Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
dalambert - 26 Kwietnia 2011, 08:51
Rafał, po prostu kochanyjewgienij, kończy rekolekcje Wielkanocne, a rozpoczyna przygotowania do Beatyfikacji Jana Pawła II.
Oj, czekają nas kolejne wzloty intelektualne, akty strzelistej tolerancji i żarliwe deklaracje walczące o szczęście ludzkości i postep niewątpliwy, będzie jeszcze lepiej
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 09:03
NURS napisał/a | A ja myślałem, że wszystko to zrobili Polacy. | Nie przesadzajmy, mamy już erę wodnika, czy nietoperza, w każdym razie postęp, potrafimy już robić jednocześnie wiele rzeczy, np. można wiązać buty jednocześnie słuchając muzyki, potrafimy też zrozumieć, że można być też jednocześnie i Polakiem, i np. Katowicczaninem, i facetem, i Chrześcijaninem też. Da się. NURS napisał/a | Tak na marginesie, homoseksualizm był tolerowany w wielu kulturach, zanim na tych ziemiach wykopano pierwsze ziemianki, nie przesadzałbym w tym temacie. | Ale ja z premedytacją pisałem o Kodeksach Karnych, bo np. w takim okresie międzywojennym u nas homoseksualizm nie był karany, a w wielu innych krajach (choćby Anglia) był ścigany prawnie.
No i co tak złośliwie, kiedy ja na końcu puszczam oko?
NURS - 26 Kwietnia 2011, 09:09
Rafał napisał/a | NURS napisał/a | A ja myślałem, że wszystko to zrobili Polacy. | Nie przesadzajmy, mamy już erę wodnika, czy nietoperza, w każdym razie postęp, potrafimy już robić jednocześnie wiele rzeczy, np. można wiązać buty jednocześnie słuchając muzyki, potrafimy też zrozumieć, że można być jednocześnie i Polakiem, i np. Katowicczaninem, i facetem i Chrześcijaninem też. Da się. |
Da się, Rafale. A teraz krótka lekcja logiki. W słowie Polacy zawarłem wszystkie grupy, słowo chrześcijanin ma w tym kontekście znacznie węższe zastosowanie. To ty zawęziłeś, nie ja
Cytat | NURS napisał/a | Tak na marginesie, homoseksualizm był tolerowany w wielu kulturach, zanim na tych ziemiach wykopano pierwsze ziemianki, nie przesadzałbym w tym temacie. | Ale ja z premedytacją pisałem o Kodeksach Karnych, bo np. w takim okresie międzywojennym u nas homoseksualizm nie był karany, a w wielu innych krajach (choćby Anglia) był ścigany prawnie. |
Dziad o chlebie, baba o niebie. Zauważ, że napisałeś o tym, ze byliśmy pierwsi, a nie o okresie przedwojennym. Wykałapućkałeś Grecę, hindustan, i sporo innych ciekawych lkultur.
Cytat | No i co tak złośliwie, kiedy ja na końcu puszczam oko? |
Znowu mnie pomyliłeś z dalambertem (może dlatego, że post pod postem) Kto złośliwie? ty puściles oko, ja się uśmiechnąłem po devilsku.
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 09:32
NURS napisał/a | Da się, Rafale. A teraz krótka lekcja logiki. W słowie Polacy zawarłem wszystkie grupy, słowo chrześcijanin ma w tym kontekście znacznie węższe zastosowanie. To ty zawęziłeś, nie ja | Ale zawężenie jest tak uprawnione, że właściwie go nie ma. Gdzieś tak do XVIII w. Polak, o ile nie był Żydem ani tatarem, był chrześcijaninem. Z osób budujących Polskę nie znam ani jednego Żyda ani Tatara, jeśli był jakiś to chętnie poznam, stąd Polskę zbudowali Chrześcijanie, bo siłą rzeczy nikogo innego wówczas nie było.
NURS napisał/a | Dziad o chlebie, baba o niebie. Zauważ, że napisałeś o tym, ze byliśmy pierwsi, a nie o okresie przedwojennym. Wykałapućkałeś Grecę, hindustan, i sporo innych ciekawych lkultur. | No tak, za duży skrót myślowy, fakt, ale też fakt posiadania przez daną kulturę Kodeksu karnego mocno te kultury eliminuje. NURS napisał/a | Znowu mnie pomyliłeś z dalambertem (może dlatego, że post pod postem) Kto złośliwie? ty puściles oko, ja się uśmiechnąłem po devilsku. | Nooo dobra
feralny por. - 26 Kwietnia 2011, 09:35
Rafał napisał/a | Ale zawężenie jest tak uprawnione, że właściwie go nie ma. Gdzieś tak do XVIII w. Polak, o ile nie był Żydem ani tatarem, był chrześcijaninem. Z osób budujących Polskę nie znam ani jednego Żyda ani Tatara, jeśli był jakiś to chętnie poznam, stąd Polskę zbudowali Chrześcijanie, bo siłą rzeczy nikogo innego wówczas nie było. | No to pewnie można też powiedzieć, że Polskę do upadku doprowadzili chrześcijanie, prawda?
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 09:37
Oczywiście.
A co wy tacy drażliwi jesteście z rana? Można też napisać, że to faceci przywiedli do upadku Rzeczpospolitą bo i to też prawda, jakaś urażona miłość własna, czy co?
feralny por. - 26 Kwietnia 2011, 09:40
Z ciekawości pytam, bo nigdy nie patrzyłem na to z tej strony. Zawsze warto się czegoś nowego dowiedzieć.
Kruk Siwy - 26 Kwietnia 2011, 09:42
Generalnie większość wini starozakonnych, cyklistów i masonów. A ja tam uważam, że Polskę załatwili podchorązowie i porucznicy bo nam zafundowali noc listopadową. Feralna sprawa...
NURS - 26 Kwietnia 2011, 09:54
Rafał napisał/a | NURS napisał/a | Da się, Rafale. A teraz krótka lekcja logiki. W słowie Polacy zawarłem wszystkie grupy, słowo chrześcijanin ma w tym kontekście znacznie węższe zastosowanie. To ty zawęziłeś, nie ja | Ale zawężenie jest tak uprawnione, że właściwie go nie ma. Gdzieś tak do XVIII w. Polak, o ile nie był Żydem ani tatarem, był chrześcijaninem. Z osób budujących Polskę nie znam ani jednego Żyda ani Tatara, jeśli był jakiś to chętnie poznam, stąd Polskę zbudowali Chrześcijanie, bo siłą rzeczy nikogo innego wówczas nie było. |
aleś pojechał... Jednak tych Żydów i Tatarów to było trochę a nawet trochę więcej, i jak bardzo chcesz to mozemy poszperać, ilu z nich miało wkład w budowę państwa.
Ale zostawmy na boku Żydów i Tatarów, Łemków, i weźmy na przykład takiego Polaka nazwiskiem Nicolaus Copernicus, żeby po tych słwnnych pojechać.
Wiesz, ze nasz hymn kaszub kaszebsi napisał?
dalambert - 26 Kwietnia 2011, 10:00
Żartujemy sobie, ale z tą "Noca listopadaowa" to tak prosto nie było, armia Królestwa Kongresowego miała wymaszerowac jako "awangarda stabilizacyjna" na zbuntowane Belgię i Francję , a jej miejsce w KK / Królestwie Kongresowym , nie mylić z Kościołem K/ miały zająć dywizje rosyjskie i być utrzymywane przez skarb KK.
Zaś podchorąrzowie obłędu dostawali, bo wtedy "nauczanie wojskowe" tak funkcjonowało, ze obył facio dwuletni kurs oficerski i jak wolnego etatu w liniowych jednostkach nie było, to abarotno zaczynał studia od początku.
W listopadzie 1830 to w tej szkole bylo sporo chłopaków co to czwarty, czy piąty nawrót " nauki" zaczynało!
Można się było wściec
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 10:02
NURS napisał/a | Jednak tych Żydów i Tatarów to było trochę a nawet trochę więcej, i jak bardzo chcesz to mozemy poszperać, ilu z nich miało wkład w budowę państwa. | No, ale dużo z nich, np. królami Polski zostało?
Ziuta - 26 Kwietnia 2011, 10:05
Legenda (przytaczana między innymi przez Lelewela) mówi, ze w 1585 szlachta wybrała na króla Saula Wahla z Brześcia Litewskiego. Porządził cztery dni, póki panowie bracia nie wytrzeźwieli.
dalambert - 26 Kwietnia 2011, 10:09
Ziuta, legenda czysta, choć urokliwa, wystarczy dobrze znać zasady przeprowadzania elekcji by wiedzieć, ze taki numer nie możliwy był.
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 10:09
Ziuta napisał/a | Porządził cztery dni, póki panowie bracia nie wytrzeźwieli. | Ale jazda, wiki dodaje jeszcze:Cytat | W 1587, wśród powszechnego entuzjazmu, został okrzyknięty w Lublinie królem Saul Wahl (wahl - niem. wybór) przez szlachtę. Jego panowanie miało trwać tylko jedną noc, miał wtedy wydać wiele nowych praw i przywilejów poprawiających położenie Żydów w Polsce. | Niestety za drugim razem (w 1944) Lublin na dłużej władzę zainstalował
dalambert - 26 Kwietnia 2011, 10:12
No ale przynajmniej datę dobrze podpowiada /1587/ - a bajka czysta, w Lublinie to mógł być co najwyżej sejmik wojewódzki, ale i tak wesoło.
NURS - 26 Kwietnia 2011, 10:44
Rafał napisał/a | NURS napisał/a | Jednak tych Żydów i Tatarów to było trochę a nawet trochę więcej, i jak bardzo chcesz to mozemy poszperać, ilu z nich miało wkład w budowę państwa. | No, ale dużo z nich, np. królami Polski zostało? |
A tylko królowie coś buduja, a generałowie wojny wygrywają?
Chcesz ozbaczyć listę ludzi kultury i to naprawdę wielkich tfurców narodowych , którzy korzenie mieli przycięte?
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 10:49
NURS napisał/a | Chcesz ozbaczyć listę ludzi kultury i to naprawdę wielkich tfurców narodowych , którzy korzenie mieli przycięte? | Dawaj. Okres budowania państwa, powiedzmy, dynastia Piastów, niech będzie od X do XIII w.
NURS - 26 Kwietnia 2011, 12:07
Za Piastów, to specjalnie trudno by było doszukać się Polaków, jako takich. bo to raczej plemiona były różne a nie naród.
Ale jedźmy z tym koksem. Żona Mieszka - Dobrawa, zdaje się Czeszka. druga żona Oda - córka niemieckiego margrabiego. itd...
Zatem jego dzieci to takie jakby, niezupełnie czysto polskie były.
cycatem też się posłużę:
Cytat | W pierwszych latach panowania Mieszka I, a więc około roku 960, władzy jego poza Polanami mieszkającymi nad środkową Wartą, wokół Gniezna, podlegali też Goplanie znad Gopła, Mazowszanie żyjący na prawym brzegu Wisły i mający swój gród naczelny w Płocku, a także Lędzianie, których terytorium stanowiła późniejsza Sandomierszczyzna i Lubelszczyzna. Zapewne odziedziczył również Mieszko po ojcu Pomorze Wschodnie. Państwo Mieszka I było niejednolite. Składało się z kilku plemion, które nie poczuwały się jeszcze do szerszej wspólnoty. |
A tu Władek Herman (czysto polskie miano).
Cytat | Zbliżenie to przypieczętowane zostało małżeństwem Władysława, który po śmierci Judyty czeskiej ożenił się z Judytą, córką cesarza Henryka III, wdową po królu węgierskim Salomonie. |
sam sobie zreszta poczytaj, kto kim wtedy był
http://www.piastowie.kei.pl/piast/ramki2.htm
Matrim - 26 Kwietnia 2011, 12:12
Bo my wszyscy od Nimców. Czyli Ślązacy są prawdziwymi Polakami, bo i do braci czeskich blisko. A przynajmniej mają największe prawo do mówienia o sobie "my z tej ziemi jesteśmy".
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 12:32
NURS napisał/a | Żona Mieszka - Dobrawa, zdaje się Czeszka. | Zgadza się, do tego, tfu, Chrześcijanka, a najgorsze, że to był polityczny mariaż celem zaprowadzenia chrześcijaństwa. NURS napisał/a | druga żona Oda - córka niemieckiego margrabiego | Takoż i ona Chrześcijanka. Sytuacja była taka, że Mieszko na gwałt potrzebował zaprowadzić u siebie Chrześcijaństwo. Nie bardzo pasowało podpadać pod lenno cesarstwa, co mogłoby się zdarzyć po przyjęciu chrztu od Niemców - stąd lepszy stary, słabszy politycznie wróg Czech, niż stary wróg mający aspiracje władania światem, świeżo po błogosławieństwie Bizancjum i czystce w Watykanie.
Niemniej jednak wracamy do tego, że Polska została zbudowana na Chrześcijaństwie co chcąc nie chcąc przyznajesz podsuwając za przykład Dobrawę
Matrim napisał/a | Bo my wszyscy od Nimców. Czyli Ślązacy są prawdziwymi Polakami, bo i do braci czeskich blisko. A przynajmniej mają największe prawo do mówienia o sobie my z tej ziemi jesteśmy. | Swoją drogą, szkoda trochę tej Unii Europejskiej z X w. Mało brakowało do faktycznej restytucji cesarstwa rzymskiego, pozostała taka papierowa, co odbijało się 1000 letnim megalomaństwem niemieckim. A potem wiek XIII i ekspresowa kolonizacja niemiecka po odwiedzinach wojsk Batu Chana i wyrżnięciu ludności, która przemieszała totalnie narodowości, szczególnie na śląsku.
NURS - 26 Kwietnia 2011, 12:49
Rafał napisał/a |
Niemniej jednak wracamy do tego, że Polska została zbudowana na Chrześcijaństwie co chcąc nie chcąc przyznajesz podsuwając za przykład Dobrawę . |
Teraz znaczy się, rezygnujesz z szukania czystych Polaków w pierwszych wiekach na rzecz szukania chrześcijan
Odpowiem ci tak. To, ze król był ochrzczony i królowa, nie znaczy, że cały naród wyznawal tego samego boga. A nawet wielmożowie. Polskę budowali i chrześcijanie i starowiercy, tyle, że ci pierwsi wygrali, więc oni pisza historię. W tym sensie, że swoje zasługi pomnażają, inych pomniejszając.
Dlatego wolę stwierdzenie, ze Polskę budowali Polacy a nie chrześcijanie. Bo wtedy chrześcijaństwo to poza raczej była i polityka, niż wiara.
Matrim - 26 Kwietnia 2011, 12:56
Rafał na początku napisał/a | Kuźwa, to my, Chrześcijanie, zbudowaliśmy ten kraj |
NURS napisał/a | rezygnujesz z szukania czystych Polaków w pierwszych wiekach na rzecz szukania chrześcijan |
Chyba jednak Rafał ciągle o tym samym mówi
Zrezygnujcie z kluczy religijnych i narodowościowych, a zostawcie sobie jedyny w tej sytuacji pasujący klucz geograficzny. Mówcie o "mieszkańcach ziem między Bałtykiem a Tatrami i między Odrą a Bugiem", bo tyle nam z zacnej i wielkiej historii zostało I to co mamy w naszym kwadracie zbudowali ludzie tu mieszkający (przy pomocy różnych, chcianych i niechcianych, gości). No
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 13:09
O właśnie, dzięki Matrim
NURS napisał/a | Teraz znaczy się, rezygnujesz z szukania czystych Polaków w pierwszych wiekach na rzecz szukania chrześcijan |
NURS, szukaniem czystych Polaków zajmujesz się wyłącznie ty sam i nikt inny NURS napisał/a | Polskę budowali i chrześcijanie i starowiercy, tyle, że ci pierwsi wygrali, więc oni pisza historię. W tym sensie, że swoje zasługi pomnażają, inych pomniejszając. | Jedynie Litwa może na siłę tu pasować. Ale ówczesna pogańska/starowierna Litwa to częściej burzyła niż budowała Polskę
jewgienij - 26 Kwietnia 2011, 13:32
A my mieliśmy już swoich bogów o świszczących i szeleszczących imionach, póki nam obcego rzymskiego nie przyniesiono, Kyrieelejsona, co stolinów pognębił. Nie nasz to Bóg, tylko cudzy.
Chrześcijaństwo było komunizmem tamtych czasów, zainstalowane odgórnie, na siłę, sztucznie.
Ziuta - 26 Kwietnia 2011, 13:32
Zaraz —
Polaków podówczas nie było, ale byli Czesi, Niemcy, Litwini i Tatarzy. I oni też zbudowali Polskę, a nie tylko Polacy (których nie było).
Dodatkowo, Polskę zbudowały różne opcje, które z różnych kierunków dążyły do porozumienia, tak że w 1989... wrrróć, w 966 roku.
Kupy się nasza historia nie trzyma.
jewgienij - 26 Kwietnia 2011, 13:43
Nie trzyma się kupy, jeśli otwierać z klucza narodowościowego. To fikcja, ale niektórzy lubią się nią odurzać - my Polacy, my Chrześcijanie itp.
Rafał na szczęście żartuje, ale inni nie mają na tyle przytomności umysłu. W retoryce niektórych polityków to jeszcze błyszczy do dzisiaj.
ED. Smutnym paradoksem jest to, że wyższość organizacyjna zachodu Polski nad wschodem to efekt między innymi pruskich zaborców.
Kruk Siwy - 26 Kwietnia 2011, 13:50
Nie pomijajmy roli rosyjskich zaborców.
Ziuta - 26 Kwietnia 2011, 13:58
jewgienij napisał/a | Nie trzyma się kupy, jeśli otwierać z klucza narodowościowego. To fikcja, ale niektórzy lubią się nią odurzać - my Polacy, my Chrześcijanie itp. |
Więc jakiego klucza mamy używać? Skoro parędziesiąt milionów ludzi wciąż określa się jako Polacy/chrześcijanie to trzeba uznać, że te pojęcia istnieją i coś znaczą. Może niekoniecznie to, co wynika ze stereotypów, ale zawsze coś. Sam zresztą odurzasz się fikcją, mówiąc "oni Niemcy". Jak "Polacy" ni trzymają się kupy, to "Niemcy" też.
Fidel-F2 - 26 Kwietnia 2011, 13:58
Rafał, schlałeś się?
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 14:24
Fidel-F2, też cię kocham, BTW, trzeźwym jak świnia, a co u ciebie w tym temacie?
|
|
|