Summa Technologiae - Znaleziono wodę na Marsie.
Fidel-F2 - 29 Października 2012, 06:59
no chyba, że Cię któraś obserwacja zabije
Kruk Siwy - 29 Października 2012, 08:55
Ale co nas nie zabije to nas wzmocni, Z drugiej strony mąsz somsiadki nerwowy jakiś...
Fidel-F2 - 29 Października 2012, 08:58
zagrożeń jest mnóstwo
Kruk Siwy - 29 Października 2012, 09:12
No. Co prawda szachy bardziej ryzykowne, ale i tak w niebezpieczeństwie chwała.
Fidel-F2 - 29 Października 2012, 09:15
po szachach to kaleką nawet można zostać
Rafał - 29 Października 2012, 09:19
Kruk Siwy napisał/a | Z drugiej strony mąsz somsiadki nerwowy jakiś... | Po prostu typowa zazdrość o wielkość instrumentu czy przypadkiem wycelowałeś w okna jego sypialni?
Kruk Siwy - 29 Października 2012, 09:32
Sypialni jak sypialni ale łazienki to i owszem. Pani domu ma dziesięć pieprzyków na... ale sza! Kto wie kto czyta to forum.
A wszystko przez ten Księzyc...
Rafał - 29 Października 2012, 11:50
Użyj przycisku "edytuj", bo jak muza to przeczyta, to dopiero da ci pieprzu
gorat - 29 Października 2012, 12:09
Ależ Kruk tylko z twarzy zliczał, co się ujawniło po zmyciu makijażu
Wróćmy do obserwacji ciał niebieskich, proszę.
Dunadan - 29 Października 2012, 14:22
Cytat | Wróćmy do obserwacji ciał niebieskich, proszę.
|
Ładnie o tak zachęcać do podglądania Smerfów?!
W Australii niedługo całkowite zaćmienie słońca... ktoś się wybiera?
Kruk Siwy - 29 Października 2012, 14:29
Pytek.
Nie zapomnij opowiedzieć jak było.
Dunadan - 30 Października 2012, 07:28
Największe zdjęcie Drogi Mlecznej:
http://www.eso.org/public...1242a/zoomable/
84mln gwiazd...
Rafał - 30 Października 2012, 09:45
Robi wrażenie, oj robi ...
Dunadan - 30 Października 2012, 09:49
Rafał, jeszcze dzisiejsze zdjęcie z apod.com zrobiło na mnie wrażenie... jak je sobie zzoomujecie to zobaczycie w tle odległe galaktyki... jak sobie połaczycie w głowie powyższe zdjęcie Drogi Mlecznej i to dzisiejsze z APOD to... głowa mnie zaczyna boleć
Dunadan - 31 Października 2012, 08:41
Space Launch System
http://www.space.com/1827...l-missions.html
jak to ruszy to otworzy się przed nami nasz układ planetarny... zaczynają otwarcie mówić o misjach na inne planety i asteroidy. Z ludźmi.
feralny por. - 31 Października 2012, 21:23
Księżyc ładny i jasny, nawet bardzo. Jowisza też widać bardzo ładnie, duży okrąglutki i w prążki (plamy niet), w towarzystwie Ganimedesa Io, Europy i Kalisto.
Rafał - 23 Listopada 2012, 11:36
Marsjanie atakują!
O co może chodzić? Metan? Organika? A może kapsel od marsjańskiego piwa sprzed 58 mln lat? Obstawiamy?
Mój typ: znaleźli coś przypominające białko. Z jakiegoś jajka
Kruk Siwy - 23 Listopada 2012, 11:42
Tyle już było fałszywych alarmów...
Rafał - 23 Listopada 2012, 12:29
Ale teraz NASA swoim autorytetem gwarantuje rangę odkrycia, co jak co, ale NASA jakiś tam autorytet jeszcze posiada
Dunadan - 24 Listopada 2012, 01:38
Oj żebyście się zdziwili - pojęcie książek historycznych jest dość szerokie. A metan to już dawno temu wykryto poza ziemią... więc nie wiem o co biega.
Kruk Siwy - 26 Listopada 2012, 08:52
Panowie obserwatorzy, zbliża się opozycja Jowisza (3 grudnia). Jeśli ktoś ma warunki to prośba o śledzenie Jupitera i dawanie wyrazu tu w naszym zaimprowizowanym centrum służby jowiszowej.
Zdjęcia, rysunki i relacje z podaniem danych technicznych sprzętu i czasu obserwacji mile widziane.
Ja chwilowo jeno chmury mogę oglądać...
Dunadan - 27 Listopada 2012, 07:57
Kruk Siwy napisał/a | Ja chwilowo jeno chmury mogę oglądać... |
chyba nie tylko ty...
Kruk Siwy - 6 Grudnia 2012, 00:52
No wreszcie!
Wystawiłem teleskop na taras i czatowałem od 21 na okienko w chmurach. No i doczekałem się.
Od 23.50 do 0.15 udało mi się zerknąć na Jowisza, który 3 miał opozycję (609 mln km od Ziemi). Przy pośpiechu trudno to nazwać obserwacją, ale i tak było świetnie. Użyłem kolejno trzech obiektywów: 25 mm (powiększenie x 48 ), 10 mm (120 x) i na koniec 5 mm (240). Ten pierwszy obiektyw założyłem by "złapać" planetę co wcale nie jest takie łatwe. Drugi (kiepski ogólnie niestety) pozwolił zobaczyć wspaniały układ księżyców galileuszowych. Io wyraźnie kryła się za tarczą Jowisza. No i trzeci obiektyw TMB Planetary nareszcie pokazał klasę. Gdyby nie chmury przesiedziałbym zapewne do rana. Wreszcie zobaczyłem Wielką Czerwoną Plamę na własne oczy.
Ciekawe czy ktoś jeszcze z was obserwował?
feralny por. - 9 Grudnia 2012, 11:25
W końcu udało się popaczeć na Jowisza - bardzo efektowny. Niestety nie dostrzegłem plamy, widocznie skubaniec zdążył się obrócić, bo pasy widziałem bardzo wyraźnie. Wisienką na torcie była Europa wyłaniająca się zza tarczy Jowisza. Swoją drogą to te księżyce są bardzo żwawe.
Kruk Siwy - 9 Grudnia 2012, 12:21
Jak pchełki.
Jak dziś będzie widoczność to znowu zerknę.
feralny por. - 15 Grudnia 2012, 22:00
13 były niezłe warunki, a i widok ładny. Księżyce Jowisza blisko tarczy planety, symetrycznie po obu stronach. Bardzo efektowne. Niestety palmy nie zauważyłem.
Kruk Siwy - 15 Grudnia 2012, 23:30
feralny por. napisał/a | palmy |
Ekhem... czapki z głów, palm na Jowiszu to ja nawet nie próbuję obserwować. A poważniej to jednak może powiększenie 240 dało możliwość zobaczenia Wielkiej Czerwonej a 180 mimo większej ostrości jednak nie? Przy stu dwudziestu nie zobaczyłem nic. Przy pełnym powiększeniu eliptyczną skazę na jednym z pasów z nieco ciemniejszym środkiem. Czerwieni było w tym co kot napłakał.
Dunadan - 6 Marca 2013, 14:23
Eh, kometa Pan-STARRS znowu przemknie nam przed nosem: http://www.weatheronline....&R=0&NOREGION=1 - podoga tradycyjnie partoli obserwacje :-/ mogę się załozyć że o pooglądaniu komety ISON będziemy mogli sobie tylko pomarzyć.
fealoce - 6 Marca 2013, 15:23
Kurcze, liczyliśmy z feralnym że coś się uda zobaczyć...
feralny por. - 6 Marca 2013, 15:24
Już się napatrzyłem na tranzyt Wenus... Idzie przywyknąć.
|
|
|