Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.
Martva - 5 Listopada 2013, 20:58
http://szortal.com/node/2079
Fidel-F2 - 5 Listopada 2013, 22:07
dzięki Martva
Ozzborn - 6 Listopada 2013, 01:43
Radomir, jeśli lubisz przygodowe powieści łotrzykowskie w sztafarzu i/lub klimatyczne fantasy to w ciemno bierz 3 tomy Scotta Lyncha (Kłamstwa Lpcke'a Lamory, Na Szkarłatnych morzach i właśnie wydana Republika Złodziei) zgodną opinią moją i mojej lubej - chyba najfajniejsze fantazy obecnie
eta - 6 Listopada 2013, 07:24
Radomir napisał/a | Czytał ktoś może Koronę śniegu i krwi Cherezińskiej?
Jakie wrażenia? |
Przeczytałem, jestem zadowolony i polecam
Witchma - 6 Listopada 2013, 08:17
Ozzborn napisał/a | chyba najfajniejsze fantazy obecnie |
Abercrombie jest lepsiejszy. Znacznie (choć ponoć tłumaczenie szwankuje).
Fidel-F2 - 6 Listopada 2013, 08:24
U Lyncha mamy tłumaczenie 'clockwork' na mechanizm zegarowy. W efekcie wszystkie kuferki, drzwi, skarbczyki i w ogóle wszystko co ma jakikolwiek zamek zamykane jest 'mechanizmem zegarowym'.
Witchma - 6 Listopada 2013, 08:37
Konsekwencja w tłumaczeniu jest najważniejsza I dlatego właśnie unikam tłumaczeń, szczególnie fantasy
Lowenna - 6 Listopada 2013, 09:02
Radomir napisał/a | Czytał ktoś może Koronę śniegu i krwi Cherezińskiej?
Jakie wrażenia? |
Do połowy byłam mocno podekscytowana. Potem trochę się uspokoiłam Niezłe czytadło o mniej znanym fragmencie naszej historii. Wkurzał mnie bardzo współczesny język bohaterów.
Ozzborn - 6 Listopada 2013, 18:50
Fidel-F2, faktycznie... już o tym zapomniałem - no, ale skoro książka broni się mimo takich baboli w tłumaczeniu to też o czymś świadczy
Mysado - 30 Grudnia 2013, 23:31 Temat postu: Poszukuję tytułu książki Witam wszystkich
Z góry przepraszam, jeżeli źle ulokowałem temat ale nie mam pojęcia gdzie mógłbym go dać.
Więc tak, poszukuję tytułu książki, którą czytałem w podstawówce.
Pamiętam tylko trochę rzeczy ale postaram się je jak najlepiej opisać.
Książka jest z gatunku fantasy a główny bohater jest kimś w rodzaju najemniko-detektywa, z tego co pamiętam uczestniczył do szkoły magii (zaklęć trzeba się uczyć od nowa po każdym ich użyciu a główny bohater był w stanie zapamiętać tylko jedno naraz).
Na początku książki, główny bohater uprawiał hazard w karczmie (chyba coś w stylu pokera), stawka szybko rosła i w momencie największego napięcia podeszła do niego orczyca (jego znajoma albo wspólniczka, która dorabiała jako kelnerka) i oznajmiła, że ma okres. Wszyscy uciekli, bohater ochrzanił orczyce, pokłócili się ale po jakimś czasie bohater dostał zadanie zbadania problemu koszmarów, snionych przez ?elfy?. Problemem był jakiś narkotyk zakopany w korzeniach świętego drzewa. A i główna para bohaterów cały czas palili jakąś słabszą wersję tego narkotyku.
Tyle pamiętam dokładnie, reszta jest za bardzo zamglona, żebym ją opisał.
Liczę na Waszą pomoc w odnalezieniu tytułu, który z tego co pamiętam jest trochę ciężki do wymówienia.
Pozdrawiam!
oft. Dziękuję za przeniesienie ;3
thinspoon - 30 Grudnia 2013, 23:44 Temat postu: Re: Poszukuję tytułu książki
Mysado napisał/a |
Na początku książki, główny bohater uprawiał hazard w karczmie (chyba coś w stylu pokera), stawka szybko rosła i w momencie największego napięcia podeszła do niego orczyca (jego znajoma albo wspólniczka, która dorabiała jako kelnerka) i oznajmiła, że ma okres. Wszyscy uciekli [...]
|
Rewelacyjnie się zapowiada.
Martva - 30 Grudnia 2013, 23:45
Mam nadzieję że ktoś zna tytuł.
Mysado - 30 Grudnia 2013, 23:48
Ostatnio sobie przypomniałem o tej książce i stwierdziłem, że skoro chodzi za mną już jakiś czas to dobrze by było wreszcie ją znaleźć.
Adon - 30 Grudnia 2013, 23:50
Martin Scott - cykl o Thraxasie?
Mysado - 30 Grudnia 2013, 23:55
Adon napisał/a | Martin Scott - cykl o Thraxasie? |
Dokładnie to! Wielkie dzięki! naprawdę
Fidel-F2 - 31 Grudnia 2013, 01:57
Dzięki wam o bogowie kurzu za szafą, że mnie to ominęło.
Martva - 31 Grudnia 2013, 10:50
Rzuciłam okiem na jakieś opinie, dałabym się okłamać
Adon - 31 Grudnia 2013, 11:02
Czytalem tylko jeden tom, ale pamietam, ze bylo calkiem niezle i dosc zabawne. Taka parodia klasycznego fantasy. Tylko jakos ogrzycy nie pamietam. Pamietam za to barmanke w stroju wczesnobarbarzynskim, czyli w skapym bikini z kolczugi.
Luc du Lac - 8 Stycznia 2014, 09:02
Szukam fantasy (morskie) gdzie będą dobrze opisane żaglowce (tzn. tak zgodnie z prawdą historyczną ) - ktoś coś poleci ?
hrabek - 8 Stycznia 2014, 09:14
Galeony Wojny Komudy? On znany jest z tego, że dokładnie odzwierciedla realia epoki.
Luc du Lac - 8 Stycznia 2014, 09:33
hrabek napisał/a | Galeony Wojny Komudy? On znany jest z tego, że dokładnie odzwierciedla realia epoki. |
o-o-o właśnie o to mi chodzi
thx
Magnis - 8 Stycznia 2014, 14:00
Potwierdzam. Galeony wojny są dobre i jeszcze Czarna bandera, która dzieje się na morzu Jacka Komudy, ale tym razem to zbiór opowiadań. Może jeszcze Feliks W. Kres Król Bezmiarów.
Przypomniało mi się o powieści Statek widmo Fredericku Marryata.
Fidel-F2 - 8 Stycznia 2014, 14:02
Magnis napisał/a | jeszcze czarna bandera | takie sobie zbiór
Luc du Lac - 8 Stycznia 2014, 14:22
Magnis napisał/a | . Może jeszcze Feliks W. Kres Król Bezmiarów.
|
w Królu to że tak powiem, rzemiosła żeglarskiego za dużo nie było - jak sięgnę do pamięci.
ale Galeony wojny powinny być odpowiednią lekturą
Lowenna - 8 Stycznia 2014, 14:38
Czy ktoś pamięta imię konia z baśni Grimmów, którego głowa zawisła nad bramą?
thinspoon - 8 Stycznia 2014, 14:40
Lowenna napisał/a | Czy ktoś pamięta imię konia z baśni Grimmów, którego głowa zawisła nad bramą? |
Falada.
Martva - 8 Stycznia 2014, 14:41
Falada.
thinspoon - 8 Stycznia 2014, 14:41
Moc Google silniejsza we mnie jest.
Lowenna - 8 Stycznia 2014, 14:42
Dziękuję. Próbowali mi wmówić, że Barnaba
Luc du Lac - 8 Stycznia 2014, 14:45
Lowenna napisał/a | Dziękuję. Próbowali mi wmówić, że Barnaba |
że próbowali Ci wmówić że był semitą ?;)
|
|
|