To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Dawid Juraszek

inatheblue - 28 Listopada 2012, 12:00

A ja się nie zgodzę. Baba z mieczem powinna mieć chainmail bikini! Przydałaby się też jakaś góra czaszek. Jak się zmieści, może być malutka.

@Kruk Siwy - to jest oczywiście sytuacja optymalna. Chociaż zawsze, wiesz... można samemu ustanawiać trendy. Jak wymyślę kiedyś, jak to się robi, to powiem. Ale najpierw zarobię mój pierwszy milion.

Gustaw G.Garuga - 12 Grudnia 2012, 11:51

Trendy... Czy eksperymenty językowe są trendy?
IMHO-tep - 12 Grudnia 2012, 12:46

Kruk Siwy napisał/a
Baba z mieczem na okładce książki fantasy to konieczność. Normalka. A co do meritumu to osobiście zamierzam wyczuć pismo nosem i wiatr uszami i napisać coś trendy. Albowiem jest tak, że mam sto dwadzieścia osiem różnych i równorzędnych pomysłów i nie widzę powodu by nie wybrać tego, który się sprzeda.

Przypomniała mi się anegdotka, IMHO pasująca do poruszonego tematu. Grafik oddał projekt okładki fantasy a na niej goła baba z mieczem i smokiem. Redaktor kręcił nosem. Odpisał w stylu: Weźmiemy, ale prosze coś zrobić z tym mieczem, czy ta baba nie może trzymac go w pochwie, bo smoka zasłania. No i grafik, wkurzony, zrobił drugą wersję. Chyba lekko różniąca się w zamyśle z redaktorską. Ale miecz był w pochwie, jak kazano.
I też IMHO eksperyment językowy mu wyszedł. :-)

Gustaw G.Garuga - 26 Stycznia 2013, 09:29

Dla (nielicznych?) zainteresowanych losami mojej planowanej powieści anglojęzycznej - niniejszym informuję, że nigdy jeszcze w życiu nie zrobiłem tak dokładnego konspektu. Jego ostateczna (mam nadzieję) wersja ma 24 rozdziały:

Α THE LORD OF MEN
Β MASTER AND SERVANT
Γ THE WISE OLD WOMAN
Δ THE PAST REVISITED
Ε ABANDONED & COMFORTED
Ζ A HUNDRED BLACK SHIPS
Η THE WINEDARK SEA
Θ ALONE IN THE RANKS
Ι THE SKY OF GODS
Κ THE CHILL OF BATTLE
Λ THE MORTAL SHIELD
Μ BATTLECRY
Ν A DREADFUL REALIZATION
Ξ BETRAYAL
Ο NAMED & SHAMED
Π DISTANT DEADLY ARCHER
Ρ THE AGONY OF CHOICE
Σ TREASON
Τ THE LOWEST OF THE LOW
Υ A PAWN OF HIGHER POWERS
Φ THE BREAKER OF HORSES
Χ HOPE ENSHACKLED
Ψ FINGERTIPS OF ROSE
Ω SONG OF FATE

Z tego dwa pierwsze są już napisane i jestem zadowolony z tego, jakie kształty cały projekt przybiera... Ale ciągle nie mogę znaleźć odpowiedniej osoby, która pomoże mi tekst doszlifować. To musi być nie tylko native speaker, nie tylko native speaker z odpowiednim wyczuciem językowym, nawet nie tylko native speaker z odpowiednim wyczuciem językowym i literackim zacięciem, ale wręcz native speaker z odpowiednim wyczuciem językowym i literackim zacięciem oraz zainteresowaniami historycznymi obejmującymi grecką epokę brązu i wieki ciemne ze szczególnym uwzględnieniem dzieł niejakiego Homera... Zna ktoś kogoś takiego?? Namiary mile widziane :)

Gustaw G.Garuga - 27 Stycznia 2013, 03:57

Coś dla posiadaczy czytników:

fantastykapolska.pl

Z moich tekstów na razie dostępnych jest tam dziesięć, z czego jeden nie ukazał się wcześniej w RW2010. W niedługim czasie pojawią się tam kolejne moje (i oczywiście nie tylko moje) teksty, w tym wcześniej niedostępne w formie ebooka.

Agi - 27 Stycznia 2013, 09:43

Już sobie pobrałam.
makpfi - 27 Stycznia 2013, 11:02

Dzięki za linka, i oczywiście za " Klasztor..."
Gustaw G.Garuga - 27 Stycznia 2013, 16:47

Ściągajcie ostro i czytajcie miło :)
Gustaw G.Garuga - 28 Stycznia 2013, 15:47

Przyszła pora na "W ludzkiej skórze" - opowiadanie nienajlepiej przez czytelników SFFiH swego czasu odebrane, moim zdaniem niedocenione:

http://www.bazaebokow.robertjszmidt.pl/?q=node/64

Homer - 29 Stycznia 2013, 23:25

A doczekamy się Xiao w 2013? :)
Gustaw G.Garuga - 30 Stycznia 2013, 06:38

W jakiejś formie zapewne tak :) ... Ale ja mam na ostateczny kształt rzeczy wpływ mikry :(

NB, nie mogę pojąć, dlaczego niektórym wydawcom tak trudno napisać zapowiadany email. Niepiśmienni czy co? :roll:

Kruger - 30 Stycznia 2013, 07:55

Dawid Juraszek w styczniowym Fahrenheicie:
Się.

Gustaw G.Garuga - 30 Stycznia 2013, 08:06

...a na początku piękna rekomendacja sugerująca ;P:
Agi - 30 Stycznia 2013, 09:57

Gustaw G.Garuga, przeczytałam chociaż zajęło mi to dłuższą chwilę. Interesujący eksperyment, zarówno literacki, jak i fabularny.
cranberry - 30 Stycznia 2013, 10:56

Gustaw G.Garuga napisał/a
opowiadanie nie najlepiej przez czytelników SFFiH swego czasu odebrane, moim zdaniem niedocenione

Hmm, myślę, że autor zawsze myśli, że go niedostatecznie doceniają, jeżeli nie padają z zachwytu :lol:

A ja przeczytałam Się, rekomendacja redakcyjna rzeczywiście nieco ścina z nóg :wink: , a sam szorcik mi się podobał. Może wolałabym, żeby było odrobinkę mniej czeskiego (gdyby pani doktor mówiła po polsku?) Ale to drobiazg. Podobał mi sie pomysł, przypomniało mi się Oko za oko, które dobrze wspominam właśnie dlatego, że było dośc odjechane (mimo że to zdecydowanie było bardziej fiction niż science, ale nie o science tam chodziło).

Gustaw G.Garuga - 30 Stycznia 2013, 14:21

Tekścik w drodze do publikacji przeszedł niejedno, cieszę się, że wreszcie można go czytać :)
Gustaw G.Garuga - 5 Lutego 2013, 04:01

"Krew i kość" - alternatywna historia sarmacka w opowiadaniu dostępnym wcześniej tylko na papierze:

http://www.bazaebokow.robertjszmidt.pl/?q=node/54

makpfi - 5 Lutego 2013, 16:39

Czytając to opowiadanie, zastanawiałem się, co powiedział by Andrzej Pilipiuk, na tak przewrotną wizje Ukraińców i Ukrainy w Twojej alternatywnej rzeczywistości.

Samo opowiadanie ciekawe, delikatnie anty-polonocentryczne. Az kusi się o większą formę, bo jak dla mnie trochę niedopowiedziane...

illianna - 5 Lutego 2013, 18:04

Gustaw G.Garuga, zaczęłam ściągać i czytać opowiadania, kiedy przeczytam więcej, to coś więcej napiszę ;P:
Gustaw G.Garuga - 7 Lutego 2013, 09:35

Miałem nadzieję napisać coś innego, niż wynikałoby z tradycyjnego podziału: wymachiwanie szabelką vs samobiczowanie. A co powiedziałby Pilipiuk? Niech mu ktoś tekst podsunie, zobaczymy :)
Gustaw G.Garuga - 14 Lutego 2013, 10:55

Półmetek! Hura! Z tej okazji strwoniłem pięć minut na nowy awatar :mrgreen:
Gustaw G.Garuga - 20 Lutego 2013, 17:14

"Sing the Wrath" wersja alfa gotowa - w miesiąc i dziesięć dni! Z poczuciem dobrze wykonanego zadania udaję się na zasłużony urlop.

Prawdopodobnie niebawem w formie ebooków ukażą się dwa moje opowiadania z czasów świetności :mrgreen:

Gustaw G.Garuga - 22 Marca 2013, 05:41

A w ogóle to od kilku dni dostępne są dwa nowe ebooki z moimi opowiadaniami:

http://www.bazaebokow.rob...axonomy/term/30

;-) - humoreska / groteska / niewiadomoco (z SFFiH)

Skrypt opowiadacza z epoki - gra literacka z kulturą i historią Chin (z Czasu Fantastyki)

Ziemniak - 23 Marca 2013, 19:05

Bardzo smaczne, tyle co łyknąłem. Skrypt w pierwszym momencie trochę dziwny, ale można się domyślić, że to zasługa jakichś ram, w które go oprawiono. Natomiast humoreska bajecznie zakręcona - miodzio.
Gustaw G.Garuga - 25 Marca 2013, 10:51

Fajnie, że humoreska się spodobała. Kiedy była w druku, trochę mi się za nią oberwało, szczerze mówiąc zrazu nie chciałem jej puszczać jako ebooka. A jednak warto :)
Gustaw G.Garuga - 8 Kwietnia 2013, 02:22

Dziś rano uprzytomniłem sobie, że już dziewiąty miesiąc czekam na łaskawą odpowiedź wydawcy w sprawie książki. Być może już po trzech miesiącach czy pół roku milczenia powinienem był uznać, że brak odpowiedzi to odpowiedź odmowna - ale wydawało mi się, że jednak odpowiedź ma być, taki był w moim odczuciu kontekst zeszłorocznej wymiany emaili, zresztą w innych kwestiach jakiś tam kontakt się utrzymywał... Z kolei drugi wydawca odzywa się tylko, jak się go przyciśnie, a i to ogólnikami, też grając na zwłokę, a potem nie realizując nawet tego, co przyciśnięty zapowiedział. W głowie się nie mieści, jak lekko przychodzi tym ludziom marnowanie czasu innych.

W ogóle dlaczego czuję się zobligowany do zachowania nazw tych wydawnictw w tajemnicy? Czy dziadostwo i amatorszczyzna nie powinny być piętnowane? Może cały czas podświadomie liczę, że jednak tuż za rogiem, wbrew wszelkiemu prawdopodobieństwu, czeka email z odpowiedzią na "tak"?

Jest jeszcze trzeci wydawca, na razie rzecz wygląda obiecująco, ale czas płynie.

hrabek - 8 Kwietnia 2013, 07:25

A czy u tych dwóch pierwszych na początku też nie wyglądało to obiecująco?
Kruk Siwy - 8 Kwietnia 2013, 11:55

Gustaw G.Garuga, słowem kluczowym w twojej wypowiedzi jest "wydawało mi się". Niestety, trzeba dręczyć i męczyć. No a po pół roku to można wysłać ostateczną popędzajkę, że niniejszym dziękujesz za współpracę. Ale grzecznie w białych rękawiczkach bo niejeden raz możesz jeszcze spotkać tych samych ludzi w naprawdę zaskakujących konfiguracjach. Wybacz, że prawię takie truizmy ale po ostatnich objawieniach Jewgienija już sam nie wiem co jest oczywiste...
Gustaw G.Garuga - 8 Kwietnia 2013, 12:03

Kruk Siwy napisał/a
grzecznie w białych rękawiczkach bo niejeden raz możesz jeszcze spotkać tych samych ludzi w naprawdę zaskakujących konfiguracjach

I tu właśnie zaczyna się krew we mnie burzyć. Mam grzecznie akceptować nieprofesjonalne, ba, *beep** traktowanie, bo kto wie, czy jeszcze nie będę musiał kiedyś od tych samych ludzi przyjmować publikacyjnej jałmużny? Czy tylko ja widzę, że coś tu jest nie tak?

*g ó w n i a r s k i e

Kruk Siwy - 8 Kwietnia 2013, 12:11

Nikt nie mówi że wszystko jest ok. Ale uświadom sobie, że danego kolesia spotkasz za lat dziesięć. On się zmieni, ty się zmienisz ale "wydawca" jak sobie przypomni, żeś mu szpetnie przygadał to dla zasady da ci kopa albo co gorsza zrobi ci taką gębę, że spali ci jakiś świetny kontrakt. Jedyne co jest sensowne to rezygnacja z takiego wydawnictwa i lojalne ostrzeganie znajomych i nieznajomych o obyczajach tam panujących.
A potem jaka rozkosz gdy taki wydawca zwraca się do ciebie o tekst a ty mu grzecznie w białych rękawiczkach mówisz, won nie mam czasu na pie--doły.

Edit. Oczywiscie najprzyjemniej byłoby dać po mordzie, ale poza chwilową satysfakcją to taka reakcja niewiele przyniesie ci dobrego. Życie jest brutalne i pełne zasadzek jak mawiali starożytni Chińczycy.

Partner forum