Blogowanie na ekranie - Trochę na zielono
Muriel - 29 Maj 2008, 13:21
Nie twierdzę, że to coś odkrywczego, ale agnieszka_ask tej różnicy nie raczyła zauważyć
hrabek - 29 Maj 2008, 13:25
hmm... sarkazm w mojej poprzedniej wypowiedzi najwyrazniej gdzies sie zgubil. Niniejszym informuje wiec, ze on wciaz tam jest.
dzejes - 29 Maj 2008, 13:27
Muriel napisał/a |
Chodziło o to, że te, które nie mają takiego obcasa, raczej są inteligentne. Co nie znaczy, że te, które go noszą nie mogą być inteligentne... A to jest duża różnica
|
Jak wiadomo zakonnice słyną z ponadprzeciętnej inteligencji.
Anonymous - 29 Maj 2008, 13:27
Nie mogłam się powstrzymać.
EDIT: Ten uśmiech hrabek wywołał.
gorat - 29 Maj 2008, 13:28
Gdzieś podkreślałem, żeby obcasa nie rozpatrywać oddzielnie, tylko razem z innymi wymienionymi cechami. Bo osobno głupoty wychodzą, jak widać
Muriel napisał/a | A jak kobieta powie coś analogicznego do tekstu gorata, tylko o mężczyźnie, to czy będziemy narzekać, że jesteśmy uprzedmiotowywani? | Napniemy muskuły i się napuszymy jak koguty
Edit: Miria, do dzejesa i tak pasuje, nie ukryjesz
Anonymous - 29 Maj 2008, 13:32
gorat napisał/a | Gdzieś podkreślałem, żeby obcasa nie rozpatrywać oddzielnie, tylko razem z innymi wymienionymi cechami. |
Razem też mogą Ci wyjść straszne głupoty. Nie lepiej oceniac czyjąć inteligencję na podstawie nieco innych kryteriów?
gorat - 29 Maj 2008, 13:43
Jak weźmiesz losowo kobietę o tych cechach, raczej dostaniesz lalę, z którą za bardzo nie pogadasz. Owszem, można trafić na inteligentną, która ma taki styl (i stosuje go świadomie, a nie na odwal się, np. malując się pędzlem "budowlanym"), ale wiele sobie nie przypominam Chodzi o szanse, a nie jednoznaczne kategoryzowanie: "ta ma obcasy i tapetę - CIACH!, durna jest!"
Moment, odniosłem wrażenie, że chyba "odjechaliśmy" od pierwotnej wypowiedzi.
Cytat | Trudno mi sobie wyobrazić tak zadbaną (czytaj: brak obcasa 10cm, kolczyków cięższych od głowy czy przede wszystkim tapety farbą olejną zapewne) durną laskę Studiuje, wygląda na inteligentną, ładna, czegoś brakuje? | Może powinienem dopisać jeszcze parę kryteriów stwierdzania "zadbania"? W sędziego elegancji mam się bawić? Zwróć uwagę, że lekko przerysowałem.
Muriel - 29 Maj 2008, 14:28
hrabek napisał/a | hmm... sarkazm w mojej poprzedniej wypowiedzi najwyrazniej gdzies sie zgubil. Niniejszym informuje wiec, ze on wciaz tam jest. |
Zauważyłem go To ty nie zauważyłeś, że ja go zauważyłem
agnieszka_ask - 29 Maj 2008, 14:59
dareko napisał/a | Ty nie kwestionowalas pogladow, Ty ocenilas gorata,[...] nie dziw sie jednak, ze spotyka sie to z... delkatnie mowiac zdziwieniem. |
a kto powiedział, że mnie to dziwi?? zdziwiło by mnie gdybym natrafiła na ogólny poklask.
dareko napisał/a | agnieszka_ask napisał/a:
jaki?
A skad ja mam wiedziec? |
aha, czyli widzisz jakiś problem, ale nie wiesz jaki. hmmm, to pomyśl jeszcze chwilę, może duda ci się go nazwać. wtedy sprawdzę, czy takowy mam.
Miria napisał/a | agnieszka_ask, uniknęłaś odpowiedzi na moje pytania. |
no to po kolei.
Miria napisał/a | Powiedz mi, na co zwraca uwagę czerwona obcisła spódniczka? |
hmmm... może na kolor nieba, ilość przechodniów, albo czy nie ma na sobie fałdek? naprawdę nie wiem. ciężko jest mi odpowiedzieć, bo nigdy nie byłam spódnicą, ani czerwoną, ani czarną... nie byłam nawet białą, a co dopiero obcisłą
Miria napisał/a | Na co w ogóle zwraca się uwagę, patrząc na nieznaną osobę, jeśli nie na wygląd? |
można również zwrócić uwagę na to, co niesie w ręce, gdzie kupiła tego gofra, czy zdąży przebiec na zielonym. jest mnóstwo możliwości.
Miria napisał/a | O co Ci chodzi, gorat miał udawać, że nie widzi, czy może rozważac głębię intelektu tej dziewczyny? |
myślę, że gorat zdawał sobie sprawę z tego, że napisał na forum publicznym i to może wzbudzić różne kontrowersje, a nie tylko myśli typu: cholera jasna, on ją spotkał a ja nie, ale mu zazdroszczę.
Miria napisał/a | Ty rozważalaś, wypowiadając się chociażby na temat zdjęć aktorów tu na forum? |
na to już odpowiedziałam, ale... aktorzy są osobami publicznymi, ich uroda i ciało są ich narzędziami pracy (nie jedynymi, ale jednymi z).
Miria napisał/a | A z Twojej wypowiedzi wynika, że w ogóle nie należy wypowiadać się na temat czyjegoś wyglądu, ani pozytywnie ani negatywnie, bo to uprzedmiotowienie, tak? |
masz prawo to odczytać, jak ci sie to żywnie podoba. nie będę się wtrącać w Twoje przemyślenia.
Miria napisał/a | Jak powiem, że koleżanka ma zgrabną sylwetkę, to dokonam uprzedmiotowienia? |
to zależy od Twoich intencji.
Muriel napisał/a | Chodziło o to, że te, które nie mają takiego obcasa, raczej są inteligentne. Co nie znaczy, że te, które go noszą nie mogą być inteligentne... A to jest duża różnica |
dziękuję za łopatologię. bez obaw, zrozumiałam za pierwszym razem, ale mam dość specyficzne poczucie humoru.
Muriel napisał/a | Zauważyłem go To ty nie zauważyłeś, że ja go zauważyłem |
ja też zauważyłam, że wyście nie zauważyli, ale spostrzegli, kiedy to drugie przyuważyło
gorat - 29 Maj 2008, 15:04
agnieszka_ask napisał/a | można również zwrócić uwagę na to, co niesie w ręce, gdzie kupiła tego gofra, czy zdąży przebiec na zielonym. jest mnóstwo możliwości. | A teczka nie była czerwona, tylko jasnobrązowa, taka tekturowa I może powstrzymam się od wspominania, że zajrzała do niej po drodze, bo to byłoby zazbytnie wgłębianie się w opis osoby jednak nieznanej agnieszka_ask napisał/a | to zależy od Twoich intencji. | Czyli twierdzisz, że mam złe intencje?
...strzeżcie się mnie! Buhahahahaha!
agnieszka_ask - 29 Maj 2008, 15:07
gorat napisał/a | Czyli twierdzisz, że mam złe intencje? |
no ba, najzlejsze, ze złowych!
gorat - 29 Maj 2008, 15:08
To co? Mam Cię zaciągnąć do cielnego zaułku, czy idziesz sama?
agnieszka_ask - 29 Maj 2008, 15:10
a po co do zaułku?? tu też Cię mogę skopać
gorat - 29 Maj 2008, 15:11
Zła kobieta
Martva - 29 Maj 2008, 15:12
gorat napisał/a | Mam Cię zaciągnąć do cielnego zaułku, |
i tu, na forum publicznym bądź co bądź, z takimi propozycjami? Fstyć się! (czymkolwiek jest cielny zaułek, ale chyba nie chcę wiedzieć)
agnieszka_ask - 29 Maj 2008, 15:13
a czy ja kiedykolwiek powiedziałam, że jestem dobra?
nie powinieneś czuć się rozczarowany
gorat - 29 Maj 2008, 15:15
Martva, a co ja mam pisać, jak mi zarzuca złe intencje? Mogę się tylko dostosować do wizerunku.
Oj, uważaj, jeszcze znajdę, że kiedyś tak napisałaś - skandal murowany
agnieszka_ask - 29 Maj 2008, 15:18
gorat, ale z tymi intencjami to była odpowiedź dla Mirii w sprawie oceny sylwetki koleżanki
(wiem, że wiesz, ale nie mogła się powstrzymać)
gorat - 29 Maj 2008, 15:19
A ja co niby pisałem? No wiem, że koleżanką nie jestem, za to tylko obleśnym facetem, więc tym gorszego można się po mnie spodziewać.
agnieszka_ask - 29 Maj 2008, 15:22
co gorat, jeszcze raz , do początku, tak?
Anonymous - 29 Maj 2008, 15:27
agnieszka_ask, Twoje odpowiedzi mówią same za siebie. Nie umiesz sprecyzować, o co Ci właściwie chodzi, ani rzeczowo odpowiedzieć na pytania, znasz intencje ludzi lepiej, niż oni sami i na tej podstawie wyciagasz o nich wnioski (to ja juz wolę, żeby mnie oceniano wyłącznie po wyglądzie). Z emocjami trudno dyskutować.
EDIT: To czemu zdenerwowałaś się na gorata, skoro on nie miał złych intencji?
agnieszka_ask - 29 Maj 2008, 21:23
Miria napisał/a | Twoje odpowiedzi mówią same za siebie. |
to bardzo dobrze. nie zniosłabym gdyby ktoś inny za nie mówił.
Miria napisał/a | to ja juz wolę, żeby mnie oceniano wyłącznie po wyglądzie |
dobrze.
Miria napisał/a | To czemu zdenerwowałaś się na gorata,[...] |
bo nie podobał mi się sposób w jaki wypowiedział sie o tej dziewczynie. to chyba było jasne od samego początku.
Miria napisał/a | [...]skoro on nie miał złych intencji? |
po przeczytaniu treści nasunęła mi się taka, a nie inna interpretacja.
cóż, jeśli ktoś nie pisze precyzyjnie, to nie powinien być zdziwiony, że każdy jego zdanie może przeczytać inaczej.
Anonymous - 29 Maj 2008, 21:25
O tak, nie powinnaś być zdziwiona. Twój ton wypowiedzi też mi się nie podoba, czemu jestes niemiła? Bo brakuje argumentów?
dzejes - 29 Maj 2008, 21:32
agnieszka_ask napisał/a |
cóż, jeśli ktoś nie pisze precyzyjnie, to nie powinien być zdziwiony, że każdy jego zdanie może przeczytać inaczej. |
Czego jak czego, ale precyzji w opisie gorata nie brakowało
Fidel-F2 - 29 Maj 2008, 21:37
Muriel napisał/a | Chodziło o to, że te, które nie mają takiego obcasa, raczej są inteligentne. Co nie znaczy, że te, które go noszą nie mogą być inteligentne... A to jest duża różnica | zejdę
BTW, Muriel, ty jesteś chłop czy baba bo jakoś sobie nie mogę doprecyzować
Ixolite - 29 Maj 2008, 22:38
Aj! Dokarmiacie trolla! Ale fajnie!
ihan - 30 Maj 2008, 08:52
Miria napisał/a |
agnieszka_ask napisał/a | ok, czyli dopóki ktoś się wypowiada pozytywnie o zaletach czyjejś fizjonomii, to to nie jest uprzedmiotowienie, tak? dopiero jak w grę będzie wchodziła opinia negatywna (np. jej pośladki przypominały zwiędłe arbuzy, biust przebite balony, a twarz lepiej nie wspominać) będę to mogła nazwać uprzedmiotowieniem? |
Nie, to będziesz mogła nazwać chamstwem. Całkiem inna sprawa. |
Dlaczego? Jeśli opinia będzie prawdziwa, i w przypadku wypowiedzi gorata i tu mamy do czynienia z oceną przede wszystkim dwóch elementów całego ciała.
Postrzegamy ludzi przedmiotowo, ich fizyczność, zdarza się to wszystkim przy ocenie mężczyzn i kobiet. Widzę dobrze zbudowanego faceta z niezłą twarzą, seksowną kobietę to oceniam ich przedmiotowo, nie bredzę o pięknie i nie zasłaniam się potem obcasami. Bo wnętrze tej osoby, bądźmy szczerzy, nie obchodzi mnie nic a nic. Podciąganie do tego piękna, a to był główny argument w dyskusji jest sporym nadużyciem. Piękno to harmonia całości, gorat z tego co zauważyłam ocenił dwa elementy: tyłek (czerwona spódniczka opinająca się na kragłościach) oraz biust. I naprawdę nie rozumiem waszej jazdy na agnieszkę, wam się może podobać takie postrzeganie innych osób, jej nie. Jakoś nie widzę gorszości jej postawy. Nie przeszkadzałoby wam być tak postrzeganymi, świetnie, niektórym to przeszkadza. I jak ładnie Muriel, że wyciągnąłeś feminizm, zabawne.
dareko - 30 Maj 2008, 10:19
ihan, co tak pozno?
ihan napisał/a | Postrzegamy ludzi przedmiotowo, ich fizyczność, zdarza się to wszystkim przy ocenie mężczyzn i kobiet. |
Dlaczego uwazasz, ze przyjzenie sie fizycznosci to uprzedmiotowienie? Wiem, ze feministki uparcie to nam wmawiaja, ale na jakiej podstawie? Facet pomysli o kobiecie, ze jest seksualnie atrakcyjna - uprzedmiotowil ja, ze jest inteligentna - docenil, to bzdura jakas koszmarna. Czym roznia sie te dwie cechy?
ihan napisał/a | I naprawdę nie rozumiem waszej jazdy na agnieszkę, wam się może podobać takie postrzeganie innych osób, jej nie. Jakoś nie widzę gorszości jej postawy. |
Alez Agnieszcze moze sie nie podobac co tylko sobie wybierze. Mi tez, moze sie nie podobac imie Agnieszka np. To nie powod, by jej mowic, ze ma glupie imie, prawda? Jesli Agnieszka zarzuca goratowi, ze ten sprowadza jakas kobiete do roli przedmiotu, to wypadaloby to uzasadnic w jakis sposob. Jedyne co uslyszelismy, to to, ze Agnieszka tak twierdzi. Koniec uzasadnienia tej negatywnej oceny.
Anonymous - 30 Maj 2008, 13:07
ihan napisał/a | Dlaczego? Jeśli opinia będzie prawdziwa, i w przypadku wypowiedzi gorata i tu mamy do czynienia z oceną przede wszystkim dwóch elementów całego ciała. |
IMO dochodzi tu jeszcze jeden element. Opinię wyrabia sobie każdy, nie udawajmy, że nie oceniamy wyglądu innych osób. Ale czym innym jest nasza prywatna opinia, a czym innym wygłoszenie jej pod adresem osoby ocenianej. Chyba oczywistym jest, że negatywna ocena może sprawić przykrość, więc człowiek kulturalny raczej powstrzyma się od jej glośnego wypowiadania. Ocena pozytywna może byc odebrana różnie, jak widać, ostrożność tez jest tu wskazana, ale trudno formułować jakies ogólne zasady, chyba że sprowadzimy to do powstrzymywania się od jakiejkolwiek oceny innych. Ja osobiście nie widzę chamstwa w wypowiedzi gorata.
ihan napisał/a | Piękno to harmonia całości, gorat z tego co zauważyłam ocenił dwa elementy: tyłek (czerwona spódniczka opinająca się na kragłościach) oraz biust. |
Dośc wybiórczo zauważyłaś, gorat ocenił to, co ocenić mógł w danej sytuacji. Zauważył kolor włosów, trzymaną w ręku teczkę, która jego zdaniem wskazywała na to, że dziewczyna studiuje, a o biuście nie było mowy - równie dobrze moglo chodzic o piękną twarz czy uśmiech. O to najlepiej byloby zapytac gorata.
Co do "jazdy na agnieszkę", to dareko już to wyjaśnił. Jeśli ktoś strzela focha, bo inni drążą temat i proszą o uzasadnienie niewątpliwie ostrej i negatywnej opinii, to nie powinien się dziwić atakom.
agnieszka_ask - 30 Maj 2008, 20:23
Miria napisał/a | czemu jestes niemiła? |
niemiła? hmmm, z całą pewnością nie zamierzałam.
Miria napisał/a | Bo brakuje argumentów? |
nie , po prostu nie lubię się powtarzać.
Miria napisał/a | Jeśli ktoś strzela focha, bo inni drążą temat i proszą o uzasadnienie niewątpliwie ostrej i negatywnej opinii, to nie powinien się dziwić atakom. |
bynajmniej do tej pory nie uznawałam tego za atak, a jedynie za dyskusję. no ładnie się pomyliłam.
jak również żadnych "fochów nie strzelałam" - możesz podać przykład?
|
|
|