To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Laboratorium - Q & A.

GAndrel - 15 Lipca 2007, 14:36

Numeru IP pewnie cały czas nie dostajesz, prawda? Jeżeli ruter jest zarządzalny przez www to spróbuj poszukać. Może jakieś filtrowanie jest włączone.
gorat - 15 Lipca 2007, 15:12

Chwilę później korzystałem bez problemu z innej płyty. Która dalej działa ;) Kilkanaście godzin wcześniej nagrywałem - było OK (już inny rodzaj płyt, 16x).
hjeniu - 16 Lipca 2007, 20:20

gorat, odczekaj jakiś czas pewnie samo się naprawi :mrgreen:
mawete, sprawdź firewalla w kompie, potrafią się czasem zbiesić.

Rodion - 17 Lipca 2007, 06:43

hieniu zakładam, że ta rada była dla mnie? :roll:

Nie mam firewalla na moim kompie :?

Czarny - 17 Lipca 2007, 06:52

Wyłącz zaporę systemową, jeśli to XP.
hjeniu - 17 Lipca 2007, 06:57

:oops: tak to jest jak się po pijanemu odpowiada na posty z poprzedniej strony :mrgreen: Sorry Rodion. Bardziej fikuśny antywirus też może namieszać, no i warto sprawdzić sterowniki do karty sieciowej. Miałem kiedyś coś takiego z kartami 3Com'a zainstalowały się sterowniki z Windy, wszystko wyglądało fajnie tyle, że net nie działał - ruszył dopiero po zainstalowaniu firmowych sterowników.
Ziuta - 17 Lipca 2007, 20:29

Wstyd, przyznawać się do lamerstwa. Ale cóż – :|
Mam problem z kompem. Podczas wychodzenia z programu zresetował się. Potem wyskoczył ekran awaryjny z możliwością wyboru metody startu systemu (awaryjna, poprzednie ustawienia, jak zwykle...). I niezależnie co wybiorę, Wiznzgroza zaczyna się uruchamiać i w chwili pojawienia się paska wczytywania, komp restartuje i cykl zaczyna się od nowa.
Wie ktoś, co się dzieje?

Pako - 18 Lipca 2007, 08:38

Boh... powodów może być co nie miara. Przykładowo: temperaturę na procesorze sprawdziłeś? Może być, że przy włączaniu kompa za bardzo się nagrzewa, komp więc dziwnie reaguje, w sumie chyba powinien wyłączyć, ale z doświadczenia wiem, że czasem nie wyłącza, może więc też resetować.
Może coś nie tak jest z windowsem, może coś się pomieszało i teraz jest problem.
Moze, ale to mi się wydaje mniej prawdopodobne, być to jakiś wirus, podła kreatura. Masz dobrego antywira na kompie?
Spróbuj odpalić kompa z płytki, może wtedy szarpnie, a przynajmniej zobaczysz, czy w ogóle jakoś tam komp reaguje. Posprawdzaj też w biose temperatury...

Rafał - 18 Lipca 2007, 11:31

Ludzie czy to może działać?
Anonymous - 18 Lipca 2007, 12:41

kilka zaników energii dziennie - niech nawet każdy trwa sekundę. Nie sądzę aby w ciągu dwóch miesięcy rachunki spadły aż o 30%.

niestety..

Rodion - 18 Lipca 2007, 16:43

Ziuta dwa razy miałem na kompie taki kołowrotek. Za pierwszym razem była to padnięta płyta główna, a za drugim zapaprany radiator na procku.
hjeniu - 18 Lipca 2007, 16:50

Ziuta, jeżeli sprawa pojawiła się po zwisie programu to najpewniej Wingroza się wykopyrtnęła, spróbuj zainstalować Windę "na wierzch" a dopiero potem - jeśli się nie uda grzeb w sprzęcie. Albo na początek zapuść sobie jakiegoś LiveCD z Linuxem jeśli coś ze sprzętem jest nie tak to Ci powie.
Ziuta - 21 Lipca 2007, 17:54

To raczej wina Winzgrozy, bo Linux startuje normalnie. Chyba po prostu zrobię na kompie totalny porządek. No i przekroczę smugę cienia: zostanę linuksiarzem.

Rodion napisał/a
Za pierwszym razem była to padnięta płyta główna, a za drugim zapaprany radiator na procku.

Kiedyś spaliłem monitor. :) Prócz wprowadzenia pingwina, zabiorę się za czyszczenie

Fidel-F2 - 28 Sierpnia 2007, 09:06

potrzebuję jakiegoś p2p a nie wiem co wybrać, ma ktoś jakieś rady i przestrogi?
Pako - 28 Sierpnia 2007, 09:34

A jakiego chcesz? Do czego? Torrentowania? Tego jest masa, co jedno to bardziej wkurzające. Azureus mnie kiedyś przeraził, bo obciążał kompa, ale pewnie poprawili... BitComet niezły, daje radę. Ostatno też FlashGet ma obsługę torrentów, emula itp.
Jeśli chcesz do prostego p2p - Unikaj jak ognia kaazy i edonkey'a, Emule daje radę, bearShare też nie było złe :P Ale emule...

hjeniu - 28 Sierpnia 2007, 09:37

Torrenta używam. Konkretnie kTorrenta ale to linuxowy klient, pod Wingrozą - BitSpirit, BitComet, uTorrent (oczywiście tylko do sciągania obrazów ISO z nowymi dystrybucjami Linuxa :wink: )
Fidel-F2 - 28 Sierpnia 2007, 09:40

no widzę, że torent będzie bo wszyscy zachwalają
a czemu kaaza i osioł nie tego? wirusy?

Pako - 28 Sierpnia 2007, 09:43

Kaza jest tragiczna, wirusów co nei miara, ogólnie syf. Osioł podobno nie taki zły, ale Muł sto razy lepszy ;)
uTorrent niezły, nie obciąża kompa, ale tez powoli się pod źródła podpinał, chociaż nie wiem czy to jego wina, czy łącza...

agnieszka_ask - 28 Sierpnia 2007, 09:44

Fidel-F2 napisał/a
a czemu kaaza i osioł nie tego? wirusy?

bo nigdy nie wiesz, co ściągasz piracie :evil: ;P:

hjeniu - 28 Sierpnia 2007, 09:46

Kaaza to najpewniejszy sposób na załatwienie sobie wirusa czy innego trojana. A osioł... jeżeli chcesz ściągać mało popularne pliki i nie zamiarujesz pracować na kompie w czasie ściągania to też może być.
Anonymous - 28 Sierpnia 2007, 09:58

Ja na BitCometa nie narzekam, aczkolwiek u mnie kompa obciąża. Ale ja mam stary złom. :roll:
GAndrel - 28 Sierpnia 2007, 10:42

Jeżeli nastawiasz się na torrenty to klient nie jest potrzebny. Pirate Bay reaktywowali suprnową. Jednym z bajerów jest teraz niby onlinowy klient.
Rafał - 29 Sierpnia 2007, 14:55

Pomocy!!! Mam fanaberię wydrukować na zaproszeniach na pewna imprezę oznaczenie pola na którym ta impreza ma sie odbyć. Jedyna dostępną w miare czytelna mapkę moge znaleźć tylko na zumi. Kur...ica mnie bierze i szlag rrafia, bo nie umiem zapisać obrazu z zumi. google.earth nie mają rozdzielczości. Droga redakcjo i wy czytelnicy, co robić?
gorbash - 29 Sierpnia 2007, 14:58

Print screen? Chyba tak bym probowal... A czy na tej imprezie bedziecie zamawiac po 5 piw i skandowac "Hola hola zly czlowieku!!" ? ;)
agnieszka_ask - 29 Sierpnia 2007, 14:59

a zrzut z ekranu pomorze?

edit: spóźniona, ale szczera :wink:

Rafał - 29 Sierpnia 2007, 15:04

O ja tępy sukinkot, zdecydowanie za dużo pracy, wiecie co? Dzięki bardzo za pomoc, ale uwierzcie, że od roboty sie głupieje, spadam, cześć :D

Edit: macie wieeeelkie piwo, abo co :bravo

Rodion - 21 Wrzeœśnia 2007, 08:53

Kochani szukam i nie mogę znaleźć, a uparta pamięć okazała się zawodna.
Jak nazywa się ten żagiel i jego rejka oraz maszt ( chodzi o ten wieńczący bukszpryt )

:roll:

agnieszka_ask - 21 Wrzeœśnia 2007, 09:42

żagiel - oberblind
reja - oberblndreja ;)
maszt - na dużych jednostkach są numerowane, ale nie dam głowy, że przed fokmasztem też (ale chyb tak)

GAndrel - 21 Wrzeœśnia 2007, 09:48

http://koga.net.pl/content/view/453/400/

Są narysowane ale w oznaczeniach zorientować się nie potrafię. ;)

Zgaduję, że maszt to bomstenga, reja to oberblindreja, żagiel oberblinda.

Dobrze zgadłem?

Rodion - 21 Wrzeœśnia 2007, 10:06

Jesteście wielcy :!: :!: :!: :bravo :bravo :bravo
Dzięki wielkie :!: :!: :bravo
:lol:

Partner forum