To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Stare, ale jare.... czyli ukochane RPG n (na kompa :)

Witchma - 7 Lutego 2008, 08:57

banshee napisał/a

mówisz, że dobre? u mnie leży na półce już nie wiem ile lat :roll:

u mnie też :) raz sobie nawet zainstalowałam, ale jakoś mnie nie wciągnęło... w ogóle nic mnie :D

ilcattivo13 - 7 Lutego 2008, 12:23

Witchma napisał/a
... raz sobie nawet zainstalowałam, ale jakoś mnie nie wciągnęło...

Arcanum jest typowym przykładem gry z Troiki, dużo długich dialogów, dużo walk, maaaasa questów i klimat. W dodatku połączenie średniowiecza i fantasy z twórczością Verne'a i westernem. I jeszcze sporo humoru (krasnolud, który o byciu krasnoludem uczył się z książki "Roan's Almanac of All Things Dwarven" czy quest na zdobycie tytułu mistrza kieszonkowców). Trzeba przyznać, że udał się im ten koktail.

O jednym tylko trzeba pamiętać grając w polską wersję gry (zwłaszcza jeśli chodzi o wersję wydaną ostatnio) - absolutnie nie instalować spolszczenia. Po pierwsze, uniemożliwia ono zainstalowanie najnowszych patchy do gry, które m.in. lepiej balansują rozgrywkę i usuwają sporo błędów. I po drugie, samo wprowadza do gry tyle błędów, że ukończenie sporej części questów jest wręcz niemożliwe.
I jeszcze jedno, nie grać w trybie real-time, to akurat im się nie udało.

Hubert - 7 Lutego 2008, 13:55

ilcattivo13 napisał/a
I jeszcze jedno, nie grać w trybie real-time, to akurat im się nie udało.

A ja właśnie wolałem w tym trybie. Walka bardziej dynamiczna była. W sumie tylko raz przy moście w Zamglonych Wzgórzach i drugi w którychś tam kopalniach tłukłem się w turach.

ilcattivo13 - 7 Lutego 2008, 17:06

Może grałeś magiem? Ja gram z reguły krasnoludzkim technikiem, a real-time do rzucania granatami wybitnie się nie nadawał.
Hubert - 7 Lutego 2008, 19:25

Nie, grałem człowiekiem, który ma gadane i wyśrubowane umiejętności walki, do tego wykuwa broń i zna parę czarów.
Po wrogach przejeżdżałem jak czołg, a ile rozmów ciekawych przeprowadziłem.

dzejes - 7 Lutego 2008, 20:56

Sosnechristo napisał/a
Nie, grałem człowiekiem, który ma gadane i wyśrubowane umiejętności walki, do tego wykuwa broń i zna parę czarów.

To czego on nie umiał?

ilcattivo13 - 8 Lutego 2008, 11:57

Sosnechristo napisał/a
który ma gadane

bez tego nie ma sensu grać, gdyż odpada 2/3 gry. Chociaż gdzieś czytałem, że ktoś grał w FO2 z Charyzmą na 1 i ponoć bardzo zabawnie było.

Pako - 8 Lutego 2008, 14:06

Standardowo zrobić można sobie postać-głupka. Znaczy wypakowany, zręczny i farciany, ale z charyzą i inteligencją na zero. Normalnie miodzio się gra ^_^
Hubert - 8 Lutego 2008, 14:23

dzejes napisał/a
Sosnechristo napisał/a

To czego on nie umiał?

Strzelał bardzo średnio, był na bakier z umiejętnościami złodziejskimi te parę czarów to na najniższych poziomach. Podstawowe leczenie czy coś takiego.
Ale jakoś sobie radził :mrgreen:

ilcattivo13 - 8 Lutego 2008, 18:36

Pako napisał/a
Standardowo zrobić można sobie postać-głupka. Znaczy wypakowany, zręczny i farciany, ale z charyzą i inteligencją na zero. Normalnie miodzio się gra ^_^

Martwi mnie jedno. Taka postać w FO2 ma obniżoną szansę na znalezienie random encounters. W dodatku siada science i repair, a ja tak lubię grać technicznymi gostkami.

Pako - 9 Lutego 2008, 09:25

Siada to w niej bardzo wiele ;) Ale te kilkadziesiąt minut mozna poświęcić i zobaczyć, jak ładnie z nami w wiosce rozmawiają, jak z Thorem się można miło porozumieć i tak dalej. No fajnie jest, nie ma co ;)
A pierwszy raz przypadkiem mi się udało, chciałem zrobić uber postać do walki, nie myśląc, że twórcy postanowili zrobić mi na złość ;)

Ixolite - 9 Lutego 2008, 13:41

To jest właśnie piękno Fallouta :D Ogrom możliwości.

Arcanum, hmm, nie grałem chyba ze wszystkimi patchami, ale pamiętam że bardzo mnie irytowała mocno skopana mechanika gry - to znaczy czystym magiem grało się niezwykle łatwo, natomiast postacią nastawioną na technikę koszmarnie trudno.

Easy - 9 Lutego 2008, 13:52

Ixolite napisał/a
to znaczy czystym magiem grało się niezwykle łatwo,

Prawda, a jak się jeszcze miało w drużynie psa (którego gdzieś tam trzeba było uratować), to już w ogóle...

A ja chyba odpalę sobie Planescape: torment. Naszło mnie na taki klimat, a cóż robić, jeśli podobnych tytułów nie ma? (no, chyba, że ktoś da jakiś przykład i wyprowadzi mnie z błędu)

dzejes - 9 Lutego 2008, 16:45

Planescape był jeden. Kupiłem oryginał w dniu polskiej premiery, usiadłem do kompa i grałem dopóki nie przeszedłem. To akurat był wakacje, nie pracowałem... Wstawałem tylko do łazienki, po coś do jedzenia/picia i spać - ale nie dłużej, niż 4/5 godzin.
Hubert - 9 Lutego 2008, 21:31

dzejes napisał/a
Planescape był jeden

Mógł być i drugi. Ale że Black Isle nie ma, to i prawa poszły w siną dal.
RIP Torment 2

Chyba, że Obsidian uczyni cud jakiś, prawa z grobu wydobędzie. Bo to przecież prawie to samo co Black Isle.

banshee - 9 Lutego 2008, 22:43

Sosnechristo, "prawie" robi wielką różnicę.
ilcattivo13 - 9 Lutego 2008, 23:55

Ixolite napisał/a
...natomiast postacią nastawioną na technikę koszmarnie trudno.

U mnie było odwrotnie. Dobry wynalazca to full kasy od poczatku do końca gry (wystarczy tydzień czasu z gry posiedzieć w Shrouded Hills). Poza tym granaty (nawet zwykłe mołotowy działały na większość wrogów nawet pod koniec gry) i bezkonkurencyjna snajperka możliwa do zrobienia już w SH. Jedyne felery grania technikiem, to powolne podróże po mapie (ale zawsze można poświęcić 5 skillpoints na "teleportację") i konieczność gry w trybie turowym (choć to akurat mi nie przeszkadzało). Ale żeby Arcanum miało taki tryb "real-time" jak Brigade E5, to też bym się ucieszył.

Hubert - 10 Lutego 2008, 11:16

banshee napisał/a
Sosnechristo, prawie robi wielką różnicę.

To akurat niewielkie 'prawie' :wink: Z tego co wiem Neverwinter Nights 2 miało przyzwoitą historię, a w dodatku panowie się naprawdę popisali. Więc może byłaby jakaś nadzieja?

Fearfol - 10 Lutego 2008, 16:00

Cytat
everwinter Nights 2 miało przyzwoitą historię, a w dodatku panowie się naprawdę popisali

a mi się wydaje że 2 w porównaniu do pierwszej części jest bardzo słaba. Głównie pod względem rozwiązań graficznych, świat wydaje się bajkowy i animacja prawie każdego elementu obciąża bardzo sprzęt.

Hubert - 10 Lutego 2008, 17:15

Dla mnie grafika nie jest aż tak istotna, więc wiesz... Możemy się różnić w ocenie :wink:
Fearfol - 10 Lutego 2008, 17:32

no jasne, to co kto sądzi to jest jedynie subiektywne odczucie, dlatego też nie czytma recenzji w gazecie telewizyjnej. Cały czas nie mogę do zbierać pieniędzorów na NWN, żebyśmy tak jak napisałem wcześniej zagrać w sieci ale dam radę.
Hubert - 10 Lutego 2008, 19:16

A ja już nie mam siły się ze swoją kopią mocować. Postaram się jeszcze format i inne takie do tego czasu zrobić. Może kuracja inwazyjna pomoże...
Fearfol - 10 Lutego 2008, 19:29

Walcz hrabio, zwalcz sierpem i młotem go ( w domyśle niedziałający never)
Hubert - 11 Lutego 2008, 09:34

A jak! Dopóki płytka nie będzie uszkodzona... :mrgreen:
ilcattivo13 - 11 Lutego 2008, 18:15

A jak się przedstawia sprawa questów w NWN2? Lepiej niż w pierwszej części? Bo jedynka mnie pod tym względem rozczarowała. Jakieś takie wszystko "płaskie" było i dlatego nie kupiłem dwójki.
Witchma - 4 Marca 2008, 09:04

wczoraj zupełnie niechcący mi się włączył Morrowind... rany, to POTWÓR jest, nie było i nigdy nie będzie lepszego RPGa, powinnam się trzymać od niego z daleka :)
gorbash - 4 Marca 2008, 10:39

Witchma, ja swojego na szczeście wypożyczyłem kumplowi - tak smutno na mnie patrzył z półki i czułem że już długo nie wytrzymam...
mBiko - 4 Marca 2008, 12:05

Witchma, mój mnie dopadł jakiś miesiąc, może półtora temu i trzyma w żelaznym uścisku.
Godzilla - 4 Marca 2008, 12:06

Nam się włączyła znowu Ultima. Tyle lat ma, a cieszy.
Hubert - 4 Marca 2008, 16:24

Swojego Morrowinda sprzedałem jakiś czas temu. Jakoś mnie nie kusił, a miejsce zawalał.

Godzilla napisał/a
Nam się włączyła znowu Ultima. Tyle lat ma, a cieszy.

Która?

Partner forum