To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - 10 kwietnia 2010 - Katyń

Adanedhel - 16 Kwietnia 2010, 11:13

Wczorajsza rozmowa dziennikarki TVN z pilotem rządowego samolotu, wiozącego 7.04 Tuska do Smoleńska.
- Czy 7 kwietnia Rosjanie zamontowali na lotnisku w Smoleńsku dodatkowy sprzęt nawigacyjny?
- Nie. Nie mieliśmy żadnych dodatkowych pomocy.
EOT.

dalambert - 16 Kwietnia 2010, 11:25

Adanedhel, znajdź ten artykuł w Dzienniku / nie mylić z "Naszym..."/ i zlinkuj - ja nie umiem , to podałem kwintesencje informacji w skrócie.
Ziemniak - 16 Kwietnia 2010, 11:28

dalambert, to były urządzenia wojskowe, montowane prawdopodobnie dla samolotu Putina, polskie samoloty nie mogły z nich korzystać z braku odpowiedniego wyposażenia.
Adanedhel - 16 Kwietnia 2010, 11:33

Dalambercie, nie chce mi się szukać, mam coś takiego:
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
Tyle, że w wywiadzie na żywo pułkownik powiedział, że wyposażenie nie jest ani lepsze, ani gorsze niż na innych tego typu lotniskach. Jak dla mnie zamyka to sprawę.

dalambert - 16 Kwietnia 2010, 11:33

Ziemniak, kompletnie nie mam pojecia o lotnictwie nowoczesnym , ani się nie wypowiadam, ani nie oceniam.
Podaję jedynie informacje o atykule rosyjskim , o którym infoemacja pojawiła się w prasie polskiej - "Dziennik" .

NURS - 16 Kwietnia 2010, 11:35

Żaden samolot krajów korzystających z systemów zachodnich nie ma sprzętu pozwalającego na korzystanie z rosyjskich odpowiedników ILS (nie pamiętam nazwy, coś na P na pewno), gdyby nawet takie tam były, polska maszyna nic by z tego nie miała. to powiedzieli eksperci już kilka dni temu. I to są sprawdzalne fakty, a nie domniemania. Wysptarczy poguglać po fachowych stronach. .

Owszem, oceniłeś. EOT co mial znaczyć? Bez dyskusji, rzekłeś!

dalambert - 16 Kwietnia 2010, 11:45

NURS, EOT coż źle czytam te skróty - chodziło mi o odesłanie do artykułu - może go przeczytaj - a nie wszczynanie dywagacji co kto wie i co słyszał.
shenra - 16 Kwietnia 2010, 11:51

dalambert, EOT - end of topic :wink:
NURS - 16 Kwietnia 2010, 11:51

EOT oznacza end of topic, czyli coś zupełnie innego. Artykuły o tym czytałem już kilka dni temu, i słuchałem opinii wypowiadających się na ten temat ekspertów. Polscy piloci z 7 kwietnia tez twierdzili, że nie mieli dodatkowych ułatwień (wczoraj na własne oczy to widziałem), bo ich mieć nie mogli, ruskie systemy naprowadzania róznią się od NATOwskich i odwrotnie, żeby wrogie maszyny nie mogły z nich korzystać w czasie wojny (i to było przed 10 kwietnia powszechnie znane i działa w obie strony).
I tak, gwoli ścisłości, to ty wpadłeś tutaj z prawda objawioną, której nie umiesz nawet zweryfikowac, więc proszę, nie pouczaj, co ja powinienem zrobić, bo to zrobiłem, i stąd wiem, że to bzdura.

dalambert - 16 Kwietnia 2010, 12:01

NURS napisał/a
tak, gwoli ścisłości, to ty wpadłeś tutaj z prawda objawioną, której nie umiesz nawet zweryfikowac, więc proszę, nie pouczaj, co ja powinienem zrobić, bo to zrobiłem, i stąd wiem, że to bzdura.

Wpadłem z informacją o artykule .
I jak chcesz coś oceniac to ARTYKUŁ, czy jest prawdziwy, czytrochę, i dlaczego ?
Cóż znowu zaczynasz tupać .
to teraz dla mnie w tym temacie EOT.
na Twoje podryzki nie odpowiadam.

Easy - 16 Kwietnia 2010, 12:03

Co to za jazdy z jakimś filmikiem w sieci są? Nasz koleś od stosunków międzynarodowych to nam wieszczył prawie że zamach (bo strzały, bo ktoś wybiega z okolic wraku, bo podobno mgły nie było). Sam film widziałem i nie wiem, myślę jednak, że gdyby była z tego poważna chryja to na pewno podniósłby się krzyk wśród ludu, a tu cisza.
Ziemniak - 16 Kwietnia 2010, 12:33

Easy, prokuratorzy mieli się przyjrzeć temu filmikowi, ale nie szukałbym sensacji, mało to rzeczy może wybuchać we wraku.
dalambert - 16 Kwietnia 2010, 12:41

Ziemniak, co do "strzałów" czy buchnięć przy tym filmiku, to spodkałem się z, jak sądze rozsądną interpretacją, ze mogła walnąć amunicja BORowców / mieli broń/ jak i jakaś hydraulika w podniesionej / ogień/ temperaturze.
Rafał - 16 Kwietnia 2010, 12:44

Całkiem na poważnie rozważacie co strzelało? :shock:

Gałęzie, kasztany, ziemniaki, flaszka zakorkowana, jakieś śmieci, a nawet zwykłe kamienie i to z niezłym hukiem - to przeważnie strzela jak się fest ognisko rozpali.

dalambert - 16 Kwietnia 2010, 12:47

Rafał, właśnie - ot amunicja na pokladzie była to i walnąć mogła , a i może kto z flachą jechał / ot ludzkie/.
Kai - 16 Kwietnia 2010, 13:22

A mnie się wydaje, że w momencie, kiedy dotarł tam już ktoś z czymś do filmowania, jak widać, mogli też dotrzeć pierwsi żołnierze, jakiś patrol i strzelali z rakietnic, żeby wskazać miejsce. Skoro była mgła, to możliwe.
Memento - 16 Kwietnia 2010, 17:27

dalambert napisał/a
Rafał, właśnie - ot amunicja na pokladzie była to i walnąć mogła , a i może kto z flachą jechał / ot ludzkie/.

Rafał napisał/a
Całkiem na poważnie rozważacie co strzelało? :shock:
Gałęzie, kasztany, ziemniaki, flaszka zakorkowana, jakieś śmieci, a nawet zwykłe kamienie i to z niezłym hukiem - to przeważnie strzela jak się fest ognisko rozpali.

Na moje ucho wystrzały brzmią zbyt jednorodnie.

brat mi przed chwilą powiedział, że na tym filmiku jest katastrofa innego samolotu. Nie powiedział gdzie to wyczytał, ja nie dociekam bo nie mam czasu (dukam prace kontrolne na zeszłą sobotę Oo"). Ale jak wam się chce - proszszbardzo.

Łupaszka - 16 Kwietnia 2010, 17:37

Putin nie miał żadnego interesu żeby zrobić coś takiego. Prezydent Lech Kaczyński nie był dużym zagrożeniem dla polityki "Zimnego czekisty"(Jak sam o sobie powiedział).
Z drugiej strony chce żeby były wyjaśnione wszystkie wątpliwości.

Godzilla - 17 Kwietnia 2010, 07:45

W*** się. Znalazłam coś takiego:
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
:evil:

NURS - 17 Kwietnia 2010, 17:00

http://picasaweb.google.p...feat=directlink

Klękajcie!

feralny por. - 17 Kwietnia 2010, 17:04

To wyjaśnia wszystko!
NURS - 17 Kwietnia 2010, 17:34

a diobeł powinien być w samym środku tego pentagramu. Kto umie wytyczyć ten środek?
Ambioryks - 17 Kwietnia 2010, 17:42

NURS, pentagram nie zawsze oznacza szatana ani satanizm. Jak jest zwrócony jednym wierzchołkiem do góry, to jest pentagramem "pozytywnym". Zresztą jest symbolem znacznie starszym niż chrześcijaństwo i satanizm.

A jego środek byłby gdzieś w Maroku chyba, albo w okolicy. Albo w Hiszpanii.

mBiko - 17 Kwietnia 2010, 17:43

Tak na oko wychodzą okolice Barcelony.

Tak BTW, przypomnijcie mi, gdzie teraz jest nureczka?

Memento - 17 Kwietnia 2010, 18:02

Pff też mi co.
Godzilla - 17 Kwietnia 2010, 18:14

A może to przenieść do Kosmicznych Jaj? Albo jakichś innych Oparów Absurdu, nie koniecznie tutaj?
dalambert - 17 Kwietnia 2010, 18:28

Godzilla, Nasz nieoceniony nie może wytrzymać - załóżcie na takie rechoty inny temat.
jewgienij - 17 Kwietnia 2010, 18:31

No nie wiem. To nie jest wątek od składania hołdów( to chyba w Bramy domu umarłych jest odpowiednie miejsce). Tu jest o katastrofie i różnych pomysłach co do jej przyczyn. Oprócz poważnych pojawiają się spiski Putina i pentagramy. Tak jak w temacie 9/11.
gorat - 17 Kwietnia 2010, 18:35

Dokładnie. Nie mnóżmy bytów, mamy dwa (żałobny i dyskusyjny), to wystarczy.
Godzilla - 17 Kwietnia 2010, 20:15

Wobec tego wydaje mi się, że temat jest wyczerpany.

Partner forum