Park marzeń [gry] - Fallout
Pako - 17 Lipca 2006, 08:24
Hmm.. a mi się wydaje, żę nie. Bo obracanie kaerą jest podstawą jednak trzy de. NeverWinter Nights miało rozwiązanie godne uwagi moim zdaniem. Można było z tego zrobić prawie tpp, a można kamerę w izometrycznym rzucie ustawić i miec tez fajnie. Można kamerę obracać, mieć bajery i każdy zadowolony i takie rozwiązanie chciałbym widzieć w Fo3
Augustus - 17 Lipca 2006, 08:39
Jako ciekawostkę dodam że takie "niby ISO" jak w NWN będzie też w Afterfall Oczywiście będzie wiele sytuacji gdzie kamera będzie zminiała położenie - niektóre rozmowy i używanie niektórych urządzeń, scenki na silniku itd
Pako: Sęk w tym że zamiast możliwości swobodnego obracania kamerą w Titan Quest dostajesz grafikę 3D o szczegółowości 2D. A to jest bardzo uczciwa wymiana nad którą warto się zzastanowić
Należy jeszcze pamiętać że w grach w pełnym 3D nie ma zazwyczaj czegoś takiego jak "podstawowe położenie kamery". Tzn mając np 10 obiektów aktywnych (przełączniki, komputery, jakieś szafki itd) będziesz musiał obracać ekranem żeby wszystkie obskoczyć. W grach 2D i 3D ze stałą kamerą (jak TQ) masz tak że wszystkie jesteś w stanie obsłużyć z jednego położenia kamery, bo tak zaprojektowane są levele - nic Ci nic nie zasłania i nic nie musisz obracać. Warto zwrócić uwagę że w wielu grach z pełnym 3D, kiedy gracz chce obrócić ekran to gdzieś w 5-10% przypadków chce się przyjżeć grafice jakiegoś miejsca/obiektu. W pozostałych obraca kamerę by móc coś przełączyć, kliknąć na wroga itd. Ruchoma kamera staje się bardziej utrapieniem niż plusem.
Pako - 17 Lipca 2006, 08:47
Hmm.. w NWN ruchoma kamera była calkiem całkiem, nie narzekalem na nią, może kwestia przyzwyczajenia.
Zaś co do Afterfalla - chciałem wspomnieć o tym, bo widziałem ankietę o tym, jaka ma tam być kamera, nawet głosowałem (była taka ankieta nie? czy to juz mis ie tylko wydaje? ).
W ogóle co tam nowego w Afterfallu :> ?
Augustus - 17 Lipca 2006, 09:40
owszem była taka ankieta, a potem dłuuuugggaaaaa dyskusja na forum developerskim i bardzo ciekawe postanowienia w tej kwestii
Obecnie od jakiegoś czasu wre właściwe produkcja AF: Preludium.
Ale nie róbmy offtopu. W NWN nie było niestety (przynajmniej ja nie dostrzegłem) zastosowania level of detail (złożone obiekty są zastępowane uproszczonymi kiedy są daleko od kamery) przez co przełączenie na widok z góry nie dawało żadnych kożyści sprzętowych. Nie narzekałeś na kamerę w NWN właśnie ze względu na przyzwyczajenie. Co nie zmienia faktu że obracanie kamery często bardziej komplikuje rozgrywkę niż ją rozbudowuje. Ile razy np zdażało Ci się w rozmaitych cRPG w 3D gubić lub zostawiać gdzieś jakiś przedmiot własnie przez to że gra byłą w 3D ze swobodną kamerą?
Pako - 17 Lipca 2006, 09:56
Hmm.. przy tej ilości gier, w które gram, to nie nadaję sie do dyskusji: ile razy zdarzyło ci się Ale faktycznie, takie coś może mieć miejsce. Ale jak ktoś się przyzwyczai do kamery, to nie powinno bto być szczególnie wielkim problemem. Przykładowo w grach innych, gdzie istniało obracanie kamery o 90 stopni, też istniał rpoblem, że coś się "gubiło" za jakimś innym przedmiotem, wtedy bez problemu obracalo się kamerę i przedmiot się miało, trochę więcej się tyylko szukało. ale mi się wydaje, że gracze bez problemu się do takiej sytuacji dostosują.
Duke - 18 Lipca 2006, 07:40
a graliście w Shadow Company? Gra juz troche archaiczna, ale oferowała 3D w rzucie izometrycznym. Fakt nie było w tej grze eksploracji budynków, ale jakieś 6 lat temu pokazano że można zrobic fajną gierke taktyczną z mozliwościa poruszania się wszelkimi pojazdami (czołgi, samochody, APC, łodzie) + w całkiem fajnie zrobiona kamera (można było sterować obrazem od widoku z góry po TPP) i elementami FPS (celowanie z broni precyzyjnych, fotografowania, mikrofony kierunkowe)
Duke - 20 Lipca 2006, 12:32
Dziś z rana w kiosku RUCHu widziałem Last Days o Gaya - postnuklerarny RPG w polskiej wersji językowej za jedyne 19,90 zł. Jakby to kogos interesowało.
reginald - 28 Lipca 2006, 17:46
Cześć witam, dawno mnie nie było. W końcu last days of gaia wyszło ??!!!!!!!! a ja na tą grę ze 3 lata czekałem ... i komp mi sią az zestarzał.... fajnie .....uzbieram 19,90 a potem rok zbierania na nowy komp
Ixolite - 28 Lipca 2006, 18:23
to ciekawe, ja juz nawet zdazylem zapomniec o tej grze... bede musial poszukac
Sasori - 28 Lipca 2006, 18:52
Cytat | Dziś z rana w kiosku RUCHu widziałem Last Days o Gaya - postnuklerarny RPG w polskiej wersji językowej za jedyne 19,90 zł. Jakby to kogos interesowało. |
Interesuje mnie straszliwie, ale za wysokie progi dla mojego złomu. Obiecawszy sobie, że kupiwszy konsolę zaoszczędziwszy mnóstwo grosza na nieupgrejdowaniu złoma i jak na razie trwawszy w tym postanowieniu zawzięcie.
Także w reakcji obronnej zachowawczo stwierdzam, że "Last Days" jest na pewno bardzo kiepska i wcale jej nie chcę mieć. Normalnie ani trochę. Idę sobie pościskać pada i pokropić do jakichś mongołów.
Ixolite - 28 Lipca 2006, 19:32
No ja mam nadzieje, ze nie jest kiepska, bo brakuje mi takich klimatow
Na UFO najnowszym nieco sie zawiodlem, wiec moze to bedzie przyzwoite. Choc sadzac z zupelnego braku reklamy, moze byc tak se...
EDIT: przeszedlem bylem przez kilka kioskow, ale ni widu ni slychu... Co to za wydawnictwo jest?
Duke - 31 Lipca 2006, 07:40
PLAY czy jakoś tak. To są te packi z kilkoma grami naraz
Ixolite - 31 Lipca 2006, 08:31
Dzieki, bede szukal dalej, na razie zaliczylem Empik, punkty Ruchu, Kolportera i niezrzeszone i nic Jeszcze zostal mi Relay i pare hipermarketow :/
Hmmm.... A nie jest to przypadkiem jakis staroc, ktory sie zawieruszyl tam gdzie go widziales?
Duke - 31 Lipca 2006, 09:15
Włanie ze teraz to dopiero wykładają. Zdejmują "Wojnę w Kolubii" czy jakos tak i wykładają to
Ixolite - 31 Lipca 2006, 10:40
Hmm... To w polowie tygodnia jeszcze sproboje. Pewno sie opiepsza kolporter
Henryk Tur - 2 Sierpnia 2006, 12:01
Duke napisał/a | Dziś z rana w kiosku RUCHu widziałem Last Days o Gaya - postnuklerarny RPG w polskiej wersji językowej za jedyne 19,90 zł. Jakby to kogos interesowało. |
Polecam i to bardzo. Właśnie w to gram i nie mogę się oderwać. Wkrótce moja recenzja na Gildii Gier Komputerowych.
Pójdzie na każdym sprzęcie, można pogrzebać w opcjach i powyłączać te zżerające pamięć.
dzejes - 24 Kwietnia 2007, 19:54
Mmmmmmmmmmm.
Ixolite - 24 Kwietnia 2007, 20:16
Nie wiem, ja tam się boje co z tego będzie. Bethesda to jednak nie Black Isle...
EDIT:
Heh, właśnie znalazłem newsa:
Cytat | 2004-07-13
FALLOUT3
Well, I saw one interesting news today and I decided to write you about it. Interplay sold all rights on Fallout to Bethesda. Bethesda allready announced they will be developing Fallout 3 together with new The Elder Scrolls game (Arena, Daggerfall, Morrowind). I don't know about you, but... Fallout 3 in FPV and requiring one hundred patches to run.... |
dzejes - 24 Kwietnia 2007, 20:44
Zamilknij!
Pako - 24 Kwietnia 2007, 20:46
Ostatnio też powiedział któryś koleś od bethesdy że nic nie będzie mówił. Napisał newsa o niczym...
http://shamo.gry-online.pl/agora/index.php?showtopic=7922 napisał/a | Przede wszystkim kim jest Ashley Chang w Bethesd'dzie ? Ano jest szefem / dyrektorem produkcji w firmie i spod niego wyszły takie projekty jak: The Elder Scrolls III: Morrowind, The Elder Scrolls IV: Oblivion oraz obecnie tworzony Fallout 3. Tyle słowem wstępu (na pewno szerzej go poznam yw trakcie pojawiania się różnych informacji, Boyasrskiego czy Caina też nikt od razu nie znał ;]).
Jakiś czas temu ów Pan napisał na swoim blogu ciekawą notkę:
To jest raczej stary news -- Pete udzielił tego (już słynnego) wywiadu o Fallout 3, powiedział Niektórzy ludzie będą lubili, inni znienawidzą. Prawdziwa granica między miłością, a nienawiścią. Nie tylko dla naszych gier -- odwiedźcie jakie kolwiek forum developerskie -- są one tak głośne nienawiścią jak nasze. Często kiedy czytam fora i blogi, czuję, że ludzie mają potrzebę aby być krytykami aby brzmieć mądrze. Uważam, że niekiedy ciężej jest napisać szczegółowo dlaczego się coś lubi i za co niż krytykować to. Jeszcze raz, w czym jest rzecz? Aby zanotować swoje niezadowolenie w Internecie? Ja mam nadzieję, że jeśli będzie się Wam podobać gra, to porostu będziecie wciąż w nią grali.
Tak czy inaczej, wczesne wywiady na temat projektów nie są niczym więcej jak torturami dla wszystkich w około. Bo czy może być coś gorszego od oczekiwania na sequel od 1998 (wtedy został wydany Fallout2), albo czytać nic nie wnoszące wpisy na blogu, o niczym ...
Z tych słów wynika, że Twórcy zdają sobie doskonale sprawę jakie spoczywa na nich brzemię. A wszystkie te dotychczasowe masowe histerie uprawiane na oficjalnym forum Bethesdy o Fallout 3 wydają się w tej chwili bez celowe - nie ma żadnych konkretów oprócz jednego plakatu ;] ...
Link: ashleycheng.com
Link: Forum Fallout 3 |
dzejes - 24 Kwietnia 2007, 20:48
Ty też zamilknij!
Ixolite - 24 Kwietnia 2007, 20:53
dzejes - ja bardzo chce, bardzo, ale patrzac na dotychczasowe dokonania Bethesdy... no wlasnie, ale...
Pako - 24 Kwietnia 2007, 21:04
Milcz dzejesie!
Jam jest największym fanem falla na tym forum, ja będę mówił, kto milczec ma a kto może otworzyć usta i chwalić dzieła Black Isle!
Ixolite - 24 Kwietnia 2007, 21:23
No, Pako swój człek
Pako - 24 Kwietnia 2007, 21:48
Swój, nie swój... czcijcie mnie i tyle
W ogóle miałęm przetłumacozny podręcznik do PnP i poszedł w p... tego no, kochać się poszedł, nie ma kto korekty zrobić do końca, nie ma podręcznika, nie ma nic.
Teraz tylko na Fo3 czekać.
Azirafal - 25 Kwietnia 2007, 09:08
Ja tam bardzo lubiłem Daggerfalla Nie widzę zatem żadnych przeszkód, by Fallout 3 nie miał być fajny
Czego sobie i Wam wszystkim życzę i o co na kolanach codzień błagam, na równi z "prosze, nie spartolcie Wiedźmina"
Ixolite - 25 Kwietnia 2007, 10:32
Buggerfalla to i ja lubiłem, ale Buggerfall to nie Fallout
Pako - 25 Kwietnia 2007, 10:39
Chociaż Fallout też miał sporo bugów
Fallout ma klimat... giera stara jak świat, 256 kolorów, 640x480, nie ma antyaliasingu, nie ma modeli 3d, świat taki też prosty trochę (jak na tamte czasy nie był, ale teraz patrząc, to troszku bida). Ale ciągle w tej gierze coś zasysa. Każe grać i grać.
Ma to klimat, nie ma co.
A Fo3 będzie jakie będzie. Bethesda wykupiła i dobrze. Interplay nigdy by tego nie sfinalizował i giera by przepadła. A są nadzieje, że skoro B już kasę grubą za to zapłaciła, to coś tam z tego poskłada, a giery skłądają przyzwoite.
Czy mi i innym falloutofanom do gustu przypadnie? Nikle na to nadzieje... ale lepszy rydz niż nic mimo wszystko, zobaczymy jak bedzie, na razie o gierze nie wiadomo kompletnie nic, więc spekulacje sensu nie mają.
Hubert - 25 Kwietnia 2007, 13:23
Nie jestem ortodoksyjnym fanem Falloutów (wole choćby Arcanum), ale jeśli to sp.... schrzanią, to... no będzie z Bethesdą bieda. Nie wyobrażam sobie Fallouta w innej perspektywie niż rzut izometryczny (2d, 3d - bez różnicy).
BTW. Pamiętam, że z FT:BoS ostro się Piekara obszedł swego czasu :]
Pako - 25 Kwietnia 2007, 13:41
bos to nei fallout To taktyczna giera
A fallout w izometryku? Nie ma bata, nie pójdzie. Ludzie by to wysmiali. Musi być 3d i pewno będzie. Real time. Standardzik.
Byle ruszyło na moim kompie i było dobre
|
|
|