzali... :/
Adon - napisz coś więcej, proszę.
Adon - 4 Marca 2013, 23:27
Z tego co widzę, ma być dodawany do prenumeraty NF i rozdawany na konwentach.
NCK stało się współwydawcą.
Witchma - 5 Marca 2013, 08:08
mBiko, mam nadzieję, że i do mnie dotrze. Bo ani marcowej NF, ani CF nie widać...
Darth_Franek - 5 Marca 2013, 09:10
Adon napisał/a | Z tego co widzę, ma być dodawany do prenumeraty NF i rozdawany na konwentach.
NCK stało się współwydawcą. |
Dzięki. Pierwsza wiadomość mało optymistyczna (z mojego punktu widzenia). Druga - na dwoje babka wróżyła. Czas podzwonić.
gorat - 5 Marca 2013, 18:29
Adon: Gdzie można te szczegóły poznać? Zerkanie na ostatnią stronę odpada z przyczyn zrozumiałych.
xan4 - 5 Marca 2013, 18:35
Ja dopiero dzisiaj dostałem prenumeratę Witchma, więc może i Ty dostaniesz. I NF i CzF.
gorat, część ma być dodawana na konwentach, a większość na iść w prenumeracie do odbiorców NF, z tego co się doczytałem.
Witchma - 5 Marca 2013, 18:36
gorat, napisane jest:
Cytat |
Dzięki życzliwości Narodowego Centrum Kultury cztery tegoroczne numery Czasu Fantastyki nasi czytelnicy otrzymają gratis.
Dotychczasowym prenumeratorom wysyłamy egzemplarze kwartalnika pocztą, takich przesyłek mogą się też spodziewać najwierniejsi prenumeratorzy NF.
O pojedyncze bezpłatne numery proszę się upominać w firmowej księgarni Prószyński-Media na Rzymowskiego 28 w Warszawie. Zawieziemy też parę paczek na najciekawsze konwenty - Pyrkon 2013, Wrocławskie Dni Fantastyki, Nidzica, Awangarda. |
xan4, faktycznie dzisiaj dotarła NF z CF (którego wcale nie mam za darmo, bo przecież opłaciłam prenumeratę ).
xan4 - 5 Marca 2013, 18:39
Ja mam tak samo, też przecież płaciłem za CzF. Z tego co pisał tam gdzieś malakh, to mają podobno zwracać pieniądze.
mBiko - 5 Marca 2013, 21:37
Dlatego ja też nie zwróciłem uwagi na zmiany związane z wydawaniem CzF. Numer jedynie przejrzałem pobieżnie, więc nie zwróciłem uwagi na wyjaśnienia redakcji.
Nitj'sefni - 21 Marca 2013, 13:03
Parę słów o marcowym numerze NF.
ketyow - 26 Marca 2013, 10:39
Coś na progu poświęcione postapokalipsie
http://lubimyczytac.pl/ks...n-weird-fiction
cranberry - 26 Marca 2013, 10:41
Często marudzę na NF, a tym razem dwa bardzo pozytywne zaskoczenia: nowa Fantastyka Wydanie Specjalne i marcowa NF - obie ode mnie oceny bardzo na plus.
NF 3/2013
Chimaerus Burszty - piękne opowiadanie, klimat, magiczne obrazy. Nie jestem do końca pewna, czy dobrze zrozumiałam zakończenie, ale ogólnie jestem zachwycona.
No i dumna, gdyż albowiem Autor nasz, esensyjny, a jakże Ale Centrowcy to zupełnie inny klimat - współczesna humoreska fantastyczna.
Agnozja, zapis przypadku (Gütsche) - lubię cyberpunk, taki "lekki" tzn. w zasadzie będący fantastyką bliskiego zasięgu, sądząc po tym, co w biogramie autora - autor też traktuje to na zasadzie "piszę obyczajówkę tylko taką za kilka lat".
Konkluzja tekstu... ponura. Jakby się mocniej i "obyczajowo" zastanowić.
No i O mało nie oszaleliśmy z radości Maruska - dla mnie absolutna rewelacja. Jeden z najlepszych tekstów czytanych przeze mnie ostatnio.
FWS 1/2013
Zbiorczo: podobało mi się ogólnie, ale - często było jakieś "ale".
Orbitowski - świetne, ALE Wszystko o moich matkach podobało mi się bardziej.
Otwarta brama (o powstaniu) - zakończenie jakieś takie jakby trochę rozmyte dla mnie. Natomiast czysto obyczajowe skonfrontowanie perspektywy, z jakiej widzi zmarłego podwładny i wdowa (jakby dwóch zupełnie innych ludzi) - dobre.
Preparator Rafała Nawrockiego - klimatyczne, fajna groza.
Zapach pomarańczowych gajów - może za krótkie? Potem czytałam Maruska w NF3 i pomyślałam, ze z pomysłu tego świata (i sytuacji rodziny Chongów) można by przecież równie wiele wycisnąć. Ale cyberpunkowy multinarodowy Tel Awiw zostaje w pamięci, nawet jako (niestety) tylko krótka migawka.
Prawdziwe imiona Doctorowa i Rosenbauma to już niestety prawdziwy, hardkorowy cyberpunk. Przeczytałam, z racji zawodu chyba nawet większość zrozumiałam , ale bez dzikiego entuzjazmu. Ale obiektywnie dobre.
Fidel-F2 - 26 Marca 2013, 10:42
ketyow napisał/a | Coś na progu poświęcione postapokalipsie |
To teraz sobie kupię. Da się to w kioskach znaleźć?
ketyow - 26 Marca 2013, 12:52
Fidel-F2, nie wiem, ja zamówiłem za dychę pre-order, przesyłka z przedpłatą za free.
Fidel-F2 - 27 Marca 2013, 08:27
Moja opinia na temat marcowej NF.
http://szortal.com/node/2700
cranberry - 27 Marca 2013, 10:40
Cytat | Historia czarodzieja, który przypadkowo zassał obcego by potem być przez niego dręczonym do końca żywota. Nie potrafię znaleźć w tym opowiadaniu za grosz cienia koherentności, jakiegoś sensu, konceptu. Docierający do mnie przekaz jest na poziomie 'Uczesał się ponieważ był głodny'. |
Dla mnie to było bardzo sensowne i spójne opowiadanie.
Fidel-F2 - 27 Marca 2013, 20:52
Być może byłem tak zmęczony, że na zrozumienie już mi sił nie starczyło.
charande - 20 Kwietnia 2013, 12:30
W sumie trudno tu mówić o konkurencji, ale to chyba najodpowiedniejszy temat na wrzucenie linka: w porozumieniu z oficyną wydawniczą RW2010 ruszył nowy blog z krótkimi opowiadaniami
ilcattivo13 - 20 Kwietnia 2013, 13:23
Aż mi się przypomniał jeden z paneli dyskusyjnych w Nidzicy, bodajże dwa lata temu. Była mowa o portalach literackich i wśród wymienionych był też "jakiś tam szortal". A teraz co? Szortalowi konkurencja wyrosła
charande - 20 Kwietnia 2013, 13:40
Nie do końca - Szortal zamieszcza szorty do 5 tys. znaków i na innej nieco zasadzie (teksty są selekcjonowane z nadsyłanych). CzytaMy chce - takie jest w każdym razie wstępne założenie - zamieszczać teksty ciut dłuższe (od 6 tys. znaków w górę), wysępione bezpośrednio od autorów.
Mam makiaweliczny plan, żeby pod jednym szyldem obok tekstów fantastycznych zagościły także "kobiece", obyczajowo-miłosne. Żeby poszerzyć target
|
|
|