To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Ziuta - 25 Stycznia 2013, 22:34

Jeszcze nie czytałem, ale koleżanka dopiero co mi opowiadała, że wprawdzie pierwszy tom jest drętwawy, ale w kolejnych autor się wyrabia i jest już fajnie.
Martva - 27 Stycznia 2013, 19:29

Czytałam chyba trzy tomy, na kolana nie powaliło ale czytało się sympatycznie (chociaż oczywiście miałam problemy z wyobrażeniem sobie że moje miasto wyglądało kiedyś tak zupełnie inaczej ;) )
Adon - 27 Stycznia 2013, 19:46

Dzięki, zaryzykuję. :)
bibik - 27 Stycznia 2013, 23:42

witam poszukuje opowiadania sf o kobiecie porwanej przez obcych ktorzy byli zbieraczmi fauny z każdej planety,ona była własnie takim okazem w formie narracji z dzienniku opowiadała swoje przeżycia na statku
shenra - 27 Stycznia 2013, 23:55

bibik, zapraszam do zapoznania się z Regulaminem Forum i zastosowaniem do niego, a następnie do dalszych poszukiwań.
charande - 31 Stycznia 2013, 10:26

Czy ktoś litościwy wskaże mi źródło cytatu, który jest mi potrzebny do artykułu? Niestety nie mam w swoim posiadaniu ani książki, ani numeru Feniksa z tym opowiadaniem... Chodzi o najkrótszą scenę erotyczną w polskiej fantastyce :P by Feliks W. Kres:

- Chcesz?
Chciał.
Dała.

:)
Bohaterką występującą w scenie jest Karenira, to było któreś opowiadanie z cyklu grombelardzkiego, z tych chronologicznie późniejszych. Potrzebuję albo nr strony i dane książki (wydawnictwo, rok wydania), albo nr Feniksa, w którym było publikowane.

Adon - 31 Stycznia 2013, 19:21

Jeśli nie jest to super pilne i nikt Ci do tego czasu nie pomoże, to w weekend przegrzebię Fenixy i książki Kresa. Z książek to coś ze starszych wydań (Serce gór), czy raczej regularne już wydanie Księgi Całości?
Lis Rudy - 31 Stycznia 2013, 19:23

Adon, to ja poryję w "Grombelardzkiej Legendzie", mam księgę całości i będzie łatwiej. Tobie zostawiam resztę.
thinspoon - 31 Stycznia 2013, 20:34

Lis, ułatwię. To jest "Grombelardzka Legenda", rozdział 17, ostatnie trzy wersy. Podałbym stronę, ale mój egzemplarz jest u kolegi.
Matrim - 31 Stycznia 2013, 20:39

thinspoon napisał/a
rozdział 17
Drugiego tomu. Strona 202.
Magnis - 31 Stycznia 2013, 20:41

Matrim napisał/a

Akurat po poszukaniu znalazłem na ostatniej stronie rozdziału 17, strona 553, Grombeladzka Legenda :) .

thinspoon - 31 Stycznia 2013, 20:41

Matrim napisał/a
thinspoon napisał/a
rozdział 17

Wspólnymi siłami :mrgreen:

Lis Rudy - 31 Stycznia 2013, 20:46

thinspoon, no pamięć to Ty masz. Chyba Bilobil pijesz ;P:

A teraz info dla charande:

Feliks W. Kres
Grombelardzka Legenda
Wydawnictwo MAG
Wydanie I
2000 r
Rozdział 17, str 553
(koniec rozdziału)

(Karenira do Ranera)
Wyciągnęła rękę i dotknęła policzka mężczyzny.
- Przepraszam za to dzisiejsze. I ostrzegam: nie rządź mną więcej, bo naprawdę nie wiem co ci zrobię.
Zdjęła kaftan.
- Chcesz?
Chciał.
Dała.

thinspoon, w nagrodę za pamięć otrzymujesz talon na balon i klucz do drzwi do lasu.

mBiko - 31 Stycznia 2013, 21:19

Również w "Wiatr i deszcz" Fenix (44) 1995 str. 48
charande - 1 Lutego 2013, 09:57

Kochani jesteście!!!! Dzięki stokrotne!!!

Ja to pamiętałam właśnie z Feniksa :)

thinspoon - 1 Lutego 2013, 11:55

charande napisał/a
Kochani jesteście!!!! Dzięki stokrotne!!!

Ja tam czekam na mój talon obiecany przez Lisa.

mBiko - 1 Lutego 2013, 19:56

Jesteśmy tacy zajefajni, że czasami to się aż nas boję.

;P:

Sandman - 7 Lutego 2013, 11:39

Szukam dla znajomego na prezent"Robert M. Wegner. Opowieści z meekhańskiego pogranicza. Północ – Południe." i nigdzie w księgarniach ani na allegro nie widzę. Wie ktoś może gdzie się da jeszcze kupić?
Ziuta - 7 Lutego 2013, 11:41

Może w sklepiku Powergraphu?
Agi - 7 Lutego 2013, 11:42

Sandman, mam podwójną, w miękkiej oprawie mogę odstąpić.
Alleran - 18 Lutego 2013, 10:30

Hej. Proszę o pomoc w odszukaniu dziesiątki lat temu przeczytanego opowiadania. Generalnie chodzi o to, ze do bazy przylatują ludzie którzy maja ją przygotować na powrót z gwiazd bohaterów. Są wściekli, bo w bazie wylądowali jacyś śmieciarze czy transportowcy, zastawiając swoim pokracznym wehikułem lądowisko ...
Agi - 18 Lutego 2013, 10:32

Alleran, na początek proszę przeczytać Regulamin forum i zastosować się.
Kruk Siwy - 18 Lutego 2013, 11:56

Spotkanie na Japecie. Władimir Michajłow
Kroki w nieznane. Iskry 1972

Alleran - 18 Lutego 2013, 14:03

Kruk Siwy napisał/a
Spotkanie na Japecie. Władimir Michajłow
Kroki w nieznane. Iskry 1972

Dziękuję, właśnie o to chodziło.

Jeszcze jedno pytanie które zadaje sobie jakiś czas. Powieść z końca lat 70-tych, raczej wschodnioeuropejska. Załoga statku łapie na jednej z planet zwierzę, z tego co kojarzę odmiana czarnej pumy (ale tu pamięć morze szwankować). Zwierze jest przetrzymywane na statku w kajucie/klatce z elektrycznym zamkiem. Okazuje sie ze osobnik jest rozumny i z łatwością radzi sobie z elektrycznymi zamkami i ... sterowanie statku...

Kruk Siwy - 19 Lutego 2013, 09:01

Misja międzyplanetarna A.E. van Vogt. Iskry 1972
Pierwotnie jako opowiadanie Zabójca z mroków.

Potwór nazywał się - Coeurl - i nie miał nic wspólnego z czarną pumą.

Ciekawośc mnie bierze Alleran, czy rzeczywiście szukasz wiedzy, czy też testujesz forum na znajomość podstaw fantastyki. |Hm?

ketyow - 19 Lutego 2013, 09:56

Alleran napisał/a
pamięć morze szwankować

Zdecydowanie :twisted:

Alleran - 19 Lutego 2013, 10:12

Kruk Siwy napisał/a
Misja międzyplanetarna A.E. van Vogt. Iskry 1972
Pierwotnie jako opowiadanie Zabójca z mroków.

Potwór nazywał się - Coeurl - i nie miał nic wspólnego z czarną pumą.

dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

nimfa bagienna - 19 Lutego 2013, 12:47

Kruk Siwy napisał/a
Ciekawośc mnie bierze Alleran, czy rzeczywiście szukasz wiedzy, czy też testujesz forum na znajomość podstaw fantastyki. |Hm?

Albo próbujesz uzyskać odpowiedzi na pytania zadane w konkursach na innym forum. :mrgreen:

Ziuta - 19 Lutego 2013, 13:21

To może ja was przetestuję:
jaki tytuł miało (oraz jak nazywał się autor oraz kiedy i gdzie wyszło) opowiadanie, w którym Ameryka nie istnieje? Kołacze się się po głowie, że w NF, ale nie potrafię dopasować tytułu.

Alleran - 19 Lutego 2013, 16:05

nimfa bagienna napisał/a
Kruk Siwy napisał/a

Albo próbujesz uzyskać odpowiedzi na pytania zadane w konkursach na innym forum. :mrgreen:

tak... i chcę was oszukać, oszukać i okraść, jak każdy Polak, możecie skasować moje konto bo to chyba nie moje klimaty... bez pozdr.

Partner forum