Ludzie z tamtej strony świata - Rafał Kosik
Lu - 13 Grudnia 2006, 01:48
Teraz pewnie też coś stuka
Rafal Kosik - 13 Grudnia 2006, 02:18
A jasne, że stukam!
R.:)
mawete - 13 Grudnia 2006, 11:37
Cholera ja chciałem na Mikołaj dziecku kupić i w tym naszym zadupiastym empiku nie było.. Może przes Świętami dopadnę...
Nivak - 13 Grudnia 2006, 12:29
Trzeba było powiedzieć. W Kulturomaniaku koło nas jest i sobie czeka na nabywców
mawete - 13 Grudnia 2006, 12:35
No fakt... nie pomyślałem...
Adaam - 13 Grudnia 2006, 13:07
W najnowszym Przekroju recenzja książki Rafała Kosika. Szkoda tylko, że są takie ograniczenia objętościowe, to raczej skróty inforamacyjne - dobra, średnia, zła, ale przecież to nie wina autora. Co innego w Kulturze. Dobrze, że ukazują się recenzje polskiej fantasyki w takiego typu gazetach, choć np. w Polityce to raczej panuje zagraniczna, i to tylko Ci bardziej uznani np. Gaiman, choć z tego co wiem, pan Wojciech Mann pisał magisterkę z fantastyki i mógłby coś czasem dorzucić od siebie oprócz recenzji płyt. Jeśli chodzi o równowagę fantastyki do innej prozy to chyba najlepiej wychodzi pod tym kątem Lampa, i tak trzymać.
Rafal Kosik - 14 Grudnia 2006, 18:35
Tak to już jest z literaturą w tym kraju. EMPiK na ten przykład jest przecież księgarnią tylko przy okazji. Czytamy mało jako naród więc news o nowym MP3playerze jest ważniejszy niż news o książce. To, że redakcje umieszczają wogóle jakieś recenzje, wynika chyba tylko z tego, że próbują trzymać poziom.
pozdr., Rafał Kosik
gorat - 14 Grudnia 2006, 20:53
Kultura jest raczej dlatego, że ci, co czytają tego rodzaju pisma (Przekrój, Wprost, Polityka...), to w sumie właśnie ta czytająca część
Rafal Kosik - 14 Grudnia 2006, 23:04
Ha! To obejrzyj sobie ile zajmuje część o literaturze w Przekroju, czy Polityce. Mniej niż recenzje gier komputerowych...
R.
Nexus - 15 Grudnia 2006, 12:00
Touche!
Nie jest tak źle. Moja żona słyszała ostatnio reklamę "Felixa..." w bodajże Radio Zet. Zadzwoniła i pyta: "Czy ten pisarz o którym mówiłeś, Rafał Kosik, nie wydał ostatnio książki? Bo właśnie reklamują w radio."
Rafal Kosik - 16 Grudnia 2006, 03:15
Hey! Przyznaj jednak, że radiowa reklama Felixa nie świadczy jeszcze o obecności kultury na antenie. To tylko reklama, wepchnięta między reklamy pasty do zębów i chusteczek do nosa. Z punktu widzenia rozgłośni radiowej najważniejsze są sensacyjne newsy i konkursy, które sprawiają, że ludzie nie przełączą na inną stację. Nie mówię, że to mi się podoba, ale muszę to akceptować.
Kiedy piszę powieść, staram się napisać jak najlepszą powieść, ale potem, jak mam w rękach gotową książkę, muszę na nią spojrzeć jak na produkt, który będzie konkurował z płatkami śniadaniowymi. Inaczej mógłbym "wybitnym dziełem" palić w kominku.
Mamy w naszym kraju wąską "elitę" twórców najwybitniejszych (we własnym mniemaniu), którzy uważają resztę społeczeństwa za matołów conajmniej, dla których nie warto się nawet starać, bo i tak nie pojmą, co tfurca miał na myśli. Potem jest długo, długo nic i dopiero zaczyna się kultura masowa i reklamy mrożonek (też sztuka). Moja koncepcja Felixa polega na tym, by coś dobrego (mam nadzieję) podać w formie, której nie odrzuci ani dziecko połykające po kilka książek tygodniowo, ani takie, które wstaje od telewizora tylko po to, żeby zasiąść przed komputerem.
pozdr., Rafał :)
Zerowiec - 17 Grudnia 2006, 12:57
Zachęcony rewelacyjnym Verticalem sięgnąłem po Pałac Snów spodziewając się czegoś w stylu Kapelusza pełnego nieba Pratchetta i niestety muszę przyznać, że jestem głęboko rozczarowany. Co za dno! Sam potrafię lepiej pisać. Mam nadzieję, że Diagonal i Horizontal pojawią się wkrótce.
mawete - 17 Grudnia 2006, 19:32
Zerowiec: to pisz "miszczu" klawiatury...
Anko - 18 Grudnia 2006, 03:04
Zerowiec: Cytat | Sam potrafię lepiej pisać. | Poproszę wykaz bibliografii szanownego forumużywacza, boś mnie pieruńsko zaintrygował, kolego.
A "...Pałac Snów" zamierzam w tym tygodniu nabyć, bo wreszcie trochę forsy skombinowałam.
Zerowiec - 18 Grudnia 2006, 09:57
Cytat | Poproszę wykaz bibliografii szanownego forumużywacza, boś mnie pieruńsko zaintrygował, kolego. |
Na razie jeszcze wiele nie napisałem ani nie opublikowałem, ale kiedyś się wezmę, zobaczycie, wezmę się i wam wszystkim pokaże… BWAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
mawete - 18 Grudnia 2006, 12:48
Zerowiec... Może maila do kogoś napisz...
Anko - 18 Grudnia 2006, 17:08
Zerowiec: Cytat | Na razie jeszcze wiele nie napisałem ani nie opublikowałem, ale kiedyś się wezmę, zobaczycie, wezmę się i wam wszystkim pokaże… | Nie musi być wiele - nawet niewiele także poproszę. Bo jest różnica między "potrafię", a "kiedyś będę potrafił". Czyż nie?
Zerowiec - 18 Grudnia 2006, 19:18
Potrafię w tym sensie, że pisanie i czytanie własnych utworów bawi mnie bardziej od czytania takich jak chociażby wspomniany Pałac snów. Nie potrafię w tym sensie, że nie uważam swojej twórczości za jakieś szczególne osiągnięcie, na miarę np.: Verticala.
mawete - 19 Grudnia 2006, 09:23
U mienia niet kommientaria
Rafal Kosik - 19 Grudnia 2006, 14:34
Ciężko mi się jakoś odnieść do tekstu "Sam potrafię lepiej pisać", natomiast jeśli chodzi o podobanie się lub nie "Pałacu Snów" to warto pamiętać, że jest to powieść skierowana głównie do gimnazjalistów, co z założenia czyni ją odmienną od "Verticala".
pozdr., Rafał Kosik
jachu - 19 Grudnia 2006, 14:52
Wczoraj późnym wieczorem odłożyłem "Vertical" na półkę. Po odłożeniu, nadal byłem w szoku. Ta książka uderzyła mnie swoją realnością w nierealności (nie wiem czy mnie rozumiecie ). Po prostu akcja, opisana z taką przerażającą dokładnością, bohaterowie, psychologiczny opis uczuć i świat przedstawiony poruszył mnie do głębi... Wspaniała książka! Mógłbym tu prawić autorowi same komplementy
"Marsa" przeczytałem już w wakacje i też byłem zachwycony
I teraz pytanie do pana Rafała: kiedy kolejne książki? Bo pragnę więcej, a opowieści o Felixie raczej mnie nie pociągają, gdyż to raczej inna kategoria wiekowa Chyba, że kiedyś moje dzieciaki bedą chciały czytać
Pozdrawiam wszystkich :]
Rafal Kosik - 19 Grudnia 2006, 15:43
Dzięki:) Teraz piszę czwartą część Felixa. Plan jest taki, że jak tylko skończę, wracam do przerwanej powieści dla dorosłych. Terminów żadnych nie podaję, bo to to odległe sprawy. Na pewno nie przed wakacjami.
pozdr., Rafał
Anonymous - 19 Grudnia 2006, 23:30
Zerowiec, mnie też się wydaje że nie jesteś grupą docelową dla Pałącu snów. Sam mam parę książek z dzieciństwa, które dażę sentymentem, ale jestem pewien że gdybym je teraz przeczytał nie spodobałyby mi się.
mawete, a ty miszczu kiedy co napiszesz?
Anko,a ty piszesz i nadal nie potrafisz, a innych się czepiasz. Zresztą wyślij mi swoją bibliografię na PW.
mawete - 20 Grudnia 2006, 09:41
krisu: nigdy ja tu jestem od czytania, a nie od chwalenia się, że bosko piszę
Anonymous - 20 Grudnia 2006, 10:15
Zawsze możesz napisać, że bosko czytasz.
Fidel-F2 - 20 Grudnia 2006, 10:53
Cytat | Zawsze możesz napisać, że bosko czytasz.
|
genialne
Kruk Siwy - 20 Grudnia 2006, 10:57
Fidel-F2, coś Ty. Tylko prawdziwe.
mawete - 20 Grudnia 2006, 11:13
Bosko czytam
Anonymous - 20 Grudnia 2006, 11:43
O!
Anko - 20 Grudnia 2006, 15:11
krisu: Cytat | Anko,a ty piszesz i nadal nie potrafisz, a innych się czepiasz. Zresztą wyślij mi swoją bibliografię na PW. | Owszem, nie potrafię. Więc kiedy ktoś się chwali, jak to świetnie umie pisać, to chciałabym zobaczyć, cóż napisał. A nuż jakiś geniusz nieodkryty? A nuż czegoś się odeń nauczę?
A że się czepiam? Każdy czytelnik może - czy ja komu bronię mnie się czepiać?
W końcu, gdzieś już była taka dyskusja - to kto ma prawo krytykować? Czytelnik? Toż on nic nie napisał? Pisarz? A, to pewnie z zazdrości?
Zresztą, Rafała Kosika czytałam dwa "Felixy..." i uważam, że są bardzo sprawnie i gładko napisane (może i jestem na poziomie 12-latki ). A że narzekam... Ot, polska krew.
Bibliografię znajdziesz w wątku autorskim.
EDIT: No, wreszcie kupiłam "...Pałac Snów". Liczę na kolejną porcję wciągającej lektury.
|
|
|