To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

dalambert - 26 Kwietnia 2011, 08:51

Rafał, po prostu kochanyjewgienij, kończy rekolekcje Wielkanocne, a rozpoczyna przygotowania do Beatyfikacji Jana Pawła II.

Oj, czekają nas kolejne wzloty intelektualne, akty strzelistej tolerancji i żarliwe deklaracje walczące o szczęście ludzkości i postep niewątpliwy, będzie jeszcze lepiej ;P:

Rafał - 26 Kwietnia 2011, 09:03

NURS napisał/a
A ja myślałem, że wszystko to zrobili Polacy.
Nie przesadzajmy, mamy już erę wodnika, czy nietoperza, w każdym razie postęp, potrafimy już robić jednocześnie wiele rzeczy, np. można wiązać buty jednocześnie słuchając muzyki, potrafimy też zrozumieć, że można być też jednocześnie i Polakiem, i np. Katowicczaninem, i facetem, i Chrześcijaninem też. ;P: Da się.
NURS napisał/a
Tak na marginesie, homoseksualizm był tolerowany w wielu kulturach, zanim na tych ziemiach wykopano pierwsze ziemianki, nie przesadzałbym w tym temacie.
Ale ja z premedytacją pisałem o Kodeksach Karnych, bo np. w takim okresie międzywojennym u nas homoseksualizm nie był karany, a w wielu innych krajach (choćby Anglia) był ścigany prawnie.

No i co tak złośliwie, kiedy ja na końcu puszczam oko?

NURS - 26 Kwietnia 2011, 09:09

Rafał napisał/a
NURS napisał/a
A ja myślałem, że wszystko to zrobili Polacy.
Nie przesadzajmy, mamy już erę wodnika, czy nietoperza, w każdym razie postęp, potrafimy już robić jednocześnie wiele rzeczy, np. można wiązać buty jednocześnie słuchając muzyki, potrafimy też zrozumieć, że można być jednocześnie i Polakiem, i np. Katowicczaninem, i facetem i Chrześcijaninem też. ;P: Da się.

Da się, Rafale. A teraz krótka lekcja logiki. W słowie Polacy zawarłem wszystkie grupy, słowo chrześcijanin ma w tym kontekście znacznie węższe zastosowanie. To ty zawęziłeś, nie ja :-)

Cytat
NURS napisał/a
Tak na marginesie, homoseksualizm był tolerowany w wielu kulturach, zanim na tych ziemiach wykopano pierwsze ziemianki, nie przesadzałbym w tym temacie.
Ale ja z premedytacją pisałem o Kodeksach Karnych, bo np. w takim okresie międzywojennym u nas homoseksualizm nie był karany, a w wielu innych krajach (choćby Anglia) był ścigany prawnie.

Dziad o chlebie, baba o niebie. Zauważ, że napisałeś o tym, ze byliśmy pierwsi, a nie o okresie przedwojennym. Wykałapućkałeś Grecę, hindustan, i sporo innych ciekawych lkultur.

Cytat
No i co tak złośliwie, kiedy ja na końcu puszczam oko?

Znowu mnie pomyliłeś z dalambertem (może dlatego, że post pod postem) Kto złośliwie? ty puściles oko, ja się uśmiechnąłem po devilsku.

Rafał - 26 Kwietnia 2011, 09:32

NURS napisał/a
Da się, Rafale. A teraz krótka lekcja logiki. W słowie Polacy zawarłem wszystkie grupy, słowo chrześcijanin ma w tym kontekście znacznie węższe zastosowanie. To ty zawęziłeś, nie ja
Ale zawężenie jest tak uprawnione, że właściwie go nie ma. Gdzieś tak do XVIII w. Polak, o ile nie był Żydem ani tatarem, był chrześcijaninem. Z osób budujących Polskę nie znam ani jednego Żyda ani Tatara, jeśli był jakiś to chętnie poznam, stąd Polskę zbudowali Chrześcijanie, bo siłą rzeczy nikogo innego wówczas nie było.
NURS napisał/a
Dziad o chlebie, baba o niebie. Zauważ, że napisałeś o tym, ze byliśmy pierwsi, a nie o okresie przedwojennym. Wykałapućkałeś Grecę, hindustan, i sporo innych ciekawych lkultur.
No tak, za duży skrót myślowy, fakt, ale też fakt posiadania przez daną kulturę Kodeksu karnego mocno te kultury eliminuje. :wink:
NURS napisał/a
Znowu mnie pomyliłeś z dalambertem (może dlatego, że post pod postem) Kto złośliwie? ty puściles oko, ja się uśmiechnąłem po devilsku.
Nooo dobra ;P: :mrgreen:
feralny por. - 26 Kwietnia 2011, 09:35

Rafał napisał/a
Ale zawężenie jest tak uprawnione, że właściwie go nie ma. Gdzieś tak do XVIII w. Polak, o ile nie był Żydem ani tatarem, był chrześcijaninem. Z osób budujących Polskę nie znam ani jednego Żyda ani Tatara, jeśli był jakiś to chętnie poznam, stąd Polskę zbudowali Chrześcijanie, bo siłą rzeczy nikogo innego wówczas nie było.
No to pewnie można też powiedzieć, że Polskę do upadku doprowadzili chrześcijanie, prawda?
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 09:37

Oczywiście.

A co wy tacy drażliwi jesteście z rana? Można też napisać, że to faceci przywiedli do upadku Rzeczpospolitą bo i to też prawda, jakaś urażona miłość własna, czy co? :shock:

feralny por. - 26 Kwietnia 2011, 09:40

Z ciekawości pytam, bo nigdy nie patrzyłem na to z tej strony. Zawsze warto się czegoś nowego dowiedzieć.
Kruk Siwy - 26 Kwietnia 2011, 09:42

Generalnie większość wini starozakonnych, cyklistów i masonów. A ja tam uważam, że Polskę załatwili podchorązowie i porucznicy bo nam zafundowali noc listopadową. Feralna sprawa...
NURS - 26 Kwietnia 2011, 09:54

Rafał napisał/a
NURS napisał/a
Da się, Rafale. A teraz krótka lekcja logiki. W słowie Polacy zawarłem wszystkie grupy, słowo chrześcijanin ma w tym kontekście znacznie węższe zastosowanie. To ty zawęziłeś, nie ja

aleś pojechał... Jednak tych Żydów i Tatarów to było trochę a nawet trochę więcej, i jak bardzo chcesz to mozemy poszperać, ilu z nich miało wkład w budowę państwa.
Ale zostawmy na boku Żydów i Tatarów, Łemków, i weźmy na przykład takiego Polaka nazwiskiem Nicolaus Copernicus, żeby po tych słwnnych pojechać. :twisted:
Wiesz, ze nasz hymn kaszub kaszebsi napisał?

dalambert - 26 Kwietnia 2011, 10:00

Żartujemy sobie, ale z tą "Noca listopadaowa" to tak prosto nie było, armia Królestwa Kongresowego miała wymaszerowac jako "awangarda stabilizacyjna" na zbuntowane Belgię i Francję , a jej miejsce w KK / Królestwie Kongresowym , nie mylić z Kościołem K/ miały zająć dywizje rosyjskie i być utrzymywane przez skarb KK.
Zaś podchorąrzowie obłędu dostawali, bo wtedy "nauczanie wojskowe" tak funkcjonowało, ze obył facio dwuletni kurs oficerski i jak wolnego etatu w liniowych jednostkach nie było, to abarotno zaczynał studia od początku.
W listopadzie 1830 to w tej szkole bylo sporo chłopaków co to czwarty, czy piąty nawrót " nauki" zaczynało!
Można się było wściec :!: :wink:

Rafał - 26 Kwietnia 2011, 10:02

NURS napisał/a
Jednak tych Żydów i Tatarów to było trochę a nawet trochę więcej, i jak bardzo chcesz to mozemy poszperać, ilu z nich miało wkład w budowę państwa.
No, ale dużo z nich, np. królami Polski zostało? :roll: :wink:
Ziuta - 26 Kwietnia 2011, 10:05

Legenda (przytaczana między innymi przez Lelewela) mówi, ze w 1585 szlachta wybrała na króla Saula Wahla z Brześcia Litewskiego. Porządził cztery dni, póki panowie bracia nie wytrzeźwieli.
dalambert - 26 Kwietnia 2011, 10:09

Ziuta, legenda czysta, choć urokliwa, wystarczy dobrze znać zasady przeprowadzania elekcji by wiedzieć, ze taki numer nie możliwy był.
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 10:09

Ziuta napisał/a
Porządził cztery dni, póki panowie bracia nie wytrzeźwieli.
Ale jazda, wiki dodaje jeszcze:
Cytat
W 1587, wśród powszechnego entuzjazmu, został okrzyknięty w Lublinie królem Saul Wahl (wahl - niem. wybór) przez szlachtę. Jego panowanie miało trwać tylko jedną noc, miał wtedy wydać wiele nowych praw i przywilejów poprawiających położenie Żydów w Polsce.
Niestety za drugim razem (w 1944) Lublin na dłużej władzę zainstalował :wink:
dalambert - 26 Kwietnia 2011, 10:12

No ale przynajmniej datę dobrze podpowiada /1587/ - a bajka czysta, w Lublinie to mógł być co najwyżej sejmik wojewódzki, ale i tak wesoło.
NURS - 26 Kwietnia 2011, 10:44

Rafał napisał/a
NURS napisał/a
Jednak tych Żydów i Tatarów to było trochę a nawet trochę więcej, i jak bardzo chcesz to mozemy poszperać, ilu z nich miało wkład w budowę państwa.
No, ale dużo z nich, np. królami Polski zostało? :roll: :wink:

A tylko królowie coś buduja, a generałowie wojny wygrywają? :-)
Chcesz ozbaczyć listę ludzi kultury i to naprawdę wielkich tfurców narodowych :twisted: , którzy korzenie mieli przycięte?

Rafał - 26 Kwietnia 2011, 10:49

NURS napisał/a
Chcesz ozbaczyć listę ludzi kultury i to naprawdę wielkich tfurców narodowych :twisted: , którzy korzenie mieli przycięte?
Dawaj. Okres budowania państwa, powiedzmy, dynastia Piastów, niech będzie od X do XIII w.
NURS - 26 Kwietnia 2011, 12:07

Za Piastów, to specjalnie trudno by było doszukać się Polaków, jako takich. bo to raczej plemiona były różne a nie naród.
Ale jedźmy z tym koksem. Żona Mieszka - Dobrawa, zdaje się Czeszka. druga żona Oda - córka niemieckiego margrabiego. itd...
Zatem jego dzieci to takie jakby, niezupełnie czysto polskie były.
cycatem też się posłużę:
Cytat
W pierwszych latach panowania Mieszka I, a więc około roku 960, władzy jego poza Polanami mieszkającymi nad środkową Wartą, wokół Gniezna, podlegali też Goplanie znad Gopła, Mazowszanie żyjący na prawym brzegu Wisły i mający swój gród naczelny w Płocku, a także Lędzianie, których terytorium stanowiła późniejsza Sandomierszczyzna i Lubelszczyzna. Zapewne odziedziczył również Mieszko po ojcu Pomorze Wschodnie. Państwo Mieszka I było niejednolite. Składało się z kilku plemion, które nie poczuwały się jeszcze do szerszej wspólnoty.

A tu Władek Herman (czysto polskie miano).
Cytat
Zbliżenie to przypieczętowane zostało małżeństwem Władysława, który po śmierci Judyty czeskiej ożenił się z Judytą, córką cesarza Henryka III, wdową po królu węgierskim Salomonie.

sam sobie zreszta poczytaj, kto kim wtedy był :twisted:
http://www.piastowie.kei.pl/piast/ramki2.htm

Matrim - 26 Kwietnia 2011, 12:12

Bo my wszyscy od Nimców. Czyli Ślązacy są prawdziwymi Polakami, bo i do braci czeskich blisko. A przynajmniej mają największe prawo do mówienia o sobie "my z tej ziemi jesteśmy".
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 12:32

NURS napisał/a
Żona Mieszka - Dobrawa, zdaje się Czeszka.
Zgadza się, do tego, tfu, Chrześcijanka, a najgorsze, że to był polityczny mariaż celem zaprowadzenia chrześcijaństwa.
NURS napisał/a
druga żona Oda - córka niemieckiego margrabiego
Takoż i ona Chrześcijanka. Sytuacja była taka, że Mieszko na gwałt potrzebował zaprowadzić u siebie Chrześcijaństwo. Nie bardzo pasowało podpadać pod lenno cesarstwa, co mogłoby się zdarzyć po przyjęciu chrztu od Niemców - stąd lepszy stary, słabszy politycznie wróg Czech, niż stary wróg mający aspiracje władania światem, świeżo po błogosławieństwie Bizancjum i czystce w Watykanie.

Niemniej jednak wracamy do tego, że Polska została zbudowana na Chrześcijaństwie co chcąc nie chcąc przyznajesz podsuwając za przykład Dobrawę :lol:
Matrim napisał/a
Bo my wszyscy od Nimców. Czyli Ślązacy są prawdziwymi Polakami, bo i do braci czeskich blisko. A przynajmniej mają największe prawo do mówienia o sobie my z tej ziemi jesteśmy.
Swoją drogą, szkoda trochę tej Unii Europejskiej z X w. Mało brakowało do faktycznej restytucji cesarstwa rzymskiego, pozostała taka papierowa, co odbijało się 1000 letnim megalomaństwem niemieckim. A potem wiek XIII i ekspresowa kolonizacja niemiecka po odwiedzinach wojsk Batu Chana i wyrżnięciu ludności, która przemieszała totalnie narodowości, szczególnie na śląsku.
NURS - 26 Kwietnia 2011, 12:49

Rafał napisał/a

Niemniej jednak wracamy do tego, że Polska została zbudowana na Chrześcijaństwie co chcąc nie chcąc przyznajesz podsuwając za przykład Dobrawę :lol: .

Teraz znaczy się, rezygnujesz z szukania czystych Polaków w pierwszych wiekach na rzecz szukania chrześcijan :twisted:
Odpowiem ci tak. To, ze król był ochrzczony i królowa, nie znaczy, że cały naród wyznawal tego samego boga. A nawet wielmożowie. Polskę budowali i chrześcijanie i starowiercy, tyle, że ci pierwsi wygrali, więc oni pisza historię. W tym sensie, że swoje zasługi pomnażają, inych pomniejszając.
Dlatego wolę stwierdzenie, ze Polskę budowali Polacy a nie chrześcijanie. Bo wtedy chrześcijaństwo to poza raczej była i polityka, niż wiara.

Matrim - 26 Kwietnia 2011, 12:56

Rafał na początku napisał/a
Kuźwa, to my, Chrześcijanie, zbudowaliśmy ten kraj

NURS napisał/a
rezygnujesz z szukania czystych Polaków w pierwszych wiekach na rzecz szukania chrześcijan

Chyba jednak Rafał ciągle o tym samym mówi :)

Zrezygnujcie z kluczy religijnych i narodowościowych, a zostawcie sobie jedyny w tej sytuacji pasujący klucz geograficzny. Mówcie o "mieszkańcach ziem między Bałtykiem a Tatrami i między Odrą a Bugiem", bo tyle nam z zacnej i wielkiej historii zostało :) I to co mamy w naszym kwadracie zbudowali ludzie tu mieszkający (przy pomocy różnych, chcianych i niechcianych, gości). No :)

Rafał - 26 Kwietnia 2011, 13:09

O właśnie, dzięki Matrim :D

NURS napisał/a
Teraz znaczy się, rezygnujesz z szukania czystych Polaków w pierwszych wiekach na rzecz szukania chrześcijan

NURS, szukaniem czystych Polaków zajmujesz się wyłącznie ty sam i nikt inny :lol:
NURS napisał/a
Polskę budowali i chrześcijanie i starowiercy, tyle, że ci pierwsi wygrali, więc oni pisza historię. W tym sensie, że swoje zasługi pomnażają, inych pomniejszając.
Jedynie Litwa może na siłę tu pasować. Ale ówczesna pogańska/starowierna Litwa to częściej burzyła niż budowała Polskę ;P:
jewgienij - 26 Kwietnia 2011, 13:32

A my mieliśmy już swoich bogów o świszczących i szeleszczących imionach, póki nam obcego rzymskiego nie przyniesiono, Kyrieelejsona, co stolinów pognębił. Nie nasz to Bóg, tylko cudzy.
Chrześcijaństwo było komunizmem tamtych czasów, zainstalowane odgórnie, na siłę, sztucznie.

Ziuta - 26 Kwietnia 2011, 13:32

Zaraz —
Polaków podówczas nie było, ale byli Czesi, Niemcy, Litwini i Tatarzy. I oni też zbudowali Polskę, a nie tylko Polacy (których nie było).
Dodatkowo, Polskę zbudowały różne opcje, które z różnych kierunków dążyły do porozumienia, tak że w 1989... wrrróć, w 966 roku.
Kupy się nasza historia nie trzyma.

jewgienij - 26 Kwietnia 2011, 13:43

Nie trzyma się kupy, jeśli otwierać z klucza narodowościowego. To fikcja, ale niektórzy lubią się nią odurzać - my Polacy, my Chrześcijanie itp.

Rafał na szczęście żartuje, ale inni nie mają na tyle przytomności umysłu. W retoryce niektórych polityków to jeszcze błyszczy do dzisiaj.

ED. Smutnym paradoksem jest to, że wyższość organizacyjna zachodu Polski nad wschodem to efekt między innymi pruskich zaborców.

Kruk Siwy - 26 Kwietnia 2011, 13:50

Nie pomijajmy roli rosyjskich zaborców.
Ziuta - 26 Kwietnia 2011, 13:58

jewgienij napisał/a
Nie trzyma się kupy, jeśli otwierać z klucza narodowościowego. To fikcja, ale niektórzy lubią się nią odurzać - my Polacy, my Chrześcijanie itp.

Więc jakiego klucza mamy używać? Skoro parędziesiąt milionów ludzi wciąż określa się jako Polacy/chrześcijanie to trzeba uznać, że te pojęcia istnieją i coś znaczą. Może niekoniecznie to, co wynika ze stereotypów, ale zawsze coś. Sam zresztą odurzasz się fikcją, mówiąc "oni Niemcy". Jak "Polacy" ni trzymają się kupy, to "Niemcy" też.

Fidel-F2 - 26 Kwietnia 2011, 13:58

Rafał, schlałeś się?
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 14:24

Fidel-F2, też cię kocham, BTW, trzeźwym jak świnia, a co u ciebie w tym temacie?

Partner forum