Ludzie z tamtej strony świata - Hanna Fronczak
nimfa bagienna - 14 Sierpnia 2011, 16:38
Navajero napisał/a | A zatańczycie przy okazaji kankana? Proooszę... |
Śnij dalej, Navajerito. Życie jest po to, by śnić.
Navajero - 14 Sierpnia 2011, 19:25
Ech... Niedobra Nimfella, niedobra...
nimfa bagienna - 11 Października 2011, 08:58
Zaległostki:
MiauuuÓóóUU!
Mriiiii!
Agi - 11 Października 2011, 09:16
nimfa bagienna napisał/a | Zaległostki:
MiauuuÓóóUU! |
Nie widziałaś tego wcześniej?
Pochwalisz się nimfo , jak długo będziemy jeszcze czekać na następny Twój tekst?
dalambert - 11 Października 2011, 09:18
Agi, Na SKOFach nie bywa, do Paradoxu nie zagląda, to może i coś tam pisze
nimfa bagienna - 11 Października 2011, 09:18
Agi napisał/a | Nie widziałaś tego wcześniej? |
Nie, dopiero teraz.
Agi napisał/a | Pochwalisz się nimfo , jak długo będziemy jeszcze czekać na następny Twój tekst? |
RD ma dwa moje opowiadania. To juś od niego zależy.
nimfa bagienna - 20 Października 2011, 17:12
Agi napisał/a | Pochwalisz się nimfo , jak długo będziemy jeszcze czekać na następny Twój tekst? |
moje urocze mła napisał/a | RD ma dwa moje opowiadania. To juś od niego zależy. |
Pierwsze w styczniu.
Agi - 20 Października 2011, 18:10
Hurrra!
Tekst odrębny, czy powiązany bohaterami lub światem przedstawionym z wcześniejszymi?
nimfa bagienna - 20 Października 2011, 18:33
Odrębny i absolutnie jednorazowy. Głupek wioskowy i jego przypadki. Tekst broń Boże nie humorystyczny.
Witchma - 20 Października 2011, 18:34
nimfa bagienna napisał/a | Głupek wioskowy i jego przypadki. Tekst broń Boże nie humorystyczny. |
Ja już kcem styczeń!
Agi - 20 Października 2011, 18:35
nimfa bagienna napisał/a | Tekst broń Boże nie humorystyczny. |
Bo wioskowe głupki na ogół nie są śmieszne tylko mocno nieszczęśliwe.
Matrim - 20 Października 2011, 21:58
nimfa bagienna napisał/a | Głupek wioskowy i jego przypadki. |
Bajka o głupim Jasiu - tak mi się skojarzyło
dalambert - 9 Stycznia 2012, 13:26
Przeczytane - ""Deszczowe lato" smutna / pewnie wesoła nie miała być/, ale doskonale napisana historia - Dziękuję .
nimfa bagienna - 9 Stycznia 2012, 20:21
Któregoś dnia podejmę szalone wyzwanie i napiszę coś, co jest wesołe i dobrze się kończy.
Podejrzewam, że będzie to dzień, w którym - TADAM! - pęknie niebo.
shenra - 9 Stycznia 2012, 20:27
nimfa bagienna, nie przesadzaj. Jak Ty nie sprostasz wyzwaniu, to kto?
nimfa bagienna - 9 Stycznia 2012, 20:35
Imię ich Legion
Humor to fajna rzecz. Jeśli potrafi się użyć go w taki sposób, żeby bawił. Póki co - nie wiem, nie próbowałam.
shenra - 9 Stycznia 2012, 20:36
Kiedyś musi być ten pierwszy raz. Tylko się nie rozpuknij, jak już Cię dopadnie
dziko - 9 Stycznia 2012, 22:03
Ja nie mam nic przeciw smutnym historiom, o ile są po prostu inteligentnie napisanymi smutnymi historiami, a nie dołującymi tekstami o beznadziejności wszechrzeczy.
"Deszczowe lato" jest właśnie tak smutne, ale nie dołujące. Zdecydowanie najlepszy tekst SFFiH 1/2012.
Adrianna - 10 Stycznia 2012, 08:22
Nie lubię bad endów Ale nie ma co udawać - w "Deszczowym lecie" coś innego zepsułoby efekt. Cały tekst ma taką smutną, melancholijną plastykę. Obrazy, które rzucasz, nimfo, czytelnikowi przed oczy są naprawdę sugestywne. Świetny język.
Zwykle krytycznie podchodzę do tekstów o osobach w różny sposób niepełnosprawnych, ale tutaj chyba przede wszystkim wsiąkłam w klimat.
Brawa dla autorki
cranberry - 11 Stycznia 2012, 10:33
Ja lubię smutne teksty, Deszczowe lato mi sie podobało, ale przyznam się, że kartkowałam przed czytanem i myślałam, że sobie już bad end zaspoilerzyłam. A potem się okazało, że jest znacznie bardziej ponuro niż myślałam - i to mnie już rozmaśliło. No ale trudno, żebym miała pretensje do Autorki
Witchma - 12 Stycznia 2012, 18:38
nimfo, przeczytałam "Deszczowe lato". Pięknie piszesz, wiesz?
Pandemon - 21 Stycznia 2012, 13:31
Świetne opowiadanie
I miałem podobne odczucia jak cranberry - po kilku stronach myślałem, że już wiem, choć nie wiedziałem. A to bad-endowe zakończenie mnie pozytywnie zaskoczyło, akurat miałem ochotę na coś mniej wesołego.
Tak więc - brawo raz jeszcze i gratulacje.
Więcej takich poprosimy
Fidel-F2 - 21 Stycznia 2012, 13:53
Pandemon, poszukaj innych dokonań autorki. Jeszcze nie napisała niczego słabego.
Mara - 22 Stycznia 2012, 11:38
Brawo, nympho! Bardzo mi się podobało opowiadanie. Zakończenie jest takie, jakie powinno być I to wcale nie dlatego, że nie lubię happy endów, ale dlatego, że jakiekolwiek zakończenie optymistyczne byłoby sztuczne i nie na miejscu.
Pozdrawiam!
Fidel-F2 - 23 Stycznia 2012, 13:52
Przeczytałem Deszczowe lato. Kolejna cudna emanacja szczególnej wrażliwości podparta nadzwyczajnej urody darem pisarskim. Szczere gratulacje.
Lowenna - 6 Lutego 2012, 21:52
nimfa,
Jestem pod wielkim wrażeniem. Daaaawno nie czytałam równie dobrego tekstu. Właśnie przekonałaś mnie do przedłużenia prenumeraty. Dla takich perełek warto przerzucać tony mułu i wodorostów.
nimfa bagienna - 13 Lutego 2012, 11:27
Czekałam na zakończenie głosowania styczniowego, bo chciałam podzielić się pewną refleksją.
Czas temu jakiś, niedługo przed publikacją Deszczowego lata, przeglądałam recenzje w necie - szukałam opinii o kilku książkach. I w pewnym momencie dotarło do mnie, co - według netowych opinii - cenią w literaturze odbiorcy szeroko rozumianej popkultury. Powtarzały się wartości takie jak: "niespodziewane zwroty akcji", "szybka akcja", "humor", "dosadny język", "doskonała rozrywka". Pomyślałam sobie wtedy o moim opowiadaniu, które już za chwileczkę, już za momencik...
I doszłam do wniosku, że nie ma ono żadnej z powyżej przytoczonych cech. Nie ma w nim niespodziewanych zwrotów akcji (prawdę mówiąc, trudno w nim o coś takiego jak akcja), absolutnie nie jest humorystyczne, język nie ma w sobie krzty dosadności, a co do rozrywki, doskonałej czy niedoskonałej, mija się z nią w bezpiecznej odległości.
A jednak.
Cieszy mnie ogromnie, że spodobało się - jednak, mimo wszystko. Wyrażone przez was w powyższych postach opinie dają wiarę, że czytelnicze spektrum zainteresowania jest baaaaardzo szerokie. Że jednak warto trochę inaczej. Serdecznie dziękuję.
Takie jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
Fidel-F2 - 13 Lutego 2012, 11:35
nimfa bagienna, ważne coby dobre było.
dalambert - 13 Lutego 2012, 11:38
nimfa bagienna napisał/a | Że jednak warto trochę inaczej. Serdecznie |
można, a nawet TRZEBA, ale do tego tez trzeba być niejaką Hanną Fronczak i mieć jej talent
nimfa bagienna, dawaj dalej
Witchma - 13 Lutego 2012, 11:49
nimfo, ja tak sobie myślę, że dobry tekst to taki, który wywołuje jakieś emocje. A do tego nie muszą się dużo strzelać
|
|
|