To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

fealoce - 20 Wrzeœśnia 2012, 12:40

dzejes, to była Szkoła przetrwania ze zbiorku "Szkieletowa załoga"
Matrim - 20 Wrzeœśnia 2012, 12:57

Survivor Type pasuje.

Edit: Alem spóźniony :)

fealoce - 20 Wrzeœśnia 2012, 12:58

Muahaha ;P:
dzejes - 20 Wrzeœśnia 2012, 13:17

Dzięęęękuję!
Iwan - 13 Października 2012, 16:45

polećcie jakieś dobre książki o broni białej
feralny por. - 13 Października 2012, 21:05

TO zależy czego konkretnie szukasz.
Na początek dobry będzie Leksykon broni białej i miotającej Kwaśniewicza. Książka ma jednak pewną poważną wadę - jest praktycznie nie do dostania.
http://lubimyczytac.pl/ks...ej-i-miotajacej

Jeżeli chodzi o broń europejską to chyba najlepszym co po polsku napisano jest dwutomowa Historia broni siecznej Królikiewicza. Książka naprawdę bardzo dobra, choć na pierwszy rzut oka tego nie widać.
http://lubimyczytac.pl/ks...piery-i-palasze
http://lubimyczytac.pl/ks...-bagnety-tom-ii

Historię szabli w Polsce Kwaśniewicza również wypada przeczytać.

Jeżeli chodzi o broń japońską, to polecam Miecze japońskie. Nihonto Andrzeja Sochy
http://lubimyczytac.pl/ks...ponskie-nihonto

Solidnych opracowań na temat reszty orientalnej broni na rynku polskim brak.

Witchma - 13 Października 2012, 21:09

feralny por. napisał/a
Na początek dobry będzie Leksykon broni białej i miotającej Kwaśniewicza. Książka ma jednak pewną poważną wadę - jest praktycznie nie do dostania.

Nie wiem, jak jest teraz, ale ja dość tanio nabyłam na Allegro jakiś rok temu :)

Ziemniak - 13 Października 2012, 21:12

feralny por. napisał/a
Książka ma jednak pewną poważną wadę - jest praktycznie nie do dostania.

Aśtam, nie do dostania

http://allegro.pl/leksyko...2695300497.html

Iwan - 14 Października 2012, 13:18

feralny por., dzięki
marakula - 28 Października 2012, 16:54

Witam,
szukam prezentu książkowego dla męża - niestety fantastyka to absolutnie nie mój dział i wolę zapytać zwolenników tego gatunku.
Jego ulubione to między innymi dzieła Tolkiena oraz "Gra o tron". W sumie przeglądając ofertę sprzedaży w ąpiku zwróciłam uwagę na "Achaję", "Kłamcę" oraz "Zwiadowcy", jednak nie mam zielonego pojęcia czy to w jakimś stopniu jest zbliżone.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Taselchof - 28 Października 2012, 17:13

Pan Lodowego Ogrodu trzy tomy sprezentujesz a zaraz czwarty wychodzi :twisted:

i do krucafiksa czytaj regulamin i się witaj w bijalni :mrgreen:

Iwan - 28 Października 2012, 18:22

marakula, polecam Opowieści z Meekhańskiego Pogranicza Wegnera
Fidel-F2 - 28 Października 2012, 22:20

marakula napisał/a
zwróciłam uwagę na Achaję
unikaj szerokim łukiem
dalambert - 28 Października 2012, 22:23

Iwan napisał/a
, polecam Opowieści z Meekhańskiego Pogranicza Wegnera

Ja tez- bardzo zacne i dobrze wydane :D

Taselchof - 28 Października 2012, 23:48

Kup mu Dukaja duza szansa ze sie zrazi do tego typu literatury :P
gorat - 29 Października 2012, 11:18

^ Siedź cicho, się nie znasz :P

Popieram Wegnera; dorzuciłbym Kresa, jakby był dostępny (szanse są na to marne).

Chal-Chenet - 29 Października 2012, 18:47

Fidel-F2 napisał/a
marakula napisał/a
unikaj szerokim łukiem

Kupuj, bardzo fajne.

Ze swojej strony bym polecił coś Joe Abercrombiego (jeśli tak jak piszesz, lubi klimaty "Gry o Tron".)

nimfa bagienna - 29 Października 2012, 19:06

Jeśli twój mąż lubi cycate dupeczki i kobiety jeżdżące na oklep przez cały dzień bez majtek na koniu - nie wahaj się, zakup mu Achaję. Znajdzie tam i to, i o wiele więcej. :mrgreen:
nureczka - 29 Października 2012, 19:16

Fidel-F2 napisał/a
marakula napisał/a
unikaj szerokim łukiem

Tym razem muszę się zgodzić z Fidelem.

Chal-Chenet - 29 Października 2012, 20:50

marakula, co do Achai, poszukaj w sumie najlepiej paru recenzji (np. gdzieś w sieci) i wyciągnij sobie średnią, będziesz miała obraz jak to mniej więcej wygląda.
nureczka - 29 Października 2012, 22:01

gorat napisał/a
^ Siedź cicho, się nie znasz :P

Popieram Wegnera; dorzuciłbym Kresa, jakby był dostępny (szanse są na to marne).

Oj tam, oj tam. Ostatnio wiedziałam w ępiku

mBiko - 29 Października 2012, 22:30

nureczka napisał/a
Ostatnio wiedziałam w ępiku

Cały cykl? Mi się raczej pojedyncze tomy o oczy obijają.

nureczka - 29 Października 2012, 23:04

mBiko, no fakt. Całego cyklu nie widziałam, ale od czegoś trzeba zacząć kolekcję;)
ketyow - 30 Października 2012, 06:59

Niestety MAG nawet postanowił nie wznawiać całego cyklu, więc dwóch ostatnich tomów nie kupi się w ogóle poza allegro/antykwariatem. Pisałem do nich w tej sprawie chyba z dziesięć razy - nikt nie raczył ani razu nawet słowem odpisać.

Poza tym empik? Fuj. A na allegro można wszystkie wznowione tomy kupić za 100 zł.
http://allegro.pl/feliks-...2718912895.html

Agi - 21 Listopada 2012, 17:53

Posty związane z literaturą dziecięcą przeniosłam do tego wątku.
Walliesmith - 28 Listopada 2012, 12:09

Witajcie raz jeszcze;)
Na dobry początek chciałbym przypomnieć sobie dwie książki:
1. O tyle o ile pamiętam: Ziemia w niedalekiej przyszłości (?) - ludzkość postanawia dać czas Ziemi na oczyszczenie się - w tym celu budują kopuły/hibernatory(?) w których wszyscy mają się położyć i przebudzić ponownie za 100 lat(chyba). Na straży pozostaje tylko kilka wyznaczonych osób. Ziemia oczyszcza się dużo szybciej niż przewidywano - ale okazuje się, że nie wszyscy zgłosili się do kopuł i zaczynają się kłopoty.

2. Czytałem kiedyś fragment powieści, chciałbym dotrzeć do całości: Po kilkuset(?) latach na Ziemię wraca statek kosmiczny wraz z załogą. Na ziemi bardzo dużo zmieniło się od chwili ich wylotu. Okazuje się, że załoga ma bardzo duże zdolności telepatyczne, które mieli wszyscy ziemianie w momencie ich odlotu, natomiast przez lata u ludzi na ziemi zdolności te zostały mocno zredukowane. Kosmonauci szybko orientują się, że wbrew pozorom ziemianie nie są zadowolenie z ich powrotu i knują przeciwko nim...

Tyle mniej więcej pamiętam :oops:

Fidel-F2 - 28 Listopada 2012, 12:14

2. Umrzeć by nie zginąć Markowskiego
Kruk Siwy - 28 Listopada 2012, 12:16

No to pierwsze jest łatwe - Bohdan Petecki "Tylko Cisza" A drugie... spróbuj może przypomnieć sobie okładkę, albo jeszcze jakiś szczegół, bo mi się po szlejach różne możliwości plączą. No i kiedy było to "kiedyś"?

Edit. Tak to może być Markowski, ale musiałbym sprawdzić bo całkiem mi z bańki wyleciało o co tam biega.

Walliesmith - 28 Listopada 2012, 12:22

O rany, ale jesteście szybcy :shock:
Wieeeelkie dzięki :bravo

ketyow - 4 Grudnia 2012, 22:05

Nieskomplikowaną/nie wymagającą wielkich nakładów intelektualnych książkę z pogranicza fantastyki-baśni z odrobiną romansu. Taka, w której z jednej strony nie trzeba się zmuszać do refleksji po każdym zdaniu (znaczy po prostu w miarę lekka), ale z drugiej poruszy serce i wzbudzi emocje. Coś o jakiejś pięknej miłości w magicznej krainie. Zmierzchy i głupoty w stylu Igrzysk Śmierci odpadają. Chcę na prezent coś wyszukanego znaleźć, a może trochę mniej znanego i rozdmuchanego. "Nie licząc psa" się owej niewiaście podobało. Inne znane jej tytuły, mnie kojarzą się z kolorem różowym, no i niezupełnie są mi znane, żeby nie powiedzieć - są mi zupełnie nie znane. Ale kobiece gusta są inne - cóż więc sugerujecie?

Partner forum