To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

NURS - 7 Lutego 2011, 23:41

Nie, dalambercie złoty, ty podałeś interpretację faktu, że PiS nie wystawił kandydata. karkołomną zresztą. Równie dobrze można powiedzieć, ze kandydat PiSu rozbiłby elektorat Stokłosy :-)
a poważnie mówiąc trzeba nie mieć kompletnie wyobraźni politycznej, żeby twierdzić, ze wszystkie partie wybrałyby jednego kandydata i to takiego, który by wygrał ze Stokłosą. Juz widze, jak elektorat LSD popiera kandydata PO albo odwrotnie. Bzdury piszesz. Jesli można mieć do kogoś pretensje, to do wyborców, ze w pupie mieli te wybory. Ale to moze być znak dla dupków z wiejskiej, że społeczeństwo zleje ich wszystkich równo.
I wiesz co, niech ta wasza sekta wygra. nie ma piekniejszego widoku, jak wierni, którzy przejrza na oczy i pogonią kota z prezesem. A przejrzą, jak im niedojdy zafundują serię bolesnych podwyżek i zadłuża powyżej dziurek od nosa.
Zaboli, ale może trzeba to przeżyć raz jeszcze, zeby oczyścić to szambo raz na zawsze.

terebka - 8 Lutego 2011, 01:18

Czyli do kogo można mieć pretensje, że ta chciwa menda znów się dostała do władzy? Do tych, co nie poszli i nie zagłosowali, bo mają to dalej niż bliżej? Czy może do tych, co poszli i zagłosowali, ale rozdrobnili się, bo ich politycznym przydupasom zbyt pachniał żłób, by nie spróbować się doń dopchać? Uważam - wyjątkowo - że tutaj dalambert częściowo ma słuszność, pomijając fakt, że miejscowe pisołactwo pewnie myślało o sobie, kiedy apelowało o wspólnego kontrkandydata :roll:
Agi - 8 Lutego 2011, 06:26

W naszym regionie PiS jest mocno słaby, (np. do Rady w moim powiecie nie nie wprowadzili żadnego kandydata od dwóch kadencji) dlatego kandydat PiS na senatora miał nikłe szanse.
Wyborcy totalnie zlekceważyli wybory, chociaż co do powodów nie stawiałabym tak jednoznacznej diagnozy, jak NURS.
Jedną z przyczyn mogła być niemal zerowa kampania kandydatów, którzy startowali jakby bez przekonania, drugą świadomość, że to tylko na pół roku.
Generalnie jestem wkurzona, że Stokłosa wygrał i tylko liczę na to, że sąd się pospieszy przy orzekaniu w jego sprawie. Oczywiście byłam głosować.

Fidel-F2 - 8 Lutego 2011, 07:48

terebka napisał/a
Czyli do kogo można mieć pretensje, że ta chciwa menda znów się dostała do władzy? Do tych, co nie poszli i nie zagłosowali, bo mają to dalej niż bliżej? Czy może do tych, co poszli i zagłosowali, ale rozdrobnili się, bo ich politycznym przydupasom zbyt pachniał żłób, by nie spróbować się doń dopchać? Uważam - wyjątkowo - że tutaj dalambert częściowo ma słuszność, pomijając fakt, że miejscowe pisołactwo pewnie myślało o sobie, kiedy apelowało o wspólnego kontrkandydata
terebka, ja tam bym miał pretensje, mimo wszystko do tych co na niego głosowali. Poza tym skoro mamy demokrację a ludność ma ochotę wybrać to powinna mieć możliwość wybrać dowolnego przestępcę jeśli takie ma życzenie.
terebka - 8 Lutego 2011, 09:39

Ja nie mam pretensji do nikogo, bo choćbym chciał, to nie miałem w tej sprawie prawa głosu. Chociaż senator to już nie taki podrzędny gminny radny i można oczekiwać, że lud wybierze lepiej. Mógłbym mieć pretensje do tych, którzy nie poszli głosować, ale teraz narzekają, że to Stokłosa wygrał w cuglach. Nie mam pretensji do tych, którzy poszli i zagłosowali na innych kandydatów - każdy ma swój polityczny genotyp i nie robi mu wbrew. Jeśliby rzeczywiście wystawiono wspólnego kontrkandydata dla tego lokalnego mafioza, i poparto go ponad podziałami, może by wynik był inny. Mogę pokręcić też nosem na tych, którzy poszli i zagłosowali na Stokłosę. Zbyt łatwo pozwalają sobą manipulować.

System powraca przy każdym politycznym podskoku Stokłosy. Stokłosa chce do senatu - robi mały zamęt wśród ludu uzależnionego od jego portfela i otumaniony lud oddaje nań głos. Oglądałem swego czasu dokument ukazujący jak wygląda to stokłosowe przekonywanie i nie sądzę, aby wiele się zmieniło.

dalambert - 8 Lutego 2011, 09:49

Coz wczoraj w TV nowy pan senator oświadczył, że wraz z JEGO WYBOREM została dorżnięta IV Rzeczpospolita, coż fajne to dożynanie watahy ....
no i oczywiście niezawodne konstatacje miescowych anypisoli, ze wszystkiemu winiem PiS są wręcz urocze...

NURS - 8 Lutego 2011, 09:56

tak samo jak twoje pobredzanie, że wszyscy winni, tylko nie PiS :-)
przyganial kocioł garnkowi.

dalambert - 8 Lutego 2011, 10:01

NURS, choćbyś nawet pękł jak balonik nadmuchany nic na prawdę nie poradzisz , jak Agi napisała PiS jest tam słaby i nie istotny od dwu kandencji nie mają nikogo w radzie powiatu, toż to Wasz matecznik, Wasza tam sława i rządy i CO ? I GUCIO ;P:
Easy - 8 Lutego 2011, 10:03

Ja się ze wstydem przyznam: głosować nie byłem.

O samych wyborach dowiedziałem się tydzień wcześniej, przez zupełny przypadek, widząc uśmiechniętego Stokłosę ("chcę wrócić, bo jestem potrzebny" - cóż za hasło!) na plakacie wyborczym. Niestety dzień głosowania musiałem spędzić w pracy w Poznaniu, który już nie łapał się na wybory uzupełniające i w ten sposób pośrednio też przyczyniłem się do tej wielkiej kompromitacji okręgi pilskiego...

terebka - 8 Lutego 2011, 10:07

Takie tam stokłosienie :roll: Nie ma potrzeby dorabiać do niego politycznej ideologii. Dorżnąć to on może, co najwyżej kolejną setkę wieprzków na wyborczą kiełbasę. Facet ma ego większe od regionu, z którego startuje. Siano kosi w regionie a do senatu się pcha, bo to mu dodaje splendoru - senator Stokłosa. Niemalże Juliusz Cezar.
dalambert - 8 Lutego 2011, 10:11

terebka, jaki splendor - IMMUNITET - toż łapówy dawał w ministerstwie skarbu, a tak znowu w senacie siedzi i proses poszedł się gwizdać, jak dobrze będzie to mu się poprzedawnia ....
NURS - 8 Lutego 2011, 10:13

dalambert napisał/a
NURS, choćbyś nawet pękł jak balonik nadmuchany nic na prawdę nie poradzisz , jak Agi napisała PiS jest tam słaby i nie istotny od dwu kandencji nie mają nikogo w radzie powiatu, toż to Wasz matecznik, Wasza tam sława i rządy i CO ? I GUCIO ;P:

Na jaką prawdę? ja nie odnoszę się do faktu, tylko twojej jego interpretacji. Z postu wynikało, że PiS nie wystawił, bo chciał, zeby był jeden kandytat, tymczasem okazuje się, ze nie wystawił, bo praktycznie tam nie istnieje. Taki jest fakt, a nie biadolenie, że inni przegrali przez rozdrobnienie.
Stokłosa wygral, bo ludzie zlali głosowanie 93,5% uprawnionych nie zagłosowało. To też jest fakt. Ale nie wygodny, więc wolisz dowalac za wszystko inne.

Agi - 8 Lutego 2011, 10:13

dalambert napisał/a
Coz wczoraj w TV nowy pan senator oświadczył, że wraz z JEGO WYBOREM została dorżnięta IV Rzeczpospolita, coż fajne to dożynanie watahy ....

Nie obarczaj nas winą również za poglądy i wystąpienia Stokłosy.
dalambert napisał/a
jak Agi napisała PiS jest tam słaby i nie istotny od dwu kandencji nie mają nikogo w radzie powiatu,

Nasz powiat jest jednym z jedenastu wchodzących w skład tego okręgu wyborczego.
Nie można przenosić wprost sytuacji PiS-u w naszej radzie na pozostałe 10.
Cytat
Wasza tam sława i rządy i CO ? I GUCIO ;P:

Przepraszam dalambercie, ale z czego TY się właściwie cieszysz?
A przynajmniej radośnie pokrzykujesz?
Stokłosa jest najlepszym przykładem ilustrującym powiedzenie Jacka Kurskiego "Ciemny lud to kupi".

terebka - 8 Lutego 2011, 10:19

Być może się łudzi, że immunitet daje mu nietyklaność. Proces będzie trwał dalej i wraz z prawomocnym wyrokiem immunitet pójdzie się p*****ć. Inna sprawa, że prędzej się jednak przedawni to radosne stokłosienie, zanim sąd wyda wyrok. Smutne. I wk***ce :twisted:

http://www.rp.pl/artykul/...do-Senatu-.html

dalambert - 8 Lutego 2011, 10:20

Agi, w ręcz przeciwnie wcale się nie ciesze, ze wyborcy PO zostali w domu i tego "pana" puścili do Senatu, ale skoro chce się tu wmówić, ze to tyż wina PiS to mogę sobie trochę podworować z nich....
Wszak uznali, ze skoro PiSu nie ma to im się należy jak psu zupa i nawet do urny im sie poleźć nie chciało...
A stokłosa w cuglach i następny senat trafi , wszak jak sam mówi z nim i pomoc społeczna, i sportowcy, i myśliwi, i strażay, i pracownicy wdzięczni...

feralny por. - 8 Lutego 2011, 10:26

dalambert, a wyborcy PiS gdzie byli?
Agi - 8 Lutego 2011, 10:29

Na Stokłosę głosowali jego pracownicy, bo obiecał im podwyżkę wynagrodzenia.
Cytat
W niedzielę zdobył ponad 15 tys. głosów (39,9 proc.). Zdystansował kandydatów partyjnych: Małgorzatę Janyskę (PO), Zbigniewa Ajchlera (SLD) i Leszka Łochowicza (PSL). Frekwencja wyniosła 6,31 proc. Najwięcej, bo 25 proc., uprawnionych poszło do urn w gminie Kaczory, gdzie nowo wybrany senator ma swoje zakłady (Stokłosa jest największym pracodawcą w regionie).

dalambert napisał/a
Wszak uznali, ze skoro PiSu nie ma to im się należy jak psu zupa i nawet do urny im sie poleźć nie chciało...

To też nie do końca tak, u nas akurat są ferie zimowe i wiele osób zwyczajnie wyjechało, widzę to po swojej firmie.

dalambert - 8 Lutego 2011, 10:37

feralny por. napisał/a
dalambert, a wyborcy PiS gdzie byli?

toz tam podono nie ma elektoratu PiS, sama PO, SLD, i PSL , no i oczywiście pracownicy pana S.

feralny por. - 8 Lutego 2011, 10:40

dalambert, nawet 2,5% (tyle by wystarczyło) prawych i sprawiedliwych nie ma w tym regionie? No nie wierzę.
Agi - 8 Lutego 2011, 10:41

dalambert napisał/a
toz tam podono nie ma elektoratu PiS

Nie napisałam, że nie ma, tylko, że ma niewielkie poparcie.
Znowu przekręcasz tak, żeby Ci do tezy pasowało.
feralny por. napisał/a
dalambert, nawet 2,5% (tyle by wystarczyło) prawych i sprawiedliwych nie ma w tym regionie? No nie wierzę.

No coś Ty, mieliby z własnej woli głosować na tfu... PO? :mrgreen:

NURS - 8 Lutego 2011, 10:46

tak, na marginesie, nikt tu nie gadał o stokłosie i pisie, dopóki nie wrzuciłeś tej rewelacji, jakoby wszyscy winni, tylko nie wy. :-)
dalambercie złoty, tu nie ma ciemnego ludu, więc takie wykręcanie kotka za pomocą młotka nie przejdzie. lepiej oddaj 1% na schronisko dla zwierzątek. na mojej stronie znajdziesz numer.
i od razu zaprzeczam, jakoby była to sprawa polityczna. pojęcia nie mam czy ci ludzie mają jakies poglądy polityczne.

dalambert - 8 Lutego 2011, 10:49

Agi, jaka teza, czy ma niewielkie poparcie, czy go niema, coż za róznica, gdy rozmawiamy o
primo? PSL nyło nie było koalicjant PO ale tu musiał i urawali 13,2% głosów,
secundo PO zdobyli 29, 7 % i co
z PSL wytarczyło by na Senat.
- tertio SLD załapał 17,2% -
od tego są lokalni politycy by umieli się dogadac, a nie czekać na Warszawe i na to kogo słay i z niewielkim poparciem PiS poprze,
a nasze antypisiaczki już i o to chcą PiS obwinić
feralny por. napisał/a
a wyborcy PiS gdzie byli?
feralny por. napisał/a
, nawet 2,5% (tyle by wystarczyło) prawych i sprawiedliwych nie ma w tym regionie? No nie
wierzę.

No tak oczywiście masz rację to wina PiS , genialna konstatacja :D

czterdziescidwa - 8 Lutego 2011, 10:55

Ciekawa rzecz ze Stokłosą jest taka, że jego wybór to jak splunięcie w twarz zwolennikom okręgów jednomandatowych (o ile pamiętam, np. demokraci.pl o to walczyli).
feralny por. - 8 Lutego 2011, 10:56

dalambert, też nie poszli zagłosować. Taka sama ich zasługa jak pozosałych co w domu siedzieli a przypominam, że takich było 96,5% uprawnionych.
dalambert - 8 Lutego 2011, 11:11

czterdziescidwa, no bo na tym polegają okręgi jednomandatowe.
Jeden zdobywa np. 21,% głosów pozostała np. czwórka dzieli sie / niech będzie, ze po równo/ resztą i dostaje po 19,75% i idzie się gwizdać i demokracja zwyciężyła ;P:
Hurrraaaaaaaaaaaaa, hop dziś dziś

NURS - 8 Lutego 2011, 11:16

dalambert napisał/a
Agi, jaka teza, czy ma niewielkie poparcie, czy go niema, coż za róznica, gdy rozmawiamy o
primo? PSL nyło nie było koalicjant PO ale tu musiał i urawali 13,2% głosów,
secundo PO zdobyli 29, 7 % i co
z PSL wytarczyło by na Senat.

dajesz popis a nawet POPiS :-)
PSL zawsze wystawia swoich, bo nie jest przystawką PO tylko partią ze stuletnim stażem. Na tym przykładzie najjaskrawiej widać, jak męczysz kotka. wypisujesz polityczne brednie, byle udowodnić postawioną tezę. Nie ma absolutnie żadnej gwarancji, ze wyborcy PSL głosowaliby na kandydata PO. Żadnej.
I po raz kolejny pomijasz milczeniem fakt, że te wybory praktycznie rzecz biorąc się nie odbyły, bo 6% frekwencji to nawet w demokracji powinno być nieważne.

Cytat
a nasze antypisiaczki już i o to chcą PiS obwinić

kłamczuszek, nasze antypisiaczki zareagowały na tezę, jakoby wszyscy są znowu winni, tylko nie PiS. Kłamstwo, kłamstwem pogania w twoich wywodach dalambercie złoty.

Cytat
feralny por. napisał/a
a wyborcy PiS gdzie byli?
feralny por. napisał/a
, nawet 2,5% (tyle by wystarczyło) prawych i sprawiedliwych nie ma w tym regionie? No nie
wierzę.

No tak oczywiście masz rację to wina PiS , genialna konstatacja :D

piekny przykład kolejnego pisiolenia. wy jesteście wszystkiemu niewinni i poza wszelkim podejrzeniem. :twisted:

NURS - 8 Lutego 2011, 11:18

dalambert napisał/a

ludzieeee! czytajcie prawdę objawioną. okręgi jednomandatowe polegają na niechodzeniu na głosowania! :twisted:

dalambert - 8 Lutego 2011, 11:28

NURS, na niechodzeniu do głosowania polega demokracja wogóle :twisted:
oczywiście poza Belgią ;P:

czterdziescidwa - 8 Lutego 2011, 11:28

Cytat
dalambert napisał/a

ludzieeee! czytajcie prawdę objawioną. okręgi jednomandatowe polegają na niechodzeniu na głosowania! :twisted:

A może polegają na chodzeniu na głosowanie? To są rzeczy niezależne.
I ta argumentacja o 6% frekwencji nie ma dużego sensu. Bo zdolność zmobilizowania swojego elektoratu, żeby ruszył dupę na głosowanie, to też element polityki. Okazuje się że Stokłosa był najskuteczniejszy pod tym względem.

quejinho - 8 Lutego 2011, 11:28

Nic sie nie zmienilo. Walka PiS - PO wciaz aktualna na lamach forum. A wszystko zaczelo sie od tematu braku oddanych glosow ?

(Przepraszam za brak polskich znakow)

Partner forum