To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Literatura - Tekst numeru 02

Anko - 4 Stycznia 2006, 15:29

Dunadan napisał/a
hm, ja nie wiem co wy z tą przewidywalnością opowiadania Orbitoskiego :D no dla mnie choroba było aprzewidywalne nawet rzekłbym :) nie wiem, może za głupi jestem. Zresztą ten tekst chyba nie miał za zadanie straszyć...?

Cóż, mnie nie wystraszył, może właśnie dlatego, że spodziewałam się takiego obrotu spraw - tzn., kto będzie wampirem i że wszystkich po kolei wykończy. Smutne to dla mnie, ale czy straszne? :| Może gdybym się nie domyśliła, coś mnie zaskoczyło, przestraszyłabym się, a może nie. Ciężko tak gdybać. Oczywiście, mogę podziwiać to opowiadanie za inne walory - np. znajomość konkretnych realiów czy przyjemny w czytaniu język. Ale kwestia pierwszorzędna - fabuła... :? dobra, już nic nie powiem, bo znowu wyjdę na malkontenta, wszak to opowiadanie numeru, z tego, co widzę.

NURS - 4 Stycznia 2006, 15:34

O strach w dzisiejszych horrorach, to chyba trudno. Za duzo już tego było. W gatunku raczej liczy się jakość tekstu i nowe elementy, niz strach.
elam - 4 Stycznia 2006, 21:47

.. a tak w ogole, dzieki, Nursie, ze przedluzyles termin glosowania - w koncu przeczytalam i zdazylam sie wypowiedziec, z czego bardzo contenta jestem (gladzi okragly brzuszek z wyrazem zadowolenia) :)
moze mozna bedzie, w przyszlosci, wypowiadac sie o "minionych" numerach, ktore przeczytalo sie z poslizgiem?

NURS - 4 Stycznia 2006, 22:39

W tych wątkach. Głosowanie bedzie zamknięte, ale to raczej wypowiedzi, niz głosy służą mi za miernik jakości.
aa3 - 5 Stycznia 2006, 12:32

O ja też się wyrobiłem fajnie :)

Dla mnie tekst numeru to Z.Minichova. szczescie w grze. - zawsze z wielkim sentymentem czytam takie postapokaliptyczne w starym stylu teksty. Ten czytało się z dużą przyjemnością i chętnie przeczytałbym coś jeszcze tej pani. Napewno dużo lepiej niż eksport z przed miesiąca.

Wspomne też o opowiadanku które najmniej mi przypadło do gustu. Niestety R.Pawlak. Bo to jest rzez... Pisze niestety bo lubie teksty Romka, ale nie znoszę takich "rubasznych opowiadanek" ani mnie śmieszą, ani zaskakują. No ale ludziom się podobają :? - ja tam czekam na jakiś kolejny tekst o inkach.

andre - 5 Stycznia 2006, 12:55

No albo chociaż o inkaustach... :D
Romek P. - 5 Stycznia 2006, 13:29

aa3 napisał/a

Wspomne też o opowiadanku które najmniej mi przypadło do gustu. Niestety R.Pawlak. Bo to jest rzez... Pisze niestety bo lubie teksty Romka, ale nie znoszę takich rubasznych opowiadanek ani mnie śmieszą, ani zaskakują. No ale ludziom się podobają Confused - ja tam czekam na jakiś kolejny tekst o inkach.

Cóż mam powiedzieć... Raz piszę tak, raz serio :) Jeden nurt to "Rzeź", "Czarem..." i "Wojna balonowa" wiosną, drugi to właśnie Inkowie oraz inna historia. Doczekasz sie jeszcze w tym roku książki :) a opowiadanka w prasie - kto wie?

andre napisał/a
No albo chociaż o inkaustach... Very Happy

No, inkaust jest używany przez Rosselina :) tu najszybciej można sie czegoś doczekać :)

mawete - 5 Stycznia 2006, 13:37

aa3: nie to żebym był złośliwy :twisted: ale w powitalni Cię nie widziałem, a tutaj jest taki zwyczaj, że wypada sie przedstawić... Fajnie, że jesteś :)
Anko - 5 Stycznia 2006, 13:38

aa3 napisał/a
Wspomne też o opowiadanku które najmniej mi przypadło do gustu. Niestety R.Pawlak. Bo to jest rzez... Pisze niestety bo lubie teksty Romka, ale nie znoszę takich rubasznych opowiadanek ani mnie śmieszą, ani zaskakują. No ale ludziom się podobają :?

Ech, pocieszające, że nie jestem jedynym "odmieńcem" o innym guście. Zgadzam się z Tobą w pełni, choć tak samo "niestety" - cóż, jeśli twórca pisze teksty różnorakie, zawsze będziemy szanować jedno, a nie znosić drugiego (chyba, że jest się fanem oddanym na ślepo :D ). Znowuż, kiedy autor trzyma się jednej tematyki, to zawęża grono odbiorców...

A co do importu, to także popieram. Musiał być o niebo lepszy od poprzedniego, skoro cenię go bardziej, mimo całego mojego zamiłowania do fantasy. :roll:

gorat - 5 Stycznia 2006, 13:38

mawete napisał/a
aa3: nie to żebym był złośliwy ale w powitalni Cię nie widziałem, a tutaj jest taki zwyczaj, że wypada sie przedstawić... Fajnie, że jesteś

Nie pyskuj wobec starszego użytkownika forum :twisted: :twisted: :twisted:

mawete - 5 Stycznia 2006, 13:43

gorat napisał/a
mawete napisał/a
aa3: nie to żebym był złośliwy ale w powitalni Cię nie widziałem, a tutaj jest taki zwyczaj, że wypada sie przedstawić... Fajnie, że jesteś

Nie pyskuj wobec starszego użytkownika forum :twisted: :twisted: :twisted:

heh... niewazne czy starszy :) ważne że się nie przywitał... sprawdż posty... ale jeśli starszy to rację uznaje :twisted:

aa3 - 5 Stycznia 2006, 13:52

mawete napisał/a
aa3: nie to żebym był złośliwy :twisted: ale w powitalni Cię nie widziałem, a tutaj jest taki zwyczaj, że wypada sie przedstawić... Fajnie, że jesteś :)

Ale ja się witałem o tu : http://www.science-fictio...er=asc&start=90

przedostatni post :mrgreen:

mawete - 5 Stycznia 2006, 14:08

aa3: to chyba jednak starość... odwieszam kmpk na kołek koło drzwi... i przepraszam za bezczelne instnuacje... - jakiś mam taki dzisziaj dzień przepraszania... wrrrghhh...
Biały Miś - 5 Stycznia 2006, 14:23
Temat postu: Re: Takie tam uwagi
Dunadan napisał/a
Biały Miś napisał/a
Upada mi gust na bruk (sięga bruku?;-)). Dałem punkcik Bo to jest wojna....
Pomysł obrazoburczy dla fanów Tolkienowskiej wizji Elfów & Company.

Tu bym wszedl w polemike bo IMHO Tolkien nizle by sie usmial czytajac ten tekst. Tak i ja sie usmialem a jestem fanem Tolkiena...

Tak czy siak takie teksty sa konieczne, bo pozwalaja odetchnac...

Jestem fanem Tolkiena ale chyba bardziej ze względu na wartości pozaliterackie. Tolkien zachwyca wielkością i rozbudowaniem i konsekwencją konstrukcyjną świata. Ale postacie są schematyczne czarno-białe. Dlatego wersja rosyjskiego autora (wyleciało mi ze łba). Jest ciekawsza. Ale czy fajniejsza?
pozdrawiam

Dunadan - 6 Stycznia 2006, 00:50

Misiu Biały ale tu nie chodzi nawet o to co jest ciekawsze czy fajniejsze... po prostu raz warto przeczytać śmiertelnie powazny Silmarillion a raz żartobliwy a jednocześnie poważny(!) tekst w stylu "Ostatniego włądcy pierścieni" ( Jeskow ) czy własnie, jedynie żartobliwy, tekst Romka, który nie jest jakiś wysokich lotów ale czyta się bardzo przyjemnie i jest napisany z rozsądnym humorem...
NURS - 6 Stycznia 2006, 10:44

Trzy gooodziny jeeeszczeee. Tyylko trzyyy gooodziiinyyy! Pospieszajcie!
Margot - 6 Stycznia 2006, 19:28

NURS napisał/a
Trzy gooodziny jeeeszczeee. Tyylko trzyyy gooodziiinyyy! Pospieszajcie!

Do czego trzy godziny?
Wybuch będzie jakiś?? :?

NURS - 6 Stycznia 2006, 19:53

gorzej... koniec wszystkiego.
Dunadan - 7 Stycznia 2006, 01:01

chlip... wszystkiego? jak to?... mnie też?...
NURS - 7 Stycznia 2006, 02:05

jak wszystko, to wszystko. Babcia też :-)
Dunadan - 7 Stycznia 2006, 02:06

Ale czemu? poza tym... ładnie to tak?! babcię?!...
NURS - 7 Stycznia 2006, 02:08

jak wszystko, to wszystko. trzeba stare kawały znać :-)
Dunadan - 7 Stycznia 2006, 02:11

heh, stare kawały? NURS ja młodzież jeszcze jestem ( a przyanjmniej za taką się uważam ) a wiesz jak to z młodzieżą :D wyjasnij proszę ten kawał :)
NURS - 7 Stycznia 2006, 11:43

Bandyci napadli na dyliżans, którym jechało sześć panien i babcia.
- Sciągać kolczyki - mówia bandyci
- Babica też? - pyta babcia.
- Babcia też - odpowiają bandyci.
- Oddawac torebki - mówią bandyci.
- Babcia też? - pyta babcia
- A teraz rozbierać się, będziemy gwałcić. - mówia na koniec bandyci a babcia na to.
- Babcia też!

mawete - 8 Stycznia 2006, 09:26

Z tego co widzę ankieta zakończona!

I mieisce - Łukasz Orbitowski - Wielka ciemność - 19 głosów
II miejsce - Ela Graf - Słodkie maleństwo - 14 głosów
III miejsce - Romuald Pawlak - Bo to jest wojna, rzeź i rąbanka 12 głosów

Moje gratulacje!

elam - 8 Stycznia 2006, 11:20

dziekuje, dziekuje, jestem zaszczycona wspanialym drugim miejscem, ktorego sie naprawde nie spodziewalam... w dodatku, uwielbiam srebro. kiedy dostane ten medal?? :)
Romek P. - 8 Stycznia 2006, 11:56

elam napisał/a
dziekuje, dziekuje, jestem zaszczycona wspanialym drugim miejscem, ktorego sie naprawde nie spodziewalam... w dodatku, uwielbiam srebro. kiedy dostane ten medal?? :)

To ja dziekuję za to trzecie miejsce i wolę pomnik z brązu, bo trwalszy :P

elam - 8 Stycznia 2006, 12:01

no problem :)
ja tam pomnika nie chce, predzej czy pozniej wszystkie sie je burzy..
a medal przetopie na kolczyki.. :)
albo na srebrne kule, przydadza sie na czarownice :)

NURS - 8 Stycznia 2006, 20:21

Romek, prawdę mówiąc byłeś piąty od końca :-)
Romek P. - 8 Stycznia 2006, 20:38

NURS napisał/a
Romek, prawdę mówiąc byłeś piąty od końca :-)

Czy to jest taka delikatna sugestia, żebym skoczył z mostu, czy raczej - niby ten Kuttnerowski szop z wiązką chrustu na plecach - mam przybyć w formie pieczystego, bo grill już rozpalony? :P

Ty to umiesz pocieszyć człowieka...

Partner forum