Park marzeń [gry] - Sprzęt, soft, info ze świata
konopia - 14 Listopada 2013, 14:54
Dla mnie telefon to tylko maszyna do dzwonienia i sms, komp prawie zawsze pod ręką.
Wolę dedykowany sprzęt: nook do książek, sansa do mp3 itp...
Jestem reliktem co to nie korzysta z żadnych fb itp., a majle sprawdzam raz dziennie, u mnie smarfon by się tylko kurzył.
Kod | Może chodzi też o utrudnianie odsprzedaży konsol, |
Prawdopodobne,
może też chcą zrobić przypisywanie gier na stałe do kont, rynek wtórny jest wielki i tracą przez to sporo. Ja lubię używane gry, Np. CODMW2 kupiłem na promocji w tesco za 25F, pograłem i odsprzedałem do tego samego sklepu, zapłacili mi 26F (zarobiłem funta!) zdarzało się też kilka razy że kupiłem coś na ebayu pograłem i odsprzedawałem z zyskiem (zazwyczaj w tesco, bo dają kartę upominkową na sklep, mogę za to kupić co chcę np. mleko i chleb, w typowo growych sklepach nie ma takiego wyboru - "bon" do wykorzystania w danym sklepie).
ketyow - 14 Listopada 2013, 14:58
Odnośnie tej Nokii, to zaoszczędziłbym i wziął to:
http://allegro.pl/nowy-so...3682013100.html
konopia - 14 Listopada 2013, 15:08
nie wiem czy się nada,
ja potrzebuję telefon 3G (w "3" UK inne nie działają).
Mamy złączone kontrakty z żoną, na jakiś tam promocyjnych warunkach, ona ma full wypas z opcją i bajerem + S4 do tego, ja samą kartę SIM (z wystarczającą ilością minut i 5000! sms , nawet jakiś internet mam w pakiecie, ale nie używam.).
Jak dla mnie to na rynku jest wiocha, bo z porządnych telefonów to są tylko te "smart",
są jeszcze takie co wyglądają jak "smart" ale są tylko ich ubogimi krewnymi.
Telefony niby klasyczne teraz to kompletny badziew, ja potrzebuję telefonu z lampą błyskową, pstrykam na szybko dużo rzeczy - taka forma robienia notatek.
Ideałem byłby telefon z klapką, lubiłem klapki.
ketyow - 14 Listopada 2013, 16:19
3G ma, zdjęcia robi dobre, jak na taką cenę, to pewnie najlepsze, ma xenonowy flash a nie diodę, a to też robi swoje. Ale nie chcę jakoś tam zachwalać, po prostu używam od ponad 5 lat i nadal nie zamierzam zmieniać na żadnego smartfona. Też lubię guziczki i odpowiada mi, że mogę rozmawiać z kimś a jednocześnie w kieszeni pisać smsa i nikt o tym nie wie
Rafał - 14 Listopada 2013, 16:41
A tam nie wie, wszyscy myślą, że coś innego robisz
ketyow - 14 Listopada 2013, 17:13
Homer - 14 Listopada 2013, 17:43
Po miesiącu obfitującym w gamechanger'y na rynku kart graficznych skusiłem się i zmieniłem model.
Zatem obecnie jestem do przodu o jedną kartę i chętnie upłynnię ją komuś polującemu na okazję.
Chodzi o ten model:
http://www.chip.pl/testy/...70-1280mb-gddr5 (nie sugerujcie się ceną z artukułu, który jest sprzed prawie 3 lat, jak i karta)
i by można ją było należycie przetestować dorzucam do tego nowego Batmana: Arkham Origin.
Matrim - 14 Listopada 2013, 21:45
ketyow napisał/a | Natomiast wątpię, żeby instalacja gry przy 40 GB pojemności wynosiła kilkanaście minut - będzie to trwać długo i na PC i na konsoli. |
Ale Sony reklamuje swój nowy produkt, jako potrafiący uruchomić grę bez ściągania całości. W pierwszej kolejności ściąga wymagane do startu pliki, a resztę w tle. Jak dla mnie to dość ciekawa opcja.
Homer - 15 Listopada 2013, 07:46
A jeśli to naście minut jest przy założeniu, że każdy ma szerokopasmowe łącze w domu? Blizzardowe gierki, też mają tego typu usprawnienie, ale zazwyczaj ściąga się z 75% programu... Chyba, że gry już specjalnie pisane są segmentowo i umożliwiają, po zassaniu jakiegoś fragmentu odpowiadającego za core, pobieranie kolejno poziomów, savepointów czy jak to zwał....
ketyow - 15 Listopada 2013, 08:15
To czy gry będzie można odpalać z częścią plików zależy od programistów, czy np. gra ruszy bez instalacji multi etc. I czym im się będzie chciało poświęcać czas na takie zabawy. Też mi się na pececie zdarzało przechodzić gry (całe) z porysowanych płyt, z których się wszystkie pliki nie zgrały
Black Mesa mi się instalowała 4,5 godziny. 4 gigabajty. To nic, że mam w dobrych chwilach po 15 MB/s ściągania, przydałoby się jeszcze, żeby legalni dystrybutorzy mieli równie dobre serwery co piraci.
Iscariote - 15 Listopada 2013, 11:15
konopia napisał/a | Jak dla mnie to na rynku jest wiocha, bo z porządnych telefonów to są tylko te smart,
są jeszcze takie co wyglądają jak smart ale są tylko ich ubogimi krewnymi.
Telefony niby klasyczne teraz to kompletny badziew, ja potrzebuję telefonu z lampą błyskową, pstrykam na szybko dużo rzeczy - taka forma robienia notatek. | Ja bym wziął tego maluszka: http://allegro.pl/samsung...3652575162.html. Czasami szkoda mi brać mojego wypasionego smartfołna na wypady, z których może nie wrócić cały, a ten telefonik wydaje się być całkiem sensowny. Model z lepszym aparatem chyba też jest.
ketyow - 15 Listopada 2013, 12:12
Iscariote, ale to nie ja pisałem.
mesiash - 15 Listopada 2013, 12:34
ketyow, nie kłóć się
ketyow - 15 Listopada 2013, 12:41
Zwracam tylko uwagę, z opinią w cytacie to się nawet i zgadzam generalnie Jako gadżeciarz i fan wszelkiej elektroniki, nadal nie wiem po co byłby mi taki smartfon, kiedy zamiast niego mogę np. kupić mocniejszą grafikę do stacjonarki
Iscariote - 15 Listopada 2013, 15:09
ketyow, forumowy robal jakiś ja tylko kilkam guzik i powinno działać. Sorka
konopia - 15 Listopada 2013, 15:21
smartfon się przydaje, można z neta korzystać, nawigację mieć, książkę, odtwarzacz multimediów, zastępuje proste aparaty fotograficzne, w gierki pograć, przewodów w ścianach szukać, zastąpi kompas i poziomicę, kalorie policzy, wspomoże trening biegacza, policzy zużycie paliwa, zastąpi stroik do gitary, kartę kredytowa, bilet w komunikacji miejskiej, wskaże konstelacje na niebie, za pogodynkę może robić, za wypasiony organizer, za tłumacza, zamiast kartki z wypisanymi zakupami, .... i mnóstwo innych rzeczy o których w tym momencie nie pamiętam,
aha zapomniał bym o najważniejszym - chyba dzwonić jeszcze można. No i przede wszystkim jest się trendy - można się lansować.
Tyle, że np ja tego nie potrzebuję, a producenci olewają moje potrzeby dotyczące zwykłego telefonu, który nie był by badziewny tylko oferował to i owo - mocną obudowę, wytrzymała baterię, przyzwoity aparat z lampą błyskową, porządny budzik i countdown timer, kalendarz, kalkulator, takie tam podstawowe, co to nokie zawsze miały a potem cofnęły się z wyposażaniem i jakością wykonania o 10 lat.
Boję się tego SE z allegro zamawiać, mam złe doświadczenia z kupnem na tym portalu, poza tym czas dostawy 10-60 dni roboczych, wysyłka z zagranicy...
ketyow - 15 Listopada 2013, 15:47
konopia, nie mówię, że u tego sprzedawcy, zwracam tylko uwagę, że można kupić starszy telefon spełniający oczekiwania, za dużo mniej niż ta Nokia. 550 zł za nią to żart zwyczajny.
ketyow - 20 Listopada 2013, 11:14
No i jest tak, jak można się było spodziewać. Wychodzi sobie nowa gierka na PS4 i okazuje się, że... jest to tylko port z PS3 Wygląda na to, że gracze next-genów jeszcze trochę pozmagają się z problemami, z którymi zmagali się dotąd pecetowcy: "mam mocny sprzęt, ale dają mi do grania kotlet z padliny". Bo biorąc pod uwagę jak duży jest rynek starych konsol, a jak mały nowych, to pewnie jeszcze sporo czasu gry będą ukazywały się na starą generację, co odbije się niską jakością grafiki na nowej.
http://pclab.pl/news55509.html
Matrim - 20 Listopada 2013, 11:45
ketyow napisał/a | Wychodzi sobie nowa gierka na PS4 i okazuje się, że... jest to tylko port z PS3 |
ketyow, wybrałeś sobie przykład, który nic nie obrazuje, bo ACIV wyszło chyba na wszystkie możliwe platformy. Wiadomo, że w takim przypadku będzie równanie w dół, choć i tak w podanych przez Ciebie materiałach redaktorzy mówią o LEPSZEJ oprawie graficznej na PS4. Poczekaj na tytuły przeznaczone tylko i wyłącznie na nową generację i wtedy wyśmiewaj (jeśli będzie co ).
ketyow - 3 Lutego 2014, 12:35
No i jest wreszcie Mantle od AMD. To dopiero początek, ale wygląda na to, że mój procesor dostał drugie życie. AMD nie potrafiło zrobić procesora, który by przebijał w grach wydajnością Intele, to podjęli problem od innej strony i napisali nowe API, które zmniejsza narzut gier na procesor i pozwala się cieszyć płynnością nawet przy słabych procesorach. Na DirectX mój Phenom II wyciąga przy Battlefieldzie 4 ok. 35 FPS, a po odpaleniu Mantle 65 FPS Z tej perspektywy już wiem, że kolejną kartą graficzną jaką kupię musi być Radeon. Oby tylko programiści poszli w tę stronę z optymalizacjami (a przecież warto - bo przy odpowiednim przekierowaniu oprogramowania to mógłby być ogromny skok wydajności dla konsol opartych na podzespołach AMD), a sytuacja będzie co najmniej ciekawa
http://pclab.pl/art55953.html
ketyow - 6 Lutego 2014, 11:42
Dość prosto opisane jak ustrzec się przed głośnym ostatnio atakiem na routery.
http://pclab.pl/news56399.html
Korzystamy z narzędzia Orange, jak powie że jesteśmy bezpieczni to problemu nie ma. Jak nie jesteśmy trzeba będzie wyłączyć sobie dostęp zdalny do routera z sieci, w każdym jest trochę inaczej, ale możemy tu razem pokombinować.
Tutaj jeszcze jedna istotna rzecz: jeśli mamy w domu dwa routery lub więcej, to warto sprawdzić ten pierwszy w kolejce (przykład: mam internet z UPC, który podpięty jest to modemo-routera A, a stamtąd trafia na drugi router B, który rozprowadza go na drugie piętro. W takim wypadku podpinam laptopa etc. do tego routera A i wtedy odpalam narzędzie Orange, bo mogłoby się okazać, że ten na piętrze jest bezpieczny, ale ten główny już nie).
Po wpisaniu ipconfig /all otrzymamy adres bramy/serwera dhcp, czyli np. 192.168.1.1. Cyfry te wklepujemy w pasek adresu przeglądarki internetowej i już logujemy się w routerze. Tam wyłączamy dostęp do routera z internetu (u mnie nazywa się to Block WAN Requests). Sprawdzamy czy adresy DNS nie sa zamienione na te pirackie, o których mowa w artykule. Jak są, to możemy wklepać te od google 8.8.8.8 i 8.8.4.4. Sprawdzamy jeszcze raz po zablokowaniu dostępu z WAN czy narzędzie Orange wyświetla nasz router jako bezpieczny - teraz już chyba powinno.
W razie czego jeśli ktoś będzie wśród tych "zagrożonych", a czegoś nie będzie potrafił zrobić, to piszcie, sieciowcem nie jestem, ale pokombinować można.
hrabek - 6 Lutego 2014, 13:38
Mnie zastanawia kiedy ich złapią.
ketyow - 17 Kwietnia 2014, 07:45
http://pclab.pl/news57341.html
37% gier kupionych na Steam nigdy nie było uruchomionych. A jak u was? U mnie 8 gier było instalowanych z 83. Do tego mam jeszcze całkiem sporo pudełkowych nawet nie odfoliowanych
hrabek - 17 Kwietnia 2014, 07:52
Ja też tak mam. Wszystko przez Humble Bundle. Dlatego teraz jak widzę, to zaciskam zęby i nie kupuję. Choćby nie wiem co.
Fidel-F2 - 17 Kwietnia 2014, 08:01
co to Steam?
konopia - 17 Kwietnia 2014, 08:45
Steam - cyfrowa fora dystrybucji gier (ale nie sprzedaży, nabywasz tylko prawa do grania w dany tytuł, a nie własnościowe, gry są powiązane do twego konta).
Stworzyli go twórcy "Half Life" (valve) maja dużą ofertę i można trafić bardzo dobre ceny na gry, niestety wymaga to połączenia z netem, i to raczej szybkiego, ileś tam GB trzeba pobrać. Automatycznie pilnują update gier i sterowników grafiki, imo bardzo wygodny sposób grania. Nie wiem jak teraz, kiedyś dużym mankamentem było to, że gry nie ściągały się w tle, jak ściągało grę to nie można było grać.
http://store.steampowered.com
Fidel-F2 - 17 Kwietnia 2014, 09:02
konopia, stawiasz piwo
konopia - 17 Kwietnia 2014, 09:40
A co wygrałem?
Bo nie bardzo w temacie jestem
Ja mam całe mnóstwo nie odpalonych "darmowych" gier z playstation plus, w tym kilka, w które nawet chciałbym zagrać, ale z braku czasu nawet sie nie zabieram, np. takie Dragons Dogma: Dark Arisen, skąd ja wytrzasnę wolne 100 godzin, czy inne Demons Souls
Fidel-F2 - 17 Kwietnia 2014, 09:41
nic, stawiasz piwo
konopia - 17 Kwietnia 2014, 09:58
aha, to wpadnij jutro, koło 17, skoczymy na Guinness'a do O'Neill's-a.
http://www.oneills.co.uk/cleethorpes/
|
|
|