Planeta małp - Co nas wk***wia, znaczy się, irytuje
Zgaga - 14 Lutego 2011, 13:52
| Fidel-F2 napisał/a | | a jest jakiś akt prawny mówiący, że sprzedawca ma obowiązek honorować karty płatnicze? |
Nie ma. Jednakże założenie terminala do odczytu kart płatniczych jest jednoznaczne ze stosowaniem się do: Ustawy o elektronicznych isntrumentach płatniczych
A tam jest jasno określone (art 9), kiedy można odmówić przyjęcia płatności kartą.
Inna sprawa, że jak sprzedawca powie "nie", można mu w sumie naskoczyć
merula - 14 Lutego 2011, 14:10
już dość długo męczy mnie jeden kawałek. wysłuchany w radiu jako podkład pod audycję z wrażeniem "skądś to znam" i za cholerę nie mogę dojść co to i skąd. i o ile przeróżne wiadomości, a nawet obrazki można z większym lub mniejszym trudem w sieci znaleźć, to ciężko poddać takiej procedurze wyszukiwanie dźwięków. a radio nie chciało mi udzielić odpowiedzi, co to było.
Zgaga - 14 Lutego 2011, 14:12
merula, a Ty nie nad morzem?
merula - 14 Lutego 2011, 14:14
nad morzem, a co?
Chal-Chenet - 14 Lutego 2011, 14:27
Sieć jest wszechobecna.
Fidel-F2 - 14 Lutego 2011, 14:39
| Zgaga napisał/a | Nie ma. Jednakże założenie terminala do odczytu kart płatniczych jest jednoznaczne ze stosowaniem się do: Ustawy o elektronicznych isntrumentach płatniczych
A tam jest jasno określone (art 9), kiedy można odmówić przyjęcia płatności kartą. | w art 8 mowa jest o tym co musi obejmować umowa z agentem rozliczeniowym a pkt 4 mówi że powinna ona zawierać: przyczyny odmowy przez akceptanta przyjęcia zapłaty przy użyciu elektronicznego instrumentu płatniczego.. Nie ma tu ani słowa jakie to mogą być przyczyny.
art 9 mówi Odmowa przyjęcia zapłaty przez akceptanta, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 4, może nastąpić w szczególności w przypadku:
Ergo nic nie stoi na przeszkodzie w legalnym ustanawianiu limitów.
wytłuszczenia moje
Rafał - 14 Lutego 2011, 14:49
Zgaga, | ustawa napisał/a | Odmowa przyjęcia zapłaty przez akceptanta (...) może
nastąpić w szczególności w przypadku: | Bo w ogólności mogą zajść inne przypadki od złej pogody z gradobiciem poczynając, a na braku opłacalności zawarcia transakcji kończąc. Miesięczny koszt dzierżawy terminala to od 60 do 120 zł plus max.3,5% od każdej transakcji i uwaga - niektóre firmy jak słyszałem dodają jednak nie mniej niż coś tam. Jeżeli to prawda, to przy mniejszych płatnościach prowizja przewyższy zysk. No to po co komu taki interes?
edit - Fidel szybki jest, a ma rację.
Martva - 14 Lutego 2011, 15:19
Jechałam na pocztę z dwiema paczuszkami, zwlekałam chwilę bo w sobotę ktoś zrobił nieopłacone zamówienie i czekałam aż system galerii mnie poinformuje o przelewie. Dostałam maila 23 minuty po wejściu do autobusu więc jutro jeszcze raz poczta. A nie lubie poczt, Główna w Krakowie okazała się całkiem sensowna, ale daleko, a w najbliższej mam na ogół z pół godziny czekania w kolejce.
Agi - 14 Lutego 2011, 16:42
| Rafał napisał/a | | Miesięczny koszt dzierżawy terminala to od 60 do 120 zł plus max.3,5% od każdej transakcji i uwaga - niektóre firmy jak słyszałem dodają jednak nie mniej niż coś tam. Jeżeli to prawda, to przy mniejszych płatnościach prowizja przewyższy zysk. No to po co komu taki interes? |
Co prawda nie tak szczegółowo, ale dokładnie o tym pisałam na poprzedniej stronie.
A skoro nie ma przepisu jednoznacznie zabraniającego stosowania limitów, to klient jest na z góry straconej pozycji.
Chal-Chenet - 14 Lutego 2011, 16:47
| Martva napisał/a | | w najbliższej mam na ogół z pół godziny czekania w kolejce. |
Przez cały dzień tam taki ruch?
Martva - 14 Lutego 2011, 16:52
Nie przez cały, ale nie ma żadnych zależności że o określonej godzinie jest więcej ludzi albo mniej. Możesz przyjść przez trzy dni z rzędu o tej samej godzinie i nie czekać wcale albo czekać 45min.
Chal-Chenet - 14 Lutego 2011, 17:05
Jakąś czujkę zainstaluj.
Ale generalnie kicha. Niestety mam podobnie na swojej, co mnie również niemożebnie *beep*.
shenra - 14 Lutego 2011, 18:33
Gotująca się woda przestała się gotować. Ryżik to mi zaraz szlag trafi
feralny por. - 14 Lutego 2011, 19:54
http://tvp.info/informacj...k-broni/3977288
Już mi wszystko opadło, to jest szczyt debilizmu.
dalambert - 14 Lutego 2011, 20:16
feralny por., a co "beryle" kiepskie są ?
feralny por. - 14 Lutego 2011, 20:20
Chodzi, o to, że w tej paczce nie było żadnej broni, ani nawet części uznawanych za istotne jej elementy. Równie dobrze mogli zatrzymać paczkę z nogami do taboretów, na jedno by wyszło.
Kai - 14 Lutego 2011, 20:20
| merula napisał/a | | A trafienie na lekarza, który dobrze się tym zajmie nie jest łatwe. Do tego kosztuje. |
Nie twierdzę, że nie. Ale to się jakoś rozciąga od grypy po CJS, nasza służba zdrowia po prostu jest jaka jest,
| joe_cool napisał/a | | hm, lekkomyślne, nieprzemyślane, niedelikatne. |
Jeśli ktoś ma problemy z odbiorem, hmmm... może pomoc specjalisty? Do tego dobrego
Fidel-F2 - 15 Lutego 2011, 06:08
| Kai napisał/a | | Jeśli ktoś ma problemy z odbiorem, hmmm... może pomoc specjalisty? Do tego dobrego | jeśli powiem do Ciebie "Ty koorwo", to Twoje problemy z odbiorem będą kwalifikowały do wizyty u specjalisty czy niekoniecznie?
baranek - 15 Lutego 2011, 06:19
Fidel-F2, też widzę jeszcze śpisz.
Agi - 15 Lutego 2011, 06:37
Fidel-F2, użyłeś zbyt drastycznego przykładu, cel nie uświęca środków.
Fidel-F2 - 15 Lutego 2011, 06:45
jedynie teoretyzuję jaskrawo dla jasności
Agi - 15 Lutego 2011, 07:10
Wiem, że teoretyzujesz, ale rzecz dotyczy problemów z odbiorem i możesz zostać źle zrozumiany.
Fidel-F2 - 15 Lutego 2011, 08:43
Agi, +1
ketyow - 15 Lutego 2011, 10:17
Czas potrzebny kobiecie do wypindrzenia się i robienie tego w łazience.
baranek - 15 Lutego 2011, 10:27
ketyow, to jest najdziwniejsza chyba strona natury kobiecej. kiedy moja Żona wstaje do pracy godzinę przed wyjściem, potrafi zająć łazienkę na 45 minut i odprawiać wszystkie te swoje tajemnicze rytuały. ale kiedy zaśpi, uwija się w siedem minut i efekt jest dokładnie taki sam. rewelacyjnie uroczy. powiadam ci, tajemnica trójkąta bermudzkiego to pikuś.
e: tak.
terebka - 15 Lutego 2011, 11:18
baranek, niekoniecznie ten sam efekt. Percepcja się liczy, a u męskiej części homo sapiens jest jest ona dalece mniej krytyczna i szczegółowa, aniżeli u żeńskiej. Te niewykorzystane ponad pół godziny rytuałów to pretekst do zachodzenia w głowę, co dałoby się jeszcze poprawić, choć Ty, Ja, każdy inny homo sapiens uznałby, że iest ideolo. I obie strony, o zgrozo, mogą mieć rację. baranek spojrzy i się rozpłynie z zachwytu, koleżanka w pracy zwróci uwagę na dwie sklejone rzęsy
shenra - 15 Lutego 2011, 11:38
| terebka napisał/a | | koleżanka w pracy zwróci uwagę na dwie sklejone rzęsy | Kto by się tam przejmował. Jakby okazało się, że została jedna, ale za to jaka duuuuuża to by była tragedia
baranek - 15 Lutego 2011, 11:38
terebka, co racja, to racja. już dawno ktoś stwierdził, że kobieta nie sztifluje się dla swojego mężczyzny, tylko dla innych kobiet.
Agi - 15 Lutego 2011, 11:56
| Cytat | | kobieta nie sztifluje się dla swojego mężczyzny, tylko dla innych kobiet. |
Najbardziej dla siebie.
Żeby czuć przewagę nad innymi kobietami.
Kasiek - 15 Lutego 2011, 12:21
No to jest prawda, baranek ma rację. Może 45 min to mi wypindrzenie się nie zajmuje, ale czasem przed pracą wystarczyłoby mi 7 minut a nie 17 Za to przed większym wyjściem trochę więcej, bo wiadomo, musi być dokładniej
|
|
|