To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

NURS - 8 Kwietnia 2011, 09:46

Ja też już zlałem oglądanie publicystyki, totalnie nie mam ochoty widzieć tych zaplutych ryjów gotowych powiedziec każde kłamstwo.
Agi - 8 Kwietnia 2011, 09:48

NURS napisał/a
W lodówce powiesiłem zdjęcie gołego Tuska

Gdzie je zdobyłeś? :shock:

dalambert - 8 Kwietnia 2011, 10:01

Agi napisał/a
NURS napisał/a:

Załączcie do nastepnego numeru SFF&H . Nakład skoczy o 300% :mrgreen: :!:

Chal-Chenet - 8 Kwietnia 2011, 10:07

Lepiej JarKacza, byłaby idealna tarcza do rzutek. (rzutków?) ;)
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 10:13

wyrzutków?
Chal-Chenet - 8 Kwietnia 2011, 10:23

I to chyba jest prawidłowa odmiana.
jewgienij - 8 Kwietnia 2011, 10:38

Gustaw G.Garuga napisał/a

Ciekawe co masz do powiedzenia na temat czeskiego lwa :wink:

Ano że takie z pepików lwy, ja z nas orły :)

(...) a możliwość zredefiniowania siebie w nowej sytuacji dziejowej - bezcenna :mrgreen:

W przypadku groźności i niekurowatości orła raczej swoich kompleksów. Co w jakimś sensie tez jest oczywiście zobrazowaniem siebie, ale kryjącym w sobie coś niedojrzałego, stąd te moje łagodne podśmichujki, bo godło mi nie przeszkadza, a problemy mam/ mamy większe.

Anonymous - 8 Kwietnia 2011, 10:59

Tyle w kwestii matematyki wyborczej. Uprzedzałem, że PiS może wygrać wybory mając 28% poparcia? Uprzedzałem. Uprzedzałem, że nie musi nic robić, bo wygra, gdy PO traci swój elektorat? Uprzedzałem. News jest oczywiście niekompletny, nie podano próby, liczby osób odmawiających odpowiedzi, daty, ale chodzi o pewien trend. Panowie i panie, IV RP wraca. (Tak, wiem, ze niby dzielą Tuska trzy punkty jeszcze, a do wyborów sporo, ale mamy teraz Smoleńsk, umorzenie hazardowej, ofensywę JarKacza - zastanawiam się tylko, kiedy przeprowadzono ten sondaż, przed czy po wypowiedziach o Ślązakach itp). Ale szansa powrotu PiS do władzy jest wyraźna.
jewgienij - 8 Kwietnia 2011, 11:07

Wybory dopiero jesienią. Nie sądzę, żeby PO pozwoliła sobie utrzymać taką tendencję przez kilka miesięcy. Musiałaby coś spektakularnie zawalić.
Minie 10 kwietnia, będzie przesyt tą tematyką, Jarek tez nie będzie co tydzień na zakupy z kamerami chodzić. Wróci do normy wszystko, po mojemu. Co najwyżej sam PIS będzie sobie strzelał w kolano, jak to zawsze czyni, ilekroć się do czegoś zapali.

nureczka - 8 Kwietnia 2011, 12:53

Agi napisał/a
NURS napisał/a

NURS, nie bądź wiśnia, podziel się.

Kruk Siwy - 8 Kwietnia 2011, 12:55

Jak zaglądałem u NURSA do lodówki stało tam piwo i gorzałeczka. Chyba jednak wolę ten zestaw.
Matrim - 8 Kwietnia 2011, 13:27

Żerań napisał/a
Ale szansa powrotu PiS do władzy jest wyraźna.

Po pierwsze: Homo Homini. Po drugie: dla Super Expressu. To mi wystarczy. Od dwóch ostatnich wyborów jedyna pracownia, której w miarę ufam jeśli chodzi o sondaże to OBOP - bo tylko ich wyniki były najbliższe prawdy.

Pewnie na dniach pokażą swoje badanie, ale marcowe już pokazuje różnice.

Gustaw G.Garuga - 8 Kwietnia 2011, 15:35

jewgienij napisał/a
W przypadku groźności i niekurowatości orła raczej swoich kompleksów.

Czułem, że prędzej czy później padnie to ostatnie słowo ;)
jewgienij napisał/a
problemy mam/ mamy większe.

Ten argument pada często przy najróżniejszych rzeczach, tak jakby można się było naraz zajmować tylko jednym.

jewgienij - 8 Kwietnia 2011, 16:29

jewgienij napisał/a
W przypadku groźności i niekurowatości orła raczej swoich kompleksów.

Czułem, że prędzej czy później padnie to ostatnie słowo ;)

Sam więc widzisz, że słowo nasuwa się nieodparcie w tym kontekście.

[quote="Gustaw G.Garuga"]
jewgienij napisał/a
problemy mam/ mamy większe.

Ten argument pada często przy najróżniejszych rzeczach, tak jakby można się było naraz zajmować tylko jednym.

Chodziło mi raczej, że spory o kształt dzioba traktuję z przymrużeniem oka, więcej to mówi dla mnie o ludziach, którzy się tym namiętnie zajmują, niż o orle czy narodzie. Ale przeszkadzać, w niczym mi nie przeszkadza. Nieszkodliwe dziwactwo, i tyle.
A jeśli już o tym mowa, niechby już został ten chrobrowski, skoro Bolesław się go nie wstydził, to my nie powinniśmy tym bardziej :wink:

NURS - 8 Kwietnia 2011, 17:03

nureczka napisał/a
Agi napisał/a
NURS napisał/a

NURS, nie bądź wiśnia, podziel się.

Sam sobie zrobiłem - za pomocą fotoshopa :-)

RD - 8 Kwietnia 2011, 17:52

Żerań napisał/a
zastanawiam się tylko, kiedy przeprowadzono ten sondaż, przed czy po wypowiedziach o Ślązakach itp).

Po. Tam jest taka wypowiedź: Na razie nie widać, żeby PiS-owi zaszkodziła kwestia narodowości śląskiej. Osoby, które mogły się poczuć urażone, nie są wyborcami Jarosława Kaczyńskiego - uważa prezes instytutu Marcin Duma.

NURS - 8 Kwietnia 2011, 18:42

Osoby głosujące na Kaczyńskiego musiały już zaakceptować tyle jego kłamstw, że gdyby nawet wyzwał ich od najgorszych i tak by oddali na niego głos. Tak to już jest w sektach.
nureczka - 8 Kwietnia 2011, 19:13

NURS napisał/a
Osoby głosujące na Kaczyńskiego musiały już zaakceptować tyle jego kłamstw, że gdyby nawet wyzwał ich od najgorszych i tak by oddali na niego głos. Tak to już jest w sektach.

I jeszcze by podziękowali, że im wskazał właściwą drogę.

Anonymous - 8 Kwietnia 2011, 19:41

RD napisał/a
Żerań napisał/a
zastanawiam się tylko, kiedy przeprowadzono ten sondaż, przed czy po wypowiedziach o Ślązakach itp).

Po. Tam jest taka wypowiedź: Na razie nie widać, żeby PiS-owi zaszkodziła kwestia narodowości śląskiej. Osoby, które mogły się poczuć urażone, nie są wyborcami Jarosława Kaczyńskiego - uważa prezes instytutu Marcin Duma.

Zobaczymy po innych sondażach. OBOP faktycznie ma dobre sondaże (SMG/KRC też przyzwoite, przynajmniej do wyborów prezydenckich:D), ale musi jeszcze trochę czasu upłynąć, zanim Wydarzenie A wpłynie na opinię publiczną.

Gustaw G.Garuga - 9 Kwietnia 2011, 09:59

jewgienij napisał/a

Tak, wielu ludziom się nasuwa - niestety. To taki łatwy myślowy wytrych, mędrkowa diagnoza, z której niewiele wynika.

NURS - 9 Kwietnia 2011, 10:14

A ja wam powiem, malkontenci, że nie widze niczego zlego w ukazywaniu takiej potęgi w herbach. Dlaczego mielibyśmy mieć chomika za godło? Każdy dąży do ideału, a ten orzeł jest naszym ideałem. Że to śmieszne trochę, bo nie jestesmy tacy wielcy? Może kiedyś byliśmy (a byliśmy, to niezaprzeczalny fakt - z Sobieskim raczej nikt by chomika nie utożsamiał) może kiedyś jeszcze będziemy.
jewgienij - 9 Kwietnia 2011, 10:37

jewgienij napisał/a

Tak, wielu ludziom się nasuwa - niestety. To taki łatwy myślowy wytrych, mędrkowa diagnoza, z której niewiele wynika.

Mędrkowaniem widzę raczej unikanie najprostszych rozwiązań, bo banalne. Życie często jest banalne. Jak inaczej jak nie kompleksem nazwać przedstawianie się takim, jakim się nie jest?. Dlaczego łagodny ludek Hobbitów miałby mieć coś strasznego w godle? Brakuje im tej grozy, drapieżności i diaboliczności dla zdefiniowania siebie?

Od zarania jesteśmy poczciwym wiejskim plemieniem, sympatycznym i łagodnym, gościnnym, tolerancyjnym, uczuciowym, bez światowych ambicji politycznych ani intelektualnych, bardziej zamknięci w swojej wsi spokojnej, wsi wesołej. Nikogo nie napadamy z reguły, nie mamy reformatorów religijnych, wojen religijnych, mamy za to poetów, którzy sławią lipę, żywot człowieka poczciwego, Soplicowo. Gospodarskie przyjemności i zamknięty światek.Czego się tu wstydzić?

I dlaczego o naszym obrazie ma decydować kilku panów? Są jakąś esencją narodu? Gdyby plebiscyt decydował, moglibyśmy uznać, że tak się widzimy, a tak to wiemy, jak nas widzą ci panowie. Myślę, że wielu jest takich jak ja, którzy nie potrzebują drapieżnika w godle i nie wstydzą się łagodnego orzełka.

ED.
NURS tym Sobieskim to sobie kadzimy jak meczem na Wembley. To Turcy stworzyli Imperium, które Europę za twarz trzymało przez wieki. My wygraliśmy bitwę i powrót do wsi.
I nie narażaj się Shenrze, gdybyśmy mieli chomika w herbie, Europa by dzisiaj mówiła o polsku 8)

Fidel-F2 - 9 Kwietnia 2011, 10:50

jewgienij napisał/a
To Turcy stworzyli Imperium, które Europę za twarz trzymało przez wieki. My wygraliśmy bitwę i powrót do wsi.
myśmy to imperium powstrzymali?
jewgienij - 9 Kwietnia 2011, 10:58

Na chwilę tak.
Jak Tomaszewski na chwilę Anglię :)

Agi - 9 Kwietnia 2011, 11:35

NURS napisał/a
Dlaczego mielibyśmy mieć chomika za godło?

shenra by się ucieszyła. :mrgreen:
Przepraszam, ale dyskusja zmierza do absurdu i nie mogłam się powstrzymać.

Marcin Robert - 9 Kwietnia 2011, 11:39

Przecież godło to tylko konwencjonalny symbol. Podobnie jak litery alfabetu. Może mieć on jakieś wyraźne znaczenie w przypadku godeł nowych - na przykład krajów postkolonialnych - ale w przypadku polskiego orła zatarło się ono tak, jak pochodzenie litery "A" od wizerunku wołu. Po prostu, orzeł oznacza Polskę, jak lew Czechy.
jewgienij - 9 Kwietnia 2011, 12:07

Zgoda.
Dlatego urabianie go, zmienianie min jest, jak już pisałem, raczej odbiciem pretensji i fantazji tych, co się tym bawią. Orzeł to orzeł, znak graficzny, bez psychologii.
Ja raczej przekornie stawiam na łagodność, w reakcji na groźność. Ale tak naprawdę powinien to być po prostu znak.

Kruk Siwy - 9 Kwietnia 2011, 12:11

Najlepiej Znak Pogoni. A poniżej św Michał.
jewgienij - 9 Kwietnia 2011, 12:19

Puszczali na BBC właśnie film o Smoleńsku. Poruszający, dopóki mówią rodziny ofiar, ale kiedy na ekranie Tusk i Jarek( Law and Order 8) ), to znowu ciśnienie skacze. Szczęście, że z tej perspektywy wszystkie te drugorzędne polityczne awantury wydają się jakby mniejsze, a prawdziwy dramat wchodzi na pierwszy plan. Wydaje mi się, że tak to wygląda w oczach Anglików. To my tu mamy zakłócenie perspektywy tylko.
shenra - 9 Kwietnia 2011, 12:24

Agi napisał/a
Przepraszam, ale dyskusja zmierza do absurdu i nie mogłam się powstrzymać.
Też podczytuję z pewną dozą łezek w oku. ;P:
Agi napisał/a
shenra by się ucieszyła. :mrgreen:
No ba! :mrgreen:

Partner forum