Summa Technologiae - Znaleziono wodę na Marsie.
feralny por. - 19 Maj 2012, 10:00
No ba. Co prawda szczeliny Cassiniego nie udało mi się dostrzec, ale ogólnie rewelacja. Same pierścienie były widoczne w formie fajerki wyraźnie oddzielonej od samej planety, widać było również pasy w atmosferze Saturna. Wszystko przy powiększeniu 180x. Duże wrażenie robi również prędkość z jaką Saturn "uciekał" z pola widzenia.
Kruk Siwy - 19 Maj 2012, 10:18
No to feralny musimy gdzieś się razem wyprawić ze sprzętem pod ciemne niebo. Rozumiem, że masz refraktor czyli do planet ok ja mam reflektor można sobie na DS-y popatrzeć.
Tylko muszę jeszcze na jeden okularek uzbierać.
A Saturn rzeczywiście ok, robi większe wrażenie niż Mars i Wenus razem wzięte.
feralny por. - 19 Maj 2012, 10:29
Zdecydowanie musimy. Ja też rozpisuję plan zakupów.
Kruk Siwy - 19 Maj 2012, 10:30
A ten okular, który dał ci powiększenie 180 to jaki?
feralny por. - 19 Maj 2012, 11:38
10 mm plus Barlow 2x. W sumie to planuję zakup okularu 6 mm, żeby wyciągnąć 150x bez Barlowa. Do tego filtry planetarne i księżycowy.
Kruk Siwy - 19 Maj 2012, 12:28
Domyśliłem się w między czasie. Ja chcę kupić przyzwoitej jakośći 5mm to u mnie daje powiększenie 240. Oczywiśce filtry też, księżycowy i pewnie mgławicowe, ale to później.
Myślę też o jakimś dobrym 30 mm do przeglądu nieba.
Dunadan - 20 Maj 2012, 22:58
Wy o saturnie itp. a tymczasem Wenus oferuje ciekawe dla oka widowisko:
I to przy -4 wielkości...
A tu profesjonalna wersja sprzed paru dni: http://spaceweather.com/i...r9gqjleh4271247
Kruk Siwy - 20 Maj 2012, 23:01
Widziałem, widzialem, Fajnie było popatrzeć w dzień.
Dunadan - 20 Maj 2012, 23:05
Kruk Siwy, dokładnie. Ja będę kombinował z lunetą do obserwacji naziemnych. Znajomy jest ornitologiem i ma lunetę Leici za paręnascie tys zł. Kupię do niej folię baadera - moze coś fajnego się uzyska 6-ego. O ile pogoda pozwoli.
feralny por. - 21 Maj 2012, 21:34
Fakt, Wenus bardzo efektowna, ale warunki obserwacji nie rozpieszczają (szybko ucieka w krzaki), a wieczorem powietrze mocna się rusza i komary rypią.
Kruk Siwy - 23 Maj 2012, 18:07
Na tym polegają uroki astronomii, szczególnie amatorskiej. A ja nabyłem 5 mm okular TMB, wielki Heweliuszu! Daj mi pogodę! (i to poproszę żeby nie była bylejaka).
Edit. Na twoim sprzęcie feralny okularek dałby powiększenie 180 czyli w zasadzie maksymalne użyteczne,
Kruk Siwy - 24 Maj 2012, 10:31
No w okularku 5mm (powiększenie 240) dobrej jakosci Saturn Jest Wielki. Mimo dość kiepskich warunków odpowiednio pasiaty no i wydaje mi się że widziałem Cassiniego.
Dziś powtórzę obserwacje i się upewnię.
Mars też lepiej się prezentował zwłaszcza jak go przygasiłem filtrem. Czerwono - buro - brązowy. Myślę, że w lepszych warunkach czapy biegunowe powinny być dobrze widoczne.
Czekam na Księżyc by mu zajrzeć w kratery i poszukać imć Twardowskiego.
Kruk Siwy - 29 Maj 2012, 23:44
No wreszcie dopadłem tego Księżyca. Ale radość moja była krótka. Chmury nadeszły i przerwały mi spacer wokół krateru Clavius. Mimo znaczącej niestabilności atmosfery widok niesamowity.
Chwilowo, dopóki nie dorobię się możliwości focenia zilustruję wycieczkę takim zdjątkiem:
http://www.daviddarling.i...ius_crater.html
Dunadan - 30 Maj 2012, 06:37
A mi się udało złapać księżyc w pieknej fazie: https://picasaweb.google.com/105093053852989424331/Gapinin_05_2012#5747712529243406338
I w ogóle nawet zrobięłm fotę saturna swoim teleobiektywem - widać pierścienie nawet! wrzucę wiecorem
Kruk Siwy - 27 Czerwca 2012, 08:57
W Nidzicy obejrzałem sobie to i owo na niebiesiech przez 8" Syntę ale pod okiem fachowca astronoma. Co prawda jak się dowiedział, że mam sprzęt b. podobny to powiedział, że w zasadzie mogę iść spać. Ale kto by tam spał w noc świętojańską!
Występ był rzeczywiście dla gawiedzi ale sprzęcik ciekawy. Niby jak mój ale za dużo większe pieniążki. Albowiem, że był składany - co ułatwia transport oraz wyposażony w system GOTO co umożliwia automatyczne znalezienie celu obserwacji i śledzenie go. Odjazd jak na montaż azymutalny. Tyle że ten system kosztuje 2,5 razy tyle co mój cały teleskop...
Dunadan - 27 Czerwca 2012, 11:13
Kruk Siwy, do focenia do ani rusz bez czegoś takiego, nie którzy nie maja wyboru do obserwacji aż takiego musu chyba nie ma...
feralny por. - 15 Lipca 2012, 21:19
Tymczasem proszę Koleżeństwa we wczesnych godzinach rannych miało miejsce zakrycie Jowisza, przez Księżyc. Już miałem sobie dać spokój bo wieczór był deszczowy i nawet budzika nie nastawiałem, ale jakimś sposobem i tak się obudziłem parę minut po drugiej i zobaczyłem coś takiego:
Oczywiście, zaraz wylazły chmury i zrobiło się tak:
A jak zaczęło być interesująco, to pogoda zdechła do reszty i w smie najlepsze co wyszło, to to:
W sumie efekt ciekawy, ale nie całkiem o to mi chodziło.
Robione byle czym i byle jak, nawet bez statywu.
Kruk Siwy - 15 Lipca 2012, 21:21
Dobre. Ja nie mam możliwości obserwowania zjawisk nisko nad horyzontem, niestety.
Kruk Siwy - 23 Sierpnia 2012, 10:00
Nauki obserwacji ciąg dalszy. Troche próbowałem DS-y pooglądać. Ale przy miejscu obserwacji i stanie atmosfery (kiepski seeing) kulawo to szło. Gwiazdy podwójne i wielokrotne dałem radę. I już już miałem zwinąc majdan, gdy mi się przypomniało, że Jowisz powinen być na tyle wysoko nad horyzontem, że mogę mu zajrzeć w Czerwoną plamę. Bawiłem się do w pół do trzeciej. A teraz to bym pospał...
Edit. Jowisz raził tak, że musiałem założyć filtr by zobaczyć jakiekolwiek szczegóły.
Kruk Siwy - 29 Sierpnia 2012, 08:10
No właśnie Jowisz, śledzę teraz taniec jego księżyców i jest to nader zajmujące. Feralny, mógłbyś zerknąć przez swego "łowcę planet" na tarczę Jowisza, bo ciekaw jestem czy to niespokojna atmosfera, czy też mój sprzęt się buntuje. Widze tylko pasy - te główne i ani śladu czerwonej plamy. No.
feralny por. - 29 Sierpnia 2012, 08:10
Jak ostatnio patrzyłem, to też tylko pasy udało mi się dojrzeć.
Kruk Siwy - 29 Sierpnia 2012, 08:15
Aha. No to poczekamy, Jowisz się zbliża, nadchodzą też najlepsze miesiące do obserwacji.
A Księżyc wczoraj dał mi popalić, bliski pełni wali po oku jak holela. Ale korzystam z okazji i uczę się rozpoznawać szczegóły powierzchni. Dobrze, że nie pożałowałem kasy na filtr.
dalambert - 3 Września 2012, 20:05
Kruk Siwy, łap za rurę, księżyc dziś cudny i za bardzo po oczach nie wali
feralny por. - 3 Września 2012, 20:11
Paczyłem na Jowisza. Plamy nie dojrzałem, tylko pasy w atmosferze. Księżyc wypala oczy.
Kruk Siwy - 3 Września 2012, 20:20
Zobaczymy, filtr założę, może da radę. Ale chwilowo muszę parę stron opowiadanka walnąć.
Pucek - 4 Września 2012, 10:09
Dziś rano koło ósmej księżyc wisiał na zachodzie, całkiem jeszcze wysoko. Wielki i wyraźny.
Ciekawość mnie wzięła - co są warte obserwacje o tej porze?
Kruk Siwy - 4 Września 2012, 10:12
O tej godzinie mopsy dopiero wyszarpują mi poduszkę spod głowy. Ale wieczorem, za dnia zdarzyło mi się patrzeć. Widać całkiem nieźle, Księżyc jest przygaszony nieco i nie wali tak po oczach.
Dunadan - 2 Października 2012, 07:09
Nawiązując do tytułu wątku: http://apod.nasa.gov/apod...riosity_965.jpg - to chyba jeden z bardziej bezpośrednich dowodów. Ciekawe co jeszcze znajdą
Kruk Siwy - 4 Października 2012, 11:43
Ano.
A ja wczoraj popatrzyłem sobie na Księżyc. Idealnie! Przy powiększeniu 240 razy i maksymalnej ostrości widać niesamowite rzeczy. Gorzej że wilgoć była ogromna i Jowsza już nie pooglądałem. Zarosiło mi zwierciadło. Muszę sobie w ramach robótek ręcznych zmajstrować odraszacz. Inaczej nici z podglądactwa.
Kruk Siwy - 28 Października 2012, 23:31
Wytargałem dziś armatę. Godzinę się studziła. No a potem okaząło się, że ksieżyc tak wali że nawet Jowisza (już całkiem sporego) trudno oglądać. Księżyc jak piec hutniczy, bez filtra nie podejdź, ale w małych powiększeniach przepiękny. No i test na - 2 C zdany. Idzie obserwować. Pewnie dopiero przy temperaturach - 10 i niższych będę narzekał.
Edit. Teraz spożywam gorący sok malinowy zaprawiony dobrą dawką czerwonego wina z aronii. Nic tylko obserwować w zimie. No dobra, jesienią.
|
|
|