To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Pierwsze koty za płoty - "Bogini Kolejnej Ery"

terebka - 24 Lutego 2013, 14:21

Jacek Fuchs napisał/a
Niektórzy tak, niektórzy nie. Część z nich interesuje się symbolizmem, okultyzmem, awangardą i innymi takimi 'głupotami', do których was nie zachęcam ;)

A o poprawnej polszczyźnie coś wiedzą?

edit: quote

nureczka - 24 Lutego 2013, 14:21

Ja też chwaliłam rysunki mojego dziecięcia. Tylko, że ono naonczas miało 2 lata :)
Jacek Fuchs - 24 Lutego 2013, 14:24

Romek P. napisał/a
Właśnie dlatego ta rozmowa jest tak zabawna, bo ty nas masz za niekumatych fantastów

Niektórych mam za bardziej kumatych, niektórych za mniej ;)

terebka napisał/a
A o poprawnej polszczyźnie coś wiedzą?

Coś tam wiedzą ;)

terebka - 24 Lutego 2013, 14:25

A w którym miejscu na skali "kumatości" siebie ustawiasz?

"Coś tam" to całkiem sporo. Pogratulować znajomości.

Jacek Fuchs - 24 Lutego 2013, 14:32

terebka napisał/a
A w którym miejscu na skali kumatości siebie ustawiasz?

Nie wiem, gdzie ta skala się kończy, więc nie odpowiem Ci na to pytanie.

nureczka - 24 Lutego 2013, 14:33

Wiesz, miałam kiedyś przyjemność słuchać wywiadu z prof. Tatarekiewiczem. Nie zacytuję dosłownie, ale sens wypowiedzi był mniej wiecej taki:
"Gdy byłem młody, z uporem przebijałem się przez dzieła trudne w formie. Gdy dojrzałem, zmieniłem podejście - jeśli forma jest trudna do przyjęcia, to nie ja jestem głupi, ale autor. Nie odrobił lekcji, nie chciało mu się wykonać pracy, dzięki której jego myśli byłyby dla mnie przyswajalne. Co więcej, przerzucając na mnie obowiązek pracy nad tekstem, autor wyraża brak szacunku zarówno dla mnie, jak i dla mojego czasu. Dlaczego mam odwalać robotę za kogoś, komu się nie chciało i to do tego za kogoś, kto mnie nie szanuje?"

Sauron - 24 Lutego 2013, 14:34

Mam pomysł - ustalimy nowe odznaczenie dla użytkowników będących źródłem rozrywki dla reszty forum. Taki talent powinien zostać doceniony, większość autorów uciekała po fali krytyki :bravo
nureczka, to mi przypomina słowa Einsteina: "Jeżeli nie potrafisz wytłumaczyć czegoś w prosty sposób, to znaczy że tego tak naprawdę nie rozumiesz".

nureczka - 24 Lutego 2013, 14:35

Sauron napisał/a
ustalimy nowe odznaczenie dla użytkowników będących źródłem rozrywki dla reszty forum. Taki

Status Jasia Fasoli albo Benny Hilla.

Fidel-F2 - 24 Lutego 2013, 14:35

nureczka, Tatarkiewicz jest za bardzo wkręcony w 'swoje'
Romek P. - 24 Lutego 2013, 14:36

:mrgreen:
nureczka - 24 Lutego 2013, 14:37

Fidel-F2 napisał/a
nureczka, Tatarkiewicz jest za bardzo wkręcony w 'swoje'

No tak, i do tego albo sanacyjny, albo komunistyczny. Jak się nie odwrócisz, można profesorowi dokopać.

Navajero - 24 Lutego 2013, 14:41

Jacek Fuchs napisał/a
Nie zależy mi na wielu czytelnikach.

To może pisz listy, a nie książki? :) Bo pisarzom zależy na wielu czytelnikach - na tym polega sens pisarstwa. Pewna masowość wpisana jest w definicję, może nie za wszelką cenę, ale jednak. Z ciekawości: wydawałeś na własny koszt?

Romek P. - 24 Lutego 2013, 14:51

W Radwanie wszyscy wydają na własny koszt :mrgreen:
Ale, Navajero, domyślasz się, jaka będzie odpowiedź? Stawiam dulary przeciw orzechom :)

ihan - 24 Lutego 2013, 15:12

Ale ludzie, trzymajmy jakiś poziom, :mrgreen: bo JF słusznie pisze
Jacek Fuchs napisał/a

Poza tym chciałbym zauważyć, że to wy piszecie o bąkach, zaszczanych żulach, waleniu konia, lizaniu się po jajkach - nie ja. Nie wstyd wam? :D

mało tego, hijo napisał:
hijo napisał/a
Jacek Fuchs napisał/a
ten mało profesjonalny styl
Nie właściwie użyłeś słowa profesjonalny. Twój styl jest brzydki, niechujny i niezrozumiały dla czytelnika.

hijo, wstydź się. 8)

Edit: emotki, bo ich brak spowodował, że mój przecież błyskotliwy i doskonały styl, niezrozumiałym się stał. Taak, to na pewno przez brak emotek, ale moi znajomi z filozofii, na pewno postaraliby się zrozumieć i zrozumieliby.

hijo - 24 Lutego 2013, 15:23

ihan, uwielbiam Twoją czujność. Piszę z nie swojego kompa i nie mogę się do klawiatury przyzwyczaić. Co chwilę coś poprawiam, ale jak widać nie wszystko wyłapuję. Wiem, że to żadna wymówka, ale czasem wyjdzie taki ładny "kfiatek". Aż dziw, że forum mnie nie wybeepowało.
ihan - 24 Lutego 2013, 15:31

hijo, dodaję na górze emotki, bo widzę, że eksperyment nie wyszedł ;P:
I naprawdę ten twój "niechujny". zwłaszcza w kontekście całej dyskusji mnie rozbawił, jeszcze teraz się chichram. Taki... słodki :mrgreen: :bravo

hijo - 24 Lutego 2013, 15:40

ihan, też mam dodać emoty? W sumie zabawne jak pismo obrazkowe wraca do łask :mrgreen:
Agi - 24 Lutego 2013, 16:25

Jacek Fuchs napisał/a
Natomiast wiem - i pewnie niektórych tutaj to zszokuje :lol: - że jest na tym świecie kilka, kilkanaście osób, którym chciało się to wszystko zrozumieć i zrozumieli ;)
,
Gratuluję oddanych przyjaciół.

hijo - 24 Lutego 2013, 16:30

Agi napisał/a
Gratuluję oddanych przyjaciół
wyznawców raczej :mrgreen:
ilcattivo13 - 24 Lutego 2013, 16:33

W sumie, skoro Darda może mieć swój fanklub, to dlaczego inni nie mogą :roll:

Oby tylko to się nie odbiło na przyszłych konwentowych konkursach literackich ;P:

Agi - 24 Lutego 2013, 16:35

hijo napisał/a
Agi napisał/a

hijo, o wyznawcach wolę nie myśleć. Skończyłam wczoraj "Nim nadejdzie mróz" Mankella. Autor kreśli przerażającą wizję sekty i tego, do czego zdolni są wyznawcy.

hijo - 24 Lutego 2013, 16:40

Agi napisał/a
Autor kreśli przerażającą wizję sekty i tego, do czego zdolni są wyznawcy
Tu może tak mrocznie nie będzie :wink:
Jacek Fuchs - 24 Lutego 2013, 16:51

Nie wydałem na własny koszt, ktoś mi dał pieniądze :D A od Radwana trzymajcie się jak najdalej, bo to krętacze jakich mało.
Lis Rudy - 24 Lutego 2013, 18:14

hijo napisał/a
Agi napisał/a

a może oni jakoś uzależnieni zostali i dlatego nie mogą się otrząsnąć :shock: :?:

Jacek Fuchs - 24 Lutego 2013, 18:28

Lis Rudy napisał/a
hijo napisał/a
Agi napisał/a

a może oni jakoś uzależnieni zostali i dlatego nie mogą się otrząsnąć :shock: :?:

Tak, od :idea: - przez :idea: ;)

Lis Rudy - 24 Lutego 2013, 18:35

Jacek Fuchs napisał/a
Lis Rudy napisał/a
hijo napisał/a
Agi napisał/a

Tak, od :idea: - przez :idea: ;)

Żarówki ! A jednak Witchma miała rację :P

Witchma - 24 Lutego 2013, 18:39

Lis Rudy napisał/a
A jednak Witchma miała rację

No, no... grunt to prund!

nureczka - 24 Lutego 2013, 18:52

Jacek Fuchs napisał/a
Tak, od :idea: - przez :idea:

No i mamy doprecyzowanie problemu - chodzi o żarówki połączne szeregowo.

Witchma - 24 Lutego 2013, 18:54

:mrgreen:
B.A.Urbański - 24 Lutego 2013, 19:03

Chyba ta pierwsza od autora zgasła.

Partner forum