Historia - Socjalizm
dalambert - 23 Września 2010, 09:12
experiecji Wasze nabraj to i co to exp. jest wiedzy nabędziesz
ilcattivo13 - 23 Września 2010, 09:26
Kyle Katarn napisał/a | Nie pytam, dlaczego, tylko zapytam, co to jest exp. Jakiś skrót czy określenie ze slangu internetowego? Po prostu nie znam takiego słowa jak exp. |
no co pan, panie dziejku? W Dark Forces 2: Jedi Knight nie grałeś? To skąd ten nick?
Kyle Katarn - 23 Września 2010, 09:29
ilcattivo13, co to jest experience, to wiem - tylko nie domyśliłem się tego skrótu. Ja skrótów używam dość oszczędnie i najczęściej wtedy, gdy wcześniej użyłem pełnego słowa.
feralny por. - 23 Września 2010, 09:50
Nie wyrobię.
Sandman - 23 Września 2010, 10:21
Jeśli napisze że anglojęzycznych nazw w Polsce nie uznaje idę się zastrzelić.
Kai - 23 Września 2010, 11:02
ilcattivo13, może z komiksów?
ilcattivo13 - 23 Września 2010, 11:18
Kai, pewnie znowu masz rację O komiksach nie pomyślałem, bo jak na starego pecetowego gracza przystało, najpierw pomyślałem o Dark Forces
Chal-Chenet - 23 Września 2010, 11:27
dalambert napisał/a | Ależ oczywiście, że bywa uroczo, religijny to głównie tyrady ateistycznych misjonarzy |
A także efektowne i pełne miłości posty obrońców prawdziwej wiary, nie zapominajmy o nich, to również ważna część tego wątku.
dzejes - 1 Sierpnia 2012, 16:37
Ay ktopulug!
Ay lopewwrtyk!
Ay fghanagrr!
Uff... Wątek wskrzeszony.
Wiem, że na forum przebywa masa specjalistów od historii, a ponieważ ja się do nich nie zaliczam, dlatego zwracam się z prośbą. Szukam lektur dotyczących okresu 1944-1989. W Polsce, a także szerzej - mówiących o obozie pokój miłującym. Będę bardzo zobowiązany za polecanki. Chodzi mi o jak najspokojniejsze omówienie tematu, bez zacietrzewienia politycznego - są już takie opracowania, czy jeszcze trzeba poczekać z 15 lat?
dzejes - 1 Sierpnia 2012, 20:22
Sam sobie odpowiem - dużo ciekawych pozycji jest na stronach IPN, już zrobiłem bardzo malutkie zakupy, ale na pewno wrócę.
Szukam dalej, chętnie poczytałbym opracowanie o historii PZPR i np. czegoś o życiu codziennym, bo na stronach IPN są głównie wątki "martyrologiczne', więc bezpieka, TW, kościół i tak dalej.
dalambert - 1 Sierpnia 2012, 21:40
dzejes, Jak "życie codzienne" PZPR to polecam ONI Teresy Torańskiej / mocno subiektywne i pokłamane/, ale postawy 'ludzkie" ukazuje.
dzejes - 2 Sierpnia 2012, 08:59
A tak. Miałem tę książkę gdzieś w głowie, ale zupełnie zapomniałem. Dzięki za przypomnienie!
jewgienij - 2 Sierpnia 2012, 17:48
Kupiłem w Taniej Książce za jakieś grosze "Kronikę komunizmu w Polsce"( wydawnictwo Kluszczyński), życie codzienne też tam jest, notatki prasowe, donosy itp. Do tego, dla wzbogacenia polecałbym Dzienniki Leopolda Tyrmanda
|
|
|