Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.
Rafał - 9 Sierpnia 2013, 14:15
Mateusz1811, no, uwierzysz lub nie, ale na tym forum siedzą czasem takie sknery, że zamiast pójść do księgarni i jak normalny człowiek kupić sobie książkę to wolą sami sobie napisać. I jeszcze innych namawiają.
Iwan - 24 Sierpnia 2013, 15:47
czytał ktoś "Przez piaski pustyń" Wiesława Fuska? Wygrzebałem stary rozpadający się egzemplarz, raczej do wywalenia niż przechowywania i zastanawiam się czy warto przeczytać przed wywaleniem czy od razu na hasiok
gorat - 29 Sierpnia 2013, 00:17
Tytuł brzmi znajomo, ale to było z piętnaście lat temu - ledwo kojarzę, że to może być o wysiedleńcach do Kazachstanu koło 1940.
Edit: i takie stare to raczej nie jest - wydane w 1990?
Iwan - 29 Sierpnia 2013, 13:11
gorat, to raczej nie to, podtytuł brzmi Z dziennika żołnierzy Brygady Karpackiej, to o Tobruku, a wydanie chyba z '60
Anonymous - 2 Września 2013, 13:21
Słuchajcie, mam ochotę na jakiegoś Lema, a nie wiem, za co się dalej wziąć. Czytałam do tej pory Solaris, Powrót z gwiazd i Kongres futurologiczny. Podpowiecie?
Romek P. - 2 Września 2013, 14:05
Niezwyciężony. Potem... Niezwyciężony. Potem Fiasko. A potem Cyberiada
A serio, albo Cyberiada, albo Niezwyciężony. Choć Fiasko też daje radę.
Luc du Lac - 2 Września 2013, 21:43
ja bym powiedział, a właściwie napisał, że przede wszystkim Opowieści o pilocie Pirxie
Adon - 2 Września 2013, 23:17
Cyberiada, Bajki robotów, Dzienniki gwiazdowe i Kongres futurologiczny.
Kruk Siwy - 10 Października 2013, 08:08
Czytał ktoś jakieś dokonania Waltera Mosleya? Jest gościem honorowym Festiwalu Kryminału we Wrocławiu a ja dotąd nie słyszałem nawet o tym nazwisku. Ponoć godnie wpisuje się w powieść noir a la Chandler.
Magnis - 10 Października 2013, 08:57
No niestety u nas dawno temu dwie powieści w serii kryminałów wydało wydawnictwo Da Capo. Są to Czerwona śmierć i Śmierć w błękitnej sukience. Sprawnie napisane i ciekawe czarne kryminały. Jak podobał się Chandler i McDonald to śmiało można sięgnąć po Mosleya.
Chal-Chenet - 10 Października 2013, 09:11
Nie chowaj tej książki przed żoną, i tak kupi sobie nową!
Książki Da Capo to złodzieje czasu.
Co jak co, ale hasła reklamowe, mieli chwytliwe.
Kruk Siwy - 10 Października 2013, 09:20
Magnis, dzięki. Da Capo pamietam, ale jakoś głównie z romansami mi się kojarzyło.
Magnis - 10 Października 2013, 15:31
Chal-Chenet napisał/a | Nie chowaj tej książki przed żoną, i tak kupi sobie nową!
Książki Da Capo to złodzieje czasu.
Co jak co, ale hasła reklamowe, mieli chwytliwe. |
Na każdej książce można było znaleźć to hasło. Jak tylko byłem na końcu powieści to zawsze widziałem ten wpis .
Kruk Siwy napisał/a | Magnis, dzięki. Da Capo pamietam, ale jakoś głównie z romansami mi się kojarzyło. |
Nie tylko romanse wydawali. Na przykład książki z serii Z Archiwum X (cienkie czy grubsze), horrory (John Saul) czy kryminały (seria klasyków kryminałów - Dashiell Hammett, Walter Mosley, A.A. Milne, Patrick Quentin, Francis Dubridge, James Jones). Dla młodszych czytelników wydali serię Szkołę przy cmentarzu, którą wspominam bardzo dobrze. Takie opowieści grozy dla młodzieży z fajnym klimatem.
thinspoon - 15 Października 2013, 13:19
W necie krążą dwa zdjęcia okładki powieści Bestera, wydanej przez Solaris.
I tu moje pytanie. Czy faktycznie wyszły dwie wersje, czy też Gwiazdy, moje przeznaczenie to tylko jakiś wczesny projekt, później zarzucony?
Rafał - 15 Października 2013, 13:49
Druga wersja jest tą uprzednio wydawaną.
Iwan - 2 Listopada 2013, 09:36
odświeżyłem sobie Grę Endera i chciałbym jechać z tym dalej, następny jest Mówca umarłych, ale jest jeszcze coś takiego jak Ender na wygnaniu, co opisuje historię Endera pomiedzy dwoma pierwszymi częściami, więc doradźcie co czytać następne
Kruk Siwy - 2 Listopada 2013, 09:38
Nie byłem w stanie czytać tych wszystkich Enderów na wygnaniu, Groszków i innych napisanych na kolanie ciągów dalszych. (prequeli, sidequeli i sequeli) Ale gusta są różne. Czytałbym jednak klasycznie czyli Mówcę a jak się spodoba to potem jak wola.
Iwan - 2 Listopada 2013, 09:41
Mówcę już też kiedyś czytałem i mi się podobało, ale reszty nie, zobaczymy jaki odbiór będzie po latach, dzięki Kruku
konopia - 2 Listopada 2013, 10:03
"Ender na wygnaniu" - najlepiej pozostaw sobie na później,
czytaj "mówcę umarłych" i "Ksenocyd" no i może "Dzieci umysłu" jak cię zaciekawi, IMO "Dzieci ..." to już takie lekkie popłuczyny...
Cyklu o groszku nie czytałem.
ulvhedin - 4 Listopada 2013, 19:50
Cykl 'Metro' - jak oceniacie, faktycznie pozycja obowiązkowa?
Fidel-F2 - 4 Listopada 2013, 20:21
Z tego co mówią to nawet nie zalecana.
Rodion - 4 Listopada 2013, 20:29
można poczytać rozrywkowo i jako ciekawostkę
ale co my stare dziady mozemy wiedziec o obecnym kanonie
Lowenna - 4 Listopada 2013, 20:46
Iwan, uwielbiam Cień Endera. Ale ja jestem dziwna
Radomir - 4 Listopada 2013, 21:40
Właśnie składam zamówienie na nowego Sapkowskiego, ale w Empiku jest promocja - kup 5 zapłać za 4. Podpowiecie coś ciekawego z nowości?
Lowenna - 4 Listopada 2013, 22:02
Bojkotuję ępik. Są miejsca, gdzie kupisz duuuużo taniej
Radomir - 4 Listopada 2013, 22:11
Wiem, ale dostaję co miesiąc bon na 25 zł do wykorzystania w Empiku i trochę się nazbierało to trzeba wykorzystać.
Fidel-F2 - 4 Listopada 2013, 22:16
Huxley, Orwell, Zamiatin
Radomir - 4 Listopada 2013, 22:22
Fidel-F2: ??? Nie przypuszczam żeby wydali coś nowego...
Fidel-F2 - 4 Listopada 2013, 23:53
Niemożliwe!
Radomir - 5 Listopada 2013, 20:53
Czytał ktoś może Koronę śniegu i krwi Cherezińskiej?
Jakie wrażenia?
|
|
|