To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas wk***wia, znaczy się, irytuje

Zgaga - 14 Lutego 2011, 13:52

Fidel-F2 napisał/a
a jest jakiś akt prawny mówiący, że sprzedawca ma obowiązek honorować karty płatnicze?

Nie ma. Jednakże założenie terminala do odczytu kart płatniczych jest jednoznaczne ze stosowaniem się do: Ustawy o elektronicznych isntrumentach płatniczych
A tam jest jasno określone (art 9), kiedy można odmówić przyjęcia płatności kartą.

Inna sprawa, że jak sprzedawca powie "nie", można mu w sumie naskoczyć

merula - 14 Lutego 2011, 14:10

już dość długo męczy mnie jeden kawałek. wysłuchany w radiu jako podkład pod audycję z wrażeniem "skądś to znam" i za cholerę nie mogę dojść co to i skąd. i o ile przeróżne wiadomości, a nawet obrazki można z większym lub mniejszym trudem w sieci znaleźć, to ciężko poddać takiej procedurze wyszukiwanie dźwięków. a radio nie chciało mi udzielić odpowiedzi, co to było. :evil:
Zgaga - 14 Lutego 2011, 14:12

merula, a Ty nie nad morzem?
merula - 14 Lutego 2011, 14:14

nad morzem, a co?
Chal-Chenet - 14 Lutego 2011, 14:27

Sieć jest wszechobecna. :)
Fidel-F2 - 14 Lutego 2011, 14:39

Zgaga napisał/a
Nie ma. Jednakże założenie terminala do odczytu kart płatniczych jest jednoznaczne ze stosowaniem się do: Ustawy o elektronicznych isntrumentach płatniczych
A tam jest jasno określone (art 9), kiedy można odmówić przyjęcia płatności kartą.
w art 8 mowa jest o tym co musi obejmować umowa z agentem rozliczeniowym a pkt 4 mówi że powinna ona zawierać: przyczyny odmowy przez akceptanta przyjęcia zapłaty przy użyciu elektronicznego instrumentu płatniczego.. Nie ma tu ani słowa jakie to mogą być przyczyny.
art 9 mówi Odmowa przyjęcia zapłaty przez akceptanta, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 4, może nastąpić w szczególności w przypadku:

Ergo nic nie stoi na przeszkodzie w legalnym ustanawianiu limitów.

wytłuszczenia moje

Rafał - 14 Lutego 2011, 14:49

Zgaga,
ustawa napisał/a
Odmowa przyjęcia zapłaty przez akceptanta (...) może
nastąpić w szczególności w przypadku:
Bo w ogólności mogą zajść inne przypadki od złej pogody z gradobiciem :wink: poczynając, a na braku opłacalności zawarcia transakcji kończąc. Miesięczny koszt dzierżawy terminala to od 60 do 120 zł plus max.3,5% od każdej transakcji i uwaga - niektóre firmy jak słyszałem dodają jednak nie mniej niż coś tam. Jeżeli to prawda, to przy mniejszych płatnościach prowizja przewyższy zysk. No to po co komu taki interes?

edit - Fidel szybki jest, a ma rację.

Martva - 14 Lutego 2011, 15:19

Jechałam na pocztę z dwiema paczuszkami, zwlekałam chwilę bo w sobotę ktoś zrobił nieopłacone zamówienie i czekałam aż system galerii mnie poinformuje o przelewie. Dostałam maila 23 minuty po wejściu do autobusu :evil: więc jutro jeszcze raz poczta. A nie lubie poczt, Główna w Krakowie okazała się całkiem sensowna, ale daleko, a w najbliższej mam na ogół z pół godziny czekania w kolejce.
Agi - 14 Lutego 2011, 16:42

Rafał napisał/a
Miesięczny koszt dzierżawy terminala to od 60 do 120 zł plus max.3,5% od każdej transakcji i uwaga - niektóre firmy jak słyszałem dodają jednak nie mniej niż coś tam. Jeżeli to prawda, to przy mniejszych płatnościach prowizja przewyższy zysk. No to po co komu taki interes?

Co prawda nie tak szczegółowo, ale dokładnie o tym pisałam na poprzedniej stronie.
A skoro nie ma przepisu jednoznacznie zabraniającego stosowania limitów, to klient jest na z góry straconej pozycji.

Chal-Chenet - 14 Lutego 2011, 16:47

Martva napisał/a
w najbliższej mam na ogół z pół godziny czekania w kolejce.

Przez cały dzień tam taki ruch?

Martva - 14 Lutego 2011, 16:52

Nie przez cały, ale nie ma żadnych zależności że o określonej godzinie jest więcej ludzi albo mniej. Możesz przyjść przez trzy dni z rzędu o tej samej godzinie i nie czekać wcale albo czekać 45min.
Chal-Chenet - 14 Lutego 2011, 17:05

Jakąś czujkę zainstaluj. ;)
Ale generalnie kicha. Niestety mam podobnie na swojej, co mnie również niemożebnie *beep*.

shenra - 14 Lutego 2011, 18:33

Gotująca się woda przestała się gotować. Ryżik to mi zaraz szlag trafi :evil:
feralny por. - 14 Lutego 2011, 19:54

http://tvp.info/informacj...k-broni/3977288
Już mi wszystko opadło, to jest szczyt debilizmu.

dalambert - 14 Lutego 2011, 20:16

feralny por., a co "beryle" kiepskie są ?
feralny por. - 14 Lutego 2011, 20:20

Chodzi, o to, że w tej paczce nie było żadnej broni, ani nawet części uznawanych za istotne jej elementy. Równie dobrze mogli zatrzymać paczkę z nogami do taboretów, na jedno by wyszło.
Kai - 14 Lutego 2011, 20:20

merula napisał/a
A trafienie na lekarza, który dobrze się tym zajmie nie jest łatwe. Do tego kosztuje.

Nie twierdzę, że nie. Ale to się jakoś rozciąga od grypy po CJS, nasza służba zdrowia po prostu jest jaka jest,
joe_cool napisał/a
hm, lekkomyślne, nieprzemyślane, niedelikatne.

Jeśli ktoś ma problemy z odbiorem, hmmm... może pomoc specjalisty? Do tego dobrego :)

Fidel-F2 - 15 Lutego 2011, 06:08

Kai napisał/a
Jeśli ktoś ma problemy z odbiorem, hmmm... może pomoc specjalisty? Do tego dobrego
jeśli powiem do Ciebie "Ty koorwo", to Twoje problemy z odbiorem będą kwalifikowały do wizyty u specjalisty czy niekoniecznie?
baranek - 15 Lutego 2011, 06:19

Fidel-F2, też widzę jeszcze śpisz.
Agi - 15 Lutego 2011, 06:37

Fidel-F2, użyłeś zbyt drastycznego przykładu, cel nie uświęca środków.
Fidel-F2 - 15 Lutego 2011, 06:45

jedynie teoretyzuję jaskrawo dla jasności
Agi - 15 Lutego 2011, 07:10

Wiem, że teoretyzujesz, ale rzecz dotyczy problemów z odbiorem i możesz zostać źle zrozumiany.
Fidel-F2 - 15 Lutego 2011, 08:43

Agi, :mrgreen: +1
ketyow - 15 Lutego 2011, 10:17

Czas potrzebny kobiecie do wypindrzenia się i robienie tego w łazience.
baranek - 15 Lutego 2011, 10:27

ketyow, to jest najdziwniejsza chyba strona natury kobiecej. kiedy moja Żona wstaje do pracy godzinę przed wyjściem, potrafi zająć łazienkę na 45 minut i odprawiać wszystkie te swoje tajemnicze rytuały. ale kiedy zaśpi, uwija się w siedem minut i efekt jest dokładnie taki sam. rewelacyjnie uroczy. powiadam ci, tajemnica trójkąta bermudzkiego to pikuś.

e: tak.

terebka - 15 Lutego 2011, 11:18

baranek, niekoniecznie ten sam efekt. Percepcja się liczy, a u męskiej części homo sapiens jest jest ona dalece mniej krytyczna i szczegółowa, aniżeli u żeńskiej. Te niewykorzystane ponad pół godziny rytuałów to pretekst do zachodzenia w głowę, co dałoby się jeszcze poprawić, choć Ty, Ja, każdy inny homo sapiens uznałby, że iest ideolo. I obie strony, o zgrozo, mogą mieć rację. baranek spojrzy i się rozpłynie z zachwytu, koleżanka w pracy zwróci uwagę na dwie sklejone rzęsy :roll:
shenra - 15 Lutego 2011, 11:38

terebka napisał/a
koleżanka w pracy zwróci uwagę na dwie sklejone rzęsy
Kto by się tam przejmował. Jakby okazało się, że została jedna, ale za to jaka duuuuuża :mrgreen: to by była tragedia :mrgreen:
baranek - 15 Lutego 2011, 11:38

terebka, co racja, to racja. już dawno ktoś stwierdził, że kobieta nie sztifluje się dla swojego mężczyzny, tylko dla innych kobiet.
Agi - 15 Lutego 2011, 11:56

Cytat
kobieta nie sztifluje się dla swojego mężczyzny, tylko dla innych kobiet.

Najbardziej dla siebie.
Żeby czuć przewagę nad innymi kobietami. :wink:

Kasiek - 15 Lutego 2011, 12:21

No to jest prawda, baranek ma rację. Może 45 min to mi wypindrzenie się nie zajmuje, ale czasem przed pracą wystarczyłoby mi 7 minut a nie 17 :) Za to przed większym wyjściem trochę więcej, bo wiadomo, musi być dokładniej :P

Partner forum