To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Maturalnie, licencjacko itp.

Rodion - 13 Lutego 2007, 23:21

Mechaniczna pomarańcza ( obie wersje :wink: )
Modan - 5 Lutego 2008, 18:22
Temat postu: Pomoc w doborze książek do tematu maturalnego
Generalnie chodzi o to co napisałem w temacie, lecz by nieco ułatwić wam zadanie to nawet podam temat tej matury (choć nie pamiętam go dokładnie to postaram się przekazać jego założenia)

"Rozwój cywilizacji a życie człowieka. Przedstaw temat korzystając z dzieł science fiction (literatura i film)"

Co byście doradzili i dlaczego?

Gwynhwar - 5 Lutego 2008, 18:27

Nie podoba mi się takie podejście. Dlaczego wybrałeś ten temat, skoro nie masz pojęcia o literaturze przedmiotu?
Modan - 5 Lutego 2008, 18:33

Nie to że nie mam żadnego pojęcia, po prostu kiedy wybierałem ten temat myślałem że uda się w nim wykorzystać jedną czy dwie książki Lema (Nieustraszony, czy Solaris) + jakiś film (polecono mi Odyseję 2000 - jestem w trakcie poszukiwania), lecz teraz nie jestem pewien. Chodzi mi raczej o sugestie niż gotową maturę. (Inna sprawa, że kiedy wybierałem ten temat znacznie więcej czytałem, lecz w trakcie roku szkolnego nie miałem już tak dużo wolnego czasu)
gorat - 5 Lutego 2008, 18:36

Teraz brzmisz już lepiej :P: Ale i tak za mało - może mamy za Ciebie przedyskutować, jaką tezę przedstawić, wyszukać literaturę podmiotu, może nawet przedmiotu, bo taka istnieje?
Modan - 5 Lutego 2008, 18:39

I tu mnie chyba macie, bo jak mam postawić tezę nie znając dokładnie literatury podmiotu? Właśnie chodzi mi o to, by przynajmniej zasugerować jakąś literaturę skupiającą się na relacji człowiek - technologia.
gorat - 5 Lutego 2008, 18:47

Modan napisał/a
I tu mnie chyba macie, bo jak mam postawić tezę nie znając dokładnie literatury podmiotu?
Krótko: łapki opadają. Nie taka kolejność być powinna.
Gwynhwar - 5 Lutego 2008, 18:50

Modan napisał/a
lecz teraz nie jestem pewien

Bądź!

Temat mi uciekł, kiedy chciałam to napisać o.O gorat, :evil:

Modan - 5 Lutego 2008, 18:52

To powinna być literatura przedmiotu? Przepraszam jeśli się pomyliłem, lecz w szkole nic nam ni mówili o tym jak taka matura ustna wygląda(wiem, głupio to brzmi, ale na prawdę tak jest). Chodziło i oczywiście o książki, a nie ich opracowania czy artykuły.
Gwynhwar - 5 Lutego 2008, 18:56

Nam też nie, a zdawałam ją jako pierwszy rocznik. Ale zakładam, że pewne definicje pozostają uniwersalne.
Modan, nie ma sensu się nad Tobą pastwić, bo człowiek uczy się całe życie. Ale skoro już mówisz, że znasz temat od roku, to było sporo czasu, aby tą literaturę przedmiotu poznać, nie uważasz?

Piech - 5 Lutego 2008, 18:56

gorat napisał/a
Modan napisał/a
I tu mnie chyba macie, bo jak mam postawić tezę nie znając dokładnie literatury podmiotu?
Krótko: łapki opadają. Nie taka kolejność być powinna.

Mi się najbardziej podoba początkowe zdanie Modana (wytłuszczenia moje):
Cytat
Generalnie chodzi o to co napisałem w temacie, lecz by nieco ułatwić wam zadanie to nawet podam temat tej matury (choć nie pamiętam go dokładnie to postaram się przekazać jego założenia)

Taselchof - 5 Lutego 2008, 18:59

można sobie w internecie poczytać jak całość wygląda np. planu :P ja byłem drugim rocznikiem idącym na rzeź i informacji też było wtedy licho ;P: raczej najpierw postaw sobie jakaś tezę a potem spróbuj ja udowodnić na poszczególnych przykładach jak cuś wymyślić łatwiej będzie nam pomóc w doborze lektur :)
Taselchof - 5 Lutego 2008, 19:00

Piech,
Cytat

nie no widać że chłopak jest wspaniałomyślny wobec nas i przygotowany na zabój :P

Gwynhwar - 5 Lutego 2008, 19:05

No i się pastwią...
mistique - 5 Lutego 2008, 19:36

Literatury przedmiotu (czyli opracowań) szuka się prosto. http://mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww.exe?BM=23 - tutaj wpisujesz słowa kluczowe aż Ci się coś znajdzie. Jeśli sobie z tym nie poradzisz, to przyjedź do biblioteki uniwersytetu w Gdańsku i spróbuj poprosić o pomoc którąś bibliotekarkę.

Książki, jak rozumiem, masz wybrane - te dwie Lema. No to się zastanów - co te książki mówią o temacie i dobierz do tego film, który by podchodził do tego podobnie, żeby praca była spójna. I na tej podstawie wymyślasz swoją tezę (czyli po prostu interpretację tego motywu w tych dwóch książkach). Literatura przedmiotu ma być tylko do pomocy.

Gwynhwar - 5 Lutego 2008, 19:40

mistique, masz szalenie odpowiedni avatar do tego typu posta :D
Modan - 5 Lutego 2008, 20:46

Dobra, nie będę się rozwodził i błagał o pomoc, bo to nie ma sensu. Wybrałem taki a nie inny temat, gdyż wolę poczytać na maturę jakieś książki science fiction niż "Potop" bądź "Chłopów". Miałem nadzieję, że ktoś może natknął się na książki z tego rodzaju, w których szczególny nacisk był położony na relację człowiek-cywilizacja (gdyż sam mam do nich ograniczony dostęp, jak i nikt z moich znajomych się takimi tematami nie interesuje). Jeśli ktoś by zachciał jakieś tytuły napisać to byłoby mi niezmiernie miło. Jeśli nie to trudno. A to ile czasu chcę przeznaczyć na przygotowywanie prezentacji to jest moja prywatna sprawa (a wierzcie mi, że wolę robić zadania na maturę z matematyki i fizyki, niż siedzieć nad prezentacją z polskiego).
Piech - 5 Lutego 2008, 21:04

Twórczość braci Strugackich można ułożyć w pewien ciąg chronologiczny. Istnieje nawet wydanie (rosyjskojęzyczne), gdzie ich dzieła ułożono w formę futurystycznego opisu dziejów cywilizacji. Nie sugeruję żebyś to czytał po rosyjsku, ale mógłbyś oprzeć się na tłumaczeniach paru ich książek. Tam zwykle jest sporo egzystencjalnych dywagacji, historia jako proces, postęp wynikający z natury człowieka. Pisane w określonych czasach, dziś pewnie nieco inaczej na to patrzymy - ale czytelny i spójny przekaz, który by się nadawał do Twoich celów.
joe_cool - 6 Lutego 2008, 21:55

myślę, że Fundacja też nie byłaby zła.
elam - 6 Lutego 2008, 22:10

rozwoj cywilizacji. prosze. na poczatek cos takiego:
"Frankenstein "- wplyw medycyny i techniki - czlowiek zaczyna "grac" ze smiercia, pojawiaja sie problemy etyvczne (granice zycia i smierci, granice czlowieczenstwa, czlowiek jako stworca)
powiesci Verne'a - cos o kapitanie Nemo mozna napisac, postep techniczny z jednej strony, a drugiej - Nemo bral udzial w wojnie, technologia = wiecej ofiar, zaglada masowa...

Serial Seaquest znasz? pewnie nie. a szkoda.

a jakis film SF ogladales, zapadl ci w pamiec? Np Terminator, Matrix ... wplyw rozwoju cywilizacji i postepu technologicznego na zycie czlowieka jest tam tak pieknie i jasno pokazany... Maszyny wykonujace za nas wszystkie prace, maszyny inteligentne, ktore w koncu zyskuja swiadomosc i obracaja sie przeciw swoim stworcom....
to nawiazanie - dosc luzne, ale zawsze - do Frankensteina ; mozna przezntacje zamknac ladna klamra. Ze od zawsze ludzom marzylo sie, ze ktos bedzie za nich pracowal. Juz Arabowie wymyslili dzinna w cudownej lampie. ale za wszystko trzeba zaplacic....

Modan - 7 Lutego 2008, 20:21

Dzięki, za odpowiedzi. Postaram się znaleźć przynajmniej niektóre z zaproponowanych książek a i teza powoli mi się krystalizuje ( tak swoją drogą, to pomysł z Matrixem genialny, nie wiem jak mogłem zapomnieć o tym filmie).

No to teraz zabieram się do szukania i czytania.

mistique - 7 Lutego 2008, 20:27

A tak nawiązując do pomysłu Elam, to żeby było spójnie z Frankensteinem można pójść wszystkimi filmami o Zombie i takich tam. Resident Evil, I am legend nawet, Omega Man...
elam - 7 Lutego 2008, 20:27

czytaj, czytaj. to podstawa.
bez minimum znajomosci bazy wiele nie zdzialasz, bo zbyt wiele brykow do literatury SF nie uswiadczysz.
tu na forum w tematach w dziale "piknik na skraju drogi" moze tez cos znajdziesz ciekawego.
i pamietaj, ciiiii....
jak sie jest gollumem, czyli kotem, :wink: cicho i grzecznie trzeba prosic i sie duma nie unosic ;)
:wink:
mistique, ale bez przesady :) owszem, jeden tytul, moze...
Jestem legenda - film dobry i akurat leci w kinie, ale i ksiazke trzeba by przejrzec. O.

joe_cool - 7 Lutego 2008, 20:37

Modan napisał/a
( tak swoją drogą, to pomysł z Matrixem genialny, nie wiem jak mogłem zapomnieć o tym filmie).

bardzo prosto. Matrix=fun, matura=no fun ;)

Martva - 7 Lutego 2008, 20:51

A 'Ja, robot' się kwalifikuje? Nie wiem czy ktoś już podawał, może przegapiłam.
mistique - 7 Lutego 2008, 20:54

elam napisał/a
mistique, ale bez przesady :) owszem, jeden tytul, moze...
Jestem legenda - film dobry i akurat leci w kinie, ale i ksiazke trzeba by przejrzec. O.

Nie no, jasne, że skupić się na jednym, ale wspomnbieć, że motyw osadzony w popkulturze. O, ale ogólnie wychodzi nam cały konspekt - ograniczamy rozwój technologii do rozwoju medycyny i zaczynamy od Frankensteina tak na wstępie, bo to nie SF, potem coś z klasyki SF (nie wiem co, bo nie znam, na pewno coś o jakichś mutacjach czy wirusach jest) a potem Jestem Legendą, film i książka, ew. wspomnieć o reszcze filmów z podobnym motywem, czyli konkretnie o serii Resident Evil. Taki fajny pokaz slajdów można zrobić, od frankensteina po takie zombiszcze z Resident, nawet w sumie ten lekarz z I am Legend tak stoi nad tym jednym, całkiem jak Frankenstein.

Albo skupić się na robotach i wtedy Matrix, AI, "Ja, robot", znowu nie wiem co z książek zresztą frankenstein mógłby być jakby to tak rozszerzyć do cyborgów i można Ghost in the shell dołożyć.

Albo pójść w post-apo, np. takie co po wojnach atomowych...

W sumie fajny temat :) Poniosło mnie trochę, ale ja lubię prezentacje maturalne, one są tak banalnie proste...

Adashi - 8 Lutego 2008, 00:05

mistique napisał/a
potem coś z klasyki SF (nie wiem co, bo nie znam, na pewno coś o jakichś mutacjach czy wirusach jest)

"Wyspa doktora Moreau" H. G. Wellsa :wink:

elam - 8 Lutego 2008, 06:45

"Jestem Legenda." film obejrzysz, to i ksiazke latwiej sie przeczyta - tylko nie zapomnij wylapac roznic w scenariuszu.... :)
Jaden Kast - 18 Marca 2008, 18:43

OK, więc mój temat to: "Przedstaw i porównaj różne wizje świata fantastycznego w wybranych utworach science- fiction."

Chcę przedstawić te 'wizje' w różnych nurtach SF, a dokładniej:

1) 'czyste' science-fiction (loty kosmiczne, kolonizowanie nowych światów, spotkanie z obcymi itp.)
2) Cyberpunk
3) Postapokalipsa

Do 2 pierwszych mam już dawno wybrane książki (odpowiednio 'Solaris' i 'Neuromancer'), ale mam problem z ostatnim i tu chciałbym się zwrócić do znawców tematu o pomoc. Szukam jakiejś książki z tego nurtu, która byłaby dość typowa: świat postnuklearny - to chyba najczęstsza sceneria, mutanci, gangi i cywile próbujący jakoś przeżyć, niedobór środków żywnościowych i leczniczych. Brałem pod uwagę 'Neuroshimę', ale trudno się opierać na podręczniku RPG (a przynajmniej komisji mogło by się to nie spodobać :P ), teraz bardzo poważnie rozważam 'użycie' 'Aleji Potępienia', ale prosiłbym o wasze propozycje.

Fidel-F2 - 18 Marca 2008, 22:06

Dawaj Pana Jana albo Kantyczkę

Partner forum