To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

dalambert - 23 Stycznia 2008, 08:10

Kto rano wstaje witaj aniol, zgadza się, acz nie sam fakt posiadania / niegyś tatuażu jest tu najważniejszy/ lecz to, że Balet poszukuję ją za zdradę i wydanie w łapy manpower statku zbiegłych niewolników i wzięcie za to kasy .
Czyli zadajesz - witamy w klubie :)

aniol - 23 Stycznia 2008, 10:19

to ja bardzo prosto, wrecz banalnie
treecaty pomimo iz sa drapieznikami uwielbiaja pewna rosline (pomimo iz ani ich zeby ani uklad pokarmowy nie najlepiej sobie z nia radza)
oczywiscie nie zapytam jaka to roslinka ( tak proste pytanie bylo by to wrecz obrazliwe dla reszty floty)
zapytam dlaczego treecaty przepadaly za selerem naciowym?

Ixolite - 23 Stycznia 2008, 11:36

O ile dobrze pamiętam, to dzięki jego działaniu, wyostrzającemu zdolności empatyczne/telepatyczne - to taka pożyteczna używka dla nich :)
aniol - 23 Stycznia 2008, 11:54

:bravo
a nie mowilem ze banalne?
zadajesz

dalambert - 23 Stycznia 2008, 12:27

Ixolite napisał/a
wyostrzającemu zdolności empatyczne/telepatyczne - to taka pożyteczna używka dla nich
:bravo Zgoda
acz był jeszcze jeden ważki powód seler im poprostu cholernie, niesłychnie, wspaniale smakował.To tylko tak gwoli rozwinięcia i OCZYWIŚCIEIxolite,
Zadajesz
czyli Flota do boju hej :)

dalambert - 23 Stycznia 2008, 13:55

Nie spij komandorze !!! Ixolite, obudź się toż wszyscy czekają na TWOJE pytanie hej :twisted:
Ixolite - 23 Stycznia 2008, 16:25

Już, już:

Kim była pierwsza kobieta z Graysona, studiująca na Saganami? Imię i nazwisko niekoniecznie, po prostu kto to był?

Adanedhel - 23 Stycznia 2008, 17:16

Abigail Hearns, ponoć śliczna dziewczyna z Graysona ;) :mrgreen:
Ixolite - 23 Stycznia 2008, 21:24

No ale ja się zapytuję: kimże to zacnę dziewczę było, a nie jak się nazywało? Podpowiedź: czy była to typowa mieszkanka Graysona?
Rodion - 23 Stycznia 2008, 22:54

Córki patronów zazwyczaj sa typowe... co nie? :roll:
Ixolite - 24 Stycznia 2008, 00:48

:roll:

Zadajesz :bravo

Adanedhel - 24 Stycznia 2008, 11:12

Bosz, Ixolite, czepiasz się szczegółów :roll:
dalambert - 24 Stycznia 2008, 11:52

Adanedhel,
drogi Komodorze trzeba było mu odpowiedzieć Abigail Hearns Panna Owens i było by z tytulem arystokratyczny przysługującym Córce Patrona , a widzę że kolega KomandorRodion, się obcyndala / albo ma klientów od cholery/ więc może zadaj jakieś małe pytanko co by flota na mieliźnie kosmicznej nie tkwiłą a i na Rodionowe pytanie jak się pojawi odpowiedź się znajdzie czyli
Flota do boju hej

Ixolite - 24 Stycznia 2008, 12:38

Adanedhel napisał/a
Bosz, Ixolite, czepiasz się szczegółów :roll:

No kiedy nawet dopisałem, że miano niekoniecznie... :D

Adanedhel - 25 Stycznia 2008, 09:36

Damn! Abigail Hearns, córka patrona Owens, wysoka jak na Graysonkę, ponoć bardzo ładna z kasztanowymi (o ile pamiętam) włosami i niebieskimi oczami. Odkąd Honor zaczęła robić na Graysonie porządki zapragnęła być taka jak ona, dlatego wierciła ojcu dziurę w brzuchu, żeby jej pozwolił wstąpić do Floty tak długo, aż ugiął się. Trafiła na wyspę Saganami, gdzie była jednym z najlepszych midshipmanów, a swój pierwszy lot odbywała na statku kapitana lorda Michaela Oversteegena. Lot, swoją drogą, pełen ciekawych zdarzeń, oraz popisów kapitana, który jest jednym z ciekawszych młodych dowódców w Honorverse i moim ulubieńcem. Szczegółów już niestety nie pamiętam, ale samotnym okrętem pokonał kilkukrotnie liczniejsze siły przeciwnika, a panna Abigail miała spory udział w sukcesie przedsięwzięcia. Po tej akcji Oversteegen dostał dowództwo HMS Nike, a Hearns została porucznikiem i przydzielono ją na HMS Hexapuma, wraz z którym to okrętem wylądowała w Gromadzie Talbott.

Mógłbym tak napisać, ale mi się nie chciało.

Rodion - 25 Stycznia 2008, 11:10

Skoro tak się napierasz, to zadawaj ( tu ikonka prezydencka, czyli foch )

A tak serio, to niech zadaje pierwszy chętny. Bo ja nie mam dobrego pomysłu. :?

dalambert - 25 Stycznia 2008, 11:20

Adanedhel, Ixolite, Rodion, aniol, i inni znawcy i wielbiciele Universum Honor H to jest pytanie całkowicie nie konkursowe, ale z cyklu co jest do cholery :
Kapitan O w systemie Tiberian rozwalil 4 'gladiatory' obsadzone przez silezjańskich piratów, a zorganizowane i dowodzone / kierowane/ przez Manpower z Messy w celu oczekiwania na jakiś sygnał bo Messa jakąś wredną operację przeprowadzić chciała. Piractwo się nudziło i gdy do systemu T. wleciał statek z Haven z emigrantami religijnymi to go rozwalili i potem poszło, zaczeli piracić z nudow i dla zysku.
ALE ciągle nie było wyjaśnione na jaką cholerę Messa te okręty w systemie Tiberian trzymała. Bohaterowiiie z Messy kończą przykro w "Królowej Niewolników' na Eweronie i też się wspomina o tajnej operacji co to ją wredna Messa szykowała, ale co to bylo i o co chodziło to pp. Autorzy nić nie gadają,
CZY MOŻE ktoś dorozumial CO TO BYŁA za tajna operacja Messy ?
Stwierdzenią, że wredana nie są brane pod uwagę bo tyle to i ja wiem!
a poza Rodion, tym ZADAWAJ hej Jak ja pisałem to sią rodion odezwał więc decyje podejmujcie chlopaki jak chceta byle FLOTA na mieliźnie nie siedziala :twisted:

Rodion - 25 Stycznia 2008, 11:47

Jak widzisz szacowny dalambertcie, pytanie zostało zadane :wink:

A odpowiedź?
Qrde! Nie pamiętam. :roll: Ale było to dość mętnie wytłumaczone :?

dalambert - 25 Stycznia 2008, 12:16

Właśnie, właśnie drogiRodion, szukałem dość dlugo po tych opowiesciach i wychodzi mi na to, że szanowny Weber uznal iż wystarczy napisacji "operacja Messy" i wszyscy uznają, że wredna i okropna, a nie zadadzą postawowego pytania JAKA ?
Co do zadań w konkursie to zadawać chłopaki bo Flota grzęźnie ! hej :!:

Rodion - 26 Stycznia 2008, 16:28

Jak widzę flota ugrzęzła z kretesem, więc coś na rozruszanie:

Podać rodzaje broni od których Honor odniosła rany ( chodzi o trwałe okaleczenia).

Madar - 26 Stycznia 2008, 17:18

a ile bylo tych ran? bo na razie jestem przy ręce ale moze potem cos jeszcze straciła.
Rodion - 26 Stycznia 2008, 18:13

Hymmm... o ile pamiętam to potem nic więcej? :roll:
Chyba? :?

Ixolite - 26 Stycznia 2008, 18:54

Oko od jakiejś broni sonicznej, nie pamiętam czy to był karabin czy pistolet, w każdym bądź razie w czasie zamachu na Protektora.

Ręka, szlag, ostatecznie od skalpela doktora Montoya, a na pokładzie statku więziennego (Tepes?) była taka rozpierducha, że nie pamiętam po prostu, albo granat, albo wyrzutnia rakiet zdaje się...

Z mniej trwałych ran to postrzały z pistoletu pojedynkowego zadane przez Younga.

Rodion - 26 Stycznia 2008, 19:41

Ixolite masz polowe zestrzelenia. ;P: Kto dobije ofiarę ( pytanie znaczy )?
Rodion - 28 Stycznia 2008, 11:11

Widzę, ze zdechło i leży :? Ixi zadawaj w imię Honor :|
Kruk Siwy - 28 Stycznia 2008, 11:15

Tak z innej beczki, w temacie Honor. A może byśta jakiegoś szorta napisali? Wyjasniającego jakiś wątek albo przeciwpołożnie wprowadzającego dodatkowe mętniactwa i durnoty? Zwłaszcza wątek polityczny nudny jak honor z olejem polecam...
Ixolite - 28 Stycznia 2008, 11:43

Rodion napisał/a
Widzę, ze zdechło i leży :? Ixi zadawaj w imię Honor :|

1. Skoro tak, to podaj prawidłową odpowiedź :P

2. Oddaje pytanie pierwszemu chętnemu, chwilowo nie mam głowy do wymyślania zagwozdki :(

Adanedhel - 28 Stycznia 2008, 13:04

To drugie to było działko pulsacyjne. Tylko drzwi windy uratowały Honor przed natychmiastową amputacją ręki.

Kruku, niestety nie przepadam za pisaniem tekstów odnoszących się do cudzych światów. Jakby Weber mnie zaprosił, to może, może, ale tak... ;P:

Kruk Siwy - 28 Stycznia 2008, 13:11

Adanedhel, a mnie Conan nie prosił (prawdę mówię, bo gdybym skłamał to bym pewnie już nie żył) a w końkursie brałem udział. Bez zachwytu ale dla dobrej zabawy Cygan dał się powiesić...
Adanedhel - 29 Stycznia 2008, 10:08

Co kto lubi Kruku. A ja nie lubię pisać o cudzych światach. Ot, tyle.

I, skoro nikt nie chce zadać, to zadam ja:

Jakim określeniem porucznik Samuel Webster określa Honor i podobne jej osoby?

Partner forum