Mechaniczna pomarańcza [film] - Gra o Tron (HBO) - aktualnie omawiany Sezon 7 (są spojlery!)
Martva - 11 Maj 2011, 14:34
No bo w sumie skąd by miał wiedzieć że ona wie?
blazenada - 11 Maj 2011, 14:49
No wlasnie :) Tylko, ze z jej perspektywy musialo to strasznie zuchwalo i butnie wygladac. Wiadomo, jak to Lannister ;)))
Memento - 11 Maj 2011, 21:44
Się porobiło, kurde blaszka. MOAR!
bloody_maryshka - 12 Maj 2011, 09:12
Popełniłam klasyczny błąd. Po pierwszym odcinku zaglądnęłam do książki, chcąc ( naprawdę!) zobaczyć tylko, co prawdopodobnie będzie w drugim. Skończyłam parę dni temu drugi tom 4 części i w *beep* jestem totalnej. Serial dla mnie teraz ciagnie się strasznie, brak mi cierpliwości, a książkowa część 5 ( być może) dopiero w lipcu... I co ja mam teraz zrobić..???
edit: literówka
Homer - 13 Maj 2011, 19:48
Popełniłaś klasyczny błąd!
Ale nie martw się! Jesteśmy z Tobą!
clayman - 13 Maj 2011, 21:55
Mój kumpel był lepszy. Nie miał skąd wziąć książki, a także był ciekawy co się wydarzy dalej. Kazał mi wiec opowiadać całą fabułe.
Iscariote - 14 Maj 2011, 10:30
clayman napisał/a | Kazał mi wiec opowiadać całą fabułe. | oburzające.
Przeczytałem książkę, nadrobiłem 4 odcinki serialu. Wrażenia z serialu póki co: jest dobrze. Ciekawie się ogląda ponieważ twórcy serialu wiele rzeczy zaprezentowali w zupełnie inny sposób niż ja sobie wyobrażałem czytając książkę. W sumie Martin w książce nie cacka się za bardzo ze szczegółowymi opisami, więc moja wyobraźnia miała spore pole do popisu.
Zaskoczył mnie więc śródziemnomorski klimat, którego owszem spodziewałem się za morzem, ale już nie w samej stolicy królestwa. Dlatego też turniej rycerski w odcinku 4 mnie wkurzył, bo z jednej strony twórcy zamkiem i palmami odbiegli od stereotypowego fantasy zamku, a turniej rycerski był totalnie stereotypowo ze średniowiecza wyjęty.
Z detali również (chociaż na plus akurat) zaskoczyło mnie: przypinka z dłonią oznaczająca namiestnika. Karnacja Syria Forel - spodziewałem się jakiegoś starszego, wychudzonego facecika z zakręconym wąsem. Inaczej też wyobrażałem sobie przybytki uciech. I winda na Murze też ciekawa.
Ogólnie jest to całkiem wierna ekranizacja z dobrą obsadą. Na plus chyba najbardziej są Tyrion i Littlefinger. Na minus - Samwell.
Tylko faktycznie nie sprawdza się póki co jako porywający widza serial, bo jest więcej gadania niż akcji. Ale w książce sprawdza się to świetnie.
Memento - 14 Maj 2011, 11:23
Ten turniej rycerski był IMHO trochę paździerzowaty. Dwa - trzy przejazdy i po wszystkim? Bida. Chyba że chodziło o historię rodzeństwa i nastraszenie tej, jak jej tam....... no.
Homer - 14 Maj 2011, 11:51
Chodziło chyba tylko o to, żeby pokazać jak sprzątnięto świadka Nedowi zanim zdążył go przepytać. I wprowadzić kolejnego piona. Może jeszcze dostaniemy turniej w kolejnym odcinku. W końcu sporo się na nim działo.
Ziuta - 14 Maj 2011, 13:52
Turniej będzie, pokazywali w sneak peekach.
Na filmwebie ktoś ładnie powiedział, że Gra o tron jest dobrym serialem, o ile ktoś nie nastawił się na naparzankę z orkami
Homer - 16 Maj 2011, 17:48
KOLEJNY GENIALNY ODCINEK!
Tym razem nawet mnie, staremu wyjadaczowi, opadła kopara, po jednej ze scen, o których nic a nic nie było w książce (chyba), a zdecydowanie zmienia to interpretacje kolejnych wydarzeń...
dla czytających
Orle Gniazdo ciekawe, ale jednak wyobrażenie miałem inne.
czterdziescidwa - 16 Maj 2011, 18:09
Homer napisał/a | KOLEJNY GENIALNY ODCINEK!
Tym razem nawet mnie, staremu wyjadaczowi, opadła kopara, po jednej ze scen, o których nic a nic nie było w książce (chyba), a zdecydowanie zmienia to interpretacje kolejnych wydarzeń...
dla czytających
Orle Gniazdo ciekawe, ale jednak wyobrażenie miałem inne. |
marekz - 16 Maj 2011, 18:51
Faktycznie, odcinek nienajgorszy. Co to cieniokot w tym filmie? Mniej więcej to samo czego można by oczekiwać, tylko bardziej wściekłe? Czy to w ogóle coś nadzwyczajnego?
Homer - 16 Maj 2011, 19:31
czterdziesciidwa
re up:
Mniej więcej coś takiego...
Ziuta - 16 Maj 2011, 21:49
IMO przynajmniej odpadł zarzut, że fani książki będą się nudzić
Lynx - 16 Maj 2011, 22:52
Woow.
czterdziescidwa - 16 Maj 2011, 23:09
No, zaskakujący odcinek... Pozwolę sobie nieskromnie wkleić linka do tej dyskusji:
http://www.science-fictio...er=asc&start=90
nureczka - 16 Maj 2011, 23:13
Ziuta, aż żałuję, że nie oglądałam. To mlaskanie i ciamkanie... czyżby tam były mopsy?
Martva - 16 Maj 2011, 23:24
Kurczę, nie wiem czy mi się to podoba - znaczy to, że w książce były sugestie i można było snuć teorie i się kłócić, a tu tak prosto z mostu i kawa na ławę...
terebka - 16 Maj 2011, 23:30
Ojojoj. Koronny argument przeciw tym wszystkim, dla których fantasy to bajki dla dzieci.
ps. ja tam żadnego mlaskania nie słyszałem.
Homer - 17 Maj 2011, 00:09
Dobre sobie: koronny argument. Do wszystkiego można wsadzić zdjęcia organów płciowych i odgłosy ciamkania. To akurat żaden argument, takie sztuczne podbijanie granic wiekowych, zwłaszcza, że te sceny były niekoniecznie potrzebne. Zupełnie inna była sceny z wanny z zeszłego odcinka.
snake - 17 Maj 2011, 09:07
No ciamkanie to akurat przesada była, seksu tak naturalistycznie przedstawiać nie trzeba, natomiast dynamiczne walki w tym odcinku - fantastyczne
Romek P. - 17 Maj 2011, 09:34
W sumie dobry odcinek, świetna scena rozmowy króla z żoną.
Pojedynki - takie sobie.
Seks - no, widzę, że serial zyska nowy target, bo to, co było w powieści zawoalowane, tu zyskuje pełen dosłowności wymiar
Natomiast Orle Gniazdo to jedno wielkie rozczarowanie, obstawiałem Ogrodzieniec, ale dostałem co najwyżej zamek w Będzinie
Niemniej - jest ciekawie. Napięcie rośnie.
Iscariote - 17 Maj 2011, 15:36
Odcinek 5 przyjemny. Ja tam co prawda tych Renlych itp nie przeżywam, ale podobało mi się. Zbroja Rycerza Kwiatów na plus. Krwawe momenty - koń, oko itp. też na plus.
Na minus Orle Gniazdo, wyglądało za bardzo fantasy. Czekam na kolejny odcinek.
blazenada - 17 Maj 2011, 16:44
Rozmowa Cersei z Robertem - cudo :)
Cala reszta tez genialna.
A swoja droga to wspolczuje dzieciakowi, ktory musial sie przyssac do piersi swej filmowej matki :O
EDIT: znaczy nie chodzi o to, ze piers byla zlej jakosci - wrecz przeciwnie, niczego sobie ;) Ale chodzi mi o sam kontekst. Swoja droga, tez swietnie pokazane szalenstwo Lysy (jesli imion nie myle).
terebka - 17 Maj 2011, 17:06
Taaa, Homer, bo ten szeroki asortyment zwyrodnień, ujawnianych z każdym kolejnym odcinkiem, rzeczywiście jest tylko na doczepkę. Ciekawym, jakby ten serial wyglądał bez nich, pewnie jak Rzym, wyreżyserowany przez Krzysztofa Gradowskiego. I ile w tym marketingowej logiki, w sztucznym przesuwaniu granicy wiekowej i odbieraniu sobie potencjalnego widza poniżej 18 roku życia. Ta opowieść stoi na ukazaniu wynaturzenia możnych.
czterdziescidwa - 17 Maj 2011, 17:11
terebka napisał/a | Taaa, Homer, bo ten szeroki asortyment zwyrodnień, ujawnianych z każdym kolejnym odcinkiem, rzeczywiście jest tylko na doczepkę. Ciekawym, jakby ten serial wyglądał bez nich, pewnie jak Rzym, wyreżyserowany przez Krzysztofa Gradowskiego. I ile w tym marketingowej logiki, w sztucznym przesuwaniu granicy wiekowej i odbieraniu sobie potencjalnego widza poniżej 18 roku życia. Ta opowieść stoi na ukazaniu wynaturzenia możnych. |
Błędnie zakładasz, że przesuwanie granicy wiekowej "do góry" odbiera widzów.
terebka - 17 Maj 2011, 17:33
Czy fakt, że nie dałem emotikona sprawia, że tak trudno wyczytać w tej wypowiedzi ironię? Po sukcesie Rzymu i Spartakusa, doskonale widać, że realizm przysparza HBO widzów, mimo że jednocześnie przesuwa górną granicę wieku. I że nie ma w tym nic sztucznego.
Iscariote - 17 Maj 2011, 18:11
Właśnie znalazłem:
Brytyjskie wydanie wygląda zdecydowanie lepiej niż nasze
illianna - 18 Maj 2011, 13:14
Martva napisał/a | Kurczę, nie wiem czy mi się to podoba - znaczy to, że w książce były sugestie i można było snuć teorie i się kłócić, a tu tak prosto z mostu i kawa na ławę... | no właśnie, buuu
|
|
|