To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

ketyow - 5 Maj 2010, 20:20

dzejes, ja naprawdę wiem co mówię i bez uzupełnienia tych gwiazdek nie mogłem wysłać komentarza. A że gwiazdki się nie wyświetlały, nie mogłem nic zrobić.
dzejes - 5 Maj 2010, 20:24

Komentarze są w sumie nieobowiązkowe ;P:

Poczekaj chwilę i spróbuj jeszcze raz najwyżej. Allegro to nie jest synonim słowa "stabilność".

Kai - 5 Maj 2010, 21:30

ketyow napisał/a
Wszystko zależy. Czasem pada monitor za 1000 zł, a koszt wymiany inwertera to 100-150 zł.

Toteż pytam o objawy padnięcia.

U mnie to na 90% zasilacz, a i tak nikt się tego nie chce podjąć. Echhh

nureczka - 6 Maj 2010, 09:59

Objaw jest prosty: nie ma obrazu tylko taka szaro-niebieska poświata.
PS. Kabel sprawdziłam. Jest ok.

Ziemniak - 6 Maj 2010, 10:14

nureczka, a jak odepniesz kabel, pojawia się wygaszacz?
nureczka - 6 Maj 2010, 10:26

Ziemniak, nie :(
Ziemniak - 6 Maj 2010, 10:37

To czarno widzę :(
ketyow - 6 Maj 2010, 11:00

Czyli skoro jest podświetlenie sama matryca nie dostaje napięcia. Czyli jest całkiem nieźle. Prawdopodobnie, w którymś miejscu ginie to napięcie na jakimś tranzystorze, rezystorze lub scalaku. Nawet w wypadku scalaka są to groszowe sprawy za sam element, kwestia ile policzą za robociznę. Serwis komputerowy wciśnie, że wymienili całą matrycę, albo całą elektronikę pewnie, i wcale nie zdziwiłbym się, gdyby tak było, bo oni tam g*wno wiedzą. Nie masz kogoś znajomego, kto zajmował się naprawą rtv/agd, w czasach gdy było to jeszcze opłacalne zajęcie (chyba, że jeszcze zajmuje)? Druga kwestia wciąż pozostaje ważna - jaki to model? Jeśli warty 150 zł to "pro"fesjonalny serwis na pewno sobie policzy tak, że nie będzie warto inwestować. Jeśli jednak droższy, to może warto poszukać domowego hobbysty wśród znajomych czy coś, ktoś kto się zna powinien to raczej zrobić w godzinę i za nieduże pieniądze. Chyba, że jednak rzeczywiście jakiś większy problem wystąpił, ale w to wątpię, droga tak naprawdę jest matryca, a ją wymienia się w wypadku stłuczenia.
nureczka - 6 Maj 2010, 11:08

Ziemniak, ketyow, dzięki. Monitor ma 2 lata. Wtedy kosztował 900 zł (Lich go sobie wybrał pod kątem gier). Popytam wśród znajomych - teraz przynajmniej wiem, o co pytać.
Sprawy sprzętowe zawsze mnie przerastały. To nie programowanie, tu trzeba myśleć, a do tego można sobie paznokcie połamać.

Pako - 6 Maj 2010, 11:25

nureczka napisał/a
To nie programowanie, tu trzeba myśleć, a do tego można sobie paznokcie połamać.
Ja sobie wypraszam :P
Lichtenstein - 11 Maj 2010, 14:59

Czy jak wrzucę mielony imbir (taki z torebeczki, przyprawowy) do herbaty, to czy to będzie bardzo głupi pomysł?
ketyow - 11 Maj 2010, 15:01

Lichtenstein, na palec weź i zobacz. Do stracenia nic nie masz, ja robię czasami herbatę z różnymi przyprawami do grzańca i trzeba powiedzieć - całkiem fajnie smakuje.
Martva - 11 Maj 2010, 15:03

Lichtenstein, ja tak robiłam. Ostatni łyk ma dość paskudną konsystencję, uprzedzam. No i nie należy przesadzić, szczypta - chyba że chodzi Ci o efekt antynudnościowy.

Wolę kakao z cynamonem. Albo jeszcze lepiej przyprawą do piernika. Mmmm.

Kai - 12 Maj 2010, 14:18

Lichtenstein napisał/a
Czy jak wrzucę mielony imbir (taki z torebeczki, przyprawowy) do herbaty, to czy to będzie bardzo głupi pomysł?

Zapaprzesz sobie herbatę. W hiperach można dostać imbir w bulwach, wtedy plasterek wkładasz jak cytrynę.

Jeśli chodzi o smak i efekt rozgrzewania, zdecydowanie polecam!

Gwynhwar - 13 Maj 2010, 18:51

Dlaczego od burzy kiśnie rosół? Wczoraj była burza, skisł nam rosół i mama mówi, że tak się dzieje. Czy istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie, czy to jakaś grupsza sprawa typu Jezus z Nazaretu?
Kruk Siwy - 13 Maj 2010, 18:55

Musi Dżezus a może nawet Dżejes. Przy burzy bardzo szybko zsiada się mleko ale bywa gorzkie. Dowiedzione.
Gwynhwar - 13 Maj 2010, 18:58

Ale dlaczego?
Kruk Siwy - 13 Maj 2010, 19:00

Tak pytają pięciolatki. A dorośli odpowiadają: - Jak dorośniesz to się dowiesz. I - nie garb się podciągnij majtki!
Gwynhwar - 13 Maj 2010, 19:02

Ok. Skoro Kruk nie wie, to pytam dalej. Czy ktoś zna logiczną odpowiedź na moje pytanie?
Kruk Siwy - 13 Maj 2010, 19:04

No? Może chodzi o pole elektromagnetyczne? Co na to zbiorowa mądrość Forum?
Kai - 13 Maj 2010, 19:10

Gwynhwar, ciśnienie i temperatura.
Gwynhwar - 13 Maj 2010, 19:12

Ciśnienie jeszcze ok. Ale co z temperaturą? Rosół był w lodówce.
Witchma - 13 Maj 2010, 19:15

Burzowe krasnoludki jak nic.
Kruk Siwy - 13 Maj 2010, 19:15

Komando Małego Głoda?
Martva - 13 Maj 2010, 19:21

Jony ujemne w powietrzu?
Albo rosół wiedział że wy wiecie, więc poczuł się w obowiązku skisnąć?

baranek - 13 Maj 2010, 19:39

czy ściąganie czegoś co się nazywa 'official video' z youtube jest legalne? czy istnieje sposób na poprawienie jakości klipu ściągniętego ze strony kapeli [też ze znaczkiem youtube]? tak żeby wypalić na płycie i oglądać w telewizorze bez tych cholernych kwadracików?
gorat - 13 Maj 2010, 19:48

Jak nie umożliwiają pobrania z większą ilością linii (opcja 360, 480 itp.), to nie, muszą być kwadraciki. Chyba że brutalnie rozmyjesz obraz :P: Spróbuj na wiochu, jeśli coś jest, to zazwyczaj dobrej jakości (HD całkiem częste), tylko że oferta niestety mniejsza.

www.veoh.com

baranek - 13 Maj 2010, 20:12

gorat, dzięki za informację. a sznurek nie działa. będę szukał.
gorat - 13 Maj 2010, 20:34

Cholewa, pierwszy raz od dwóch lat widzę wioha zdownowanego. Zostaje czekać.
ketyow - 14 Maj 2010, 12:40

baranek napisał/a
czy ściąganie czegoś co się nazywa 'official video' z youtube jest legalne?

Nie.

Partner forum