To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Quelque - 17 Kwietnia 2013, 09:46

Szukam książki sci-fi, gruba (chyba ponad 500 stron). Akcja toczy się dwutorowo. Jeden wątek to ucieczka grupki ludzi przed Plagą - rozprzestrzeniającym się we Wszechświecie zjawisku zmieniającym prawa fizyki. Pamietam motyw, ze poruszali sie statkiem kosmicznym z prymitywnym napedem, zamiast jakiegos "nadświetlnego", co okazało się zbawienne w obszarze objetym Plagą, gdyż tam ich napęd okazał się jedynym działającym. Drugi wątek to przygody na planecie zamieszkałej przez wydropodobne, telepatyczne stworzenia. Żyły one grupkami, bo łącząc umysły zyskiwały osobowość i inteligencję, pojedyncze osobniki niewiele mogły zdziałać. Jedna z takich osobowości nazywała sie Snycerz (potem chyba w grupie pojawila sie przewaga samic, wiec zmienila nazwe na Snycerka).
Nie jestem pewien czy nie mylę tego z inną historią, ale chyba był też motyw myślącej planety, ktora z racji swej potegi i stabilnosci polityczno-ekonomicznej pełniła rolę kosmicznego banku albo banku informacji (albo i to i to).

blackithilien - 17 Kwietnia 2013, 17:07
Temat postu: Ankieta dotycząca filmów science fiction (praca magisterska)
Oglądasz filmy science fiction? Na pewno tak, każdemu się zdarza ;) .
Masz swoją teorię o tym jak będzie wyglądała przyszłość świata? Na pewno tak - każdy jakąś ma ;)
Poświęć więc dobry człowieku 10-15 minut ze swojego życia i wypełnij tę oto ankietę dotycząca wpływu filmów science fiction na to jak wyobrażamy sobie przyszłość:

http://moje-ankiety.pl/respond-42535.html

Bez strachu - pytań otwartych jest dużo mniej niż zamkniętych, a 16 stron ankiety to tylko efekt filtrów - na niektórych jest po 1 pytaniu zamkniętym :) .

Proszę więc - wypełnijcie konstruktywnie :) tę ankietę i podeślijcie ją znajomym, którzy lubią science fiction. Spełnicie dobry uczynek - pomożecie mi zostać magistrem :) A przy okazji będziecie mieli chwilkę refleksji nad tym jak może wyglądać przyszłość :)

http://moje-ankiety.pl/respond-42535.html

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

hrabek - 18 Kwietnia 2013, 07:28

Przenoszę posta do odpowiedniego tematu.
strix - 27 Kwietnia 2013, 00:31

Mam nietypową prośbę, Bajtek robił kiedyś konkurs na opowiadanie SF i w numerze 4/96 opublikowali 7 zwycięskich opowiadań i nie chodzi mi o te, bo ten numer mam, ale napisali: "W kolejnych numerach Bajtka planujemy publikować inne spośród naprawdę dobrych prac". I właśnie chodzi mi o te "inne", może ktoś z was pamięta albo ma akurat pod ręką Bajtki z 96 :lol: i rzuciłby okiem w których numerach są te prace to byłbym super wdzięczny :)

Pozdrawiam

Fidel-F2 - 27 Kwietnia 2013, 01:12

Ja przestałem zbierać Bajtka gdzieś w 92. Zresztą i tak wyciepnąłem to jakiś czas później na śmietnik.
gorat - 27 Kwietnia 2013, 10:17

Zły Fidel, zły. Tak dziedzictwo ludzkości traktować.
Fidel-F2 - 27 Kwietnia 2013, 11:02

Teraz faktycznie trochę żałuję. Ale nie bardzo.
Luc du Lac - 27 Kwietnia 2013, 22:20

To w '96 wychodził jeszcze Bajtek ? ;)
Rafał - 27 Kwietnia 2013, 22:31

strix, Kwaśniewskiego pytaj :wink:
greggi - 28 Kwietnia 2013, 14:05

Dzięki. Kamuflaż zajeb... "Broń Chaosu" i "Formy Chaosu" Colin Kapp (odwrotna kolejność)... Mimo wszystko dziękuję.
strix - 28 Kwietnia 2013, 23:43

Luc du Lac napisał/a
To w '96 wychodził jeszcze Bajtek ? ;)

Zdaje się, że był to ostatni rok jego "wychodzenia" :)

Rafał napisał/a
strix, Kwaśniewskiego pytaj :wink:

Hehe, nie od razu zrozumiałem, ale na pewno zapytam gdy tylko go spotkam :) no chyba że jest na forum :D zaraz sprawdzę czy jest jakiś kvachu.

eLAN - 30 Kwietnia 2013, 20:55

Szukam dwóch książek:

pierwszej o mózgu, w miarę przekrojowej - główne struktury, procesy poznawcze itd.,
drugiej o matematyce - historii jej rozwoju, najważniejszych twierdzeniach i teoriach.

Mógłby ktoś polecić coś w miarę prostego?

Adon - 30 Kwietnia 2013, 21:32

Byłą taka książeczka - "Śladami Pitagorasa", może ją spróbuj?
gorat - 1 Maj 2013, 00:08

Druga: Kordos "Wykłady z historii matematyki". O tyle odmienna, że nie tyle podaje "dowódców i daty bitew" ( ;P: ), co opisuje ich motywacje, metody działania, tło (np. które cywilizacje w starożytności uprawiały - metodologicznie - informatykę, a które matematykę i kto ostatecznie był lepszy). Wyjaśnia, jak rozwijała się matematyka względnie matematycy, także dowodząc twierdzenia lub rozwiązując problemy w sposób kiedyś stosowany lub zgodnie z metodologią (nieplatońska trysekcja kąta, równanie sześcienne w XVI wieku, cykloida trochę później).
Mateusz1811 - 7 Sierpnia 2013, 14:00

Witam,
mógłby mi ktoś polecić fantasy, którego akcja dzieje się na wsi ?
Czyli tzw. rural fantasy.
Szukam od paru dni ale tylko Wędrowycza udało mi się znaleźć ;/ .
Pozdrawiam

Witchma - 7 Sierpnia 2013, 14:03

Mateusz1811, nie znalazłeś też Regulaminu, a dobrze by było, gdybyś się z nim zapoznał i zaczął przestrzegać :)
Adon - 7 Sierpnia 2013, 14:05

Wpierw zapoznaj się z regulaminem, bo widzę, że Ci to umknęło, a potem nieco doprecyzuj pytanie: chodzi Ci po prostu o coś w stylu Wędrowycza, czy np. o klasyczne fantasy, którego akcja dzieje się na wsi? Bo tak na oko, to większość fantasy ma fabułę osadzoną na wsi.

Edit: widzę, że Witchma już Cię pouczyłą co do regulaminu. :)

Mateusz1811 - 7 Sierpnia 2013, 14:52

Adon najlepiej jakby to było takie współczesne fantasy, gdzie akcja w większości dzieje się na wsi, czyli jak najbardziej może być coś w stylu Wędrowycza.
Klasyczne tez by mogło być, tylko że tam w większości przypadków jedynie początek ma miejsce na wsi, później juz zaczyna sie ratowanie świata a to już mi się znudziło ;].

Adon - 7 Sierpnia 2013, 15:53

Mateusz1811 napisał/a
Klasyczne tez by mogło być, tylko że tam w większości przypadków jedynie początek ma miejsce na wsi, później juz zaczyna sie ratowanie świata a to już mi się znudziło ;].

Znaczy się, mało jeszcze fantasy czytałeś i tylko to, które nie wykracza poza schemat.
No dobra, prywatą pojadę - spróbuj moją mikropowieść "Cena ułudy" ze zbiorku "Zima mej duszy" - całość na wsi się dzieje, a ratowania świata nie ma, choć to wymyślony Neverland.

Tak sobie myślę, że powinny Ci podejść książki Mirosławy Sędzikowskiej "Dom wiedźmy ze wzgórza" i "Wizyta u wiedźmy", to tak troszkę mi się z Wędrowyczem kojarzy (IMO lepsze, inteligentniejsze, humor mniej rubaszny).

Fidel-F2 - 7 Sierpnia 2013, 16:09

Koncert nieskończoności Beara
thinspoon - 7 Sierpnia 2013, 17:16

Może Bułyczow i jego opowiadania osadzone w Guslarze?
Fidel-F2 - 7 Sierpnia 2013, 17:49

thinspoon, ani to fantasy ani na wsi :P
Luc du Lac - 7 Sierpnia 2013, 19:46

ziemimorze
Martva - 7 Sierpnia 2013, 19:59

Opowiadania o Babuni Jagódce Brzezińskiej oraz - chyba - Wiedźma.com.pl Białołęckiej.
Matrim - 7 Sierpnia 2013, 20:50

Mateusz1811 napisał/a
Witam,
mógłby mi ktoś polecić fantasy, którego akcja dzieje się na wsi ?

Dziady, część II Adama Mickiewicza.

Fidel-F2 - 7 Sierpnia 2013, 22:00

Odyseja ;P:
Mateusz1811 - 9 Sierpnia 2013, 12:39

Dzięki za propozycje, ale chyba jednak trochę czegoś innego oczekiwałem, nie ma jakiś bardziej popularnych książek w tym temacie ? (bo ziemiomorze i dziady to czytałem :P )
Lowenna - 9 Sierpnia 2013, 12:46

Mateusz1811, to usiądź i sam napisz coś, co chciałbyś przeczytać 8)
thinspoon - 9 Sierpnia 2013, 12:57

Fidel-F2 napisał/a
thinspoon, ani to fantasy ani na wsi :P

A tam. 18 tys. luda? Toż to dziura zabita dechami. Wiem, bo sam w takiej mieszkam :mrgreen: A że nie fantasy? Są złote rybki? Są. Spełniają życzenia? No pewnie. Jak dla mnie to fantasy pełną gębą.

Adon - 9 Sierpnia 2013, 13:56

Lowenna napisał/a
Mateusz1811, to usiądź i sam napisz coś, co chciałbyś przeczytać 8)

MSPANC :mrgreen:

Partner forum