To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Romuald Pawlak.

Orbitoski - 14 Maj 2007, 10:08

Sto lat, stu książek, stu tysięcy nakladu (każdej), maybacha, własnego basenu z wielorybem!
mawete - 14 Maj 2007, 10:19

Najlepszego :D
Robert MW - 14 Maj 2007, 10:22

Romku! Co by ci się spełniły wszystkie życzenia powyższe, wszystkie poniższe i wszystkie te, o których nikt nie pomyślał (te dobre offkoz :D ). Najlepszego!!!
Słowik - 14 Maj 2007, 10:27

Ale Romek zapił...ani widu ani słychu.

Najlepszego!

Romek P. - 14 Maj 2007, 13:14

Ślicznie dziękuję za życzenia :) a zapić nie zapiłem, ale się zazieleniłem, bo mnie na weekend przenieśli do rezerwatu :D

Draceno, do życzeń się przyłączam: wszystkiego naj, a szczególnie zdrowia i miłości :)

Hubert - 14 Maj 2007, 15:19

Sto lat! A resztę na wolności...

No, wszystkiego najlepszego :)

gorim1 - 14 Maj 2007, 16:15

romek spóniony jak zawsze po prostu sto lat, udanych projektów i mnóstwa czytelników
Orbitoski - 22 Czerwca 2007, 07:37

A dzisiaj na polter.pl znalazłem cos takiego
http://ksiazki.polter.pl/Armia-slepcow-c10665
Proszę, proszę. Co to takiego, Romek, będzie? Jaki jest związen z opowiadaniem które pamiętam z "Wilczej krwi..."

Romek P. - 22 Czerwca 2007, 10:29

Orbitoski napisał/a
Co to takiego, Romek, będzie? Jaki jest związen z opowiadaniem które pamiętam z Wilczej krwi...

To książka napisana bebechami, od tego zacznijmy. Dziwna - mieszanka fantastyki bardzo bliskiego zasięgu (dzieje się niemal współcześnie, ale od paru lat rządzi Polską Bizancjum, ze wszelkimi tego skutkami, w tym przeżeraniem naszego kraju przez to coś, co się z Bizancjum kojarzy :D ), z powieścią obyczajową o rodzinie i kumplach. Można czytać jako fantastykę, historię alternatywną, ale raczej jest to coś political fiction. Jeden ze znajomych, człek bardzo oczytany nie tylko i nie przede wszystkim w fantastyce, po lekturze oznajmił, że od dekady nie czytał niczego tak Zajdlowskiego z ducha, ale gdyby miał mnie oskarżać o inspirację, to raczej wybrałby "1984", pomimo historycznych wtrętów :)

Związek z opowiadaniem jest silny. Opowiadanko w powieści jest, odgrywa ważną rolę - i nadaje całej tej historii pewien kontekst, szerszy wymiar.

hjeniu - 25 Czerwca 2007, 12:18

Ja bym chciał zaznaczyć, że ten idiotyczny komentarz to nie ja :mrgreen: Teraz czekam z niecierpliwością na 7 lipca.
Tomcich - 5 Lipca 2007, 19:59

Romku moja Mama właśnie kończy 'Wojnę balonową' i dopytuje się o tom trzeci. :mrgreen: To kiedy można spodziewać się premiery "Smoczego gniazda"? :D Przypominam sobie, że była coś mowa o drugiej połowie tego roku. :roll:
Romek P. - 5 Lipca 2007, 20:15

Hmmm... ja chcę oddać Fabryce książkę w lipcu. A kiedy oni ją wydadzą, inna sprawa. Wiem, że chcieli szybko - może zatem rzeczywiście jeszcze w tym roku?

Ale jakby Twoja Mama chciała sobie przypomnieć Rosselina, to kilka opowiadań nowych będzie w "Bo to jest wojna, rzeź, rąbanka", która powinna się ukazać ok. 15 sierpnia :)

gorat - 5 Lipca 2007, 23:32

Jakoś bardziej podpasowuje mi "Bo to jest wojna, rzeź i rąbanka".
Romek P. - 6 Lipca 2007, 11:47

To był tytuł pierwotny - zresztą opka w SFFH :)
Ale mam wrażenie, że pozbycie się tego spójnika czyni tytuł łatwiej wymawialnym, a na sensie (lub bezsensie :D ) nic nie tracę, nic nie zyskuję.

gorat - 6 Lipca 2007, 13:17

Mi akurat w drugą stronę - kwestia gustu, przynajmniej się wyjaśniło, skąd to.
Kuba - 6 Lipca 2007, 18:20

Romek P. napisał/a
To był tytuł pierwotny - zresztą opka w SFFH
Ale mam wrażenie, że pozbycie się tego spójnika czyni tytuł łatwiej wymawialnym, a na sensie (lub bezsensie ) nic nie tracę, nic nie zyskuję

Chyba na stronie Fabryki jest coś nie tak. Tytuł jest z i. No i pojawiła się całkiem sympatyczna okładka.

Kuba - 6 Lipca 2007, 18:20

http://www.fabryka.pl/zap...ok=174#searchkk
Romek P. - 6 Lipca 2007, 18:28

Kuba napisał/a
Chyba na stronie Fabryki jest coś nie tak. Tytuł jest z i. No i pojawiła się całkiem sympatyczna okładka.

No tak. Mnie było w zasadzie wszystko jedno, w zapowiedziach poszło bez "i", teraz przywrócili... Gorat będzie ucieszony :-)

A okładka niezła, jak na moje oko. Nie będę protestować :)

Tomcich - 6 Lipca 2007, 19:13

Z tym "i" brzmi lepiej. A co do okładki to jakoś żal mi tego pudelka. :wink:
Gwynhwar - 6 Lipca 2007, 21:36

Jaka kochana okładka *-* mraf!
Romek P. - 6 Lipca 2007, 21:53

Zaiste słodka :) prawda, że oba te stworzenia wprost tchną miłością do bliźniego swego? :)
Gwynhwar - 6 Lipca 2007, 21:55

Ten pudel :shock:
Romek P. - 6 Lipca 2007, 22:13

No, przecież Tinkus dwórki Zejfy d'Argilach to sama słodycz :) przynajmniej póki nie poczuje krwi :D
Gwynhwar - 6 Lipca 2007, 22:15

Romku, przecie mówię, że kochana bestia :D

A tak BTW wiadomo kto robi ilustracje dla FS? I dwa, miałeś wgląd w to jaką okładkę zaprojektowano?

Romek P. - 6 Lipca 2007, 22:44

Gwynhwar napisał/a
Romku, przecie mówię, że kochana bestia :D

:)

Gwynhwar napisał/a
A tak BTW wiadomo kto robi ilustracje dla FS?

Andrzej Łaski. Co mi odpowiada, bo on może nie jest najlepszym grafikiem na świecie, ale niewątpliwie posiada poczucie humoru, co już nieraz wykazał :)

Gwynhwar napisał/a
I dwa, miałeś wgląd w to jaką okładkę zaprojektowano?

Khem, zwykle mam, ale tym razem zobaczyłem ją tak jak i Wy. Powiedzmy, że gdyby była niedobra, to musiałbym mieć większy wgląd :-) ale że jest fajna, to będę siedział cicho.

Gwynhwar - 6 Lipca 2007, 22:48

Andrzej Łaski robi tylko dla Ciebie? Ja jestem zachwycona okładkami książek Ćwieka. Zastanawiałam się czy to ta sama osoba.
Romek P. - 6 Lipca 2007, 22:59

Ta okładka jest autorstwa Artura Sadłosa. Ilustracje robi Andrzej.
Nawiasem, on robi dla wielu autorów (często okładki oraz wewnętrzne ilustracje). Jak chcesz się dowiedzieć szczegółów, najlepiej wejdź sobie na stronie Fabryki w menu "Graficy". Tam są ich dzieła :)

Dabliu - 7 Lipca 2007, 01:02

Gwynhwar napisał/a
Andrzej Łaski robi tylko dla Ciebie? Ja jestem zachwycona okładkami książek Ćwieka. Zastanawiałam się czy to ta sama osoba.

Okładki dla Ćwieka robił Cieśliński. Ten od "Bez Litości". On zresztą opracowuje niemal wszystkie okładki dla FS, a niektóre (jak te wspomniane powyżej) sam tworzy.

Kruk Siwy - 22 Sierpnia 2007, 13:05

Gratulacje! Już za momencik już za chwileczkę... a potem urządzimy Ci rąbankę choć może nie aż - rzeź.
Romek P. - 26 Sierpnia 2007, 16:26

Dzięki :)
A przy okazji pochwalę się bardzo sensowną recenzją :)
Oby tak dalej, choć boję się odbioru tej książki, bo trudna.

Partner forum