To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Szorty - Przed świtem

shenra - 11 Kwietnia 2009, 10:17

I znów wielka cisza :cry:
xan4 - 12 Kwietnia 2009, 08:52

2 dni pozostały, piszę tak sobie posta, aby obecny temat szortowy wyciągnąć na pierwszą stronę, porzucając dyskusję na temat przyszłości (na chwilę),
shenra - 12 Kwietnia 2009, 09:14

Czyżby kolejny NN? Po świątecznym objadaniu się, zachęcamy by usiąść przed kompem i wcisnąć trzy wybrane guziczki :!:
Ziemniak - 12 Kwietnia 2009, 10:13

shenra napisał/a
wcisnąć trzy wybrane guziczki

Ctrl+Alt+Delete :mrgreen:

shenra - 12 Kwietnia 2009, 10:49

Ziemniak, :mrgreen: paskudo :!: :mrgreen:
Fearfol - 12 Kwietnia 2009, 11:38

Niestety tym razem nie mam czasu napisać recenzji o wszystkich tekstach.

Tylko kilka słów o zwycięzcach:

Jak Pech:

Nie wiem czy wiecie ale teksty osadzone w świecie fantasy dostają ode mnie już na starcie podwyższone noty.

Tak jest i w tym przypadku, dla mnie fabuła tego opowiadania jest bardzo fajna, lekka , bez trudu można sobie wyobrazić sytuację przedstawioną w shorcie. Tekst jest równie lekko napisany, ale niestety przydługi.

Co do puenty to mam jedno duże zastrzeżenie:

Temat tej edycji to przed świtem, tak ? Po takim wstępie jaki dałeś :

Dla każdego maga, czarodzieja czy innej wiedźmy najbardziej magiczną chwilą doby nie jest północ, lecz ta sekunda, kiedy noc przechodzi w dzień. Czarownice w tym czasie kładą zebrane ziele, a magowie starają się, żeby kulminacja ich rytuałów trafiła akurat na tę chwilę. Dowiadują się tego już w pierwszym roku nauki. Wraz z adnotacją, że bardzo trudno jest trafić dokładnie w ten moment- vide: brak zegarków.

Czy nie mogłeś zbudować tekstu tak , aby błędem Pappamolla było właśnie nie odpowiednie wybranie pory dnia ? Bo to z tym kręgiem to jest od czapy, w ogóle nie pasuje.

przyznaje bonusowy punkt za klimat, i tym samym ten tekst wygrywa i zgarnia 1 głos.

90 %

dalej niestety jest przepaść a na jej drugim końcu "To nie jest opowieść o wampirach",
Tutaj oczywiście najbardziej podoba mi się końcowe nawiązanie, za przypomnienie mi skąd pochodziło to zdanie tekst ten dostaje 2 pkt.

Pomysł na rozterki "tfurcy" już był więc w tym temacie short nie jest odkrywczy.
Napisany jest dobrze, wszystko zrozumiałem. Po za tym tekst jest krótki.

65 %

Co do trzeciego punktu to wylosowałem sobie jeden short z następujących :

Wielkanoc, Azyl, Strażnik - wygrał Azyl i on dostaje trzeci głos.

Za co ? Głównie za klimat, budowany w tym shorcie, autorze świetnie sobie radzisz z opisami, ale nie które są zbędne np: takie zdanie:

Psy powarkiwały cicho, błyskając w ciemnościach białymi kłami. Bały się. Nie miała pojęcia, czego. Wcześniej opatrzyła króliki, poraniły się rzucając na oślep po klatce. Ptaki wrzeszczały wniebogłosy. Wszystkie zwierzęta ogarnęła niezrozumiała panika, tylko koty zachowały spokój.

pogrubione bym wyrzucił. A pochylone zmienił np na:

Psy skomlały. Bały się. Inne zwierzęta również ogarnęła niezrozumiała panika, jedynie koty zachowały spokój.

Nie wiem, być może takimi cięciami zabijam klimat shorta. Może nie wszędzie warto zastosować skróty, ale tak jak jest teraz też nie powinno być, bo tekst jest za długi

Cała historia trochę naiwna, niedopowiedzenie trochę ratuje tekst. Ogólnie dobrze.

60 %

Pucek - 12 Kwietnia 2009, 11:42

Chcieliście guziczków, no to je macie: przez dwa tygodnie pierwszy wybór się nie zmienił.
Jak pech - bo zabawne i płynnie się czyta, mimo że "znacie? Znamy..."
Strażnik - bo zapadło w pamięć lepiej niż inne, znaczy i pomysł udany i wykonanie.
To nie jest opowieść o wampirach - bo też "do śmichu", zdecydowanie ta linia ostatnio bardziej mi podchodzi . ( Jak mam ochotę na horror i makabreski, to wystarczy mi telewizor włączyć.)
Eos Różanopalca - bardzo wdzięczny obrazek, też by dostał punkt, ale skoro tylko trzy guziczki...

xan4 - 12 Kwietnia 2009, 14:23

głosowanie ruszyło, bardzo ładnie, dziękujemy i jeszcze chcemy :!: ;P:
teraz czekamy na powrót spacerowiczów ...

shenra - 12 Kwietnia 2009, 17:12

:bravo :bravo Nareszcie, świąteczne leniuchowanie z pełnymi brzuchami jednak się przydaje. :wink: Kto dalej :?: 29 do rozdania.
banshee - 12 Kwietnia 2009, 20:26

przeczytane

1.Azyl – Całkiem niezły klimat, ale końcówka psuje cały efekt, bo w sumie nie wiadomo o co chodzi. I te koty skaczące na siekierę. Czy nawet bardzo ostra mogłaby przeciąć je na pół? Chyba nie…
2.Godzina wilków – Również ma fajny klimat, ale narracja taka troszkę niedopracowana. I końcówka nijaka.
3.Po zmierzchu – Khem. W ogóle nie widzę sensu w tym shorcie. I taka wazelina ;p
4.Jak pech – Pomysł przedni, wykonanie średnie. Obeszło bez echa. I studencik taki głupawy i ten demon jakiś dziwny.
5.Logos – W ogóle nie zrozumiałam o co chodzi. Nie podobało mi się. Strasznie przegadane.
6.Przed świtem – Nie podobało mi się. W dodatku ten półtora metrowy szczur, który próbuje włamać się do pokoju (takie bydle, próbuje?) zabity przez owego chłopca. Duży musiał być bo jak by go ukatrupił? I ta zakolczykowana Sylvia :P
7.Okopy – Tylko końcówka mi się podobała.
8.Rozstaje – Nie, nie i jeszcze raz nie.
9.Świt – Ładnie, sprawnie napisane, ale temat mi nie podpasował. Nic się nie dzieje, zero napięcia. Ot tak jest bogini, wstaje i sobie idzie. Niee..
10.Strażnik – Całkiem fajne. I takie dydaktyczne…
11.Życie- Zbitek czegoś. Nie podoba mi się.
12.Nocna tragedia- Jak, gdzie, kto i o co chodzi? Znowu kot… Poza tym w jakimś Sf-ie był short podobnego typu.
13.To nie jest opowieść o wampirach- Chce się zaśpiewać „Ale to już było”. Tylko po co, znowu tekst o mękach pańskich tfurcy.
14.Wielkanoc – Niby śmieszne i dowcipne, ale mnie w ogóle nie bawiło. Bezsensowny opis pierdoł, czekałam aż zaczną się jakieś szczegóły. I temat shorta do „Świtu” ma się tyle co piernik do wiatraka.
15.Przed czyli nie po – Nie.
16.Dziewczynka z nabojami – O co chodziło na końcu shorta? Nie podobał mi się.
17.Nieme kino – Nie zdążyłam zrozumieć, tak szybko się skończył.

Nad punktami muszę jeszcze pomyśleć.

Agi - 12 Kwietnia 2009, 20:58

Doczytałam i zagłosowałam.
Punkty dostają:
- Jak pech
- Przed świtem
- Okopy

Tyle tu już napisano na temat poszczególnych szortów, że ja sobie daruję.
Oddałam głosy na te, które uznałam za najlepsze. Proste.

shenra - 12 Kwietnia 2009, 21:00

Agi, :bravo dzięki za głosik.

Okrągłe, pulchniutkie 30 do przygarnięcia :!: :D

Martva - 13 Kwietnia 2009, 10:40

Hmmm...
Ostatecznie głosy idą do:
Strażnik - za klimat, chociaż to ostatnie zdanie...
Wielkanoc - za zaskakującą puentę i sprawny warsztat.
Rozstajne - za ogół. Dziwny to szort, zgrzyta miejscami, ale klimacik swój ma. I perełki śmiechu na wąsach, to ładne było.

Blisko był 'Jak pech', mocne czwarte miejsce. Długo się musiałam zastanawiać, ale tylko trzy punkty :(

mad - 13 Kwietnia 2009, 12:00

Pucek, Agi, Martva - dzięki za głosy :bravo :bravo :bravo Powoli wychodzimy z marazmu, wszak końcówka głosowania się zbliża.
banshee - czas na męska decyzję...

Kto rozpocznie 4. dziesiatkę?

Fearfol - 13 Kwietnia 2009, 14:31

oj mad. a o mnie to się nie pamięta :( przecież też zagłosowałem.
banshee - 13 Kwietnia 2009, 14:59

Ok. Podjęłam męską decyzję :) Punkty: Azyl, Godzina wilków i Jak pech.
Pozwolę sobie przyznać antypunkt dla Wielkanocy.

jewgienij - 13 Kwietnia 2009, 15:08

banshee napisał/a
Pozwolę sobie przyznać antypunkt dla Wielkanocy.

Następny dziwoląg :shock:

Ja już głosowałem z tydzień temu na: Logos, Świt, Nieme Kino. :bravo

Blisko było Jak pech( końcówka), Strażnik ( osobisty uraz, bo moje najnowsze opko podobny temat wykorzystuje, więc się wkurzyłem :twisted: ) i Dziewczynka z nabojami.
Antypunktów nie daję.

Poziom bardzo wysoki, w ogóle nie widać, że to konkurs dla amatorów. Szacunek.

(ale i tak Kartagina ma być zburzona, a regulamin zmieniony...)

Ziemniak - 13 Kwietnia 2009, 15:09

Po zmierzchu, Jak pech..., To nie jest opowieść o wampirach
Ramzes - 13 Kwietnia 2009, 15:09

Po zmierzchu - short -wyzwanie dla czytelnika. Nie załapałem wszystkiego, jednak koncepcja bardzo m i się spodobała.
Życie - short filmowy, ciekawe ujęcia, poszczególne sceny. Spodobało mi się takie jakby urwane zakończenie.
Wielkanoc - extra żart.

banshee - 13 Kwietnia 2009, 15:27

Cytat

:roll:

Chal-Chenet - 13 Kwietnia 2009, 15:48

jewgienij napisał/a

jewgienij, nie mógłbyś się powstrzymać? Miłe to nie było...

Fidel-F2 - 13 Kwietnia 2009, 15:49

Chal, czy Ty aby nie przesadzasz?
Chal-Chenet - 13 Kwietnia 2009, 15:53

Nie wydaje mi się.
Fidel-F2 - 13 Kwietnia 2009, 15:57

a powinno
Martva - 13 Kwietnia 2009, 16:03

Fidel-F2, a jak tam Twoje głosy? :D
Chal-Chenet - 13 Kwietnia 2009, 16:14

Fidel-F2 napisał/a
a powinno

Mam inne zdanie.

Fidel-F2 - 13 Kwietnia 2009, 16:25

Martva, przeczytalem 5 czy 6, w tym dwa wiodace, i nie mam ochoty czyac dalej
jewgienij - 13 Kwietnia 2009, 16:33

Chal-Chenet napisał/a
jewgienij napisał/a

jewgienij, nie mógłbyś się powstrzymać? Miłe to nie było...

I nie miało być miłe. Przykro mi.
Podobnie jak miłe z założenia nie miało być pewnie przyznanie komuś antypunktu.
Widać krytycy są twardzi, póki bezpieczni, inaczej się obrażają. Jakiś immunitet? Niedotykalni? Nie wolno ich skrytykować? Dla mnie marekz i banshee są dziwolągami, bo nie chce mi się wierzyć, żeby komuś normalnemu chciało się tak bezinteresownie komuś przyłożyć. Ale to tylko moja opinia.

Fidel-F2 - 13 Kwietnia 2009, 16:42

jewgienij napisał/a
bo nie chce mi się wierzyć, żeby komuś normalnemu chciało się tak bezinteresownie komuś przyłożyć.
koleś uważaj sobie
jewgienij - 13 Kwietnia 2009, 16:44

Potrzeba klasy :wink:

Partner forum