To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Rafał - 19 Kwietnia 2015, 21:30

Kiedyś fajną płytę nagrobną oglądałem na takim wiejskim kościółku, jakieś małżeństwo utonęło podczas rejsu gdzieś tam, połowa osiemnastego wieku, płyta z piaskowca, motywy marynistyczne, fale, żaglowce, śruby okrętowe i koła sterowe. Niezłą fantazję miał kamieniarz.

Pytanie: z grubsza ile lat po wypadku wykonano płytę nagrobną (epitafium) ?

dalambert - 19 Kwietnia 2015, 22:24

Hmm, z grubsza zmarli w połowie XVIII wieku , a napęd nie żaglowy to mniej więcej lata dwudzieste XIX wieku. Śruby pojawiły sie razem z boczno kołowcami, acz boczno kołowce początkowo uważano za bezpieczniejsze . więc może około tych lat. Acz pomtsl napędzania łódki śrubką / aczkolwiek na ręczną korbkę/ to miał już Archimedes :wink:
Rafał - 20 Kwietnia 2015, 10:35

dalambert, jakaś konkluzja? Jeden z wynalazców śruby wymyślił ją po tym jak został ochlapany przez koło łopatkowe bocznokołowca. Chciał zrobić tak, co by nie chlapało.
Luc du Lac - 20 Kwietnia 2015, 10:55

skoro na rzeźbie jest śruba okrętowa, to znaczy że tu nie chodzi o datę wynalazku, czy nawet zbudowania statku z takim napędem, tylko o opatrzenie i zadomowienie się tego systemu w głowach ludzi/artystów
strzelam - koniec XIX wieku - jakieś 1870-1890

Rafał - 20 Kwietnia 2015, 11:01

Ech. No dobra, nie do końca o to pytałem, ale niech będzie, Luc du Lac, w Twoje szpony :bravo
Luc du Lac - 20 Kwietnia 2015, 11:05

Rafał napisał/a
Ech. No dobra, nie do końca o to pytałem, ale niech będzie, Luc du Lac, w Twoje szpony :bravo

eee? czyli o co pytałeś ?

Luc du Lac - 20 Kwietnia 2015, 11:15

co to jest/ była Espringola - jak wyglądała ?
dalambert - 20 Kwietnia 2015, 13:08

Machina miotająca , chybać rodzaj wielkiej kuszy na kółkach - używana od starożytności do średniowiecza.
Luc du Lac - 20 Kwietnia 2015, 13:34

dalambert napisał/a
Machina miotająca , chybać rodzaj wielkiej kuszy na kółkach - używana od starożytności do średniowiecza.

tak, z tym że to była naprawdę wielka maszyna :) - do naciągu potrzebnych było kilkudziesięciu ludzi, no i zasięg ok 1 km
w zasadzie używana przez starożytnych Greków i Rzymian - mieli znacznie bardziej zaawansowaną technologię niż średniowiecze

lecisz

Fidel-F2 - 20 Kwietnia 2015, 14:33

Cytat
no i zasięg ok 1 km
ale to chyba z góry, z wiatrem i w trójskoku
dalambert - 21 Kwietnia 2015, 11:09

Ho, to dalej w temacie- czym się różniły i na czy to polegało machiny neurobalistyczne od balistycznych ?
Macie zagwozdkę / chyba, że się feralnypor wtrąci/ :)

Fidel-F2 - 21 Kwietnia 2015, 11:19

od barobalistycznych
dalambert - 21 Kwietnia 2015, 12:38

Fidel-F2, to dawaj eksplikację i jedziemy dalej :wink:
Luc du Lac - 21 Kwietnia 2015, 17:22

eh, Dalambercie, miałem zadać takie właśnie pytanie, ale uznałem je za proste :)
jak już to miało być o Onagerze :) baro czy neuro ?:)

poza tym, Fidelu - z tym kilometrem to faktycznie wygląda dziwnie, ale to podałem za specjalistą w te dziedzinie Robertem Jurgą

zresztą jak się spojrzy na wielkość tej "kuszy" - to już nie jest takie dziwne

dalambert - 21 Kwietnia 2015, 19:23

no to powiedzcie chłopcy czt sie różnia baro od neuro balistycznych, a szkoda że przy tym rysunku nie ma skali - mgli dorysować obsługę :wink:
nureczka - 21 Kwietnia 2015, 19:25

dalambert napisał/a
mgli dorysować obsługę

Dorysowali :)
Przypatrz się dokładnie.

dalambert - 21 Kwietnia 2015, 19:28

nureczka, dzięki faktycznie, jest biała sylwetka po jakiejś wajsze za cięciwom.
dalambert - 6 Maj 2015, 12:59

jak się nikomu nie chce odpowiadać to macie inne pytanko.
Z" bratnią pomocą" włażą do nas Niemcy i Ruskie. Kogo lejemy w pierwszej kolejności ?

Rafał - 6 Maj 2015, 13:38

Ołów na kule!
mesiash - 6 Maj 2015, 13:56

dalambert, nie jestem pewien czy pytasz o rozmieszczenie strategiczne wojsk czy o co :) doprecyzuj
dalambert - 6 Maj 2015, 14:11

Rafał, to już mamy . ale intencja dobra :D
mesiash, to żadna strategia, ale Szkopów tłuczemy w pierwszej kolejności bo : najpierw OBOWIĄZEK, a PRZYJEMNOŚĆ potem :!: :D
Rafał, ciągnij dalej - za intencję :P

Fidel-F2 - 6 Maj 2015, 14:56

dalambert, :mrgreen: :bravo
Rafał - 6 Maj 2015, 21:05

Oj to żem się wpakował.
No dobra, ile lat ma najstarsze znane dzieło sztuki i co to takiego.

Fidel-F2 - 6 Maj 2015, 21:14

Jakieś malunki naskalne, pewnie dobre kilkanaście tysięcy lat.
m_m - 7 Maj 2015, 01:04

Wenus z Milo?
Rafał - 7 Maj 2015, 07:00

Fidel-F2, prawdopodobnie masz rację. Póki nie sprawdziłem, sądziłem, że najstarsze są liczne figurki neolityczne znajdowane powszechnie w Europie datowane na 30-35 tys. lat. Typowa goła baba. Np. wenus z Willendorfu. A tymczasem okazało się, że chyba jednak przebijają ją rysunki dłoni w jednej z jaskinii w Indonezji, których datowanie przesunęło się z 10 na 40 tys. lat.
Niestety goła baba przegrała z jakimiś łapskami. Bywa. :wink:

Znaczy się zadajesz. :bravo

Fidel-F2 - 7 Maj 2015, 07:04

Chodzi Ci chyba o Wenus z Wilendorfu (czy jak się to pisze)
Luc du Lac - 7 Maj 2015, 07:09

Coś ostatnio czytałem że faktycznie przestrzelili z ratowaniem tej brudnej ręki reakcji, i wyszło im faktycznie ok 40 000 lat ago. No ale skoro pomylili się z datowaniem wszechświata ...
Rafał - 7 Maj 2015, 07:49

Fidel-F2, jakoś tak właśnie. Myśl nad fajną zagadką.
Fidel-F2 - 7 Maj 2015, 09:41

Największą stratą Kriegsmarine w związku z kampanią roku 39 w Polsce było?

Partner forum