To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Do redakcji - Marzenia o przyszłości Science-Fiction Fantasy i Horror

NURS - 15 Sierpnia 2006, 22:52

Agi, wybacz, ja naraz kilkadziesiąt rozmow prowadze, czasem coś umknie.
Agi - 15 Sierpnia 2006, 23:30

Ależ NURSIE nie mam Ci nic do wybaczania :!:
Ja się tylko troszczę o rozwój pisma - im więcej punktów sprzedaży, tym większa szansa na nowych czytelników. :D

Gustaw G.Garuga - 16 Sierpnia 2006, 08:40

Dziękuję za przystępne wyjaśnienie. To musi być nowomowa, bo tak na chłopski rozum pasowałoby i "ilość rozdzielona na kioski", poza tym "nadział" to ponoć rusycyzm, ale najważniejsze, że wiadomo, o co biega.
NURS - 16 Sierpnia 2006, 16:57

Ja tego nie wymyślałem :-) A oni w ruchu nadzielają, stad nadział.
Sergent - 31 Sierpnia 2006, 13:39

No forumowicze, odchodzicie od tematu. Zaczyna między wami iskrzyć (jeszcze dojdzie do rękoczynów). Nie oto mi chodziło, gdy zaczynałem ten temat.

Wracam więc do źródła.
W dawniejszych czasach zakupiłem trzy słuchowiska fantastyczne na kasetach audio. Potem też sporo słuchowisk nagrywałem z radia (IV program Polskiego Radia, był taki półgodzinny program, czasami były rozmowy o fantastyce, ale najczęściej były to słuchowiska). Mam ich około 30. Większość z nich to słuchowiska, których opowiadań (jeżeli takie są) nie czytałem. I są te słuchowiska dosyć ciekawe. A może przy takim specjalnym numerze lub co jakiś czas do zwykłego numeru dałoby się dołączać płytkę CD z takimi słuchowiskami. Myślę, że takie wydawnictwo we współpracy z Polskim Radiem mogłoby się udać. Chyba płytka CD nie podrażałaby znacznie czasopisma?

Studnia - 31 Sierpnia 2006, 18:15

Pomysł ciekawy :bravo . Myśle że trzeba by było pójść jednak za przykładem czasopismów poradników tinów tudzież innych kobiecych zinów :wink: które puszczają w obieg swoje pozycje z załącznikiem (tu: płytą CD) oraz bez... Ale nie wiem czy to mimo wszystko nie była by za droga impreza...
Sergent - 31 Sierpnia 2006, 20:45

Być może przy większych nakładach takich czasopism, to się opłaca. Ale przy takiej ilości nakładu jak ma SF, to może być nieopłacalne. Każdy egzemplarz z dodatkiem, w końcu to też jest forma fantastyki. Kto nie chce, nie będzie słuchał. A jak już będzie tak płytka z gazetką, to można włożyć do odtwarzacza i może zaciekawi.
NURS - 31 Sierpnia 2006, 23:01

Ciekawy pomysł, nie przeczę, ale to może być zbyt drogie w ostatecznym rozliczeniu. to nie jest koszt płytki, ale licencji, oplat sroplat i innych podatków i dodatków. Z zagranicznym stuffem łatwiej czasem. Magiczne słowo ZAIKS :-)
Studnia - 31 Sierpnia 2006, 23:26

A może sami stworzymy słuchowisko? Znaleźć jakieś nie publikowane opowiadanie cycuś takiego (no i dogadać się z autorem...), zebrać próbki głosów od forumowiczów (bo oni,tzn My nie weźmiemy kasy za coś takiego, no przynajmniej ja :mrgreen: ), Ojciec Redaktor przeprowadzi audio casting, potem każdy dostanie swoje kwestie, nagra się, zmontuje się i już :wink: :mrgreen:
Ixolite - 31 Sierpnia 2006, 23:34

Studnia tryska dobrymi pomysłami niczym fontanna :bravo

Nie wiem, czy coś takiego byłoby realne, ale pomysł mi się podoba :mrgreen:

Studnia - 31 Sierpnia 2006, 23:42

Bo ja jestem Studnia artezyjska :mrgreen:
Anko - 1 Wrzeœśnia 2006, 00:06

Studnia:
Cytat
A może sami stworzymy słuchowisko?
Skoro fani sf krecą nawet amatorskie filmy... A efekty dźwiękowe chyba tańsze i łatwiejsze do dorobienia, niż wizualne. :wink:
mawete - 1 Wrzeœśnia 2006, 07:27

heh... niektórych to NURS słyszał już na żywo i to w różnych sytuacjach... Najbardziej podobno rozmowny był Rodion w piątkowo/sobotnią noc... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ixolite - 1 Wrzeœśnia 2006, 10:08

To nasępną okazję trzeba wykorzystać do nagrania próbek :D
NURS - 1 Wrzeœśnia 2006, 10:10

No, parę tych filmikow widziałem i powiem jedno, niektóre aktorki-amatorki powinny raczej śpiewać w balecie :-)
Rodion - 3 Wrzeœśnia 2006, 11:08

mawete
Cytat
Najbardziej podobno rozmowny był Rodion w piątkowo/sobotnią noc...

_____ ! ___ ! _____ :? _________ :evil: _______ :x _________ :P :wink: ________ :mrgreen:

joe_cool - 3 Wrzeœśnia 2006, 13:46

Studnia
Cytat
zebrać próbki głosów od forumowiczów

mi koledzy zawsze mówili, że mogłabym opowiadać bajki przez telefon, że się tak nieskromnie pochwalę :mrgreen: 8)

gorim1 - 5 Wrzeœśnia 2006, 15:57

co tak usypiasz ?
btw. fakt faktem nawet za droższą cenę cuś by się przydało dokładać do tego pisemka

NURS - 5 Wrzeœśnia 2006, 16:21

A propos przyszłości. Szykuje się kolejna zmiana papieru na droższy - niby nie ma inflacji a w tej branży wszystko idzie w góre. tak, ze może być konieczna kolejna regulacja cenowa :-(
Wysoce prawdopodobne jest, że od października bedziemy drożsi o 1 zeta (z czego średnio 45% idzie w pośredników). Mam 2 dni na decyzję, bo w tym numerze musi pójść info o ewentualnej podwyżce. Oczywiście kto zaprenumeruje, będzie miał w starej cenie.
sorry, wytrzymałem na tej cenie 2 lata, ale po tej zmianie raczej muszę ją zmienić.

Nyala - 5 Wrzeœśnia 2006, 17:22

Jak mus to mus, trudno. :?
Tomcich - 5 Wrzeœśnia 2006, 17:26

NURS ta informacja to akurat kiepsko pasuje do wątku Marzenia o przyszłości SFFH. :roll: Chyba nikt o podwyżce pisma tutaj nie marzy. :twisted: Prędzej by trzeba ją zamieścić w Polskie realia w fantastyce. :mrgreen: Ale fakt smutny niestety. :?
Pako - 5 Wrzeœśnia 2006, 17:26

Ewentualnie robimy teraz, na starych cenach jeszcze, gigantyczne zapasy papieru ;)
No chyba, że papier już w górę poszedł ;)
no ale trudno, bywa. Tylko CDAction tanieje. Ale przy ich 150k czytelników nie ma się co dziwić...

Nyala - 5 Wrzeœśnia 2006, 17:33

CDA tanieje, ale reklam przybywa, czyli jednak pozostaje równowaga. ;)
Iscariote - 5 Wrzeœśnia 2006, 18:43

Ot.. jakoś tą złotówkę przeżyje. Co do przyszłości pisma marzenie mam jedno, by było wydawane tak długo jak bedzie mnie to ciekawić (mam nadzieje, że do śmierci) :)
NURS - 5 Wrzeœśnia 2006, 20:34

Podliczyłem sobie to trochę. Poprzednia podwyżka była w lipcu 2004 ponad 2 lata temu. w tym czasie sporo sie zmieniło. Codo papieru, to czas przeszły dokonany. Od tego numeru jest już drogi. Shit happends, ale odczekam miesiąc, zeby ludzie mieli szanse na prenumeraty.
Ixolite - 5 Wrzeœśnia 2006, 22:55

Trudno, się mówi.

SKOFA rządzi, SKOFA radzi, SKOFA nigdy SF(fih)'a nie zdradzi! :mrgreen:

Anonymous - 6 Wrzeœśnia 2006, 11:05

Ixi, to samo hasło mi ostatnio chodziło po głowie. :mrgreen:

BTW, kiedy spotkanie SKOFY? :roll:

A żeby nie było offtopic, chleb własnie podrożał w mojej piekarni. Więc i SFFH widać musi... :wink:

Dunadan - 7 Wrzeœśnia 2006, 10:08

co to jest SKOFA?
Co do podwyzki... hehe, dobrze ze tylko 1 zet :D trzeba na to patrzec w ten sposob. Ale faktycznie - od dwoch lat ie bylo podwyzki wiec chyba nie jest tak zle?
Zastanawia mnie jak to mozliwe ze na poczatku SF kosztowal 4 zl?... pytam, bo sie po prostu nie znam...

Nyala - 7 Wrzeœśnia 2006, 11:05

Czyli nie tylko ja nie wiem co to jest SKOFA? Ulżyło mi. ;)
NURS - 8 Wrzeœśnia 2006, 00:59

To był moment, takie miałem założenie, żeby niską ceną wejśc w rynek. Ale okazało się, że to była dość rydzykowna akcja :-) A poza tym to było 6 lat temu, kiedy benzyna kosztowała połowe tego co teraz :-)

Partner forum