To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 8 Grudnia 2006, 14:45

i Bóg zesłał dareko
Pako - 8 Grudnia 2006, 20:01

I dobra... dobra... proste to było, ale faktycznie... ja jak już strzelę pytaniem to nikt nie zna odpowiedzi, albo zna każdy.
Procesy i wątki to były.
No to niech będzie kto wpierwszy ten lepszy. Ja nie umiem pytać :)

Fidel-F2 - 8 Grudnia 2006, 20:22

:mrgreen: dobra

Proszę wymienić przynajmniej dwa zbiegi okoliczności/czynniki które uratowały życie Hitlera w czasie zamachu 20 lipca 44 w Wilczym Szańcu.

Ziuta - 8 Grudnia 2006, 21:25

1) Jeden z oficerów odsunął ręką teczkę z bombą
2) Narada odbyła się w baraku, a nie w bunkrze, co osłabiło skutki eksplozji

Sandman - 8 Grudnia 2006, 21:45

Znaczenie miał jeszcze fakt, że okna były otwarte, co znacznie osłabiło falę uderzeniową.
Fearfol - 8 Grudnia 2006, 21:50

A czy przypadkiem na kilka sekund przed wybuchem hitler zmienił pozycje- przesunął się w wyniku czego w chwili wybuchu znalazł się po przeciwnej stronie stołu co teczka - ów stół ochronił go przed śmiertelnymi obrażeniami. No i bomba wybuchła w złym czasie. :roll:

dobre odpowiedzi ? - prosto z głowy

Ziuta - 8 Grudnia 2006, 21:51

A znajdź otwarte okno w bunkrze :D
gorat - 8 Grudnia 2006, 21:53

To był normalny budynek, z tego co pamiętam z pobytu tam. Jeszcze coś z niego stoi :lol:
Sandman - 8 Grudnia 2006, 21:59

To był zwykły barak, a nie żaden bunkier, gdyby konstrukcja była betonowa i bez okien, to nikt by tego nie przeżył.
Ziuta - 8 Grudnia 2006, 22:28

Sandman napisał/a
To był zwykły barak, a nie żaden bunkier, gdyby konstrukcja była betonowa i bez okien, to nikt by tego nie przeżył

O to chodzi. Zasadniczo w barakach jest więcej okien niż w bunkrach. I to, między innymi, uratowało fuehrera.

elam - 8 Grudnia 2006, 22:50

no t omoze ktos zada kolejne, niekoniecznie z II wojna zwiazane pytanie, skoro juz wszystko wiadomo? :)
Ziuta - 8 Grudnia 2006, 23:00

Tylko Fidel potwierdzi.
Fidel-F2 - 9 Grudnia 2006, 08:08

Ziuta zadaje

prawidłowa odpowiedź
1. Stauffenberg miał dwa ładunki, jednak z powodu braku czasu uzbroił tylko jeden
2. Narada odbywała się nie w bunkrze lecz w baraku, osłabiło to znacznie siłę wybuchu.
3. Stauffenberg nie miał możliwości postawić teczki tak jak by sobie tego życzył oraz prawdopodobnie ktoś (Heinz Brandt) dodatkowo przestawił teczkę za noge od stołu.

Ziuta - 9 Grudnia 2006, 10:56

Do kogo należy tarcza z nieba?
Fidel-F2 - 9 Grudnia 2006, 11:06

a co to takiego? amerykański system antyrakietowy? chyba nie.
Pako - 9 Grudnia 2006, 11:13

Pewno o gwiazdozbór jakiś chodzi... tarcza kogośtam. Tylko nie wiem kogo, acz coś się po głowie kręci. Pas Oriona, tarcza... czyja?
Fidel-F2 - 9 Grudnia 2006, 11:23

wygooglałem, w zasadzie wstyd nie wiedzieć
Pako - 9 Grudnia 2006, 11:31

Nie wiem, czy dobrze kombinuję... tarcza ksieżyca? Pojęcia nie mam, cyz w dobrą stronę chociażby idę ;)
Fidel-F2 - 9 Grudnia 2006, 11:34

chyba nie, tym sposobem to każda planeta, satelita, słońce ma tarczę
Adashi - 9 Grudnia 2006, 11:56

Tarcza Sobieskiego :mrgreen:
Ziuta - 9 Grudnia 2006, 12:11

Otóż to, gwiazdozbiór Tarcza Sobieskiego (Scutum Sobiesci), nazwany tak przez Heweliusza przy okazji victorii wiedeńskiej. W 1924 IAU skróciła nazwę do Tarczy (Scutum).

Adashi – zadajesz.

Adashi - 9 Grudnia 2006, 14:01

Oki. Jaki emblemat oprócz orzełka nosili na czapkach żołnierze Poznańskiego Batalionu Śmierci, który został wydzielony z Armii Wielkopolskiej i wcielony do Wojska Polskiego a następnie wysłany na front wschodni? Chyba proste. :)
Ziuta - 9 Grudnia 2006, 14:02

Trupią czaszkę.
Adashi - 9 Grudnia 2006, 14:13

Bingo! Mówiłem, że łatwe. Zwłaszcza, że mój avatar to podpowiedź.

Ziuta, zapodajesz!

Ziuta - 9 Grudnia 2006, 17:49

Zastanawiam się, czy zaliczyłbyś odpowiedź "totenkopf" :mrgreen:
Oki, pytanie: czy w czasie drugiej wojny walczył jakiś oddział złożony, dajmy coś egzotycznego, z europejskich buddystów? Jak tak, to jaki i w czyjej armii.

hjeniu - 9 Grudnia 2006, 18:29

U niemców był Legion Wolnych Hindusów czy jakoś tak :D
Adashi - 9 Grudnia 2006, 18:51

Totenkopf - Raczej nie bo to symbol niemiecki (choć nie tylko nazistowski).

Tylko Ci hindusi nie byli europejczykami ani buddystami, byli raczej wyznawcami hinduizmu i islamu. W takim razie... hmm?

Ziuta - 9 Grudnia 2006, 19:02

Ten totenkopf to był żart. Pamiętam, że jakaś przedwojenna jednostka miała za symbol swastykę, wypisz wymaluj jak Hakenkreuz.
hjeniu: legion hinduski był z Indii. Ja mówię o rdzennych europejskich budystach, z dziada pradziada (i baby prababy).

Adashi - 9 Grudnia 2006, 19:09

Kałmucki Korpus Kawaleryjski walczący po stroni Osi.

Jaka jednostka miała hakenkreuz? Jakaś polska?

Ziuta - 9 Grudnia 2006, 19:14

Otóz to! Dzielni Kałmucy, buddyści z Waffen SS. Zadajesz.

Co do tej jednostki, to nie pamiętam. I podobnie jak z moim Totenkopfem, swastyka nie była Hakenkreuzem. Gdzieś widziałem nawet zdjęcie z parady w 36. Dowódca przyjmuje paradę z balkoniku pięknie udekorowanego białymi orłami, biało-czerwonymi flagami i swastykami.
Cóż, swastyka to przecież nasze wspólne, indoeuropejskie dziedzictwo. :D

Partner forum