To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 09:47

no wiem
a na drugie mam Szczepan ale gdybym nie miał to dałbym sobień Leń

Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 09:51

Haletha - to było zadanie na logikę, uwielbiam takie :) Miałem piątkę z logiki praktycznej na 1-ym roku :P A tróję z teorii :D :D :D A count doskonale je wyjaśnił :)

A zadanie twoje Fidel, jest chyba trochę bez sensu :? Skoro owce i kaczki mają łącznie 100 głów, to jest ich (łącznie) sto (chyba, że to zmutowane owce). I nie może być ich równo 3 razy więcej niż krów :?

Chyba że chodzi o to, że nogi + głowy = 100?

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 09:54

przeca napisane jak byk
Cytat
Owce i kaczki maja lacznie sto glów i nóg

Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 09:55

Mógłbyś mocniej zaznaczyc, bo wyglądało jak "sto głów i sto nóg" :P Coś tu było przed chwilą o trudności z wyrażaniem mysli ;)
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 09:58

Azirafal, tym razem upieram sie, że to są trudności ze zrozumieniem, nie zaś z wyrażniem
hrabek - 3 Kwietnia 2007, 10:00

Tym razem popieram Fidela :)
Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 10:00

8 krów?
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 10:02

poczekaj chwilę zaraz policzę

eee...zgadza sie

hrabek - 3 Kwietnia 2007, 10:05

Co do odpowiedzi na zagadke, to:

Krow jest 8.

Edit: spoznilem sie.

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 10:06

count, zgadza sie :mrgreen:
Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 10:18

Ale to było strasznie bez sensu, bo poprawne są jeszcze dwie odpowiedzi, tylko wtedy nie wychodzą liczby całkowite :P Wystarczyło je wyeliminować, chyba że weźmiemy poprawkę na półtuszę zostawioną i niedojedzoną przez wilka czy cuś ;)

No to kolejne proste w sumie :)

Wielki C to wszechwiedząca maszyna, która żywi się ludźmi. W swojej łaskawości jednak za każdym razem pozwala swojej ofierze walczyć o życie: każdy człowiek ma prawo do zadania Wielkiemu C trzech pytań. Jeśli C nie odpowie, na którekolwiek z nich człowiek może odejść wolno. Jedyny problem w tym, że komputer jest wszechwiedzący... no właśnie... O co go spytać?

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 10:23

Azirafal napisał/a
Ale to było strasznie bez sensu, bo poprawne są jeszcze dwie odpowiedzi, tylko wtedy nie wychodzą liczby całkowite :P Wystarczyło je wyeliminować, chyba że weźmiemy poprawkę na półtuszę zostawioną i niedojedzoną przez wilka czy cuś ;)
możesz bliżej wyjaśnić?
ad rem
znaczy komputer wie co mam w kieszeni? bo jak nie...

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 10:25

Eureka! Odpowiedź jest w pytaniu!na końcu
Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 10:39

Fidel-F2 napisał/a
możesz bliżej wyjaśnić?
ad rem
znaczy komputer wie co mam w kieszeni? bo jak nie...

Po raz - wie co masz w kieszeni :)
Po dwa - odpowiedź nie jest na końcu zagadki (odpowie Ci "Kogo?" :P )
Po trzy - bliżej wyjaśnić. Błąd jeden mój - jest jeszcze jedna sytuacja, kiedy owiec będzie więcej niż kaczek, a liczba ich nóg/głów się zsumuje do 100. 5 kaczek i 17 owiec, tyle że wtedy wychodzi, że jest ich w sumie 22 a tego za cholerkę nie da się podzielić przez trzy, coby nam krowy wyszły. Chyba że właśnie
Azirafal napisał/a
weźmiemy poprawkę na półtuszę zostawioną i niedojedzoną przez wilka czy cuś ;)

bo z rachunku wyjdzie nam 7 krów i 1/3 krowy :)

gorbash - 3 Kwietnia 2007, 10:42

1. Wymien jedna rzecz o ktorej nie wiesz?
2. (jesli wymieni:) ) co to jest (rzecz z pierwszego pytania)?

dzejes - 3 Kwietnia 2007, 10:44

Należy zapytać, o co należy zapytać ;)
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 10:50

Azirafal,
1. pytałem o uściślenie bo opcja wg mnie była jeszcze jedna a nie dwie
2. odpowiedź "kogo?" nie jest odpowiedzią na pytanie "o co go spytać?" czyli wpadł
3. moja odpowiedź wskazywała idee nie zaś pracyzyjną odpowiedż bo tych może być kilka - coś jak Gorbash albo "na jakie pytanie nie bedziesz znał odpowiedzi?" albo coś w podobie

Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 10:53

Hmmm... No i tu mam problem. Bo bardziej poprawną odpowiedź podał dzejes (Odpowiedzi na jakie pytanie nie znasz?), ale z drugiej strony to gorbash też nie był daleko, a napisał pierwszy (i z drugim punktem :P )

=> gorbash, jedziesz :)

Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 10:56

Fidel-F2 napisał/a
2. odpowiedź kogo? nie jest odpowiedzią na pytanie o co go spytać? czyli wpadł

Jak dla mnie jest - spytałby "kogo?" :) Albo wymysliłby sobie jakiegoś "go" i podał pytanie, jakie temu komuś należałoby zadać :) Nie wiesz, że rzeczy, które spełniają życzenia/odpowiadają na pytania wykorzystują najdrobniejsze błędy i potknięcia swoich adwersarzy? Biorą dosłownie, kiedy to im pasuje, a kiedy indziej - metaforycznie. Więc należy bardzo precyzyjnie się wyrażać, czego ty nie wykonałeś :P

A co do punktu 1, to tak, rzeczywiście. przyznałem się do błędu (błąd w obliczeniach wcześniej :) ).

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 11:03

wybacz Azirafal, ale odpowiedziałem pierwszy poprawnie
znów problemy ze zrozumieniem

gorbash - 3 Kwietnia 2007, 11:04

Zafascynowany zagadka Fidela o kransoludkach i poleceniu:

Mamy 100 krasnoludkow. 50 z nich ma biale czapki, 50 czarne. Zaden z nich nie wie jaki ma kolor czapki i nie moze jej zdjac aby sprawdzic.
Ustawiamy ich w rzedzie, czyli ostatni widzi 99 przed nim, przedostatni 98 itd...
Poczynajac od ostatniego (czyli tego ktory widzi wszystkich) kazdy z nich wypowiada jedno slowo: bialy lub czarny. Chodzi o to zeby jak najwieksza ilosc krasnoludkow zgadla jaka ma czapke.
Krasnoludki moga przed cala akcja namowic sie w jaki sposob beda sobie podpowiadac.
Pytanie brzmi: jaka maja przyjac strategie aby zapewnic sobie najlepszy wynik i jaka skutecznosci sa w stanie wyciagnac?

Podpowiedz:
100 mowi jaka ma czapke 99 - 99 zgaduje, 98 mowi jaka ma 97 - 97 zgaduje. Takie podejscie daje 50% - co drugi zgadnie. Oczywiscie nie jest to optymalne podejscie :)

Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 11:19

Każdy poprzedni mówi jaką czapkę ma następny, następny wie jaką ma czapkę dzięki temu i mamy 99% skuteczności. Ostatni (czyli pierwszy, ten na początku) podlicza i wie ile było jakich czapek za nim (ze sobą włącznie), więc może zgadnąć, jaką czapkę ma też i pierwszy (czyli ostatni) z krasnoludków :P

Czy też inaczej - dlaczego Twoja metoda daje 50%? Jesli się zgadali, że porpzedni podpowiada nastepnemu, to 99 doskonale odgadnie kolory swoich czapek... :?

I nei , Fidel, nie odpowiedziałeś poprawnie. Ani nie zadałeś pytania, a pytanie do którego się odwoływałeś nie było poprawnie sformułowane :) Chyba dzisiaj masz strasznie kłótliwy nastrój, bo jestem kolejną osobą z którą się dziś za czupryny bierzesz :D

gorbash - 3 Kwietnia 2007, 11:22

Kazdy mowi tylko jeden kolor- jesli powie jaka ma nastepny to nie moze zgadywac jaka sam ma czapke (ma szanse ze akurat ma taka sama czapke jak nastepny ale chodzi o efekt gwarantowany).

EDIT: acha! i kazdy ma szanse wypowiedziec sie tylko raz! Moze nie bylo tego w zagadce - sorry.

Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 11:24

Aaaa... no tak, tak to trochę trudniej :P
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 11:25

gorbash, jeśli setny widzi pozostałych 99 to z prostego rachunku wie na pewniaka jaką ma czapkę
99 słyszy co mówi setny przelicza przed sobą i wie jaką ma czapkę na pewniaka itd itd
100% pewności

gorbash - 3 Kwietnia 2007, 11:30

Fidel-F2, tak... :bravo
Jednak spalilem (ulatwilem) przekazujac uslyszana... :)
W oryginale bylo jednak ze nie jest dana liczba czapek w konkretnych kolorach.
Pluje sobie w brode.
Dawaj nastepna ;)

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 11:32

tym razem z cyklu humorystycznych

Dobrze zbudowany, mocno zarośnięty, gania między majtkami. Co to za cudo?

gorbash - 3 Kwietnia 2007, 11:33

bosman :)

EDIT: literowka :)

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 11:33

:mrgreen: dawaj
gorbash - 3 Kwietnia 2007, 11:39

To poprawiona wersja :D

Mamy 100 krasnoludkow. Czesc z nich ma czapki biale, czesc czarne. Zaden z nich nie wie jaki ma kolor czapki i nie moze jej zdjac aby sprawdzic.
Ustawiamy ich w rzedzie, czyli ostatni widzi 99 przed nim, przedostatni 98 itd...
Poczynajac od ostatniego (czyli tego ktory widzi wszystkich) kazdy z nich wypowiada jedno slowo: bialy lub czarny. Chodzi o to zeby jak najwieksza ilosc krasnoludkow zgadla jaka ma czapke.
Krasnoludki moga przed cala akcja namowic sie w jaki sposob beda sobie podpowiadac.
Pytanie brzmi: jaka maja przyjac strategie aby zapewnic sobie najlepszy wynik i jaka skutecznosci sa w stanie wyciagnac?

Podpowiedz:
100 mowi jaka ma czapke 99 - 99 zgaduje, 98 mowi jaka ma 97 - 97 zgaduje. Takie podejscie daje 50% - co drugi zgadnie. Oczywiscie nie jest to optymalne podejscie :)

Partner forum