Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Rafał - 7 Kwietnia 2011, 10:40
Ciekawe, wygląda na to, że to taka elyta elit skupiona na sobie samej. Organizacje tego typu zazwyczaj tworzą przeciwwagę elitarności w postaci szerokiej akcji dobroczynnej i pracy "na rzecz" - najpopularniejsi tu chyba będą Rycerze Kolumba.
Gustaw G.Garuga - 7 Kwietnia 2011, 11:00
Fidel-F2 napisał/a | i krzyże pocięte mieczami, yeeeah |
One nie są elementem godła, niiieeeh
Ziuta napisał/a | No ale w Polszcze kompromis rzecz święta. |
Trzeba temu kompromisowi oddać, że w sumie mało jest sporów o tego orzełka, poza koroną na początku lat 90. Te głosy teraz o krzyżu do niczego nie doprowadzą. Spokojnie jest, jak na tym godle, niegroźnie, miło...
Fidel-F2 - 7 Kwietnia 2011, 11:06
Gustaw G.Garuga napisał/a | One nie są elementem godła, niiieeeh | a łyżka na to: niemożliwe
Ziuta - 7 Kwietnia 2011, 11:12
Jeżeli coś zmieniać orłu, to oczy. Spójrzcie na jakąś grafikę w wysokiej rozdzielczości – żaden orzeł nie ma tak płaczliwej miny.
Gustaw G.Garuga napisał/a | Trzeba temu kompromisowi oddać, że w sumie mało jest sporów o tego orzełka, poza koroną na początku lat 90. |
A to był jakiś spór?
Ciekawie się prezentują orły wojskowe, korona z krzyżem nasunięta na brwi, zadziorne spojrzenie – spoko to wygląda.
jewgienij - 7 Kwietnia 2011, 12:38
Najgroźniejsza nawet mina orzełka nie przyniesie nam dumy.
Kanadyjczycy mają na fladze zwykły liść...
Ziuta - 7 Kwietnia 2011, 13:17
A my gołe dwa paski. Czyli jeszcze skromniej.
Za to w herbie Kanada ma: trzy liście klonu, trzy lwy warczące, gryfa z pazurami i koroną, harfę, burbońskie lilie...
Matrim - 7 Kwietnia 2011, 14:19
Ziuta napisał/a | A my gołe dwa paski. Czyli jeszcze skromniej. |
Biedna Libia...
Gustaw G.Garuga - 7 Kwietnia 2011, 14:51
Cytat | a łyżka na to: niemożliwe |
możliwe
Ziuta napisał/a | A to był jakiś spór? |
Chyba źle się wyraziłem. Dyskusja. Poza nią godło (herb) dyskusji żadnej nie wzbudza. Można powiedzieć, że jest tak dobre - albo tak miałkie.
jewgienij - 7 Kwietnia 2011, 18:11
Cały czas to jednak dyskusja o symbolach - czy poważna, czy nie, ale jednak. Zabawa symbolami, pompowanie się nimi, jak dzieci w przedszkolu. Nadużywanie ich obdziera je z godności: orzeł, krzyż itp., nadymają się nimi nieudacznicy albo wariaci, bo one same na tym na pewno nie zyskują.
Może były jakieś spory przed wojną o kształt orła, ale na szczęście byli i tacy, którzy robili w tym czasie rzeczy pożyteczne.
Swoją drogą, orzeł jest wyjątkowo nietrafiony jako symbol Polski, aż do śmieszności ta nieodpowiedniość. Dobrze, że nie tygrys.
Spójrzmy realnie. Raczej ptactwo domowe. Nie francuski kogut, nie kaczor , ale coś bliżej obejścia niż podniebnych wyżyn. Nie dodawajmy mu groźnych min, bo będzie jeszcze śmiesznej, taka drobiowatość widać mu pasuje.
Marcin Robert - 7 Kwietnia 2011, 18:13
dalambert napisał/a | Marcin Robert, Wymóg dwu członków wprowadzających jest w wiekszości ozganizacji , czy to wyznaniowych, czy politycznych - nic niezwykłego, a że wprowadzają kogo chcą tyż normalne, (...) |
Nie, jeżeli faktycznie chcą reprezentować wszystkich Górali, w tym także mnie. W statucie Ruchu Autonomii Śląska możemy przeczytać:
"Członkiem Ruchu może być każdy, kto złoży deklarację członkowską, uznając cele i statut Ruchu."
RAŚ reprezentuje więc Ślązaków, natomiast ZP nie reprezentuje Górali, ponieważ w większości nie mają oni szans do niego wstąpić. Dlatego nie wyrabiajcie sobie o nas opinii tylko na podstawie wyczynów Związku Podhalan.
dalambert napisał/a | (...) no i a'propos ekspansywności zapomniałeś o Góralach Czikagowskich tyż do Związku Podhalan należą, a jezeli ktoś się czuje opresjonowany, czy pomijany to zawsze może własny związek założyć, Polska to wolny kraj, a nie w cudze garki pluć |
Dokładnie tak. Przydałaby się nam organizacja regionalna z prawdziwego zdarzenia.
RD - 7 Kwietnia 2011, 18:51
jewgienij napisał/a |
Swoją drogą, orzeł jest wyjątkowo nietrafiony jako symbol Polski, aż do śmieszności ta nieodpowiedniość. Dobrze, że nie tygrys.
Spójrzmy realnie. Raczej ptactwo domowe. Nie francuski kogut, nie kaczor , ale coś bliżej obejścia niż podniebnych wyżyn. Nie dodawajmy mu groźnych min, bo będzie jeszcze śmiesznej, taka drobiowatość widać mu pasuje. |
Możesz bliżej?
jewgienij - 7 Kwietnia 2011, 18:55
Łabędź by pasował.
Nie gęś, ale i nie orzeł.
Orzeł mi pasuje do USA, drapieżnik, którego się boją, podniebnie i nadniebnie lata, kosmos, księżyc, szerokie perspektywy ogarnia.
A co orlego jest w nas? My poczciwe, sympatyczne ptactwo. Żaden zresztą dyshonor.
Matrim - 7 Kwietnia 2011, 18:56
To może bocian po prostu?
jewgienij - 7 Kwietnia 2011, 18:56
Też
RD - 7 Kwietnia 2011, 19:05
jewgienij
E tam. Orzeł to całkiem poczciwe ptaszysko, tyle że lubi świeżą krew .
Może gdyby zamiast Piastów władzę objęli Łabędzie czy Prawdzice, mielibyśmy inny symbol. Ale ciesz się, że nie zostali pierwszymi władcami Starże albo inni Toporczycy, bo groziłaby nam w herbie bardzo piękna siekierka
Pamiętaj też o początkach państwowości polskiej. Żeby zjednoczyć plemiona potrzebne były - górnolotnie rzecz ujmując - orły. Kura za cholerę nie dalaby rady . Te orły, lwy i inne piękne drapieźniki to obecnie w przypadku wiekszości narodów tylko marne wspomnienie cech psychofizycznych przodków.
A tak w ogóle bielik nie jest uważany przez ornitologów za orła, ale za orłana...
jewgienij - 7 Kwietnia 2011, 19:16
Rozumiem genezę i nie mam zamiaru godła zmieniać.
Zwracam tylko uwagę na pewne "na wyrost" tego symbolu z dzisiejszej perspektywy, więc spory o kształt orła mnie bawią. Choćbyśmy mieli w godle lwa siedzącego na tygrysie, z jastrzębiami po bokach, nie będziemy ani trochę groźniejsi ani więksi. Śmieszniejsi, owszem.
Podoba mi się taki łagodny orzeł, kurowaty, rozgdakany poczciwiec. To sympatyczne, a nie patetyczne.
ED.
A kura to krewniak władców tej planety dinozaurów.
Zresztą, komu ja to tłumaczę
RD - 7 Kwietnia 2011, 19:21
jewgienij napisał/a | Choćbyśmy mieli w godle lwa siedzącego na tygrysie |
Ale za to jakie by to było poprawne politycznie i świadczące o tolerancji
NURS - 7 Kwietnia 2011, 19:21
No dobra, ale Piast to był kołodziej, nie ptasznik. Jakis taki socjalistyczny był ten nasz protoplasta.
jewgienij - 7 Kwietnia 2011, 19:22
A już w ogóle to opiekun do dziecka.
RD - 7 Kwietnia 2011, 19:24
Chyba nie odmawiacie czy to kołodziejowi, czy babysitterowi prawa do bycia orłem co?????
jewgienij - 7 Kwietnia 2011, 19:27
W życiu.
Nawet webmaster może nim być
Ziuta - 7 Kwietnia 2011, 19:31
Amerykanie mają jeszcze głupszego orła, bo padlinożercę.
Mnie się podobają godła i herby tradycyjne. Pełne koron, krzyży, lilii, archaniołów, mieczy, lwów i hipogryfów. Proste i sympatyczne mają kraje, które chcą nimi usprawiedliwić swoją małość.
Marcin Robert napisał/a | RAŚ reprezentuje więc Ślązaków, natomiast ZP nie reprezentuje Górali, ponieważ w większości nie mają oni szans do niego wstąpić. |
Czyli możemy uznać działalność RAŚ za wyrażanie wolę Ślązaków? Przydałaby się jakaś decyzja, czy rzeczywiście reprezentują kogoś, czy tylko samych siebie. Inaczej cała dyskusja o tendencjach separatystycznych (jak to brzmi) będzie kulawa.
RD - 7 Kwietnia 2011, 19:32
I ten no... copywriter
jewgienij - 7 Kwietnia 2011, 19:48
Ziuta napisał/a |
Mnie się podobają godła i herby tradycyjne. Pełne koron, krzyży, lilii, archaniołów, mieczy, lwów i hipogryfów. |
Ma to swój naiwny urok, racja.
Ziuta napisał/a | Proste i sympatyczne mają kraje, które chcą nimi usprawiedliwić swoją małość. |
Jaką małość? Terytorialną? Moralną? Historyczną? Z czego miałyby się usprawiedliwiać i dlaczego za pomocą prostoty i bezpretensjonalności?
Fidel-F2 - 7 Kwietnia 2011, 22:04
http://wiadomosci.wp.pl/k...ml?ticaid=1c166
ja pier..., może ktoś się w końcu zlituje, ubezwłasnowolni go i zacznie leczyć
Chal-Chenet - 7 Kwietnia 2011, 22:10
+1
Jakby to wszystko nie było wałkowane dzień w dzień, inaczej by to wyglądało. Ale dużo ludzi rzyga tym tematem właśnie przez ciągłe przetwarzanie katastrofy na wszystkie z najbardziej absurdalnych sposobów. Sztuczna mgła, strzały, zamach, zbrodnicza polityka. Zaraz będzie torpeda, radarowe naprowadzanie czy olbrzymi nagle odnaleziony pterodaktyl, który swoim masywnym skrzydłem strącił samolot.
Kaczyński obniża rangę wydarzenia, które zamiast statusu prawdziwej i wielkiej tragedii, jaką powinno mieć, staje się przez jego popisy ponurą i męczącą farsą.
IMO.
I trudno się w tej sytuacji dziwić inicjatywom w stylu "Dzień bez Smoleńska". Na początku, po podaniu informacji o katastrofie byłem w szoku, przez ten rok od wydarzenia jestem już tylko zmęczony tym tematem i mam go serdecznie dosyć.
RD - 7 Kwietnia 2011, 22:24
Fidel-F2 napisał/a | http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,page,2,title,Kaczynski-z-cialem-bylo-tak-nie-lezalo-w-blocie,wid,13298805,wiadomosc.html?ticaid=1c166
ja pier..., może ktoś się w końcu zlituje, ubezwłasnowolni go i zacznie leczyć |
Fidelu Dyzio Marzyciel z Ciebie
Gustaw G.Garuga - 8 Kwietnia 2011, 02:39
Cytat | Swoją drogą, orzeł jest wyjątkowo nietrafiony jako symbol Polski, aż do śmieszności ta nieodpowiedniość. Dobrze, że nie tygrys. |
Ciekawe co masz do powiedzenia na temat czeskiego lwa
jewgienij, trochę na siłę dorabiasz tę tezę. Zmieniał się ten orzeł przez wieki (Chrobrego wyglądał wypisz wymaluj jak kura, Jagiełły wzbudzał respekt), przedwojenny z jakichś względów wyszedł jak wyszedł, choć ówczesne państwo nijak nie chciało się prezentować jako "kurczak narodów". Co ciekawe, gołogłowy peerelowski wyglądał wg mnie jakoś drapieżniej niż jego poprzednik tudzież następca w koronie. Jeśli teraz miałoby dojść do zmian (w co nie wierzę, ale pal licho), to zamiast koncentrować się wyłącznie na krzyżu w koronie, lepiej byłoby pomyśleć, czy nie należałoby przerobić całe godło. Koszt ten sam (tablice, pieczęcie itd. i tak by trzeba było wymienić), a możliwość zredefiniowania siebie w nowej sytuacji dziejowej - bezcenna
NURS - 8 Kwietnia 2011, 09:22
RD napisał/a | Fidel-F2 napisał/a | http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,page,2,title,Kaczynski-z-cialem-bylo-tak-nie-lezalo-w-blocie,wid,13298805,wiadomosc.html?ticaid=1c166
ja pier..., może ktoś się w końcu zlituje, ubezwłasnowolni go i zacznie leczyć |
Fidelu Dyzio Marzyciel z Ciebie |
Przecież on już bierze prochy
BTW co zajrzę do telewizora - JarKacz. TVN24 na okragło powtórki wywiadu, no to przelączam na Polsat News - to samo, tylko z ładniejszą panią.
W lodówce powiesiłem zdjęcie gołego Tuska, więc jej nie boję się otwierać!
rybieudka - 8 Kwietnia 2011, 09:30
I właśnie dlatego telewizję oglądam tylko wtedy, gdy jest jakiś mecz. (a, no i ostatnio widziałem VanderMeera w "Kawie czy herbacie") Jak nie patrzę na ten cyrk to jakoś mniej się stresuję...
|
|
|