Literatura - Tekst numeru 03
hrabek - 27 Stycznia 2006, 08:23
Aquilion napisał/a | Hmm... Nie czytałem tamtego tekstu... Kiedy i gdzie on się ukazał? |
Na pewno w SF, ale kto to napisal i w ktorym numerze, to nie mam pojecia... :(
NURS - 27 Stycznia 2006, 12:58
Kilian - Piekło i niebo... SF39
Aquilion - 27 Stycznia 2006, 13:18
To w takim razie autor tamtego tekstu mógł co najwyzej wzorowac się na mnie :p, bo "Sąd..." napisałem jeszcze w 2002 - a w 2004 zdobył trzecią nagrodę na konkursie literackim Polconu 2004.
NURS - 27 Stycznia 2006, 13:26
to zupelnie inne opowiadanie, cokolwiek by o tym nie mówić, jedyne podobienstwo jest w gatunku.
aa3 - 29 Stycznia 2006, 10:28
W tym numerze podobały mi się dwa teksty:
Piotr Rogoża - Rock'n'roll bejbi! – za świetny język, punkowy klimat i to COŚ, może dobrze, że ten tekst odstaje od historii z Cielęcina, może dlatego mi się podobało. W każdym bądź razie od tego tekstu będę miał Piotra na oku
Robert J. Szmidt - Pola dawno zapomnianych bitew – za język, za to że jeszcze komuś chce się w Polsce pisać space-opere i to w taki sposób, którego nie trzeba się wstydzić. Przyjemność z lektury popsuł mi tylko na koniec obcy – pulpowy do granic mojej wytrzymałości (choć trzeba przyznać że mam tu niski próg bólu).
Po zastanowieniu oddaje głos na Piotrka, bo trzeba popierać młodość ;P a i tak pewnie NURS wygra.
NURS - 29 Stycznia 2006, 12:39
space opera, z założenia jest pulpowa. ale jeśli chcesz o tym pomowic, zapraszam do innego watku, chetenie bede bronil moich okopow.
Zapraszam panie i panowie, chociaż kilka słów uzasadnienia waszych glosow, to nie wybory miedzy kaczorem a donaldem, tu wasz glos moze miec wielkie znaczenie przy doborze kolejnych tekstow.
Iscariote - 29 Stycznia 2006, 12:43
Jak tak dalej pójdzie to wyjdzie na to ze idealny numer SFFiH to 100% NURSA
andre - 29 Stycznia 2006, 12:48
Ale chyba nie zarzucasz NURSowi chęci zostania (nomen omen)
NURSułtanem Nazarbajewem
NURS - 29 Stycznia 2006, 12:56
Ja bym tam sobą sie tak bardzo nie ekscytował. ale wiedza o preferencjach czytelnika moze okazać sie cenna. Np. autorzy podchwycą tematykę, styl, a ja będę chetniej sięgał po tych, ktorych najbardziej cenicie.
A NURSułtanem juz tu jestem Opozycja wewnatrzredakcyjna wymordowana, panowanie zapewnione, lud pomniki buduje, zeby golebie miały na co kupczyć
Iscariote - 29 Stycznia 2006, 13:10
Nie nie... skądze... ale skoro głosy mają omagac w wyborze przyszłych tekstów w SFFiH to chyba wyjdzie wkrótce ze najlepiej jak wszystkie teksty bedzie pisał NURS
NURS - 29 Stycznia 2006, 13:53
nie glosy, ale opinie! opinie!
Biały Miś - 30 Stycznia 2006, 11:36
Zagłosowałem na Pola dawno zapomninych bitew - rzecz z ikrą i z pełnym zestawem gatunkowym. Dla wyjaśnienia dodam że dopiero po przeczytaniu zauważyłem że to Nursa. Dlatego wykluczam wrodzone lizusostwo do " władzy".
P.S.
Typową metodą zasnaczania gdzie ukończyłem czytanie jest "wynicowanie" pisemka na ukończonej stronie.
SFFiH po takiej operacji
mi sie "rozlata"
bez większych komplikacji
na wszelkie strony świata
pozdrawiam
Biały Miś - 30 Stycznia 2006, 12:01
Przeleciałem po wypowiedziach i widze niedosyt w punktowaniu utworów.
Podobne zjawisko występuje w wyborach politycznych. Głosuję na tego bo tamtego nie lubie...
Proponuje rozwiazanie.
Dodatkowa ankieta - Szmira Numeru - i jechane
Mógłby sie fajny kocioł zrobić na forumie . Dopisuję propozycje tutaj bo bliźiutko tematu
pozdrawiam
NURS - 30 Stycznia 2006, 13:08
Generalnie możesz coś zjechać tutaj. nie sądzę, żeby trzeba było robic konkurs na tekst najgorszy.
Biały Miś - 30 Stycznia 2006, 14:02
NURS napisał/a | Generalnie możesz coś zjechać tutaj. nie sądzę, żeby trzeba było robic konkurs na tekst najgorszy. |
Jakoś mi tak weszło w krew namawianie NURSa do ankietowania. Faktycznie taki konkurs mógłby być niesmaczny. Metodą stadną, jak wszyscy na coś jadą to i babcia sie przyłączy...
I potem babcia będzie miała opinie negatywną...
Można jednak zauważyć po niereprezentatywnej próbce, że SF jest najbardziej nośna. Dodatkowo (by wykorzystać wrodzoną skromność NURSa) w numerze 3- cim SF ma znaczącą przewagę .
Dokładam kamyczek do zwiększenia zawartośći SF w SFFiH .
Obserwując rynek - pisemka z czystym SF raczej popadały, czyli może nie tędy droga? Ale to kłopot NURSA moja, co najwyżej strata.
pozdrawiam
NURS - 30 Stycznia 2006, 15:24
Jakie znowu pisma z czystym SF padły? Ja tam takich nie widzialem specjalnie. Padly te, ktore probowaly wejśc na zajete tereny łącząc kilka branż.
Mara - 30 Stycznia 2006, 15:52
No i wreszcie udało mi się przeczytać styczniowy numer. Moje wrażenia:
Rock'n'roll, bejbi! - za stara jestem, żeby mogło mi się podobać "z pamietnika nastolatka", zwłaszcza, gdy tak na prawdę, to fabuła jest o niczym.
Coś niezwykłego - mogło by być z tego coś ciekawego, gdyby "naukowe" wywody nie zanudzały na śmierć.
Proszę wstać, sąd Boży idzie! - zabawne, dobrze napisane opowiadanko i wszystko byłoby w jak najlepszym porządku, gdyby nie tak oczywiste zakończenie.
Zmierzch bogów - ciekawa idea, jednak bardziej wygląda to jak relacja niż opowiadanie. Ale może takie było właśnie zamierzenie autora?
Pola dawno zapomnienych bitew - ciekawe, dobrze napisane, miejscami zaskakujace, bardzo dobrze się czytało.
Reasumując - z mojego subiektywnego punktu widzenia, to Proszę wstać... i Pola... są najlepszymi tekstami numeru (za wskazaniem bardziej na Pola), natomiast Rock'n'roll... to prawdziwa porażka.
Biały Miś - 30 Stycznia 2006, 15:52
NURS napisał/a | Jakie znowu pisma z czystym SF padły? Ja tam takich nie widzialem specjalnie. Padly te, ktore probowaly wejśc na zajete tereny łącząc kilka branż. |
Nie widziałeś NURSIe bo tak szybko padły
Zapewne znasz rynek to wiesz...
Parę razy spotkałem jakieś dziwaczne pisemko. Nie pamiętam zbytnio- wyglądały na jednorazowe. SFFiH również zacząłem czytać z nastawieniem " a co to za chwilowe cudo". No i padło... widzę że na cztery łapy padło. Mam nadzieję, że przetrwa i nie zewoluuje do pisma kobiecego...
pozdrawiam
NURS - 30 Stycznia 2006, 16:17
No, właśnie nie weim, zaskoczyłes mnie tym faktem, Były efemerydy, ale nie SF.
mawete - 30 Stycznia 2006, 16:30
Tak sobie patrzę... same lizusy....
Czarny - 30 Stycznia 2006, 16:37
Czy coś się stało i NURS już upublicznia bieżące wyniki ankiety, czy to tylko u mnie jakowyś cud zaistniał
Logan - 30 Stycznia 2006, 17:01
Nie NURS tylko ja przyłożyłem do tego swoje paskudne paluchy...
Iscariote - 30 Stycznia 2006, 19:14
I prawidłowo bo mnie ciekawość zżerała... choć wynik wydawał sie być oczywisty (tu spogląda na NURSA) Ciekaw byłem co będzie wyżej. Rock 'n Roll bejbi czy Proszę wstac...
NURS - 30 Stycznia 2006, 20:16
Logan napisał/a | Nie NURS tylko ja przyłożyłem do tego swoje paskudne paluchy... |
Et tu Brute contra me!
Czarny - 30 Stycznia 2006, 20:19
Coś zżarło też 2% głosów.
NURS - 30 Stycznia 2006, 20:24
co ty mówisz, ja widze 100%
Iscariote - 30 Stycznia 2006, 20:27
Korupcja widze... ktoś tu pewnie kręci jakieś interesiki... i jak tu ufać teraz...
Henryk Tur - 30 Stycznia 2006, 20:32
18+18+12+50 = 98.
Dwa procent brakuje.
A głosowanie przebiega zgodnie z moim typem.
A czemuż to NURS ujawnił tak szybko wyniki ???
Iscariote - 30 Stycznia 2006, 20:34
Logan nie NURS... bo pewnie Logan tez ciekawy był
NURS - 30 Stycznia 2006, 20:35
NURS niczego nie ujawnial, czytaj wątek. I faktycznie, pewnie jakies zaokrąglenia wchodzą w grę. bo w glosach jest pol na pol.
|
|
|